Hoe Je Boven de Grote Jongens in Google Komt in 2019

Ontdek Stap-Voor-Stap Hoe Je Als Kleine Website of Shop Boven De Grote Jongens Komt in Jouw Branche en de Grootste Sites van Nederland!
Transcript: Hoe Je Boven de Grote Jongens in Google Komt in 2019
Hey, mijn naam is Bart van Klik Proces en ik ga je vertellen hoe je het opneemt in Google tegen de grote jongens. En daarmee bedoel ik eigenlijk: of de grote jongens van Nederland. Denk aan Coolblue, Bol.com, Zalando, Omoda, Body & Fit Shop of tegen de grote jongens bij jou in de branche die daar al heel lang staan en een hele grote site of shop hebben. Dus ik ga je precies vertellen wat je kan doen, de twee strategieën de je kan gebruiken en waarom dat eigenlijk de enige twee strategieën zijn die werken.
En ik ga je in detail vertellen van wat moet je wel doen, wat moet je niet doen en hoe groei je langzaam maar zeker in Google en versla je die concurrenten, ook al staan ze er al tien jaar en ook al is het zoekwoord heel erg competitief. Dus als jij het als kleine speler opneemt tegen de grote jongens, dan is dit helemaal perfect voor jou. En door deze video heen ga ik een voorbeeld gebruiken van hoe je het als kleine jongen kan opnemen tegen de grote jongens. We gaan namelijk voor deze video een blog/webshop beginnen in fotografie. En fotografie is behoorlijk competitief en het wordt eigenlijk gedomineerd door een paar belangrijke spelers. Je hebt een paar hele grote spelers op het gebied van fotografie. Denk aan wat meer specialisten, zoals cameranu.nl, Cameraland of Camera Express en je hebt partijen die heel veel producten hebben die ook heel erg in die fotografie zitten, zoals de Mediamarkt en Coolblue.
Dus hoe je het ook wendt of keert, dit is een hele competitieve branche. Ons voorbeeld website/blog gaan we het hebben over van alles, dus over camera’s, over lenzen, over accessoires, over het hele gebied rondom fotografie. En voor onze shop, want ik zal vanaf nu verwijzen daarheen als een webshop, zijn eigenlijk twee strategieën die je kan aanhouden. Als je het budget hebt, dan moet je zorgen dat je zo snel mogelijk, zo groot mogelijk wordt als de huidige spelers. En dat betekent in feite dat je breed gaat. Dus dat je zo snel mogelijk producten toevoegt, dat je zo snel mogelijk categorieën toevoegt, dat je ontzettend hard blogs gaat pompen, dat je dus heel erg gaat voor ‘groot worden’.
Zo snel mogelijk, zo groot mogelijk worden. En dat betekent automatisch dat er een behoorlijke investering in de shop en in het blog moet gaan. Dus deze strategie gebeurt eigenlijk alleen maar als je investeerders hebt, want dan heb je het over tonnen, zo niet miljoenen die je erin moet pompen. Maar om eerlijk te zijn is dit de strategie die voor de meeste mensen gewoon niet haalbaar is. Dus ik ga het vooral hebben over strategie twee, dat is namelijk dat je heel klein begint, heel niche begint en dat je langzaam maar zeker hapjes gaat afsnoepen van die grote jongens.
En het zal je misschien verbazen, maar die tactiek is ook wat de grote jongens het moeilijkst vinden om tegen te vechten, waar ze het meest frustratie van krijgen en wat er uiteindelijk voor kan zorgen dat je toch groot worden, maar je doen het eigenlijk op een hele specifieke manier. En we zitten regelmatig bij grote webshops aan tafel en ze vinden niks irritanter dan die ene hele kleine specifieke speler die langzaam maar zeker op bepaalde belangrijke zoektermen groeit en groeit en groeit, omdat ze niet zo heel veel er tegen kunnen doen.
Grote jongens denken namelijk in schaal en in massa, en kleine spelers, niche spelers, denken in kwaliteit en specificiteit. En dat voordeel wat je hebt, als kleine speler, dan gaan we maximaal benutten, en ik ga je precies vertellen hoe je dat doet. Dus het eerste wat we gaan doen is natuurlijk een zoekorder onderzoek, om te kijken waar we allemaal op kunnen gaan scoren.
Maar dat gebruiken we niet om vervolgens al die pagina’s aan te maken. Nee, dat gebruiken we om te bepalen met welk stukje van de fotografie business gaan we beginnen. Gaan we beginnen met camera’s of met lenzen of met accessoires? Of gaan we het op een andere manier indelen, bijvoorbeeld producten tot een bepaalde prijs, alles onder de honderd euro gaan we doen?
Gaan we 1 specifieke doelgroep aanspreken, bijvoorbeeld alleen maar voor mensen die natuurfotografie doen of mensen die portretfotografie doen of mensen die architectuurfotografie doen? Dus we gaan het zoekwoordenonderzoek gebruiken om te bepalen: waar komt de focus te liggen van onze webshop en het blog om mee te starten.
En dat betekent natuurlijk niet dat je daar eindigt. Dat betekent dus ook niet dat je een domeinnaam moet kiezen als natuurfotografiewebshop.nl, dat is niet handig. Maar dat betekent wel dat we daarmee gaan starten en dat wordt het eerste stukje van de taart wat wij gaan veroveren. En hoe je vanuit het zoekwoordenonderzoek precies die categorieën bepaald? Ja, dat is lastig om uit te leggen, want dat is een combinatie van zoekvolumes en concurrentie die er nu is plus de kwaliteit van die concurrentie.
Want een site als Coolblue kan wel heel groot zijn, maar dat betekent ook automatisch dat ze op veel termen al scoren vanwege autoriteit en niet per se omdat de pagina’s die ze nu hebben zo geweldig zijn. En dat kan kansen geven. Dus ik zou je vooral aanraden om te zeggen: Wat is een doelgroep die volgens jou nog niet goed wordt geholpen en dan kan je dus bijvoorbeeld denken aan het merk, dus ik ga alleen maar alles van Canon bijvoorbeeld verkopen en reviewen. Of wat ik zei, ik ga alles voor natuurfotografie, ga ik dan leveren. Dus wat het dan ook is, dat is moeilijk voor mij om je daarbij te helpen. Dat is aan jou om te zien.
Maar als je ergens een gat ziet in de kwaliteit van de content, dan is dat een goed iets om op in te springen. En het kan heel goed betekenen, dat als je bijvoorbeeld kijkt naar de fotografie, nou de camera’s dat is te competitief, maar de lenzen, daar kan ik wel iets mee. Maar dan alleen maar de lenzen voor een bepaalde doelgroep. Of alleen maar de lenzen met bepaalde millimeters of een bepaalde prijs. En je kan het best wel klein maken om mee te beginnen. Groter worden, dingen toevoegen, dat kan altijd. Dus probeer echt te bepalen, als ik Google op bepaalde zoekwoorden of bepaalde type zoekwoorden, waar vind ik dan eigenlijk best wel slechte informatie waar ik iets beters neer kan zetten?
En dat betekent dus dat dat best veel uitzoekwerk is. Dat is veel dingen handmatig Googelen, dingen lezen, is dit goed, is dit slecht, kan ik dit beter of niet? Dat is best veel werk, maar dat is heel belangrijk om een startpunt te bepalen En ik raad je als je dat doet, om bepaalde zoekwoorden of zoekwoordgroepen een bepaalde score te geven. Nou, hele goeie content, hele slechte content, gemiddelde content, zodat je een soort prioriteitenlijst krijgt met, nou we gaan hier starten en dat zijn de eerstvolgende waarnaar we kunnen gaan uitbouwen als we daaraan toe zijn.
Tweede belangrijke waar je al rekening moet gaan houden, al vanaf de start, dat zijn interne linken. Want je gaat klein en specialistisch beginnen en dat betekent dat je alles op je site en alles op je blog en alle pagina’s die je hebt, wil je heel goed intern linken naar elkaar waar dat relevant is. Dat zorgt er namelijk voor dat je vanaf het begin een heel goed spinnenweb hebt, met allemaal pagina’s die Link Juice aan elkaar doorgeven als je back-links krijgt. Zorg ervoor dat mensen makkelijk heen en weer kunnen klikken op je site en dat Google heel snel ziet dat jij een blok bent die specialist is op een bepaald gebied.
Dus vanaf de eerste pagina die je publiceert, moet je bij gaan houden qua interne linken, waar linkt deze pagina heen en hoeveel linken krijg ik vanuit andere pagina’s? En als je echt klein begint en wel tot een paar honderd pagina’s, kan je dat bijvoorbeeld in Excel of in een spreadsheet vrij makkelijk bijhouden. Dus ik heb hier even een voorbeeld gezet van hoe je dat zou kunnen doen. En ja, dit wordt lastig naarmate je site groeit en groeit. En de Yoast plug-in kan je daarbij bijvoorbeeld bij helpen. Want die laat zien, nou hoeveel pagina’s linkt deze pagina en hoeveel linken ontvangt deze pagina?
En op die manier moet je ervoor gaan zorgen dat je echt een heel super specifiek spinnenweb creëert. En alles wat maar relevant is onderling met elkaar verbinden. Dat is goed voor Google, als je gaat link-builden, dan helpt je dat enorm en dat zorgt ervoor dat je veel makkelijker kan groeien. En als je niet goed weet wat interne linken zijn en hoe dat precies werkt, dan hebben we daar een andere blogpost over, maar in de basis raad ik je dit aan. Bijna altijd wil je niet per se scoren op de naam van het product, maar vooral op de subcategorie of de categorie waar dat product onder valt. Niet altijd, dat kan je ook eventueel aan je zoekorder zien, maar vaak wel.
Dus ik raad je aan dat alle producten onderling naar elkaar linken waar dat relevant is. Bijvoorbeeld als je een ‘goed, beter, best’ versie van een model hebt, dan zorg je dat die naar elkaar linken, zodat een bezoeker kan kiezen. Daarnaast link je alle producten terug naar de categorie of de subcategorie waar dat product onder valt, zodat je in feite tegen Google zegt: Deze producten hebben met mekaar een connectie en al deze producten hebben met die categorie of die subcategorie een connectie. Dus als je niet precies weet met interne linken hoe dat zit, hou dit even als vuistregel aan, dat je producten die aan elkaar gerelateerd zijn onderling linkt en naar de categorie en subcategorie terug linkt.
En nog een belangrijk detail, als je het echt goed wilt doen, zorg ervoor dat de tekst die je in de link gebruikt. zoveel mogelijk afwisselend is. Dus link niet altijd terug met, Canon Lens 100/600 mm, en dan elke keer naar die zelfde pagina linken, wissel die tekst zoveel mogelijk af als dat kan. En zeker in het begin als je klein bent, zou je dat handmatig wel moeten kunnen bijhouden. Dat kan je ook nog eens in het schema noteren, met welke anchor tekst je linkt. Vanuit welke pagina naar welke pagina, dus dan hou je het nog een beetje overzichtelijk. Maar hoe afwisselender je die houdt, op hoe meer zoekwoorden je kan scoren, hoe meer context Google heeft om te bepalen: Hey, waar gaat deze pagina over? Nou, mensen linken met de tekst ‘Canon lens 100 mm’, ‘Canon lens 100-600 mm’, ‘Goeie Canon lens’, ‘Goeie Canon Lens 100 mm’. Dus hij krijgt op verschillende manieren informatie van, waar gaat die pagina over? O ja, daar gaat die pagina over.
Dan gaan we naar nummer 3. En dit is eigenlijk een beetje de fundering. Dus als je je zoekwoordenonderzoek goed gedaan en je hebt je niche bepaald, je hebt je interne linkensysteem goed neergezet, dan kan je gaan beginnen met content te maken. En dat is echt de sleutel. Dat is waar je alle verschil gaat maken ten opzichte van de grote jongens. Dat is waar jij het van moet hebben. Dus content moet je niet te licht over denken, niet te simpel over denken, niet denken dat het zo gebeurd is, zeker niet denken dat je het met allemaal content die je vanuit de leverancier aangeleverd krijgt gaat redden. Nee, content wordt jouw complete onderscheidend vermogen. En dat betekent dat je ten opzichte van de concurrenten, ten opzichte van de grote jongens, veel betere pagina’s gaat maken die een bezoeker veel beter helpen.
En in de praktijk betekent dat onder andere, dat je pagina waarschijnlijk langer of groter is, dat je pagina meer verschillende insteken krijgt dan een standaard pagina, en ik ga je zo laten zien hoe dat zit. En dat zorgt ervoor dat je gewoon veel meer aandacht, veel meer foto’s waarschijnlijk geeft, waardoor Google als het ware de klantenervaring beter waardeert en daar ga je het uiteindelijk op winnen. Dus een heel simpel voorbeeld: Als je Googelt op product, bij jou in de branche en in dit geval gaat het over fotografie, dus je Googelt bij ons op een specifieke lens. Dan vindt je waarschijnlijk veel e-commerce resultaten, van partijen die die lens verkopen met hetzelfde standaard riedeltje. Dus een paar producteigenschappen, maximaal 300 woorden tekst met een kleine beschrijving erbij en een hele grote ‘stop in winkelmandje’ knop. Dat is wat je in bijna alle branches ziet en dat is toch nog steeds vaak hoe de grote jongens hun pagina’s inrichten, want die denken op schaal en niet op kwaliteit per pagina, per se.
Dus, aan jou is het om dus goed na te denken, wat kan ik beter doen dan die standaard 300 woorden en die producteigenschappen en misschien die twee voordelen die genoemd zijn. Hoe kan ik mijn product pagina beter maken? En er zijn verschillende manieren voor, maar je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan een hele uitgebreide review. Misschien moet daar een aparte blogpost voor komen, maar misschien moet je dat wel echt op je productpagina vermelden. Een hele uitgebreide review van misschien wel een paar duizend woorden, waarin je precies uitlegt, wat zijn de voordelen, wat zijn de nadelen? Van mijn part een video met hoe het product werkt, in ons geval de lens.
Maar goed nadenken over, als iemand op dit product Googelt en hij komt op deze pagina terecht, wat kan ik dan allemaal doen om voor hem duidelijk te maken of hij dit product moet kopen of niet. En als je het over je categorie pagina’s hebt, dan moet je dat weer doen. En ik hoorde pas een fantastisch voorbeeld van Michel Jansen, dat is het Hoofd Conversie Optimalisatie van Lease Parkour. En wat zei die, ik kom bijvoorbeeld op een website, algemene vakantiewebsite en daar wil ik een wintersport op boeken. En wat gebeurt er nu? Die grote websites hebben heel veel dezelfde filters. En die filters, zegt hij, daar kon ik specifiek voor wintersport, helemaal niks mee. Kom ik op wintersport.nl, een site specifiek voor wintersport en wat vind ik daar? Precies de filters die ik nodig heb. Want ik ga op skivakantie, dus wat wil ik weten? Nou, allereerst, ik wil een hotel wat vlak bij de ski piste is. Dat moet voor mij gewoon een filter zijn, want anders kan ik helemaal geen keuze maken. En allerlei filters rondom skipassen, rondom taxivervoer, rondom hoe hoog het op een bepaalde berg ligt. Dus allemaal filters die specifiek zijn voor die niche. Nou en op die manier moet jij ook na gaan denken.
Als iemand op een categorie pagina komt, wat moet ik hem dan tonen, wat laten de grote jongens nu zien aan filters en hoe kan ik dat beter doen? En het kan zijn dat je gewoon simpelweg op meer eigenschappen kan filteren, maar het ook zijn dat je kan filteren op: hoe gebruik je het of waarvoor gebruik je het? Dus wederom gaan we even naar de lenzen pagina. Ik kom op een categorie pagina waar ik lenzen op verkoop en ik heb gewoon de standaard filters zoals prijs of misschien merk; Canon of Nikon, zulke filters. Maar ik ga er extra filters aan toevoegen. Bijvoorbeeld, waarvoor wil je het gebruiken? Wil je bewegend beeld fotograferen of wil je stilstaand beeld fotograferen? Wil je ver weg of dichtbij? Wil je felle kleuren fotograferen of matte kleuren? Ga je personen of gebouwen fotograferen?
Ik heb geen idee, ik weet niks van fotografie. Maar ik kan me voorstellen dat er bepaalde filters zijn, heb je veel licht of weinig licht, die een bepaalde lens geschikter maken dan een ander. Dus zorg ervoor dat je specialistische ervaring biedt, ook op die categorie pagina’s. En misschien moet je ook wel, in plaats van de standaard sortering van de producten eerst de best verkochte producten zien of de duurste. Dan maak je ook weer gebruik van het ‘Anchoring’ effect. Of juist de goedkoopste, maak je ook gebruik van het ‘Anchoring’ effect. Of misschien moet je nog op een andere manier die lenzen categoriseren of tonen. Maar denk goed na: hoe kan ik het beter doen dat de standaard manier waarop eigenlijk al die grote jongens het doen.
Iets anders wat je kan doen, maar zit iets meer risico aan of dat werkt of niet, dus dat is ook een beetje geluk hebben, dat is eigenlijk dat je op hetzelfde zoekwoord een heel ander soort resultaat gaat aanbieden. Dus ik heb hier een heel specifiek voorbeeld. Als je Googelt op de Tamron 150-600 mm lens, dan kom je, zoals verwacht, heel veel E-commerce resultaten tegen. Maar je kan proberen of je met een andere insteek, die ook de behoefte van de bezoeker helpt om op die manier ertussen te komen. En wat bedoel ik daarmee? Het is bijvoorbeeld als volgt: Wat nou als we niet proberen om standaard E-commerce resultaten van de webshop te pushen, maar we gaan mensen op een andere manier kennis laten maken met de Tamron. Bijvoorbeeld door een hele uitgebreide review te doen, waarbij we de lens natuurlijk laten zien. Maar we maken hele goeie foto’s en een specifieke video misschien wel, we geven hele gedetailleerde opmerkingen vanuit onze vakkennis, we bespreken die specifieke details die hem juist goed of slecht maken. En we laten zien voor welke doelgroepen deze lens meer of minder geschikt is.
En eigenlijk alle specifieke, belangrijke informatie die je als grote jongen, dus als niet-specialist, niet zomaar weet. Op die manier kunnen we toch de behoefte van de bezoeker waarschijnlijk bevredigen. Want niet iedereen wil meteen het product kopen, sommige mensen willen waarschijnlijk ook gewoon informatie verzamelen. En we kunnen onze kennis laten zien door goeie content te maken en we hebben ook nog eens iets wat niet zomaar te kopiëren is. Maar een review maken van een product is maar een idee. Je kan ook een koopgids maken bijvoorbeeld. En in dit geval kunnen we niet de koopgids maken van een specifieke lens, dat is natuurlijk een beetje raar. Maar we kunnen wel een koopgids maken voor: ‘Hey, zoek jij een 150-600 mm lens?’ Dan leg ik je hier precies uit welke keuzes je hebt, welke merken er zijn et cetera, et cetera.
Tamron is daar natuurlijk 1 van, dus daarom kan je misschien toch op dat zoekwoord scoren. En in die koopgids kan je dus weer hele specifieke duidelijke info geven over wat is je budget, waar ga je ermee doen, wat voor keuzes heb je, wat is handig en wanneer niet, wat past bij welke camera? Je kan heel veel info geven die een grote jongen niet zomaar kan geven. En het allermooiste is als je aan een koopgids iets heel specialistisch kan toevoegen als bijvoorbeeld een kleine calculator of een kleine berekenaar of iets in die strekking. Dat is zeker iets van niet zomaar te kopiëren is.
Maar er zijn nog meer insteken hoe je misschien kan scoren op dat ene zoekwoord zonder je E-commerce resultaat. Bijvoorbeeld een specifiek probleem wat het product oplost. In dit geval die Tamron. Dus dan krijg je bijvoorbeeld de post: ‘Hoe ik fantastische bewegende beelden schiet met de Tamron 150-600 mm.’ Want blijkbaar kon ik eerst niet goed bewegende beelden schieten. Dus je kan een specifiek probleem oplossen en dat product tegelijkertijd promoten. En het mooiste is nog als eigenlijk die problemen misschien wel ook nog specifieke zoekwoorden zijn. Dus stel dat ‘bewegende foto’s schieten’ ook een zoekwoord is, dan heb je er twee in een.
Maar ook dit is weer een andere insteek dan het specifieke E-commerce resultaat en moeilijk te kopiëren door die grote jongens. En zolang het je bezoeker helpt en die zoekintentie bevredigd, die bezoeker blij maakt, ga je ertussen komen in Google. Maar er zijn nog meer manieren, je hebt nog meer vormen van content die je kan toepassen die de grote jongens nooit zullen doen. Denk bijvoorbeeld aan een blog artikel van een bepaalde casestudy of een bepaalde oplossing, waarvan je misschien weer een video schiet of het heel duidelijk uitlegt aan de hand van goeie afbeeldingen en goeie tekst, en hoe je een bepaald probleem specifiek oploste door dit en dit te doen, door een bepaald stappenplan.
Of je hebt een casestudy van: nou, ik heb op tien verschillende locaties foto’s geschoten met de Tamron 150-600 en dit zijn mijn bevindingen. Denk bijvoorbeeld hoe ik als fotograaf een pro werd in zes maanden dankzij de Tamron 140-600 mm lens, ik zeg maar wat. Wat ook een prachtig stuk content is, wat de grote jongens bijna nooit doen en ook eigenlijk niet willen of kunnen doen vanwege leveranciersafspraken, dat is een vergelijking trekken tussen twee producten, tussen twee merken of tussen twee producten van hetzelfde merk. Dus bijvoorbeeld de vergelijking tussen de Tamron 150-600 mm en een ander product. De reden dat grote jongens dat eigenlijk nooit doen is: Het kost veel tijd, je hebt er specialistische kennis voor nodig, je moet het product goed kunnen uitproberen, maar boven alles dat leveranciers er niet altijd even blij mee zijn als hun product er net even wat slechter uitkomt. Maar jij hebt waarschijnlijk dat probleem niet, dus jij kan wel een eerlijke review geven. En het allermooiste van zo’n blogpost is, je kan scoren op de naam van allebei de producten, mensen zijn dol op vergelijkingen want het helpt ze heel goed met hun aankoopbeslissing en als je mazzel hebt wordt er ook daadwerkelijk gegoogeld op: moet ik dat product of dat product kopen?
En ik heb hier een paar voorbeelden neergezet van producten waar mensen op Googelen die ze actief vergelijken met andere producten. Dus met camera’s en met lenzen doen mensen dat. Je ziet ook dat mensen Googelen op: moet ik Nikon of moet ik Canon kopen? En ik weet toevallig dat het bij iPhones ook gebeurt, bijvoorbeeld tussen de iPhone 7 en de iPhone 8 of in vergelijking met het nieuwste model. Tussen iPhones en Samsung. Oftewel, het maken van een vergelijking kan een hele goeie manier zijn om content te maken, om te scoren op veel zoekwoorden en om weer iets te doen wat die grote jongens niet kunnen doen.
En vergeet natuurlijk ook niet dat je complete productcategorieën kan vergelijken. Bijvoorbeeld een 150 mm lens met een 600 mm lens. Wat zijn de verschillen, wanneer gebruik je welke, hoe zit het allemaal precies? Dan heb ik nog een content format voor je, wat zich onderscheid van de grote jongens en wat wel goed kan scoren op de namen van producten, productcategorieën of merknamen of zo. En dat is namelijk een Tips pagina. Het is heel simpel, een pagina met heel veel tips over jouw onderwerp. Bijvoorbeeld, die 150-600 mm lens. Dus, 25 tips voor als jij de 150-600 mm lens wilt kopen. Of nog specifieker, 8 tips voor als jij de Tamron 150-600 mm lens wilt kopen. Soms kan je die beter op de productpagina zelf zetten van je E-commerce resultaat en soms kan je die beter als een apart blog bericht houden. En dat is een beetje zoeken en proberen of dat in jouw branche werkt of niet.
Maar ik zal hier even een echt voorbeeld laten zien van de lenzen en ja, van de Tamron 150-600 mm. Het is geen toeval dat ik die heb gekozen. Hier zie je bijvoorbeeld een pagina die gewoon in de top 10 staan, terwijl die website eigenlijk niet zo heel veel voorstelt in vergelijking met al die grote jongens, maar hij scoort wel degelijk op de zoekterm. Hij stond zelfs iets hoger maar op het moment dat we deze video gingen schieten, wat hij ietsjes gezakt. Misschien dat hij weer terug komt. En het enige wat deze pagina eigenlijk heeft, geen backlinks ofzo, het is de uitleg van deze specifieke lenzen. Dus je ziet dat ik heel veel aandacht besteed aan de verschillende soorten content die je kan maken en hoe je daarmee kan scoren, want dat is echt waar het grote verschil zit tussen jou en de grote jongens. De content zit echt het verschil in.
De hoeveelheid content, de diepgang van de content, het soort content per zoekwoord, het specialisme wat er uitstraalt, de foto’s en video’s die je toevoegt. Dat kunnen die grote jongens gewoon niet doen, die zijn bezig met schaal en niet met diepgang. Dus zorg ervoor dat je voor alle pagina’s, voor alle producten, voor alle zoekwoorden echt de meeste perfecte pagina hebt die je maar kan bedenken. En ja, dat kost heel veel tijd en ja dat kost heel veel moeite, maar je moet het zo zien: met elke pagina die je af hebt, eigenlijk niemand kan tegen die pagina op. Dus beetje bij beetje ga je steeds een groter stuk van die taart pakken. En alles wat je hebt gedaan hoef je voorlopig niet meer over na te denken want het gaat heel lang duren voordat die grote jongens dat over hebben genomen en hebben verbeterd als dat überhaupt al kan.
Dus dan ga ik door naar de allerlaatste stap en dat is natuurlijk link-building. Want ik raad je wel aan om ook met link-building aan de slag te gaan, zelfs als je zo’n kleine site bent. Maar als je zo’n kleine site bent die het wil opnemen tegen de grote, raad ik je 1 ding aan: Ga alleen voor de meest relevante linken. Dus los van dat je natuurlijk graag een hoge kwaliteit met linken wil verzamelen, ga alleen voor linken die echt heel erg gerelateerd zijn aan jouw website. Dus denk bijvoorbeeld niet aan startpagina’s, die zijn vaak te generiek, daar zou ik niet mee aan de slag gaan, ik zou echt gaan voor alleen maar websites en shops en bloggen en magazines die het hebben over jouw onderwerp. Dus ons onderwerp was fotografie, maar daarbinnen hadden we gekozen voor lenzen. Dus alleen maar fotografie websites en het liefste nog eigenlijk lens websites. Begin daarmee en ook al kost het meer moeite om een link te krijgen, ook al kost het meer tijd, meer energie, meer geld, meer maakt niet uit, ga echt voor die kwaliteit en zorg dat je alleen de meest relevante linken naar jou hebt linken. Want dat zorgt ervoor dat Google je zo snel mogelijk erkent als autoriteit op dat gebied.
Vergeet dus die algemene linkpartner linken, vergeet alles wat niet specifiek voor jouw niche of branche is. Dus ga daarmee aan de slag. Als je niet weet wat linkbuilding is of hoe het werkt, dan zal ik even linken naar een blogpost, daar hebben we meer dan 100 manieren om backlinks te verzamelen, dus echt gegarandeerd dat je daarmee aan de slag kan, ook al heb je geen budget of ook al ben je een kleine site, het kan echt en het kan je heel erg helpen om te scoren. Uiteindelijk heb je die backlinks toch nodig. En dan is er nog 1 laatste tip van mij en die laatste tip die sluit dus zowel aan op de content als op de linkbuilding en dat is: ga pas verder met het vergroten van je site als je 100% tevreden bent met de content die er nu is.
Dus zorg dat je echt, elke pagina die je toevoegt, dat die zo goed is dat je denkt, nou hier hoef ik de volgende 5 jaar niet meer aan te zitten. Dus denk ik kwaliteit in plaats van in kwantiteit, dat is de snelste manier om te scoren. En dat kan heel frustrerend zijn, dat weet ik, omdat je maar een paar pagina’s op je site hebt of een paar blogartikelen of maar een paar producten hebt. En dat duurt het lang, en zeker in het begin, ja dan scoor je nog niet. En de eerste maanden zie je misschien nog niet zoveel resultaat. Ik weet het, het kan heel frustrerend zijn, maar er is geen betere manier om goed te klimmen in Google, om het tegen die grote jongens op te nemen dan de specialist te zijn. En dat betekent: niet uitbreiden totdat alles wat er staat zo goed is als dat het kan zijn. En doe het stapje voor stapje en ik garandeer je, met een jaar, met twee jaar, met drie jaar heb je opeens een hele grote stuk van die taart gepakt.
En dat is het. Dat is eigenlijk alles, of ik moet zeggen “alles” wat je moet doen om het als kleine jongen op te nemen tegen die groten. Dus wees die specialist. Wees die vervelende vlieg die om het hoofd van de leeuw blijft zoemen, zal ik maar zeggen. En ik garandeer je: 1. Elke keer als de SEO partij van die grote jongens zit te kijken naar jouw site en hoe je stijgt en hoe je langzaam maar zeker die plekken in beslag neemt, dan zullen ze dat heel irritant vinden, omdat ze eigenlijk weten dat ze het niet tegen je op kunnen nemen. En 2. Ook al is het een langzaam proces en kan het lang duren voordat je groter wordt, het is echt de moeite waard en dit is de manier om het op te nemen tegen de grote jongens. Want uiteindelijk biedt jij iets wat zij namelijk niet kunnen en dat is een geweldige ervaring en specialistische kennis. Dus ga aan de slag, ga bouwen en zorg dat je elke dag, elke week, elke maand jouw website een stukje verbetert. En je gaat zien, na maanden of misschien na een jaar dat je al significante resultaten hebt bereikt.
Ik wens je heel veel succes. Als je nog vragen hebt kan je natuurlijk mailen naar bart@klikproces.nl of een reactie achterlaten op het YouTube kanaal of op ons blog, dan krijg je van mij persoonlijk antwoord. En ik zie je graag terug bij onze volgende video, met nog veel meer uitleg over conversieoptimalisatie, over YouTube, over Voice en natuurlijk over SEO