Carwash Marketing: 100% Data Gedreven Autowasstraat [met Borre den Hartog]

by Bart van der Meer mei 09, 2019
Carwash marketing

Ontdek Hoe Borre den Hartog Zijn Carwash 100% Data Gedreven Aan het Maken is en de Bijzondere Resultaten en Inzichten Die Dit Oplevert.

Transcriptie: Carwash Marketing: 100% Data Gedreven Autowasstraat [met Borre den Hartog]

– Welkom bij een nieuwe podcast van Klik Proces en we schuiven vandaag aan met twee gasten. We hebben Nick Keizer van Klik Proces zelf en we hebben Borre den Hartogh, zeg ik het goed?

-Klopt helemaal!

– Van de carwash&go in Hilversum en we gaan het met Borre hebben over het hebben van een carwash en online marketing. Heren, welkom!

– Thanks.

– Hoi! Goeiemiddag!

– Een carwash hebben en om dat te combineren met online marketing, laat ik bij jou beginnen Borre, vertel.

– Het is gelijk het meest interessante wat je denkt of vraagt Bart, een carwash en online marketing dat zijn denk ik veel dingen waar mensen niet over nadenken maar waar juist de kracht van een carwash ligt tegenwoordig. Om die dingen goed te combineren want online marketing bepaalt eigenlijk het succes van de onderneming.

– Ok, vertel.

– Nou, het grootste is natuurlijk, de grootste uitdaging die zit in een carwash is wat je eigenlijk heel structureel van vroeger nog ziet is van, er is een carwash, we doen elke ochtend om 8uur de poort open en die gaat om 6 uur ’s avonds weer dicht en nou, ja dan hé, maak je lokaal wat reclame in een krantje of huis aan huis. Dat was allemaal heel erg populair tot twee, drie jaar geleden zelfs nog. En dat was eigenlijk de manier hoe een carwash elke dag werd gerund en hoe alles gebeurde. Alleen dan kom je er op een gegeven moment natuurlijk wel achter dat ja, je dan ook bepaalde vaste klanten natuurlijk binnenkrijgt en je eigenlijk niks nieuws aan het aanspreken bent. Dus je hebt wel je wassingen, je bent elke dag lekker bezig en de winkel draait en er zit elk jaar nog wel wat groei in, maar toch heb je het idee dat je ergens een gigantische slag aan het missen bent en dat is dat grootste gedeelte van online marketing. En eigenlijk voornamelijk je klanten leren kennen, van wie is die klant nou? Dus als ik een simpel voorbeeld neem, jij komt aan rijden met je auto, dan zie ik bijvoorbeeld een prachtig mooie BMW, zwart, grote velgen eronder en dan denk ik hey, die man zag ik twee weken geleden ook dus ik steek m’n hand op en ik zwaai ernaar want ik ken hem, dat denk ik, omdat ik denk dat ik ‘m twee weken geleden ook heb gezien, kan ook twee maanden zijn geweest. En dat is eigenlijk het moment dat ik ook zoiets had van, oeps, hier moet drastisch iets gaan veranderen om de aankomende jaren goed, eigenlijk goed te gaan beginnen en je klanten leren kennen. Want ik denk dat ik ‘m ken maar eigenlijk weet ik niets, ik weet dat het een BMW is met mooie velgen en daar zit eigenlijk altijd dezelfde man achter het stuur, maar ik heb geen idee, ik weet niet hoe oud die is, ik weet niet hoe vaak die komt, ik weet niet waar die woont, ik weet helemaal niks. En dat is eigenlijk het moment dat ik het om heb gedraaid en dat we de online marketing zijn ingegaan.

– Dus in feite, eigenlijk dingen die je een soort van nature doet, dus het proberen te begrijpen wie je klant is, effe je hand opsteken als je, god dat je die man al kende, waar je ook wel eens naast zal zitten.

– Ja, zeker, ja absoluut, vaak is dat.

– En dat eigenlijk proberen, van ja, kunnen we dat niet gestroomlijnder, is dat het goeie woord? Procesmatig inbouwen door data te gebruiken.

– Processen. Dus eigenlijk inderdaad alles wat je zelf zegt omzetten naar data en daar eigenlijk een aantal processen op gaan neerleggen van ok, we hebben de data van de klant en dan werk ik zelf eigenlijk altijd met de term een funnel. Dus we weten gewoon we hebben de funnel, die hebben we erin zitten, hoe meer we naar boven inproppen, hoe meer eronder uit komt, want we weten ondertussen na twee, drie jaar dat er een bepaald percentage zit wat altijd reageert op een mail of een bericht of een post van ons, weet je het. Dus hoe groter dat dat bestand wordt, hoe groter het succes onderaan de streep wordt. Alleen om dat te bereiken en die mensen in die funnel te krijgen, ja daar zit de allergrootste uitdaging in.

– Ja, want je zit hier een heel, hoe lang zit je hier al?

– Vijf en half jaar, in oktober zitten we hier zes jaar al.

– In oktober zes jaar en dat betekent dat je daar nu mee bezig bent of net bent begonnen zeg maar.

– Effe denken, ik ben het eerste jaar inderdaad echt gewoon op het ouderwetse manier begonnen, deurtje open, gewoon een draai gemaakt en toen ineens reclame dus dan komt er eigenlijk al door het dagelijks verkeer wat op zo’n industrieterrein is komen ervan ook klanten, ja eigenlijk wist je nooit of die klanten terugkwamen, ja als je ze weer zag, dacht je hey daar is die klant weer of hey da’s een bekende. En dat hebben we eigenlijk een aantal jaren zo gedaan met veel succes en lokaal gewoon echt flyeren, huis aan huis en op een gegeven moment, toen kwam ik er echt wel achter van, hey in dit proces moet ik wat gaan veranderen omdat ik eigenlijk door heel veel flyers te verspreiden, da’s een ontzettende dure campagne en eigenlijk nooit echt precies wist van hey, waar komen die mensen nou vandaan. Dus stel je voor, je stuurt in Hilversum, ja dik 50000 huis aan huis flyers de deur uit en daar kwam dan een rendement uit van 2-3% wat er op reageerde, dus dat was een hele dure campagne wat je met 2-3% moest terugverdienen, wat blijkbaar achteraf, nadat we data zijn gaan verzamelen en ook die huis aan huis campagnes zijn blijven doen, kwamen we er eigenlijk achter dat het online verhaal veel interessanter werd dan het huis aan huis want die 2-3% die kwam namelijk altijd al bij mij.

– Ok, dus je had je klanten bereikt die je al lang had bereikt.

– Ja, maar ik dacht ook elke keer, oh ik blijf groeien, da’s leuk, alleen toen kwamen ze er inderdaad heel erg achter dat we het online gedeelte koppelde aan de data van de klant en ik zal zo even uitleggen hoe we daar aan kwamen, die data. Dat je dus inderdaad op een gegeven moment ja alleen maar mensen aan het bereiken bent die al kwamen en juist de postcodes waar je wilde richten, ja daar reageerde eigenlijk niemand, daar haal je misschien 0,5% of 0,6%, oeps. Op zo’n dure campagne, dat ging fout.

– Ja, doe je nog wel wat op het gebied van print dan?

– Heel veel.

– Ja?

– Ja maar we hebben de combinatie gezocht tussen print en data verzamelen. Dus wat we nu doen is inderdaad, omdat we zoveel data van klanten zijn gaan verzamelen, dus wat we op een gegeven moment hebben gedaan is de stap gezet van we moeten de omslag naar online marketing en data verzamelen moeten we gaan maken. Toen zijn we begonnen met een hele simpele versie van een kraskaart.

– En hoe lang is dat geleden?

– Twee jaar geleden, twee en half jaar geleden, toen zijn we daarmee begonnen, met een kraskaart. Dus iedereen die bij ons kwam wassen, die kreeg van ons een leuke actie in de hand, kreeg zo’n heel klein A6 flyertje, oh meneer, mevrouw, leuke prijzen, even krassen. Krassen is wassen.

Ja toen hebben we op een gegeven moment het woord krassen er maar vanaf gehaald want krassen en autowassen was niet de beste combinatie. Dus we hebben er een was en win van gemaakt.

– Oh ja precies.

– Ja en maar natuurlijk daar kom je naarmate achter kras en win, dat was niet zo handig, dus we hebben er was en win van gemaakt op een gegeven moment. Maar je had altijd prijs, waardoor de conversie zo verschrikkelijk hoog kwam te liggen, 80-90% uit m’n hoofd, de eerste actie was 86% vulde het gewoon in, dus we geven dat dingetje uit, dan hadden we drie vakjes die moesten ze uitkrassen maar daar stonden altijd dezelfde vlakjes achter, het enige wat ze moesten doen, om een prijsje te innen was naar www.carwash&go/wasenwin.nl, bingo, 86% vulde het in, dus ik had binnen..

– Wat wonnen ze dan?

– Ze wonnen korting, ze wonnen internet cadeaubons, ze wonnen gratis sushi schalen, ze wonnen gratis handdoeken, alles wat ik kon verzinnen. Dus wat we hadden gedaan om die actie op te zetten is eerst contact zoeken met heel veel lokale ondernemers, luister, wij kunnen jullie een groot bereik geven maar ik moet er even iets voor terug hebben, nou zo hebben we ons social media kanalen weer opnieuw gevuld, we hebben alles ingezet en dan hebben we dat eigenlijk allemaal op één hoop gedaan en iedereen kon wat winnen, je won altijd. Dus als je niet een gratis sushi won, dan was het wel korting op je wasbeurt, dat was natuurlijk tweeledig dus ik gaf A, wist ik wie je was en B wist ik ook dat je een kortingsvoucher direct per mail van mij had ontvangen nadat je ‘m had ingevuld en dat die ook maar 4 weken geldig was.

– JA.

– Nou en dan komt de grootste truc, zorg met je online campagnes dat de mensen ook daadwerkelijk binnen 4 weken weer op je stoep staan. Dat kon ik nooit met een huis aan huis actie want dan was mijn tweede contactmoment, was gewoon weer zo’n campagne draaien à la 15000 euro.

– Ja, en hopen en niks kunnen meten.

– Hopen en niks kunnen meten, gewoon hopen dat het weer komt. En nu was het gewoon hey, let op, je voucher verloopt over 10 dagen. Hey, let op, je voucher verloopt binnen vijf dagen, 95% kwam gewoon weer aanrijden binnen vier weken. En toen hadden we op een gegeven moment hadden we van, dit gaat werken.

– Ja, nou zal dat waarschijnlijk met de eerste actie ook wel beter zijn dan, hé als je zulke acties natuurlijk standaard blijft doen.

– Ja klopt.

– Maar het was een lichtpuntje, hoe zeg je dat, lightbulb moment.

– Het was echt het lichtpuntje, het was het moment dat we eigenlijk, dat ik erachter kwam van ok, het moment van huis aan huis blijft heel sterk maar door de klanten te leren kennen kwam ik er ook heel erg achter dat ik vroeger maar een aantal bezadigde gegevens van die mensen, ik wil gewoon even snel je voor- en achternaam, ik wil je postcode hebben, je geboortedatum en je e-mailadres. Dus ik wou vijf dingen, wil ik weten, meer wil ik niet weten. Waarom ik het kenteken wil weten is omdat we ook kenteken herkenning hebben en omdat we kenteken herkenning hebben weet ik op een gegeven moment gewoon van hey, die meneer komt weer aanrijden omdat die z’n gegevens heeft ingevuld hoefde ik aan de achterkant maar één ding te doen en dat was die twee databases aan elkaar koppelen. Dus m’n klanten herkenning met m’n database van de klantenregistratie die aan elkaar koppelen en ik wist meteen wie iemand was. Zonder dat ik ‘m ook überhaupt maar ken.

– Ja, en dan? Dus dat lijkt me een hele goeie, dus iemand komt hier aanrijden en je weet dan wat zo iemand is en dan? Wat doe je er dan mee? Wat kan je er mee?

– Ja heel veel en dat is het, het is eigenlijk bijna gezichtsherkenning maar dan puur op het niveau van een kentekenplaatje. Dus de grootste kunst is nu de jongens op de werkvloer en de dames die we hier hebben werken heel goed te leren dat we, ja we zijn niet aan het upsellen, dat vind ik altijd een beetje een woord dat ik denk van ja, vind ik niet zo netjes maar laten we het een verkoopstrategie noemen. We proberen gewoon een vrolijke en tevreden klant hier weg te laten rijden en die we gewoon een eerlijk advies hebben gegeven van hey, de vorige keer dat je kwam was 6-7 weken geleden, dan had je programma X, misschien is het verstandig om naar de winterperiode bodemreiniger en een extra beschermlaag over die auto om programma Y te nemen. Maar dat is alleen mogelijk door de structuur aan te brengen van die data. En de sociale media kanalen eraan te koppelen om die mensen dus echt inderdaad die funnel in te duwen om hier te komen, ja en dan moet natuurlijk het op het terrein gaan gebeuren en dat is de kunst die je dus weer daarnaast draait om ervoor te zorgen dat het ook echt uitgevoerd wordt allemaal.

– Ja.

– En dat is wel eens lastig.

– En dat, zo’n verkoopstrategie dat komt onder andere door bijvoorbeeld de pakketten die je aanbiedt bij de carwash.

– Klopt.

– Kan je dat misschien wat toelichten?

– Ja we zijn eigenlijk op het moment dat we om zijn gegaan naar data verzamelen, toen waren we ook een tijd, al heel erg lang actief op Facebook en Twitter, nou ja Twitter is natuurlijk naar mijn mening snel verwaterd maar Instagram kwam daarbij en dan merkten we op een gegeven moment ook een beetje, dan waren we reclame aan het maken en daar kwam niet echt meer iets uit, er was geen gevoel meer bij. En dan hadden we gewoon vier programmaatjes, we hadden 1, 2, 3 en 4. En toen zei iemand tegen mij op de markt, die was daar al mee begonnen en die zei tegen mij van; 1, 2, 3 en 4, zegt jou dat iets? En toen zei ik ook van nee, 1,2, 3 en 4 en daar zit dan wel een prijsje aan gekoppeld dus van 8,50 tot 17,50 zat eraan en toen zei die ja maar zegt jou dat iets? Denk daar eens over na. Dan ben ik er daadwerkelijk gewoon echt twee maanden lang over na gaan denken, ja, en toen zijn we op een gegeven moment tot een schets gekomen van, iemand komt aangereden en die moet zich fijn voelen want het is net zoals je een supermarkt of een online winkel benadert. Je koopt pas iets als je je fijn voelt. Dus je voelt je ergens heel fijn bij een merk of een product en dan schaf je dat sneller aan dan dat je je er minder fijn bij voelt. Dus dan hadden we op een gegeven moment iets van ja, een polish dat zegt waarschijnlijk de gemiddelde mens niks. Ik denk niet dat het jou..

– Een polish? Ja, wassen of zo of waxen..

– Ja daar heb je het al, laat het zitten, zegt je niks. Maar een standaard programma of een normaal, een meest gekozen en een beste, da zegt jou waarschijnlijk al iets meer.

– Nou ja het geeft me in elk geval een richting zal ik maar zeggen van waar zit mijn behoefte?

– Ja, en dat is de grootste kunst, dus waar zit jouw behoefte en waar voel jij je prettig bij. Weet je dat je auto al een aantal maanden niet is gewassen, ga je dan maar gewoon voor een standaard programmaatje en daar staat dan nog heel erg mooi onder dat het gewoon alleen wassen, drogen is en voor de rest niks of wil je..

– Ja dat voelt dan op zo’n moment een beetje kort.

– Voel jij je dan een beetje lullig dat je tegen één van de heren zegt, ja doe mij maar dat standaard programma. Ja, maar u heeft uw auto gezien? Die is vies, wat anders worden. En daar hebben we dus echt de slag gemaakt dat we zeggen, we hebben standaard, we hebben normaal, meest gekozen en het beste, dus echt vier programma’s, waardoor er ook nooit een programma in het midden valt.

– Ja precies.

– Want als je drie programma’s hebt, dan is het helemaal, oh doe maar die middelste maar gewoon. Zit je altijd goed denken ze.

– Een beetje van beiden.

– Ja, ik heb een beetje van beiden, een beetje normaal, een beetje goed, doe mij die middelste maar. Ja, dat moeten we dus niet hebben. Dus vier programma’s waarvan we een standaard, normaal, meest gekozen en beste hebben en waarvan we ook nog eens hebben gezegd, we laten het meest gekozen laten we, dat laten we helemaal shinen. Dat poetsen we helemaal op want dat is, da’s een prima keuze. Want we hebben natuurlijk bij die bordenwisseling en de programmawisseling hebben we ook wat met de prijs technisch wat dingen gedaan waardoor het best wel echt drastisch duurder was geworden maar het duurste programma is eigenlijk nu ons meest gekozen programma.  Dus waarin je vroeger zag dat de verhoudingen heel ver uit elkaar lagen over die programma’s heen zie je nu dat er eigenlijk heel veel mensen wel voor het meest gekozen kiezen.

– Ja.

– Ja want dat, het grappige is want er zijn een aantal psychologische principes zeg maar die je toepast, dus één is inderdaad van als er een asymmetrische keuze is, dus drie of vijf of zeven dan is de middelste, is een hele makkelijke. Maar in feite door een programma toe te voegen is er geen middelste, maar is wel de gemiddelde prijs van het programma omhooggegaan en je hebt geen middelste meer waardoor het in plaats van die, ja ik weet niet wat het kostte maar laat ons zeggen 12,50 eerder die 14,50 wordt en dat scheelt op zoveel klanten behoorlijk wat omzet.

– Ja, dat is echt omzet. Klopt en wat we dan echt expres hebben gedaan is dat duurste en het beste, die hebben we ook echt wat, ja die staat een beetje grof in de markt maar dat is ook altijd degene die we gebruiken in onze online marketing en de e-mailcampagnes om af te korten op de prijs. Dus dan gaan we altijd net onder het meest gekozen zitten met de prijs waardoor mensen wel met het beste gevoel het terrein verlaten. Hey, dus ik krijg best wel 30-40% korting op het programma/

– En het is goedkoper dan het eerstvolgende programma.

– Ja maar ik ga wel met het beste door die straat heen. Maar ja mensen willen zich fijn voelen als ze die auto helemaal hebben gewassen. En dat spelletje dat wordt dus heel erg uitgedokterd nu om te kijken wat werkt daar gewoon het beste.

– Ja.

– Ja de term meest gekozen is ook vrij handig, toch?

– Ja.

– Altijd de veiligheid van het gros.

– Ja, je voelt je, het gros van de mensen voelt zich daar gewoon heel prettig bij. En ik denk als ik jou de vraag stel, hoe denk je dat mijn klantenkring er ongeveer uitziet. Enig idee?

– Nou je zit sowieso in Hilversum dus veel mensen uit Hilversum maar hoe bedoel je, type auto’s zeg maar?

– Ja, type mensen, type auto.

– Ja. Kijk in elke markt heb je de mensen die je gewoon voor de laagste prijs gaan en je hebt mensen die voor het beste gaan dus het is meestal de vraag van wat is dat middensegment, ja dat zijn mensen die 1x per kwartaal komen denk ik en misschien door de man of vrouw worden geschopt van joh zou je die auto niet eens effe,..

– Moet je niet es een keer dat hondenhaar en dat babygedoe eruit halen, ja? Maar het leuke wat je net zegt, dat hoor ik bij heel veel mensen. Oh je zit in Hilversum, het Gooi.

– Ja dat is je eerste reactie.

– Alle respect, juist de mensen met een hele dure BMW en die hele mooie Range Rover die geven het minste uit en wassen het minste.

– Ok.

– Dus het is juist een doelgroep waar ik eigenlijk al heel snel van af ben gestapt.

– Ok.

– Waarom is dat eigenlijk?

– Joost mag het weten. Niemand kan mij dat antwoord nog geven. Maar hetzelfde geldt en daarom kon ik het op een gegeven moment goed zien is in de data die we aan het verzamelen waren en je pakt de wijken waar dat soort voertuigen zitten, waar dat soort mensen wonen, nou een rendement van, nou mag ik niet eens rendement noemen, daar kwam niks op terug. En die zie je dus ook gewoon bijna niet door de straat heen gaan. Terwijl juist een volksbuurt, ja die mensen die zijn dol op hun auto want dat is hun eigen schatje. Dat is hun eigen trots dat op de stoep staat.

– In verhouding is het meer waard, zeg maar, voor..

– Het is veel meer waard voor die mensen in plaats van die meneer in die Range Rover, ja weet je, over vier jaar levert die waarschijnlijk de sleutel weer in en pakt die een nieuwe. Daar zit iets heel anders in maar of het nou met die waarde te maken heeft of dat, ja het is niet echt uit te leggen. Vertel het maar.

– Maar door je data te verzamelen was dat glashelder.

– Ja dan was het glashelder maar de exacte reden die is lastig te achterhalen waarom het dus niet lukt. Maar door die data was het echt glashelder. Van oh, wacht even, dat heeft dus helemaal geen zin om daar heel veel marketingcampagnes op te draaien want daar komt toch niks op terug.

– Ja en want dat zijn de zeg maar de carwash modellen en hoe dat op dit moment is ingericht mede dus door data ingegeven.

– Klopt.

– Maar je kan hier natuurlijk ook nog de, wat is het de, de private washing of hoe noem je dat?

– De waspas?

– Nee het privé stukje waar je auto..

– Ja de binnen reiniging.

– Ja de binnen reiniging inderdaad, dat is denk ik een jaar geleden toegevoegd?

– Ja zoiets denk ik, ik denk iets minder zelfs, 8 maandjes of zo.

– Dus kan je uitleggen van wat houdt dat in en waarom is dat er bijgekomen? Heeft dat ook met data te maken?

– Nee het heeft niet zo zeer met data te maken, het heeft voornamelijk te maken met een stukje klantenwens, een klantbehoefte. We merkten op een gegeven moment dat mensen het heel fijn vinden dat ze hun auto kunnen wassen en daarna gratis kunnen stofzuigen maar er is ook best wel een doelgroep die het ook wel heel fijn vindt om die auto gewoon te wassen, dan op een parkeerplaats neer te zetten, gezellig uit te kunnen stappen, doen wij vier deuren open, nemen zij een bakje koffie en heel rustig toekijkend hoe onze jongens of vrouwen de auto aan het schoonmaken staan vanbinnen. Dus dan zorgen we eigenlijk dat je het hele traject in 20 minuten afrondt en dan rijd je dus echt met een volledig schone auto vanbinnen en vanbuiten rij je gewoon weg hier. Dat was een stukje klantenbehoefte, dat hebben we ook opgezet maar eigenlijk doe ik daar marketingtechnisch nul aan.

– Ok.

– Omdat het heel erg arbeidsintensief is.

– Ja. Dus het is heel lastig te schalen.

– Ja het is heel, het is heel makkelijk schalen qua aantallen, dus als ik nu bijvoorbeeld de data die ik heb en we zetten daar een e-mailcampagne op in, dan weet ik gewoon, ok, als ik nu op enter druk voor de mailing dan gaan we weer die funnel in, dan weet ik gewoon, ik stop er zoveel in dan weet ik dat percentage wat ertussen inzit, dat ken ik gewoon en dan komt er dit uit.

– Ja.

– Oeps. Dan komt het er wel uit maar kan ik de locatie kan ik het nooit wegwerken, dus dat is wel denk ik een leuk feit is dat je wel heel goed moet opletten met het feit dat je hier niet onbeperkt maar alles naar binnen kan blijven duwen hé. Terwijl je voor een shop als de voorraad goed is in de winkel dan kan dat relatief veel makkelijker.

– Ja.

– Alleen dat kan hier gewoon niet omdat je dan op een gegeven moment gewoon met de handjes gaat vastlopen.

– Ja letterlijk of geen ruimte om de auto’s te parkeren of geen mensen om de auto’s schoon te maken. Dus als iemand i.p.v. 20minuten, 40 minuten moet wachten dan wordt het vervelend.

– Dan wordt het vervelend, dan is het de vraag of ze dan echt nog met een blij en trots gevoel het terrein verlaten. Ik weet het niet. Ik doe het ook niet.

– Nee, nee.

– Ik doe het gewoon niet.

– Duidelijk.

– Da’s te gevaarlijk.

– Ja mooi. Kan je iets vertellen over, de carwash groeit al een aantal jaren, kan je opmaken in hoeverre dat ook daadwerkelijk uit data komt, kan je dat een soort meten of de groei voortkomt omdat je meer data gedreven bent geworden of komt de groei omdat je gewoon ja, langer hier zit en daardoor meer bekendheid hebt.

– Ik denk dat het een combinatie is van. Dus je zit er X-aantal jaar, je begint een naam op te bouwen, dat begint zich rond te praten en mensen beginnen zich een beetje te hechten. Ik denk..

– Aan jou?

– Ja aan mij, ligt eraan wie het is overigens. Maar het is, het heeft met twee dingen te maken, A dus de periode dat je actief bent maar de cijfertjes wijzen het gewoon echt uit. We hebben een brancheorganisatie en ik moet dat hier denk ik niet te hard zeggen want dan word ik misschien volgende week gebeld, de brancheorganisatie boven die zegt gewoon letterlijk en figuurlijk, nee de Nederlandse consument wast 8keer per jaar de auto. Prachtig, 8keer, mooi getal, helemaal goed. Maar is dat 8 keer 5 euro gemiddeld, is dat 8keer 10 euro gemiddeld, is dat 8keer 12 euro gemiddeld, want ja, 8keer 10 euro is leuker dan 8keer 5 euro, dat is simpel rekenen voor iedereen. Nou die cijfers die hadden ze niet, alleen dat cijfer van wassen dat wisten ze wel. Totdat wij zelf onze data gingen verzamelen met de kentekenregistratie, oeps, 8 keer halen we nooit. We zitten echt op 3,8.

– Gemiddeld?

– Gemiddeld, per jaar. Dat is gewoon de helft minder dan dat een brancheorganisatie voorschrijft. En toen kwamen we er dus heel snel achter van hey, onze data is dus gewoon ontzettend belangrijk voor onze groei want als we met al deze data nu achterhalen dat ze 3,8 komen en we kunnen dat opschalen naar 4, 4,2, 4,8, 5, nou dan hoef ik jullie hier aan tafel niet uit te leggen als je 50000 klanten hebt die één keer extra komt.

– Ja, dat is wel interessant.

– Dat is veel interessanter dan maar blijven flyeren en maar huis aan huis en maar gewoon een berichtje op Facebook zetten en de prijs eigenlijk naar beneden drukken met en kortingsactie om zoveel mogelijk dat terrein op te krijgen. Ik heb veel liever dat uit mijn bestaande doelgroep gewoon iedereen één keertje extra komt. En dat zie je nu dat dat model dus echt begint te werken. Dat je mensen gewoon kan gaan sturen omdat je eigenlijk alles achter de schermen van ze weet, wanneer ze zijn geweest, welke periodes ze zijn geweest, wat ze hebben uitgegeven, en je kan ze daar heel goed op benaderen en ze zijn er ontzettend gevoelig van.

– Da’s heel handig.

– Ja en ik had dat nooit verwacht.

– Nee ik ook niet eigenlijk.

– Nee, ja je hebt geen emotionele binding met een wasbeurt, ja met je auto misschien maar met een wasbeurt niet zou je zeggen.

– Nee, maar mensen mailen ons, ik denk dat ik per week wel 40 mailtjes binnenkrijg, oh zou je alsjeblieft ons nieuwe emailadres in de database willen zetten.

– Ja.

– Gewoon mensen die gewoon ons mailen of we het emailadres willen aanpassen voor ze. Want ik heb geen inlog accountje, dat heb ik allemaal niet, dat hoef ik allemaal niet, er is ook nog nooit.. Maar mensen vragen gewoon of wij het emailadres willen aanpassen omdat ze echt heel graag in die kortingsronde willen zitten.

– Ja perfecte uitgangspositie toch?

– Ja mooier kan ik het niet krijgen want ja zij denken hey ik krijg een kortingsvoucher maar voor ons is die waarde is veel groter, dat is gewoon zorgen dat ze veel vaker hun auto komen wassen.

– Ja dus wat, want mail klinkt in elk geval als een soort primaire tool om dat te gebruiken, misschien ook een stukje retargeting op Facebook bijvoorbeeld?

– Ja!

– Maar wat mail je mensen dan? Of wat zet je dan op Facebook? Hé korting is voor de hand liggend.

– Ja dus wat we vroeger, ja dat kan iedereen, dus wat we vroeger, wat nog steeds heel veel carwashen in het land doen is maar gewoon korting uitdelen. Dus ik geef jou korting, ik geef jou korting. Ja heel leuk, ik geef jou nog wat korting want jij komt twee keer per jaar en jij tien keer per jaar. Ok, dat gaat fout dus ik geef degene die veel minder komt, die geef ik dezelfde korting en degene die heel veel komt die ja, eigenlijk pak ik die daarmee dus da’s een beetje lullig. Wat je dan op een gegeven moment gewoon heel erg zag is ja, dat werkt gewoon niet, dus de emailcampagnes zijn we helemaal gaan uitvogelen en uittesten van wat werkt nu het beste. Is dat een mailing waar heel veel informatie over staat over de carwash en milieu en noem het allemaal maar op of is het gewoon puur de mailing waarin je zet: Hallo goeiedag, we hebben weer een kortingronde, alsjeblieft, dankjewel. Maar dan in veel vrolijkere termen, va joh kom weer lekker je auto stralend wassen, het is Paasweekend, hierbij een leuke kortingscode. En die code zit gewoon direct in de mail dus het is gewoon een QR-code, paf die zit er direct in. Dus het is niet dat mensen vanuit die mail weer ergens naartoe moeten om hem weer aan te vragen, nee ze hebben zich aangemeld en ze krijgen van ons gewoon die mail. Dus het is eigenlijk gewoon heel simpel, ze openen de mail, ze zien een kortingscode zitten direct, met een klein stukje tekst erbij om het interessant te maken en that’s it. Daar halen we gewoon het beste resultaat uit.

– Dus wel die kortingsacties?

– Ja kortingsacties met een mailing, dat werkt gewoon het allerbeste. Maar daarin zijn we natuurlijk nu steeds verder aan het specificeren in die data om ook wel verschil in te maken tussen mensen die heel veel komen, mensen die wat minder komen, mensen die vaker komen, maar zelfs op marktonderzoek van ok, hoe ziet een postcodegebied eruit. Bij ons heb je natuurlijk verschillende postcodes 1216, 1217, 1221, 1222 maar al die postcodes ja die zijn sociaal demografisch heel anders ingedeeld dan bijvoorbeeld de postcode waar de Range Rover op de stoep staat en daar kijken we ook heel erg naar dus wat is het gemiddelde inkomen van zo’n huishouden, hoe groot is hun huishouden, hoeveel auto’s heeft een huishouden, want daar passen we steeds vaker onze mailingen op aan.

– Dus je probeert zoveel mogelijk voor zover de data het toelaat je mails te segmenteren en dus per segment een aparte actie op te zetten.

– Zijn we volop mee bezig, ja, zeker weten.

– Cool.

– Omdat we dus er heel erg achter kwamen dat maar een berichtje op Facebook het niet meer deed. En een berichtje op Instagram, ja het is heel leuk, maar juist door die data kwamen we er ook heel erg achter dus al het geld dat ik eigenlijk in Facebook en Instagram stopte, ja dat was gewoon letterlijk, ik gooide gewoon elke maand honderden euro’ gewoon in de wc-pot en drukte op die knop van 10 liter en floep, weg was het. Ja, stukje milieu en dar ging het hele verhaal. Ik denk wacht effe dit gaat fout!

– Ja.

– Want het was, ja ik kreeg hele leuke cijfertjes en ik zag ja, we hebben weer zoveel mensen bereikt, ja maar ik bereik ze wel maar..

– Het is een beetje alsof je tegen iemand die hier over straat loopt naartoe loopt en zegt hey, wil jij je auto wassen? Dan zegt die, nee bedankt man!

– Ja maar dat was het. Dus ik heb wel een interactie gehad met je, je hebt me gezien maar je komt toch niet. En dat liep op een gegeven moment, had ik zoiets van hey, dan waren we eigenlijk aan het targetten van 18 tot zoveel en van 25 tot hé, echt een doelgroep, waren ook de emailadressen die we kenden gebruikten we ook voor retargeting, oh maar wacht effe, mijn doelgroep is helemaal geen 18 tot 30 dus elke maand die euro’s die ik daaraan besteed die ben ik al 4 jaar aan het wegspoelen, want da’s helemaal geen interessante doelgroep voor mijn carwash.

– Nee ja het is überhaupt, nee een verkeerde manier van segmenteren want je wil segmenteren op hoe vaak ze bijvoorbeeld komen of postcodegebied in plaats van de leeftijd wat misschien helemaal geen rol speelt.

– Klopt. Al speelt het eigenlijk voor ons wel een rol omdat we er dus achter kwamen na dat marktonderzoek over de bevolking dat bijvoorbeeld Hilversum aan het leeglopen is, alles tussen de 18 tot en met 30 verdwijnt, trekt gewoon weg. Omdat ze gaan studeren, het wordt hier te duur, geef allemaal maar redenen dus waarom zou ik me dan heel erg op die groep blijven focussen, hé terwijl het uiteraard echt wel een doelgroep is. Maar ja die geeft minder snel geld uit, ja wacht ok volgende.

– Ja precies.

– En toen zijn we dus wel campagnes gaan draaien voor de doelgroep die hier binnenkwam, ja en toen kwamen de cijfers eruit, die zijn ongekend.

– Ja.

– Want toen kwam je wel achter de kracht van Facebook of van Instagram, want toen kwam je er wel achter van dit werkt wel, hier moet ik op doorgaan. Terwijl juist die leeftijd 18 tot en met 30, die zie je op Instagram eigenlijk, hé daar zie je gewoon de verschuiving zie je gewoon gebeuren. Maar ja daar is adverteren een beetje lastig. Dus ja dan zet je maar een fotootje op van een leuke auto en dan krijg je heel veel bereik, ja maar dat bereik zegt me gewoon niks. Nul. Ja ik heb 10000 mensen bereikt, ja fantastisch.

– Ja.

– Hoeveel zijn er op m’n wasstraat geweest? Geen idee.

– Ja precies. En dan kom je hetzelfde als je huis aan huis reclame, hier blijf je met datzelfde probleem zitten.

– Ja. En die twee problemen, dus van maar eigenlijk campagnes draaien op Facebook en al dat soort kanalen en huis aan huis, daar ontstond dus op een gegeven moment van ja, wacht even, we moeten dit dus echt rationeel anders gaan doen.

– Ja.

– Want anders ga ik er nooit, ja dan blijven we groeien maar niet zoals ik het wil en dan weet ik niet wie m’n klant is, dus stel je voor dat jij dan volgende week zegt, ik begin hier eren carwash aan de andere kant van het dorp. Ja, alle eerlijkheid, maak ik me dus nu niet zo druk om. Ik wens je heel veel plezier.

– Ja.

– Zet ‘m maar neer maar ik ken m’n klanten, ik weet wie m’n klant is.

– Ja je kan bijna voorspellen welk deel van die klanten misschien wel, hé stel dat het een prijsvechter wordt dan weet je bijna al van ja die zullen daar wel heen gaan.

– Dus zou het dan vanuit dit oogpunt vanuit data zou het dan bedenkelijk zijn dat ik ooit zeg dat ik gewoon een prijsvechter aan de andere kant van het drop zelf open. Om die doelgroep te pakken. En deze locatie te gebruiken als dé carwash.

– Premium, ja dat zou kunnen. Dat weet jij beer als ik want ik heb geen toegang tot je data.

– Maar dat zou dan, dus als je die data ziet je weet gewoon dat klantenbestand daar rijdt 1 tot zoveel keer per jaar en er rijden er veel meer en die groep krijg je heel moeilijk in beweging maar dat is wel altijd de groep die op de dagen komt dat je ze eigenlijk niet wil hebben. Dus de mensen die zeg maar 5 tot 8 keer per jaar wel wassen, die staan hier op die ene drukke vrijdag lekker in de rij te wachten. Maar die 1 tot 2 keer staat er toch ook wel op die dag, die denken hé dit is echt prachtig weer, nu ga ik het ook eens een keertje doen.

– Terwijl je dan eigenlijk je beste klanten het best zou willen helpen, ja.

– Die wil je het best van al, dus die wil je weg, stiekem.

– Ja precies op een andere manier wil je ze gaan helpen.

– Op een ander moment want daar komt het vervolg waarom die data zo ontzettend belangrijk is geworden, je hebt natuurlijk op zo’n terrein van een carwash dat zijn een X-aantal vierkante meters, dat is het gewoon.

– Ja.

– Maar waar blijf je op verbouwen of op investeren, blijf je dat elke keer maar op die pieken doen, zoals heel veel ondernemers in het land doen of ga je dat op je data doen? Ja ik doe het niet meer op m’n piek, ik doe alles op die data. Omdat ik wat jij nu ook zegt, de mensen die op de dag komen dat ik het niet wil, ja dan ga ik gewoon een campagne draaien dat ik precies op een dag, hé ik geef ze een aantal dagen de kans om langs te komen met hun auto en misschien iets meer korting maar dat ik ze wel op die dag kan toebrengen.

– Ja of tot 12u ’s middags of zo.

– Zoiets ja.

– Ik zeg maar wat, als je toch weet…

– Ja als ik weet dat het mooi weer is en ik kan daar precies per uur zien wat er gebeurt, ja pak effe je early morning korting. Boom, gaan. Dat werkt perfect. Echt super gewoon!

– Ik heb eigenlijk, ik ben daar wel benieuwd naar, ik ben natuurlijk tekstschrijver bij Klik Proces maar stel jij mikt met een mail of een Facebookbericht op een bepaalde groep, let je dan nog op hoe je schrijft of dat wat je schrijft of welke woorden je kiest, in hoeverre let je daarop?

– Ja zeker. Er wordt heel erg over nagedacht wat we schrijven en daar is ook echt twee jaar gewoon echt letterlijk elke mailing mee getest, hoeveel woorden zitten erin, hoeveel zinnen zit erin, wat zetten we erin? Is het u, jij of hoe gaan we überhaupt iemand aanschrijven, ja en het is eigenlijk heel losjes geworden, het is heel veel mailtjes, het is allemaal heel netjes maar het is allemaal wel heel kort. We sturen hele nette berichten uit maar wel een beetje met vrolijke slagzin van joh het is Pasen dit weekend, kom lekker je auto wassen.

– Ja, maar dan netjes in de zin van, geachte heer Van der Meer of is het Beste Bart zeg maar.

– Nee het is gewoon Hai Bart!

– Maar da’s toch niet formeel?

– Nee in dat opzicht niet, ja formeel is inderdaad eigenlijk beste en geachte maar ik bedoel daarmee dat we wel de zinnen formeel opbouwen dus we gebruiken in de zinnen wel nette woorden in plaats van hey kom effe lekker je wagen wassen.

– Ja het is niet amicaal, zeg maar.

– Nee, het is, we proberen het wel richting die doelgroep want die doelgroep is 40 tot en met 55, dus als ik daar een beetje ja, …

– een beetje popejopie bij te doen zal ik maar zeggen daar zijn ze niet echt van gediend.

– Niet echt maar wat ik wel leuk vind is de vraag die je stelt en die zet me direct aan het denken hier, wat zou er gebeuren als ik op die andere doelgroep wel een andere tekst zou gebruiken. Die heb ik nog nooit geprobeerd.

– Ben ik niet voor niks mee gekomen. (lacht)

– Dat is wel inderdaad een goeie vraag van willen bepaalde doelgroepen anders worden aangesproken + de generatie die er nu natuurlijk weer aan zit te komen, wil die nog weer anders worden aangesproken. Of is het gewoon zo dat jongeren nou eenmaal altijd wat losser en informeler zijn en naarmate mensen ouder worden dat ze altijd een soort netter aangesproken willen worden of heeft elke generatie z’n eigen woordkeuze en z’n eigen slang zal ik maar zeggen die het triggert en waardoor ze wat doen. Dus terechte vraag.

– Ja

– Ja en dat is..

– Want wat nu 18 tot 35 is, is over tien jaar natuurlijk 28 tot 45 en kan je ze dan nog steeds dezelfde mail sturen?

– Klopt, maar ik wil ze ook wel al in m’n funnel hebben zitten.

– Ja.

– Dus ik wil ze heel graag ergens uit al die kanalen gaan filteren zodat ik ze ook ken ondanks dat ze misschien niet direct een auto hebben, die koppeling maak ik later wel een keer ergens. Maar ik wil ze wel kennen of weten wie het is.

– Ja.

– EN dan kan ik inderdaad nadenken of die mailingen aanpassen met die teksten waardoor, dan ben ik wel benieuwd of wat er uitkomt als je dat gaat doen.

– Ja.

– Het is natuurlijk wel een keer, het zou een leuke test zijn toch?

– Ja zeker. Ja en je kan daar natuurlijk best wel ver in gaan in de manier waarop je zo’n mails stelt, hé de mails zijn relatief kort dus het is niet dat je een heel verhaal hoeft te typen maar juist bij een korte mail wordt de woordkeuze nog belangrijker omdat er niet zoveel woorden instaan.

– Klopt.

– Ja dan komt het echt op copywriting aan.

– Ja daar komt het ook, toevallig schiet me in een keer een voorbeeld, een midden opent m’n mail, dan zie ik inderdaad een of andere .. omgeving, zie ik een mailing voorbijkomen, btw-vrije dagen, hey is eventjes kijken. En daar staat me toch een pak tekst jongen, regels met weet ik veel wat allemaal ja, maar dat geldt dan alleen deze en deze dagen in de webshop en deze, deze dagen alleen in de winkel en alleen op de winkelfolder, jezus, laat maar zitten. Tot ziens! Terwijl ik wel zijn doelgroep ben.

– En je had interesse want je hebt de mail geopend.

– Ja dus als die daar iets wil.. maar toch sturen ze die mail ik denk al vijf, zes jaar opnieuw.

– Dus het is bij jou nooit getest.

– Of hij werkt ergens, ja dat kan, ja of zij zien een andere doelgroep die veel interessanter is, dat snap ik misschien ook nog wel alleen juist met dat soort dingen daar zit denk ik de grootste kracht nog waar veel organisaties naar kunnen kijken om inderdaad echt succes te krijgen, e-mailcampagne. Ja, daar moet ik het van hebben gewoon.

– Ja, en los van, want dat is vooral van hoe de carwash data gedreven wordt, wat zijn verder belangrijke activiteiten die je doet met online marketing, we hadden het alweer kort over social, over retargeting maar conversie optimalisatie, SEO, SEA, noem het maar op.

– Euh, het is heel lastig tegenwoordig want we hebben natuurlijk wel eens onderzoeken laten doen van ja auto wassen, wassen, Google vertel ons eens wat en zit daar echt nog een slag te halen. Ik denk zeker dat daar voor ons nog veel meer uit te halen valt zo meteen, als je toch kijkt in zo’n gebied wat mensen op auto wassen doen en waar ze op zoeken, dat is echt een groot artikel waar we gewoon echt nog veel kunnen behalen. De overige segmenten die zijn een beetje, die worden wat lastiger. Vroeger was het natuurlijk op Facebook was dat dan veel makkelijker om een advertentie te draaien en dat is wel echt iets, ja een advertentie draaien is heel makkelijk maar een goeie advertentie die voor ons werkt, het is gewoon, het is bijna niet te doen. Want je hebt die ene doelgroep die ken je bijna al uit die postcode dus het enige wat je nog kunt doen is juist de doelgroep blijven richten die je niet kent waar je iets meer uit wil kennen, maar ja daar komt te weinig uit om daarop door te blijven investeren. Dat maakt het een beetje lastig.

– Ja dus vandaar dat als ik het dan goed begrijp is het qua activiteiten qua social is voor jullie afgenomen in de afgelopen jaren omdat het gewoon, in elk geval niet aantoonbaar rendement opleverde.

– Ik denk in de afgelopen twee jaar is het gewoon, mag je het woord drastisch wel echt gebruiken.

– Ja.

– Dat is voor ons zo erg veranderd, weet je voorheen inderdaad zeven dagen in de week ging er iets op maar het is gewoon teruggebracht naar drie keer in de week, dat is voldoende. Bereik is afgenomen, alles zie je afnemen, de vind ik leuks en de volgers dat groeit allemaal nog wel een beetje, dat is allemaal wel redelijk gestaagd maar het echte bereik, nee dat is er wel al uit.

– En de website zelf, dus weet je of dat nieuwe klanten aanlevert, hé mensen die jullie niet kennen, die gewoon Googelen, carwash Hilversum of iets in die zin, want dat is natuurlijk een onderdeel van die funnel om volgens het kenteken de info te hebben om die machine aan te zetten.

– Die funnel die wordt nu inderdaad stukje bij beetje wat uitgewerkt en verbeterd dus de website staat en die draait maar daar valt en da’s de volgende slag die we op moeten gaan slaan, dus inderdaad mensen die ons nog niet kennen die ons wel opzoeken, zorgen dat ze goed op die site terecht komen en dat ze ook op die website ook in stiekem in een funnel verhaal terechtkomen, van hey komt op die pagina en ok, daarheen, daarheen, daarheen, paf, mooi, 2 stappen, 1stap, gegevens invullen, meedoen aan die kortingscode en eigenlijk nog dezelfde dag langskomen.

– Ja. Ja dat zijn natuurlijk ook dingen die je mooi kan mailen, het moment dat iemand z’n code ontvangt.

– Klopt want hoeveel mensen denk je dat er bij ons op de site komen stiekem? Per maand?

– Ja, los van de mensen die gewoon letterlijk op je naam zoekt en omdat ze je kennen, 300? Denk ik, Hilversum. Hoeveel mensen wonen hier, 50000?

– Hilversum omgeving 120000.

– Ja dan zal 300 aan de lage kant zijn, ja 800?

– Nog wat meer.

– Nog meer.

– Veel meer.

– En dat zijn dus allemaal mensen die niet hebben gezocht op hé Carwash & Go Hilversum, die zoeken op auto wassen, carwash.

– Dat is dus het hoogste wat zo meteen echt uitgezocht moet gaan worden van wasstraat, de teksten, om inderdaad van hey wat gebeurt er nou precies want er wordt wel 15000 keer per maand naar onze route gevraagd op Google.

– Ja.

– En daar kon ik het linkje niet helemaal leggen, denk ik hey, die woont in Hilversum en dan linkje 15000 mensen die elke maand gemiddeld een routebeschrijving opvragen. Dus toen was ik ook aan het denken, kan ik daar überhaupt nog iets mee?

– Voor Google My Business ja, daar kan je van alles mee.

– Die routebeschrijving dat is echt, waarom vragen mensen die er toch niet wonen, vragen 15000 mensen een routebeschrijving aan.

– Omdat het lekker makkelijk aanzetten is, lekker makkelijk rijden.

– Ja, maar ja ik weet niet hoeverre de verste postcodes zeg maar hiervandaan zitten, als dat natuurlijk een paar kilometer is dan denk je misschien ja, ik stap m’n auto in, ik klik ‘m aan en..

– Nee, je hebt Hilversum, het hart en daaromheen ligt een rondweg dus je rijdt je woonwijk uit, je knalt die rondweg op en je bent er.

– Nee ik denk dat tegenwoordig dat het aantal mensen dat rijdt op basis van navigatie versus het aantal mensen dat rijdt op basis van herkenning, dat dat verschil is gewoon, ik denk dat het 50-50 is bijna. Ik bedoel mijn meisje, vrouw tegenwoordig, correctie, die gaat ook gewoon louter op navigatie, ik kan me daar zo aan storen.

– Ja zoals ik doe zeg maar.

– Ja maar ja hoe, ja (lacht)

– Ja jij bent er zo een. Ja, laat maar.

– Ik weet echt helemaal niks, ik rij echt inderdaad blind afgaand op die navigatie.

– Echt?

– Ik denk dat dat de acties is gewoon, wasstraat, routebeschrijving, tikken en de auto en klaar.

– Hoef je niet meer te denken.

– Maar zou tussen dat moment van het klikken aan, joh als ik daar nou nog iets tussen kan krijgen, m’n funnel.

– Ja maar daar, dat maakt voor jou toch niet uit in de zin van mensen komen dan toch hierheen.

– Ja, maar ik wil ze best belonen voor het feit dat ze hiernaar toe komen. Als ik ze nog niet ken. Dan wil ik best een beloning uitschrijven.

– Ja dat kan op zo’n moment niet want ze zijn niet op je site, ze zitten in Google.

– Ja dat is dus een stukje want een beloning uitdelen voordat ze komen want het is fantastisch dat ze komen he, begrijp me niet verkeerd, ik vind het heerlijk als jij je auto komt wassen maar tussen de mensen die ik zeg maar niet ken, we hebben drie groepen hebben we hier. We hebben eigenlijk gewoon de wasklant, die wast z’n auto gewoon, we hebben een waspashouder, dat zijn mensen die hebben een waspas, daar zetten ze geld op, daarmee wassen ze en hebben ze altijd korting, wanneer ze ook aan komen rijden, ze betalen altijd minder. En we hebben een grote doelgroep die die rijdt dus op eigenlijk de kortingsvouchers via de mail. Maar als er iemand komt van die 15000 mensen die ik helemaal niet ken.

– Ja, waar moet je ze dan plaatsen?

– Ik wil ze ergens in één van die drie segmenten wil ik ze plaatsen en het liefst natuurlijk niet in die klant die ik nooit ken want wij weten ondertussen ook wel wat de frequentie is van het wassen en de uitgaven die we eraan kunnen koppelen dus de klant die we eigenlijk niet kennen, die maar aan komt rijden, ja die komt ergens tussen de twee en de drie keer per jaar, daar zit een beetje 2-3, 2-4. Maar de mensen met een waspas die komen gemiddeld zeven keer per jaar en geven ook nog eens 5-6 euro meer uit dan de klant die we niet kennen. De kortingsvouchers ja die hangen nu tegen de 4 aan.

– Ja, dus het meest vervelende voor je bedrijf is gewoon de klant die je niet kent. Dus wat doe je dan of wat kan je dan doen in de wasstraat denk ik, om eigenlijk de conversie te verhogen van een onbekende klant naar bekende klant, komt dat gewoon puur aan op de mensen die er staan of is dat inderdaad de, he de was en win acties. Dat is natuurlijk gewoon een stukje conversie optimalisatie om je hele systeem beter te laten draaien.

– Klopt, we hebben natuurlijk een tijdje geleden zijn er een aantal wetgevingen ingegaan, dat wel de branche een beetje op z’n kop heeft gezet. Want ja we willen die klanten eigenlijk kennen en hoe kan je dat op een manier doen die ook nog, he dat het allemaal verantwoord is en wat veilig is, ja er is eigenlijk maar één weg, ja er zijn wel twee wegen want op het hele terrein proberen we stiekem ook mensen ze komen binnenrijden, dan komen ze bij een programmabord aan en kentekenherkenning, dat zien zij dan niet, dat zien wij wel op de kassa en daar begint eigenlijk onze funnel. En dan gaan ze door die straat heen, als ze die straat uitrijden komen ze reclame tegen, dan verwijzen we eigenlijk continu door naar de funnel, dat we de mensen erin willen krijgen. Dus bijvoorbeeld 1 mei is het ook zo meteen weer een was & win en dan gaan we inderdaad aan iedereen weer kaartjes uitdelen en daarin proberen we natuurlijk weer zoveel mogelijk data te genereren en voornamelijk kentekens omdat we dan die kentekens kunnen koppelen aan onze kentekenherkenning waardoor het dus ook echt voortaan weet van hey, ik zie Bart aan komen rijden in z’n auto, ik weet niet dat het Bart is maar door dat kenteken weet ik dat het Bart is.

– Herkenteken!

– Herkenteken (lacht)

– Gezichtsherkenning is het allermooiste.

– Ja, maar ja dat gaat misschien een stap te ver.

– Ja dat gaat er wel aankomen denk ik.

– Ja? Gezichtsherkenning in de wasstraat?

– Ja want wat we steeds vaker gaan krijgen is de automatische piloot van afrekenen. Dat zijn gewoon eigenlijk de betaalautomaten, die in een parkeergarage staan of die je tegenwoordig bij de Mc Donalds binnen ziet omdat die veel sneller gaan, die zijn nooit ziek.

– Ja.

– En die zeggen altijd, dus die hebben nooit op mensen, wat ik tegen jou moet zeggen, je komt aanrijden, je kiest normaal, zou je een keer beste nemen Bart? Dat is best wel een drempel voor sommige mensen om dat, eigenlijk probeer ik 6 euro uit je zak te halen. Een machine niet, die kent nul schaamte, die programmeer je in en die zegt het gewoon. Of het nou regent of onweert of wat dan ook, die doet het gewoon.

– Ja plus de machine weet misschien beter wanneer het relevant is voor een klant.

– Exact.

– Want niet iedereen kan je of zou je ook moeten proberen te upsellen en als het goed is kan je dat bijvoorbeeld via data achterhalen.

– Ja.

– Sterker nog je kan zelfs achterhalen dan, die persoon komt hier 4 keer per jaar, ik hem ‘m nu al 8x geprobeerd te upsellen en hij doet het nooit dus misschien moeten we daar gewoon mee stoppen want misschien vindt die dat vervelend of we moeten de upsell veranderen of he of we moeten is een keer aan die meneer vragen, hey waarom neem je altijd dat wasprogramma.

– Heel ordinair gezegd he, ik draai gewoon de wasprogramma knopje uit als hij aankomt met z’n kenteken.

– Dat kan ook nog.

– Dus na 8 keer draai ik gewoon een programma uit, het is er niet, het is uitverkocht, paf, het is op.

– Nee maar, ja je kan een gepersonaliseerd aanbod per klant.

– Ja boem, de rest is weg, ik zet er maar.. Alleen de ontwikkelingen van die systemen dat is natuurlijk in die carwashbranche is daar nooit over nagedacht, dus waarin jullie met het vakgebied al veel verder zijn, lopen wij eigenlijk heel erg achter en moeten nu in hoog tempo moeten we gaan schalen en investeren om dat in te halen. En daar zit het grootste probleem gewoon.

– Ja.

– Daar gaan zulke bedragen in om om dat allemaal, dus je data verzamelen dat is het allemaal niet maar die vervolgstap om die data goed te gaan gebruiken, die is gigantisch kostbaar.

– Ja. Maar het, want dat was zeg maar de originele vraag van hoe zet je een onbekende klant om naar een bekende klant en dat is dus echt puur door bijvoorbeeld was & win acties, dus letterlijk doordat mensen vrijwillig zeggen, ik ben deze persoon en ik wil uitmaken van deze actie. En dat doe je dan één x per kwartaal of zo?

– We draaien elke maand acties, we pakken zeg maar drie of vier keer per jaar een grote actie zoals een was en win, een rad van fortuin hebben we draaien, de gekste dingen maar het werkt één voor allen en het ene werkt natuurlijk iets beter dan de andere maar wat er gewoon zo meteen gaat gebeuren waar wij eigenlijk van de week mee zijn begonnen en nu aan het uitwerken zijn, alles aan het testen, is dat we het eigenlijk permanent gaan draaien.

– Dus dat je dus op die manier permanent je data op orde hebt.

– Ja. Dus wat ik ga doen, ik ga gewoon echt een locatie voor de kassa maken, dan ga ik het lekker aangenaam maken voor iemand, verwarminkje, watertje, koffiemachientje alles erop en eraan om maar altijd het beste resultaat te behalen zonder dat het vervelend is voor onze klant. Dus jij komt zo meteen aan rijden, paf, we pakken die kentekenherkenning, herkenning kenteken pakken we weer op, hé ting ting ting ting ting, ik zie meteen alles want we zijn permanent live die verbinding aan het leggen, hé die ken ik niet, ok dan geven we ‘m flyer A mee.

– Precies.

– Die ken ik wel, die geef ik flyer B mee.

– Totdat de machine ‘m uitspuugt.

– Ja tot dat de machine zegt die ken ik, boem. Geven we maar niks meer. Maar dan zeggen we bijvoorbeeld na 8 keer, ach, Bart we vinden je zo fantastisch, we geven je een aai over je bol, je krijgt er vandaag weer X.

– Ja want dat kan ook een manier voor upsellen natuurlijk zijn, hé je geeft een beter programma 1 x gratis en voor mijn part zorg je ervoor dat als je zo’n klant hebt dat er iemand bij jullie nog effe naartoe loopt van nou, da’s wel een groot verschil hé. En in je data kan je dan weer zien of dat dan zorgt voor een herhaalaankoop.

– Ja of we zeggen van zoals jij zegt inderdaad, van nou Bart, aai over je bol, je pinpas mag je houden vandaag, dit rondje is van ons.

– Ja precies.

– Maar dat we het zo koppelen dat we het weten want dat we je wel mails sturen voor een recensie.

– Ja en het zou een mooie zijn om bij jullie aan de kassa, ik kan me voorstellen dat een hele goeie vraag zou zijn, als iemand één keer een beter programma heeft, tenminste een groter programma, dat je de volgende keer zegt, zullen we hetzelfde doen als de vorige keer? Dat zou een mooie vraag zijn.

– Ja maar dat is..

– En dan wordt dat de nieuwe norm als het ware.

– Maar die kassa die gaat je automatisch zo meteen met die data, dus een kassa is gewoon een kassa, een mooi… Maar de data die in die kassa staat die is zo meteen zo belangrijk want die maakt het model gewoon rond. Van joh, de vorige keer zeg je dat je het beste had, zullen we, gaan we gewoon mooi weer dat doen, gewoon weer het beste? Ja dan wordt het veel makkelijker communiceren.

– Ja en dan vind ik het wel interessant om na te denken van als je inderdaad zelfs persoonlijke programma’s kan maken, is het dan zo dat er gewoon überhaupt programma’s gaan verdwijnen, misschien? Dat iedereen gewoon een persoonlijk aanbod krijgt en ga je dan ook naar een heel ander aanbod. Want nu valt het me op, hé we doen natuurlijk heel veel online conversie optimalisatie en één van de belangrijkste fouten die we nog altijd zien is dat mensen verkopen op eigenschappen, hé deze auto heeft 200pk en zo’n motor in plaats van op voordelen.

– Klopt.

– Nou volgens mij als ik nu hier naar het, hé naar jullie aanbod kijk is het ook eigenschap gedreven, namelijk wat gaan we wassen, hé velgen, uhm, dus ga je dan ook aan een aanbieding maken op basis van ja soort voordelen of andere dingen die mensen belangrijk vinden, bijvoorbeeld dit is het milieuvriendelijkste programma of dit is het snelste programma in plaats van hé, een programma duurt gewoonlijk tien minuten en dit duurt drie minuten.

– Ik denk dat we heel stilletjes daar steeds meer naartoe gaan, dus nu zie je een heel groot doek hangen van tien bij vijf, fantastisch groot. Over twee, drie jaar hangt dat doek er niet meer.

– Dan is het een scherm.

– Dan wordt het a een scherm bij de kassa veel kleiner die dus inderdaad precies zoals jij zegt de eigenschappen eruit haalt en het veel meer persoonlijk maakt, ik denk dat daar hé we zien bijvoorbeeld aan de andere kant van de oceaan in Amerika, joh je moet daar eens gaan kijken. Die zijn gigantisch ver daarmee, daar kom je gewoon aanrijden, daar heb je vier of vijf lanen heb je, gewoon vier of vijf banen en daar worden eigenlijk de klant, die wordt gewoon stilletjes al verdeeld. Vaste klant, ping klant, maandabonnement, en nog een kassaatje met iemand, daar wordt gewoon direct bij de aankomst, plop, plop, plop, plop en daar gebeurt dus wat jij nu vertelt dat gebeurt daar.  Aan die kassa unit, zo’n hele mooie box hebben ze daar staan, ja daar hangt geen programma, die maakt gewoon een programma voor je.

– Ja en dat betekent dat je dus veel meer kan spelen met je prijzen, inspelen op wat mensen belangrijk vinden en aan jouw kant misschien op het moment dat je, ik weet niet precies hoe dat zit qua inkomen maar ik neem aan dat je ook wel eens bepaalde zaken moet inkopen om te wassen en dat je als je het groter inkoopt dat je een voordeel hebt, dat gebeurt natuurlijk in elke retail. Ja en als je opeens goedkoper inkoopt dan kan je er een mooie actie of dan probeer je dat te pushen, in restaurants zie je niet anders, hé we hebben zoveel vlees ingekocht, dus alle bediening moet even wat vlees, ja..

– Nu zijn de asperges periode, in elke horeca waar je naar binnen loopt word je platgegooid met asperges. Ja dat is gewoon in no-time is dat gewoon volume draaien en daarom, prijs verhogen ja allemaal om hogere marges te draaien en dat moet hier ook gebeuren. Het moet veel persoonlijker zijn omdat vlak te draaien.

– Ja en dat zou dus ook kunnen betekenen dat je veel programma’s gaat krijgen die er nu gewoon niet zijn. Ik heb voor mijn gevoel, ik was m’n auto niet heel vaak maar als ik het doe dan is dat altijd de helft van het programma dan denk ik altijd ja maar, ik moet het kiezen want ik wil die drie dingen wil ik wel hebben.

– En die drie niet.

– En die drie hoeven voor mij eigenlijk niet maar dit is het kleinste programma waar die drie dingen in zitten.

– Klopt.

– En daar kan je dan eigenlijk helemaal van af stappen.

– Ja klopt, maar wij en die programma’s zijn natuurlijk zo opgebouwd dat we wel weten, kijk degene geeft heel veel om een auto maar de gemiddelde mens die 5-6 keer per jaar komt die geeft iets om die auto, nou die geeft echt niks om die spiegel hoor, dan kan ik wel zeggen, ik doe een spiegelwassing maar dat zegt niemand iets. Maar als ik er opeens opzet inclusief een velgenreiniging, nou poeh, dat zegt iedereen wat.

– Precies.

– Maar als ik een intensieve spoilerreiniging doe, niemand. Maar een intensieve dorpelreiniging dat zegt iemand wel weer wat, maar dat zijn wel termen die ik in die online kanalen wel terug laat komen omdat ik weet en merk dat die wat doen. En dat is ook we proberen dus dat allemaal aan elkaar te koppelen en daar de juiste data uit te halen om ervoor te zorgen dat ik dat dus hier naar de wasstraat krijg voor een intensieve dorpelreiniging.

– Ja want dan kan je zelfs, want kijk elk bedrijf heeft als soort, als probleem dat ze het goedkoopste programma. Dat is een probleem in de zin dat je eigenlijk nooit het goedkoopste wil verkopen.

– Klopt.

– Maar zelfs iemand die altijd het goedkoopste programma koopt kan je dan gaan upsellen met wat is dat, ..

– Velgenreiniging of een dorpelreiniging.

– Ja en dan kan je gaan van hey wil je een normale velgenreiniging of wil je de intensieve, dat iemand met een tandenborstel effe erover heen gaat. Dus dat zou een manier kunnen zijn om van je minste programma af te komen.

– Klopt want op die manier kan ook stiekem je gemiddelde uitgave verhoogd worden want nu kost inderdaad heel het programma met dingen dat jij niet wil hebben kost ik zeg even 10 euro. En het standaardprogramma kost 8 euro maar als jij het intensief velg- en dorpel erbij wil hebben is 3 euro, hey dan zit ik opeens aan 11. Toch maar 1 euro te pakken, maar dan moetje wel van dat grote doek af want anders val je door de mand met die vaste dingen. En die ontwikkeling is ontzettend interessant maar dan moeten al die processen, die moeten 100% waterdicht zijn, anders gaat het fout.

– En je carwashmachine moet dus gepersonaliseerd kunnen wassen.

– Maar ja je hebt natuurlijk gewoon, het zijn een aantal dingen die aan en uit gaan dus ja dat is gewoon een code uit en in sturen, zo simpel werkt dat gewoon, dus ik koppel dit aan, ja prima, dat is allemaal voor mekaar te krijgen.

– Ja.

– Alleen ja, je moet er naartoe werken, ik denk dat dat de grootste vraag is, je hebt natuurlijk online een hele hoge groei gezien en ik las gisteren van bijvoorbeeld XL een heel interessant artikel over het feit dat veel shops vanaf 30 euro gratis verzenden of sowieso gewoon gratis verzenden bij sommige partijen. Daar willen nu heel veel organisatie op terug beginnen komen.

– Ja want het is gewoon niet, het maakt je marges gewoon kapot.

– En dat is iets waar je hier de hele goeie balans moet vinden tussen wat, hé dus ik kan hier dan ook wel zeggen ik ga dat allemaal doen maar als het dan straks niet werkt, oeps.

– Ja precies (lacht).

– Nou dat is wat Zalando heeft gedaan om maar heel veel klanten te winnen.

– Heel veel conversies te draaien.

– Heel veel conversies en heel veel data binnen te halen en te hengelen en te doen en dan nu na twee jaar later dat allemaal omdraaien want ja ik heb die data dus ik stuur die toch wel eens een mailtje en dan hoop ik hé dus dat de conversie iets minder zal worden maar..

– je winstmarge wel beter

– Ja, maar ze weten nog steeds dat dan een X-aantal mensen gewoon iets koopt, alleen dat is iets wat ik hier niet wil doen. Dan moet het gewoon helemaal goed zijn. En waterdicht.

– Tof. Dus data gedreven daar ben je voorlopig nog niet klaar mee.

– Nee, nooit.

– Daar ben je net mee begonnen.

– Ja we staan eigenlijk, eigenlijk staan we in de kinderschoenen. Eigenlijk staan we echt in de kinderschoenen van data gedreven.

– Ja en ik vraag me dan wel af in hoeverre wat Nick net ook zei, in hoeverre blijven ouderwetse teksten en dingen blijven daar een rol in spelen. Want het ontwikkelen van die gepersonaliseerde programma’s bijvoorbeeld of überhaupt van de programma’s, ook hoe je ze nu hebt, daar spelen ja, het is bijna niks wat je leest dus die paar woorden hé, een woord als intensief, ja weet je, dat kan zo’n belangrijk verschil zijn in de beleving van iemand terwijl je niet heel aanwijsbaar kan zeggen van kijk dit is eentje met een normale velgenreiniging en dit is een met een intensieve. Dus het is ook vooral wat iemand daar van waarde aan toekent in z’n gedachten en daarmee de manier waarop je het uit extreem belangrijk is, zeker als er maar zo weinig opties zijn.

– Die uiting die is zo ontzettend belangrijk, dat stukje is al met tekst, wat jij net zegt, met copy, dat wordt alleen maar groter in de loop der jaren bij ons. Want vroeger was het ook, ik ga voor de grap eens effe Googelen allemaal, op een auto wasstraat in Gorkum en kijk maar eens even wat daar staat, ja daar staan zoveel dingen die je toch niet begrijpt.

– Ja da’s de polish waar je het over had.

– Ja de polish of de superwaxbodemreiniging, superwaxbodemreiniging, alleen het woordje bodemreiniging begrijp je. Smeer je dan wax aan de onderkant..

– Nou ja, ja..

– Zeg het maar, ik weet het ook niet.

– Ja (lacht)

– Ja of ze noemen het de lava intensief. Lava..

– Ok, ga je dan lava over m’n auto gieten?

– Ja, snap je wat moet je daar als..

– Dat voelt een beetje als waar wij altijd om moeten lachen en moeten huilen is als je op de gemiddelde website komt en dan zie je bij de Over ons pagina, hé dan krijg je de bingo woorden, dus duurzaam, flexibel, synergie, milieubewust, klantgericht, kwaliteit, de koffie staat altijd klaar, de deur staat altijd open.. En dat moet je natuurlijk voorkomen als je eigenlijk echt probeert te verkopen.

– Ja.

– En zeker als je dus moet gaan verkopen met een paar woorden.

– Ja je moet een goeie balans tussen dat soort onzin teksten en de verkoop die moet je zien te vinden en die is tekstueel en woord-technisch zo lastig te vinden dat het zo belangrijk gaat worden voor ons met testen, uitproberen, combineren, wel, niet, wel, niet..

– Ja want, maar dan kan je dus ook real-life gaan A/B testen, dan kan je dus zeggen, ik heb of dit wasprogramma of dit type klant en dan ga ik de helft van de tijd zegt het scherm dit programma met deze woorden en de andere helft ditzelfde programma met deze woorden en dan kan je gewoon kijken wat beter verkoopt. Oh wat lachen, echt A/B testen, dat heb je niet in veel branches waar je dat in het echte leven kan doen. Het gaat natuurlijk allemaal om shops en sites normaal.

– Ja maar dat is denk ik wel waardoor de retail natuurlijk in een groot gedeelte gewoon echt drastisch achter is gaan lopen. En dat is gewoon letterlijk en figuurlijk wat ik hier zag gebeuren is van, ja dat is leuk eh en auto’s blijven wel en Nissan roept al jaren dat ze een autolak aan het ontwikkelen zijn die zichzelf wast, prachtig. Maar er blijven altijd auto’s rijden die die lak niet hebben, dus daar blijft, maar we kunnen niet op deze manier door blijven gaan want ja dan sterft het vanzelf wel een keer uit.

– Ja of in elk geval blijf je heel erg hangen op een niveau. Als je verder niks weet, dan kan je.. ja.

– Ja dus je moet dingen weten om dat door te pakken en dat zie je natuurlijk in heel veel retail organisaties niet gebeuren. Ja, van de week ging er weer eentje ergens over de kop.

– Ja.

– Ik heb daar echt wel ooit eens iets gekocht maar ik krijg nooit een mailtje. Of ouderwetse drukbedrijven, dat vind ik nog steeds prachtig als voorbeeld, dus ik druk heel veel reclame, serieus geld ja, ja en ik bestel gewoon overal waar het los of vastzit als het moet, omdat het op een of andere manier is er geen eentje die mij persoonlijk benadert. Ik ga allemaal mee in die hele grote bingo troep.

– Ja.

– Ik heb nog nooit een rol-up banner gekocht, waarom krijg ik 12 keer per jaar een mail voor een roll-up banner, dat wil ik helemaal niet.

– Ja dus je zegt eigenlijk, ik koop hier heel veel maar niet dat dus..

– Nee dus wat moet ik ermee?

– Dus waarom krijg ik dat elke keer..

– Dus als ik dan iets bestel, ja dan ga ik gewoon weer naar de volgende toe.

– Ja, want ze binden me niet tot dat. En dat heb je ook met heel veel retail winkels, ja daar kom je heel vaak en als ze het goed doen weten ze precies wat je koopt, hé de Albert Heijn ook, ze weten eigenlijk in theorie ook, ze weten ja wat je koopt en toch gebeurt er niet heel veel mee stiekem.

– Ja.

– Ja dan krijg ik een bonusmelding, ja maar ik wil geen bonusmelding. Ik wil een melding dat mijn boodschappen de nieuwe dat ze er allemaal zijn en dat ik niet dat pak yoghurt misgrijp.

– Precies, dat je bij de kassa een alert krijgt van hey, je hebt geen yoghurt gepakt, weet je het zeker Borre?

– Ja dat is wat ik wil hebben. En misschien gaat dat wel heel ver maar zo wordt het natuurlijk wel, dat is een oud bedrijf met heel veel dingen, dat zie je gewoon dat daar een heel groot gat is ontstaan tussen van ja, jij brengt denk ik je auto naar een dealer toe, maar wat voor mailtje krijg je dan van hun?

– Review of ik een recensie achter wil laten, dat zijn de mailtjes die ik krijg.

– Ja dat is toch, ja ok prima lekker een recensie, en dan? Dan heb je dat gedaan en dan?

– Nou ja niks. Ja je apk die krijg je altijd standaard. Je krijgt niet eens bandenwissel mails volgens mij.

– Waarom proberen ze jou niet drie keer per jaar in die werkplaats te krijgen voor twee tientjes, want als ik jou zo hoor en jij rijdt gewoon blind op die navigatie, je auto zal je heel weinig boeien maar het enige wat dat ding wel moet doen is starten lopen.

– Ja ja ja.

– Dus als jij die auto drie keer per jaar wegbrengt voor twee tientjes, I don’t care.

– Nou het is niet alleen dat, het gaat natuurlijk verder met ik heb natuurlijk ergens ooit een keer een auto gekocht en je kan wel raden dat tussen, ik weet niet precies wat het getal is maar ergens tussen drie en vijf jaar zullen de meeste mensen van auto wisselen schat ik in.

– Schat ik ook denk ik.

– Dus ja daar zou je ook op kunnen hanteren maar inderdaad er zijn nog veel nou ja, zowel websites als shops, komen wij natuurlijk veel tegen, maar ook retail die er niks mee doen.

– Heel veel niet.

– Je gaat het waarschijnlijk als je iets bestelt bij drukwerk, drukland al dat soort bedrijven, ja dan word je gewoon mooi op de stapel gesmeten en dan achteraf krijg je inderdaad een mailtje van roll-up banner die je waarschijnlijk niet nodig hebt in jouw geval maar dat is natuurlijk, als je bijvoorbeeld kijkt naar Coolblue die sturen jou een handgeschreven briefje of zo toch? Na afloop om je te bedanken en dat is dan ineens wereldnieuws en dat werkt dan als een trein, dat is eigenlijk bijzonder dat we daar nooit mee experimenteren toch? We gaan er van uit dat we het op de berg gooien en dat het dan goed is, dat het dan goed komt of zo.

– Nou kijk ik neem aan dat van die giganten als drukwerkdeal natuurlijk wel heel erg druk zijn met personalisatie, alleen het is soms heel moeilijk zeker als je veel producten, kijk jouw grote voordeel is je hebt één product en tenminste in, je hebt wel meerdere producten binnen maar je auto moet schoon worden.

– Ja ik heb één locatie en daar verschillende producten in.

– En dat maakt het personaliseren natuurlijk wel vel makkelijker dan een drukwerkdeal die 1000000’en producten heeft en waar je in theorie ook gigantisch veel klantsegmenten kan maken dus wanneer is dan een klantsegment goed, dat is een hele moeilijke vraag.

– Hoeveel is eruit te halen als je het wel doet?

– Ja, dat ben ik met je eens.

– Maar daar komt dus vaak het vervelende waar wij dus ook tegen aan lopen is die branche, het is ja de kosten tegenover de baten. Wat wil ik investeren en wat levert.. ja we weten nooit of het allemaal op gaat leveren. Dus stel je voor dat ik hier zo’n kassa unit neerzet van .. en dat is echt serieus geld, ja gaat dat, ja.. Ik heb toevallig dat ik het weet in Amerika maar Amerika is geen Europa.

– Nee.

– En helemaal geen Nederland. Dus het is leuk dat dat ding daar 100% werkt maar werkt die hier straks ook? Ja, zeg het maar. Ja dan moet je best wel veel investeren, ik denk dat daar vaak de truc ligt dat de balans zijn we een beetje aan het kwijtraken.

– Ja, dan want we zijn inmiddels al een tijdje bezig dus dan heb ik eigenlijk nog één afsluitende vraag. Ja zeker.

– Spannend.

– Nee, nee nee zo spannend is die niet. Nee, als je bezig bent met inderdaad het eigenlijk meer data gedreven maken van de carwash of bezig bent aan het denken over conversie optimalisatie of je pakketten, waar haal je inspiratie vandaan? Of waar haal je die ideeën vandaan? Los van natuurlijk de data zelf.

– Heel veel ideeën en inspiratie die ontstaan eigenlijk door heel veel informatie die je buitenaf ziet, bij andere organisaties, bijeen staat te gooien.

– Met andere organisaties bedoel je andere carwashes of gewoon…

– Andere bedrijven, kleine organisaties, grote organisaties, online shops, retailers en andere carwashes. Je ziet het waarschijnlijk ook in onze branche van een oude naar een jonge generatie, ik ben zelf natuurlijk vrij jong en ja, het oude trekt er allemaal een beetje uit. En wij als jonge generatie hebben gewoon ontzettend veel contact met mekaar want ik zit in Hilversum en een hele goeie bekende van mij zit in Soes of in Utrecht, ja Soes ligt best wel dichtbij, maar ja dat is voor mij geen gevaar, voor hem geen gevaar, we kunnen beter zeggen, we splitten hier de lijn, ik ga daar niet, dit blijft gewoon, dit is van jou, dit is van mij en dan allebei tevreden. En we delen ontzettend veel informatie met mekaar.

– Ja precies omdat je toch niet in mekaars vaarwater zit.

– Nee en door die informatie ontzettend veel met mekaar te delen en alles wat iedereen dus ziet bij mekaar te gooien, ja daar kom je tot gigantisch, ja daar kom je echt tot inspiratie.

– Ja en voor alle duidelijkheid, dat zijn dus niet gegevens van de klanten maar gewoon wat voor soort marketing acties doe je en..

– Nee inderdaad niet de gegevens van de klant zelf maar wel van wat brengt inderdaad een campagne. Als ik campagne X doe en campagne Y, wat doet dat nou? Ik heb bijvoorbeeld een tijdje geleden gewoon weer huis aan huis flyers gedaan, bepaalde postcodes, maar echt in die funnel, hup naar de site dat levert bij mij 5-6% op en bij hem maar 2.

– Hoe kan dat?

– Zeg het maar.

– Precies en dan ga je daar dus samen over nadenken van hoe zit het, wat zijn de verschillen etcetera.

– Wat is de tekst die op die flyer moet, zeg het maar. Moet die roze, groen, paars zijn, moet er hallo staan, moet er hoi staan. Wanneer spreekt iemand zich, eigenlijk kan ik nog vijf euro erdoor duwen, wanneer is het, ja weet je, als het nu goed is, kan het volgend jaar weer fout zijn. En dat houdt eigenlijk continu het hele balletje en het spelletje gewoon aan de praat.

– Top. Bedankt!

– Leuk.

– Jullie bedankt!

– Bedankt voor het uitleggen van hoe je een carwash data gedreven maakt met alles wat daarbij komt kijken.

– Veel meer dan dat je denkt hé.

– Veel meer. Nou ja het is vooral dat de, als die data eenmaal hebt dan kan je er zo veel mee doen dat dat een prachtig proces is.

– Klopt.

– En het is leuk om te horen hoe je het eigenlijk op een hele simpele manier verkrijgt, door gewoon krasloten weg te geven.

– Ja.

– En Nick uiteraard bedankt als co-host, eerste podcast.

– Met alle liefde.

– Hopelijk niet de laatste, vond je het wat?

– Euh ja, jawel, kijk er staat natuurlijk wel zo’n gek ding voor je neus da’s wel even een half minuutje wennen maar, prima, was gezellig toch.

– Het is wel een mooi modelletje toch?

– Ik ben echt te spreken over de Divine.

– De Divine nee dat zijn mooie modellen. Hey top, heren bedankt en jou als luisteraar of als je dit zit te kijken op YouTube zie ik je natuurlijk heel graag terug bij de volgende video, bij de volgende podcast, bij het volgende stukje inspiratie waarin we nog veel meer gaan praten met ondernemers en gaan hebben over zaken als SEO, conversie optimalisatie, YouTube en Voice.

Social Shares

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *