Wat is het Bystander Effect en Hoe Werkt Het?

In dit artikel vertellen we je meer over de werking van het bystander effect. Hoe werkt dit effect? Wat zijn voorbeelden van situaties waarin dit effect te herkennen valt? Op welke manier kun je op je eigen website inspelen op het bystander effect? Je leest er hier meer over!
Wat is het bystander effect?
Onder het bystander effect, wat we ook wel omstander effect noemen, verstaan we het fenomeen dat beschrijft dat mensen minder snel geneigd zijn om anderen te helpen wanneer er veel omstanders zijn. Het fenomeen is het gevolg van het feit dat er een verdeling van verantwoordelijkheid optreedt onder de omstanders. De druk om te helpen is hierdoor minder groot. Immers, anderen zouden ook hulp aan kunnen bieden. Doordat iedere omstander op deze manier denkt, wordt er uiteindelijk geen hulp aangeboden.
Bystander effect voorbeeld
Het omstander effect treedt voornamelijk op na ongelukken. Denk aan een ongeluk op de weg, waarbij omstanders eerder geneigd zijn om een video te maken dan om hulp aan te bieden. Dit komt voort uit de gedachte dat anderen het slachtoffer zullen helpen, waardoor een persoon tijd heeft om een video of foto’s te maken.
Een geheel andere situatie waarin het bystander effect herkend kan worden, is in een woonwinkel. Denk aan een situatie waarbij meerdere verkopers rondom een potentiële klant staan. Een verkoper zal minder snel op de consument afstappen, door de gedachte dat een collega dit wel zal doen.
Bystander effect tips
Op je eigen website is het belangrijk om geen aannames te doen over hetgeen andere websites een consument al verteld hebben. Denk bijvoorbeeld aan de basiskennis over een bepaald product of een dienst. Zorg voor voldoende informatie die vertelt wat een product kan, in welke situatie de consument het product kan gebruiken, enzovoorts. Ga daarna in op de voordelen die jouw product of dienst biedt ten opzichte van die van concurrenten.