Wat is Bezold Effect en Hoe Werkt Het?

In dit artikel lees je meer over het Bezold effect, vernoemd naar Wilhelm von Bezold. Wat is het en hoe werkt dit effect? Ook geven we je een voorbeeld van een situatie waarin het Bezold effect terugkomt. Evenals dat we tips geven om hier op je eigen website op in te spelen.
Wat is het Bezold effect?
Het Bezold effect wordt gezien als een cognitieve denkfout. Deze denkfout vertelt ons dat de manier waarop kleuren beoordeeld worden afhankelijk is van de aangrenzende kleuren. Het effect speelt onder meer op bij het beoordelen van de kleur van dunne lijnen. Wanneer deze dunne lijnen dezelfde kleur hebben maar verschillende aangrenzende kleuren, dan zal de kleur van deze dunne lijnen niet als hetzelfde beoordeeld worden.
Bezold effect voorbeeld
Een goed voorbeeld van een situatie waarin we het Bezold effect kunnen herkennen, is dat van een afbeelding met een wit en zwart vlak. Over beide vlakken worden meerdere dunne, rode lijnen getrokken. Vragen we nu een persoon om de kleur van de dunne lijnen te beoordelen, dan zal deze aangeven dat de rode lijnen over het witte vlak een lichtere kleur hebben dan diezelfde lijnen over het zwarte vlak. In werkelijkheid hebben de lijnen dezelfde kleur. Vanzelfsprekend kan een dergelijk experiment ook gehouden worden met dunne lijnen in een andere kleur. Het resultaat zal hetzelfde zijn.
Bezold effect tips
Bij het ontwerp van een website of webwinkel is het belangrijk om rekening te houden met het Bezold effect. Zoals het voorbeeld beschreef, kan een donkere achtergrond kleuren feller laten lijken. Dit wil je in sommige gevallen voorkomen! Een rode kleur heeft voor veel consumenten immers een alarmfunctie, omdat het vaak geassocieerd wordt met gevaar. Door de rode kleur te combineren met een lichte achtergrond zal deze associatie minder snel opspelen. Rood kan nu juist geassocieerd worden met liefde en warmte!