Betalingsproviders uit Google Analytics Verwijderen

by Bart van der Meer juni 17, 2019
Betalingsprovider uit Google Analytics Halen

Eenvoudige Uitleg om Betalingsproviders als Verwijzingsverkeer uit Google Analytics te Verwijderen.

Transcriptie: Betalingsproviders uit Google Analytics Halen

Hey, mijn naam is Bart van Klik Proces en ik ga je exact vertellen hoe je je betalingsprovider uit Google Analytics kan halen als bron of medium. Dit is een heel specifiek probleem, namelijk als je in Google Analytics zit, dan zie je als bron of medium van je aankopen of van verkeer zie je verschillende banken staan of verschillende betalingsproviders, maar niet de daadwerkelijke bron of medium van verkeer. Dus hier kan je een voorbeeld zien van hoe dat eruit ziet. En dat is natuurlijk heel erg vervelend. Nou hoe dat komt is als volgt, een bezoeker komt op de website, die doorloopt het sales proces, dus die doet iets in z’n winkelmandje, vervolgens wil die dat afrekenen, dan wordt die doorgestuurd naar een bepaalde bank om te betalen, bijvoorbeeld via iDeal, laten we zeggen de Rabobank en vanuit de Rabobank komt die weer terug in de webshop en is de bestelling afgerond.

Nou, wat je dan wil, is natuurlijk de originele bron of medium zien als verwijzer. Dus bijvoorbeeld Google organisch, social media of social media advertising maar wat er gebeurt is, dat Google Analytics niet snapt dat iemand die die stuurt naar de Rabobank en die weer terugkomt, dat dat dezelfde gebruiker is en dat die dus de juiste bron en medium moet toekennen. Wat die in dit geval registreert is hey er komt iemand uit Rabobank en hey, die heeft meteen betaald dus de Rabobank is een goeie verwijzer voor verkeer, wat natuurlijk niet zo is. En dit zorgt dus voor een heel groot probleem, namelijk dat je niet weet vanuit welke bronnen jouw sales komen.

Gelukkig is er een relatief eenvoudige oplossing voor die ik je nu ga vertellen. Dus het eerste is dat je natuurlijk even moet controleren dat je Google Analytics script wel goed geïnstalleerd staat. Dus afhankelijk van welk soort Google Analytics je gebruikt betekent dat verschillende dingen. Maar controleer dat er maar 1 Google Analytics script staat in je pagina of in je website en dat die goed functioneert. En de Google Tag Assistant kan je hier bijvoorbeeld bij helpen. Dat is een kleine extension, die kan je installeren, hier kan je ‘m zien, da’s gratis verder, da’s vanuit Google. Je gaat naar je website, je drukt op record en hij geeft je precies aan welke Google codes die geregistreerd heeft. Dus bijvoorbeeld Google Tag Manager, Google Analytics of Google Adwords. Dus op die manier kan je controleren dat er maar 1 script op je pagina staat en dat die goed werkt. En goed werken is natuurlijk dat die knalgroen wordt.

Als dat goed staat moet je het volgende doen, je gaat naar Google Analytics en je zet eerst de tijdsperiode op een flinke periode. Dus rechtsboven zet je de tijdsperiode bijvoorbeeld op de afgelopen 6 maanden, daarna ga je naar acquisitie, alle verkeer, bron medium en dan zie je als het goed is vanzelf een lijst in staan met verschillende banken of betalingsproviders, waarvan je zegt hey, die horen daar eigenlijk helemaal niet thuis. Exporteer dit naar Excel of Google Spreadsheets en vervolgens wil je alle betalingsproviders op banken overhouden. Dus de verschillende manieren waarop ze mensen doorsturen of de bron of verwijzing die die aangeeft, daar wil je een lijstje van hebben.

En dat zijn er meestal rond de 10 à 20. Dan ga je weer terug naar Google Analytics, klik je linksonder op beheerder, dan klik je in de middelste kolom op tracking-info en dan opent zich een tabje en dan zie je lijst met verwijzingsuitsluitingen en als je daarop klikt dan krijg je het volgende scherm te zien, klik dan op de grote rode knop en hier kan je één voor één de betalingsproviders en de banken toevoegen die je net in je Excel sheet hebt geplaatst. En als je die één voor één toevoegt en dan ongeveer 48u wacht dan gaat Google die URL’s niet meer gebruiken als verwijzingsverkeer. En dat betekent in feite dat je probleem is opgelost! Want die sites worden niet meer meegenomen, dus vanaf dat moment is de verwijzer weer de goeie verwijzer, bijvoorbeeld jouw Google Ads campagne.

En dat is het, op die manier klopt je Google Analytics data weer, kan je eindelijk achterhalen waar nou precies die sales vandaan komen en dat gebruiken om natuurlijk verder te groeien. Ik zou zeggen, heel veel succes, ik hoop dat je de volgende keer weer kijkt, leest of luistert want ik heb nog veel meer tips over SEO, conversie optimalisatie, YouTube en Voice.

Social Shares

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *