Wat is een 301 Redirect? Wanneer Gebruik Je Die? Hoe Doe je Dat?
Website Verhuizen of Oude Pagina Verwijderen? Dat is een 301 Redirect Cruciaal. Ontdek Hier Precies Hoe Dat Zit.
Transcriptie: Wat is een 301 Redirect? Wanneer Gebruik Je Die? Hoe Doe je Dat?
Hoi, mijn naam is Bart van Klik Proces en we gaat het hebben over een 301 redirect. Ik ga je precies vertellen wat het is, waarom het zo ontzettend belangrijk is, wanneer je het toepast en hoe je het toepast. Dus laten we bij het begin beginnen. Een 301 redirect is een permanent verhuisbericht als het ware van 1 URL naar een andere URL. Dus in feite zeg je daarmee, deze URL bestaat niet meer, en ik 301 hem naar een andere URL want dat is de nieuwe plek waar mensen terecht moeten komen. En dat kan je ook doen met een hele website eigenlijk of met delen van een website, waarbij je zegt, deze website is niet meer actief, maar stuur de bezoekers door naar deze website.
Belangrijk om daarbij te onthouden is het verschil tussen een 301 redirect en een 302 redirect. Want een 301 redirect is permanent, waarbij je zegt deze URL die bestaat niet meer die gaat nooit meer terugkomen, dus stuur alle bezoekers permanent door naar deze URL. Een 302 redirect is een tijdelijke redirect. Waarbij je zegt deze pagina doet het nu even niet meer, dus stuur zo lang mijn mensen door naar deze nieuwe pagina maar deze oude pagina gaat nog terugkomen over niet al te lange termijn. En je kan je voorstellen dat dat voor Google een heel ander signaal is, een 301 is permanent en een 302 is tijdelijk. Dus wat gebeurt er, als je een URL of een website met een 301 doorstuurt, dan gaat die eigenlijk alle rankings, alle linkjuice, alle autoriteit, alles gaat die overzetten en dat komt voor vrijwel 100% over op de nieuwe pagina.
Bij een 302 zet die soms wat over en soms zet die niks over. Waarbij de kans groot is dat dus die nieuwe pagina, als je geluk hebt een beetje scoort, maar waarschijnlijk veel slechter scoort dan je originele pagina. Dus in de praktijk gebruik je als je bezig bent met SEO eigenlijk alleen maar een 301 redirect als je geen linkjuice en geen autoriteit wil verliezen. Sterker nog, het kan zelfs voorkomen dat als je meerdere kleine berichten hebt, dus je hebt bijvoorbeeld vijf kleine berichten over een bepaald onderwerp en die content gooi je samen op een nieuwe pagina. En je 301 redirect al die kleine pagina’s naar die ene grote, dan kan je ranking soms zelfs wel heel heel heel veel beter worden.
Omdat je in plaats van kleine verschillende berichten van 300 woorden opeens één monsterbericht van 1500 woorden hebt over dat onderwerp en Google houdt ervan dat je zo relevant mogelijk bent, dat je een bezoeker zo goed mogelijk helpt, soms gaat dat beter met één grote pagina. Dus hoe doe je dat precies? Nou het vervelende van een 301 redirect is dat het eigenlijk per platform heel erg verschillend is. Dus een Magento webshop doet het anders dan een WordPress website die doet het weer anders dan een Shopify, dus ik kan je niet van elk platform precies uitleggen hoe het werkt.
Wat wel altijd hetzelfde is dat is een htaccess redirect. En htaccess is een bestand op je server of het is een bestand wat je kan aanmaken op je server, wat htaccess heet, niet heel verrassend. En daar kan je redirects instellen. En de code daarvoor is eigenlijk heel erg simpel, je kan hem hier zien. Je typt namelijk in redirect, dan doe je de oude URL en daarachter plaats je de nieuwe URL, let daarbij wel op dat je de oude URL, dan laat je eigenlijk je hele domeinnaam, het https, het www punt, laat je helemaal weg, dus je doet het vanaf de map en bij de nieuwe URL doen je ‘m wel vanaf https. In WordPress doen de meeste mensen het door een plugin te downloaden, bijvoorbeeld de 301 simple redirect plugin, die werkt heel erg fijn, kan je hier ook een voorbeeld zien, je vult daar je oude URL in, je vult je nieuwe URL in en hij doet het en zo heb je nog wel meerdere plugins. In Magento zit een URL rewrite functie maar zo heeft elk platform eigenlijk wel z’n eigen mogelijkheden om dat eenvoudig te doen.
Dus het is niet zo heel ingewikkeld om te doen, wel heel erg belangrijk als je het doet, bijvoorbeeld als je een website gaat verhuizen of als je heel veel oude pagina’s delete. Zorg er altijd voor dat dan de oude URL wordt doorgestuurd naar een URL die wel bestaat. Maar er zijn nog twee belangrijke dingen om op te letten. Een is je wil niet een 301 loop creëren, en een 301 loop is eigenlijk dat je hier een URL hebt, die 301 je naar de nieuwe en die nieuwe 301 je vervolgens weer naar de oude. Waardoor iemand in principe in een oneindige cirkel terechtkomt. Gebeurt niet zo vaak maar het is wel goed om op te letten want uiteindelijk crasht dan de browser van de gebruiker.
Het tweede waar je op moet letten is dat je niet een redirect chains gaat maken. En dat betekent in feite dat je een pagina 301’t naar een nieuwe en die verwijder je ook weer dus die 301 je naar een volgende en die 301 je weer naar een volgende en weer naar een volgende en dan pas kom je bij een bestaande pagina uit. Je wil 301 redirects altijd rechtstreeks hebben naar een nieuwe pagina. En op deze manier krijg je eigenlijk een chain, he een ketting van meerdere 301’s achter mekaar. Dat gebeurt bijvoorbeeld vaak als je jaarlijkse content hebt. Bijvoorbeeld een festival wat elk jaar is, waarbij je steeds een nieuwe pagina aanmaakt hé, festival-2019.nl, festival-2020.nl en steeds redirect je de oude naar de nieuwe en dan gaat 17 naar 18, 18 naar 19, 19 naar 20 en zo krijg je een hele ketting. Dus let erop dat redirects altijd rechtstreeks naar een nieuwe pagina gaan.
En dat is het eigenlijk. Een 301 redirect is niet ingewikkeld, het is niet moeilijk, zowel niet om 1 URL door te sturen als een hele site door te sturen. Het is wel extreem belangrijk als je bezig bent met SEO, je wil nooit pagina’s hebben die of scoren in Google of backlinks ontvangen maar waarbij de URL niet meer bestaat en ja dat ook niet wordt doorgestuurd, dat is echt ontzettend zonde. En in sommige gevallen zelfs de makkelijkste manieren om weer te gaan scoren in Google dus zorg ervoor dat als je pagina’s weghaalt, dat je altijd 301 redirect. Heb je hier nog vragen over, dan kan je altijd een berichtje achterlaten op YouTube of op ons blog en zo niet dan zou ik zeggen zet ‘m op met je 301 redirects. En ik zie je graag terug de volgende keer en dan gaan we nog veel meer SEO-advies geven en conversie advies, we gaat het hebben over YouTube of over Voice.