Wat is de Autority Bias en Hoe Gebruik Je Dit Online?

In dit artikel lees je meer over de authority bias. Wat is het en hoe werkt het? Ook vind je hier een voorbeeld waarin de authority bias terugkomt. Evenals dat we beschrijven hoe je op je eigen website rekening kunt houden met deze bias.
Wat is authority bias?
De authority bias noemt men ook wel appeal to authority, evenals dat de benaming argumentum ad verecundiam regelmatig gebruikt wordt. Onder de authority bias verstaan we een cognitieve denkfout. Deze beschrijft dat mensen de neiging hebben om veel meer waarde te hechten aan de mening van een autoriteit, dan aan die van een vriend of kennis. Argumenten die door bijvoorbeeld een overheid benoemd worden, zullen hierdoor zwaarder wegen dan het argument wat een goede vriend aanhaalt. Een autoriteit kan ook een bekende schrijver, wetenschapper of bijvoorbeeld spreker zijn.
Authority bias voorbeeld
Er kan sprake zijn van de authority bias, wanneer besloten wordt om af te wijken van een initieel plan. Mogelijk heeft een consument op basis van het advies van een vriend besloten een bepaald product te kopen. Op het moment dat een autoriteit op dit gebied een ander product aanraadt, wijkt de consument mogelijk alsnog af naar dit andere product. Hier is sprake van de authority bias, omdat de consument meer waarde hecht aan de argumenten van een autoriteit dan aan die van een vriend.
Authority bias tips
Op je website kun je inspelen op de authority bias bij potentiƫle consumenten, door het advies of de argumenten van een autoriteit aan te halen. Wat zeggen anderen over een bepaald product? Waarom is het volgens een autoriteit belangrijk om een bepaalde dienst af te nemen bij gespecialiseerde bedrijven? Door de autoriteiten te benoemen en citaten in de tekst te verwerken, zal een consument sneller geneigd zijn om een product of dienst bij je af te nemen. Wellicht ben je in het verleden zelf ook al eens overtuigd door het advies van een autoriteit op andermans website.