Wat is Ben Franklin Effect en Hoe Werkt Het?

by Bart van der Meer maart 12, 2020
ben franklin effect

Wie was Ben Franklin en hoe werkt het Ben Franklin Effect? Op deze pagina lees je hier meer over. Naast een beschrijving van dit effect, vind je hier een voorbeeld van een situatie waarin het effect te herkennen valt. Evenals dat we meer vertellen over de manier waarop je zelf in kunt spelen op het Ben Franklin Effect.

Wat is het Ben Franklin effect?

Ben Franklin staat vooral bekend om zijn politieke carrière en de manier waarop hij menselijk gedrag kon observeren. Een van zijn belangrijkste observaties is samengevat in het Ben Franklin effect. Dit effect beschrijft dat een persoon X die persoon Y een gunst heeft aangeboden sneller geneigd zal zijn dit nog eens te doen, dan wanneer persoon X een gunst had ontvangen van deze persoon Y. 

Een persoon X heeft de neiging te denken, dat zij anderen helpen omdat deze andere personen persoon X aardig vinden. Het aanbieden van een nieuwe gunst onderhoudt dit. Zelfs wanneer hier helemaal geen sprake van hoeft te zijn!  

Ben Franklin effect voorbeeld

Een voorbeeld van een situatie waarin het Ben Franklin effect terugkomt, is een situatie waarin we hulp vragen aan een collega. Het vragen van hulp geeft deze collega het idee, dat wij verwachten dat de collega meer kennis heeft over een onderwerp of bijvoorbeeld meer vaardigheid in een bepaalde handeling. Het maakt dat de collega zich gewaardeerd voelt door je, waardoor deze sneller geneigd zal zijn om nog eens te helpen. 

Ben Franklin effect tips

Als organisatie ben je wellicht geneigd om klanten hulp aan te bieden. Inspelen op het Ben Franklin effect betekent echter, dat je de klant om hulp vraagt. Laat de klant bijvoorbeeld beschrijven wat de beste eigenschappen van je product zijn, of wat de klant verwacht van de ontwikkeling op de markt waarin je actief bent. Door op deze manier een band met de klant op te bouwen, zal de klant sneller geneigd zijn een product aan te schaffen als je deze aanbiedt. 

Social Shares

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *