Wat is Belief Bias en Hoe Werkt Het?

by Bart van der Meer maart 07, 2020
Belief bias

Hoe werkt de belief bias en wat verstaan we hier eigenlijk onder? In dit artikel lees je er meer over! Ook geven we je een voorbeeld van een situatie waarin de belief bias terugkomt. Evenals dat we omschrijven op welke manier je in kunt spelen op deze bias bij consumenten. 

Wat is belief bias?

Onder de belief bias verstaan we een cognitieve denkfout. Deze denkfout beschrijft dat de kracht van een argument samenhangt met de mate waarin we een conclusie als waarschijnlijk achten. Daar waar het logischer zou zijn, om te kijken naar de mate waarin een argument een bepaalde conclusie ondersteunt. Een argument hoeft een conclusie dus nauwelijks te ondersteunen om personen dit argument als krachtig aan te laten merken, mits deze personen zich kunnen vinden in de conclusie. 

Belief bias voorbeeld

In politieke campagnes komt de belief bias regelmatig naar voren. De standpunten waar een politieke partij voor staat, kunnen aansluiten op de belevingswereld en de ideologie van een potentiĆ«le stemmer. Hierbij maakt het nauwelijks uit welke argumenten de politieke partij gebruikt om het standpunt te ondersteunen. Dit is een typisch voorbeeld van een situatie waarin de belief bias invloed heeft op de manier waarop een potentiĆ«le stemmer beslist. 

Belief bias tips

Bij het verkopen van producten of het aanbieden van diensten is het belangrijk dat een consument de waarde hiervan ziet. Dit doe je bijvoorbeeld door een probleem te schetsen, waarvoor het product de oplossing vormt. Door vervolgens te beschrijven op welke manier het product het probleem oplost, hoeft nauwelijks in te worden gegaan op de daadwerkelijke waarde van het product. Denk aan de specificaties hiervan, de werking, etc. Het feit dat deze het probleem van een consument oplost, de conclusie in dit geval, is voldoende voor consumenten om het product aan te schaffen. 

Social Shares

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *