Wat is het Bandwagon Effect en Hoe Gebruik Je Dit Online?

1 van de Meest Krachtige Manieren om Jouw Conversies te Verhogen is het Inzetten van Andere Mensen om Jouw Geloofwaardigheid te Verhogen.
Wat verstaan we onder het bandwagon effect en hoe werkt dit? In welke situaties zien we dit effect terugkomen? Hoe kunnen we het bandwagon effect toepassen op onze eigen website? In dit artikel lees je hier meer over.
Wat is het bandwagon effect?
Het bandwagon effect wordt ook wel sneeuwbal effect genoemd. Dit fenomeen beschrijft dat des te meer mensen iets geloven, des te sneller dit zich ook zal verspreiden. Het beweegt zich als het ware als een sneeuwbal door de maatschappij. In wezen komt het bandwagon effect neer op het volgen van de meerderheid. Immers, als duizenden mensen een bepaalde beslissing nemen dan zal die beslissing toch de juiste zijn? In de marketingwereld wordt veel gebruik gemaakt van dit effect.
Bandwagon effect voorbeeld
Er zijn tal van verschillende situaties te bedenken, waarin we het bandwagon effect terug zien komen. Kijk bijvoorbeeld naar de verkiezingen. Mensen zonder politieke interesse kunnen zich hierbij laten leiden door hetgeen anderen om hen heen zeggen. Daarbij kijken veel stemmers naar de peilingen in de aanloop naar de verkiezingen. Als het gros van de stemmers voor een bepaalde partij kiest, dan moet die partij toch wel de beste zijn?
Ook bij de aankoop van producten komt het bandwagon effect terug. Denk aan een rage, waarbij een grote groep consumenten in een korte tijd hetzelfde product aanschaft. Onder meer influencer marketing speelt hierbij een belangrijke rol. Als een bekende Nederlander een product koopt, dan zal dit toch wel goed zijn?
Bandwagon effect tips
Het bandwagon effect kun je op verschillende manieren gebruiken om meer uit je website of webwinkel te halen. Reeds beschreven we dat onder meer influencer marketing een slimme manier is om het bandwagon effect op gang te brengen. Naast influencer marketing kun je consumenten na hun aankoop vragen om een recensie achter te laten. Des te meer consumenten positief zijn over een product, des te sneller zal een potentiƫle consument voor datzelfde product kiezen. Als zoveel mensen positief zijn, dan moet het product immers wel waarde leveren!