Wat is Bizarreness Effect en Hoe Werkt Het?

by Bart van der Meer april 20, 2020
Bizarreness effect

Wat is het bizarreness effect en hoe werkt dit? Op deze pagina lees je er meer over. Ook geven we je een voorbeeld van een situatie waarin je het bizarreness effect kunt herkennen. Onderaan het artikel vind je meer informatie over de manier waarop je op je eigen website in kunt spelen op dit effect. 

Wat is het bizarreness effect?

Het bizarreness effect wordt gezien als een cognitieve denkfout. Deze denkfout beschrijft dat bizarre zaken makkelijker onthouden worden door mensen, dan normale zaken. Dit valt te verklaren door het feit dat bizarre zaken afwijken van de rest en hierdoor eerder op zullen vallen. Het bizarreness effect speelt alleen op, wanneer er duidelijk sprake is van zowel normale als bizarre zaken. Zou je enkel bizarre zaken bespreken, dan treedt het effect niet of in veel mindere mate op. Een bizarre zaak zou in zo’n geval af moeten wijken van andere bizarre zaken. 

Bizarreness effect voorbeeld

Een goed voorbeeld van een situatie waarin het bizarreness effect opspeelt, is het bespreken van vakantieverhalen. Hierbij zullen voornamelijk de meest opvallende activiteiten en gebeurtenissen tijdens de vakantie besproken en onthouden worden door betrokkenen. 

Denk ook aan het bespreken van schoolresultaten. Een 10 op een toets zal veel sneller bijblijven bij betrokkenen, dan bijvoorbeeld een 6 of 7. 

Bizarreness effect tips

De toepassing van het bizarreness effect zit voornamelijk in de manier waarop zinnen geformuleerd worden. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen “de hond reed op de fiets op straat” en “de hond volgde de fiets op straat”. Hierin zijn nagenoeg dezelfde woorden gebruikt, waarbij de zin op een andere wijze geformuleerd is. De eerste zin zal veel beter bijblijven, dan de tweede zin. Probeer hierop in te spelen wanneer je productomschrijvingen of omschrijvingen van diensten formuleert. 

Iets makkelijker is de toepassing van het bizarreness effect, waarbij je inzoomt op de zaken die een product of dienst uniek maken. Wat is er zo bizar aan je product, ten opzichte van vergelijkbare producten? Door deze aspecten te beschrijven naast de reguliere specificaties, zal een consument het product makkelijker onthouden dan wanneer je enkel voor reguliere specificaties zou kiezen. 

Social Shares

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *