Gegarandeerd Lokale Website Laten Indexeren Door Google (Deel 10)

by Bart van der Meer februari 07, 2018
featured image

In dit deel over een lokale SEO strategie ga ik je uitleggen hoe je Gegarandeerd je Lokale Website Laat Indexeren Door Google.

Wil je de andere delen over onze lokale SEO gids ook bekijken? Of wil je het vorige deel over Google Structured Data en Rich Snippets Voor Lokale Website bekijken? Klik dan op de link.

Gegarandeerd Lokale Website Laten Indexeren Door Google

Hoi mijn naam is Bart van Klik Proces en in deze video ga ik je alles vertellen over het indexeren van jouw lokale website via Google Search Console en XML sitemaps.

Ik ga je precies vertellen wat indexeren eigenlijk is, waarom het zo belangrijk is en hoe je dit op een of twee heel eenvoudige manieren permanent regelt, hoe groot je website ook is.

wat we gaan leren

[list type=”list-type1″ title=””]

Wat Gaan we Leren

[/list]

 

Wat is Indexeren Precies?

Nou eigenlijk is het heel simpel, Google heeft een index van alle pagina’s die die eventueel in de zoekresultaten kan laten zien.

En indexeren houdt in, dat Google jouw pagina, en meestal gaat het dan om een nieuwe pagina, opneemt in het algoritme. Zodat je een positie kan gaan veroveren.

Waarom

Het indexeren van een pagina wil je dan ook meteen hebben zodra een pagina live staat. Maar ook als je aan de pagina grote of kleine wijzigingen hebt toegebracht.

Zodat Google die veranderingen registreert en jou meteen weer een nieuwe plek geeft in de Google zoekresultaten.

En we gaan er natuurlijk voor dat die resultaten hoger zijn. Dus het is van cruciaal belang dat jouw site eerder geïndexeerd wordt omdat anders Google jouw veranderingen of jouw pagina helemaal niet registreert, en dan kan je niet scoren in Google.

Gelukkig is het niet zo ingewikkeld om dit voor elkaar te krijgen.

belang live gaan

Hoe Doe je Het

Er zijn twee standaard manieren om dit te regelen. Via de Google Search Console en de XML sitemap.

En in deze video ga ik een voorbeeld laten zien van de WordPress Yoast plugin omdat die zo ongelooflijk veel gebruikt wordt.

Dus dit zijn eigenlijk de makkelijkste manieren en als je dit goed implementeert en dat duurt maar een paar minuten, dan is het voor altijd goed geregeld.

2 manieren

De GSC, de Google Search Console, ik ga er even vanuit dat je weet wat het is. En zo niet, Google dan even op GSC en registreer je website.

Als je dit vervolgens geopend hebt en in je dashboard komt, dan heb je hier het kopje crawlen. En daaronder heb je het kopje fetchen als Google.

En als je daar op klikt, dan zie je het volgende staan, wat je hieronder ziet. Hieronder zie je de URL KlikProces.nl.

waar je op moet klikken

Voor jouw gaat dat je eigen site url zijn. En hier kan je dus een url invoeren en vervolgens klikken op ophalen.

Dan krijg je dit scherm te zien. Dan vraagt Google eigenlijk, hé je verstuurt deze url. Wil je alleen deze pagina ophalen of wil je daarnaast ook alle pagina’s ophalen waar deze pagina heen linkt.

Dat doe je bijvoorbeeld als er heel veel wijzigingen zijn aan heel veel pagina’s. Dan hoef je ze niet allemaal een voor een te doen.

indexeren

Dan klik je het vinkje aan dat je geen robot bent.

Dan klik je op start, en hoppa jou nieuwe pagina is geïndexeerd.

Zo simpel is het, binnen 24 uur staat die in de Google zoekresultaten.

indexeren gelukt

Maar meestal is dat al binnen een of twee uur. En het is geregeld.

En dit kan je ook doen op het moment dat je een grote wijziging hebt aangebracht. Want voor zover ik weet, kan je een url gewoon onbeperkt laten ophalen.

Dus dat is de handmatige manier.

 

XML Sitemap

Dan hebben we ook de automatische manier, en dat is via XML sitemaps.

Je hebt 2 soorten sitemaps, je hebt een Sitemap index file en je hebt een gewone sitemap.

Een sif is eigenlijk niets anders dan een bestand dat op een bepaalde url staat en dat is eigenlijk een overzicht van alle sitemaps die je op jouw website hebt.

xml sitemap

En een sitemap is een overzicht van alle url’s die je op je website hebt. In feite is het als volgt;

Als dit de sitemap index file is, dan staan hier bijvoorbeeld 3 sitemaps in. En in een sitemap staan bijvoorbeeld 100 urls, of 10000 urls. Het maximum is 50.000 urls per sitemap.

En dit is een compleet gestructureerde weergave van je website. Google kan die heel eenvoudig doorlopen.

indexen

Ik heb hier een voorbeeld dit is een XML sitemap index file van Klikproces.

En je ziet hier, ik heb 4 sitemaps op de website staan.

Een met al mijn posts, al mijn berichten, een met alle pagina’s, een met alle categorie pagina’s en een met alle auteurs.

xml sitemap

Nou deze sitemaps zijn automatisch gegenereerd, je kan ze ook zelf maken maar dat is voor onze site niet nodig.

Nou ik heb 4 index files. En als ik dan op deze url klik, de klikproces.nl/postsitemap.xml. Dan vind je daar alle berichten, alle urls van alle posts die op onze website staan.

 

En hier zie je er maar een stuk of 6 maar deze lijst loopt heel lang door.

En dit kan je dus, je ziet hier hoe gestructureerd het is, dit kan je dus zo naar Google versturen en Google neemt dit Automatisch op.

Doorgaans is het zo, als er updates zijn aan een pagina, of aan een url, dan worden die automatisch in de XML sitemap verwerkt.

automatisch verwerkt

Let daarbij wel op, dat als je site heel groot word, of als je een ander platform dan WP of Yoast gebruikt, of dat je er heel veel custom aan hebt lopen bouwen of gewijzigd dat het dan steeds onwaarschijnlijker is dat het automatisch gaat.

Je moet het voor jouw site even goed controleren dat die XML sitemap automatisch wordt gecontroleerd.

Dat is nice, een hele index van urls die Google zo kan vinden en kan indexeren.

 

GSC en Sitemap Verbinden

Nu is het allermooiste nog, dat je de GSC en de sitemap die kan je met elkaar verbinden. Dus als je weer naar je GSC gaat, dan heb je daar een apart kopje met sitemaps.

En je ziet ook voor Klik Proces zijn er 102 urls verzonden, en 97 geïndexeerd. En als je hier op klikt, dan kom je op een scherm terecht, dan staat er rechtsboven een sitemap toevoegen of testen.

sitemap doorverbinden

 

Als je daar op klikt dan opent dit scherm zich. En daar kan je je URL invullen. Wat ik heb gedaan is ik heb mijn XML sitemap index file waar alles in staat erin gezet, die verzend je en vanaf dat moment houd Google via de Search Console je site in de gaten.

Hij zorgt er dan voor dat er eventueel dingen geupdate worden.

Dus op die manier weet je dat Google de veranderingen, klein naar groot oppakt.

 

Wil je zeker weten dat alles geïndexeerd is of heb je een hele grote update aan je website gedaan dan kan je dat zelfs nog is handmatig doen.

En dat hoeft dan niet een voor een zoals ik hier liet zien.

waar je op moet klikken

Grote Hoeveelheid Pagina’s Fetchen

Maar dat kunnen we ook in een grote batch doen. En wat je dan gaat doen is je gaat eigenlijk opnieuw weer een pagina fetchen. Je gaat weer naar het kopje crawlen.

En dan ga je weer naar het stukje fetchen als Google. Dan ga je weer een url invullen. Maar in plaats van dat je individuele urls invoert voer je hier de url van je xml sitemap in.

fetchen in batches

En normaal gesproken is dat KP.nl/sitemap.xml. Je kan het eventueel testen door naar die pagina te gaan. Dan moet je ongeveer zoiets tegen komen.

En door die pagina handmatig op te halen. Door het handmatig te fetchen in Google. Daardoor dwing je Google om het maximaal 24 uur compleet te indexeren.

Als je dan kiest voor de tweede optie, namelijk dat Google alle URL’s die die tegenkomt gaat indexeren.

sitemap xml

Dan weet je zeker dat alle wijzigingen die je hebt aangebracht in al die URL’s meteen goed komen.

Dit kan je doen met je XML index file, dit kan je doen met je individuele XML sitemaps. Dan weet je zeker dat het goedkomt.

En dat is het, zo simpel is het, om te zorgen dat jouw lokale website geïndexeerd wordt door Google.

 

Heb je nog vragen of opmerkingen?

Laat dan een reactie achter in de comments of op onze site. Dan krijg je van mij persoonlijk antwoord.

Vergeet ook niet om onze volgende video over de Verplichte Pagina’s Lokale Website te bekijken.

En ik wens je succes met het instellen van dit zodat je altijd goed geüpdatet ben in Google en gaat knallen naar die top 1 positie.

wat een meme

Social Shares

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *