Wat is het Aesthetic Usability Quality Effect en Hoe Werkt Het?

by Bart van der Meer april 27, 2019
Aesthetic Usability Quality Effect

Mooie Websites en Shops Converteren Beter en Geven Achteraf een Beter Gevoel. Het Aesthetic Usability Quality Effect Legt Uit Waarom. In onderstaande video en artikel, kom je alles te weten over dit belangrijke effect.

Dit artikel legt je uit wat het aesthetic usability quality effect is, hoe dit werkt en waarin we dit terug zien komen. Ook geven we je enkele voorbeelden van dit effect. Gebruik de tips onderaan dit artikel om het aesthetics usability quality effect ook op je eigen website te kunnen gebruiken.

Wat is het aesthetic usability quality effect?

Onder het aesthetic usability quality effect verstaan we een cognitieve denkfout, waarbij mensen verwachten dat aantrekkelijk vormgegeven producten makkelijker te gebruiken zijn dan producten met een onrustige vormgeving. Het combineren van rustige kleuren maakt dat gebruikers een product veel minder snel als lastig te gebruiken zullen ervaren, dan wanneer voor hetzelfde product drukke en opvallende kleuren gebruikt worden. Naast de combinatie van kleuren speelt ook de indeling van bijvoorbeeld een website mee in de mate waarin men het aesthetic usability quality effect merkt. 

Aesthetic usability quality effect voorbeeld

Het aesthetic usability quality effect zie je onder meer terug bij het testen van websites of applicaties. Een gebruiker zal duidelijk zichtbare fouten minder snel als fout aanmerken, wanneer de vormgeving van de website of applicatie rustgevend werkt. Denk aan een website waarbij diverse blauwtinten gebruikt zijn. Blauw is de kleur van de lucht en bijvoorbeeld het water, wat vaak geassocieerd wordt met rustgevend. Diezelfde fouten zullen echter direct worden opgemerkt, zodra men voor een drukke, opvallende kleur kiest. Denk aan kleuren als rood of oranje. 

Aesthetic usability quality effect tips

Op je eigen website kun je inspelen op het aesthetic usability quality effect, door voor een rustgevende vormgeving te kiezen. Simpele kleurenschema’s maken dat fouten minder snel als vervelend zullen worden ervaren door een gebruiker, waardoor deze je website langer zal blijven gebruiken. Komt eenzelfde soort fout terug op een website met een druk kleurenschema, dan is de kans relatief groot dat een gebruiker al snel naar een concurrent vertrekt.

Social Shares

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *