Categoriepagina SEO: Alles Wat Je Moet Weten

Veel categoriepagina’s maken dezelfde fouten op het gebied van SEO. In deze video neem ik die met je door.
Categoriepagina SEO met Gerard de SEO Manager van Bax Music
Ontdek Hoe Je E-commerce Categoriepagina’s Structureert en Optimaliseert voor SEO Volgens Gerard van den Aarsen – SEO Manager bij Bax Music.
Transcriptie Categoriepagina SEO met Gerard de SEO Manager van Bax Music:
Welkom bij een nieuwe podcast van Klik Proces en in deze aflevering gaan we het hebben over taxonomieën, over categorieën, over tags ofwel hoe deel je een webshop in en in dit geval specifiek, hoe deel je een webshop in als je duizenden, tienduizenden, honderdduizenden producten op de webshop hebt staan. En dat doe ik natuurlijk niet alleen, want dat doe ik samen met Gerard van den Aarsen van Bax Music, welkom Gerard!
– Dankjewel Bart! Dankjewel dat ik deel mag nemen aan deze podcast!
– Ja leuk! Een moeilijk onderwerp, een gecompliceerd onderwerp dus ik zou zeggen laten we beginnen met dat jij je even voorstelt, wie je bent en wat je doet.
– Yes, nou ik ben dus Gerard van den Aarsen, ik ben SEO-marketeer bij BAX Music tegenwoordig. Voorheen Bakshop, ik ben daarin verantwoordelijk voor alles wat met SEO te maken heeft, zowel op technische vlak, dus met mijn development afdeling en content, met de copywriters die bij ons werken en onze vertalers, voor de buitenlanden. En in die hoedanigheid moet ik dus met name op strategisch niveau dus aansturen van het development team en de copywriters dat zij de juiste dingen doen voor SEO. En daar valt dus ook het indelen van onze webshop in, in taxonomie, in categorieën. In die hoedanigheid zit ik hier nu.
– Ja zeker! Want weet jij ongeveer hoeveel producten en categorieën heeft Bax Music online staan als we alle talen bij mekaar optellen?
– Ja, dat is al eventjes een goeie inderdaad, we zitten in meerdere landen. In totaal hebben we 50000 unieke sku’s zoals wij dat noemen. Dat zijn dus producten die wij op voorraad hebben, ja en die hebben we dus in meerdere landen. Dus eigenlijk zou je kunnen zeggen dat we dat keer zeven hebben, want ze zijn ook al in alle talen vertaald. En die zijn dan weer onderverdeeld in categorieën en dat zijn er zo’n 1600 uit m’n hoofd gezegd. Van hele grote categorieën als gitaar tot en met het kleinste kabeltje waar dan bijvoorbeeld drie producten inzitten. Dus ja, het is nogal divers.
– Ja, dus 50000 categorieën gedeeld door, nee 50000 producten gedeeld door 1600 categorieën en dat dan in zeven talen.
– Ja, daar komt het eigenlijk wel op neer.
– Ja en dan is natuurlijk de eerste vraag, hoe deel je dat in? Waar begin je?
– Ja allereerst heb je natuurlijk te maken met meerdere stakeholders, ik ben zelf natuurlijk verantwoordelijk voor SEO dus ik vind eigenlijk het belangrijkste dat we kijken naar het zoekvolume waar wordt op gezocht en dan niet in Nederland maar ook in alle andere landen. Ja ik heb ook te maken met specialisten, productspecialisten die vinden natuurlijk dat het vooral op technisch vlak moet kloppen. En die zouden het liefst zelf de boom uit willen tekenen op basis van hoe zij er met hun vrienden over praten, maar ja op die manier verlies je vaak uit het oog waar we “de normale muzikant” in ons geval naar zoekt. Dus dat is altijd een overweging tussen ja, waar wordt op gezocht en wat is technisch kloppend, ja maar ook bijvoorbeeld waar heel simpel, waar je het meest aan verdiend en hoeveel producten hebben we van een bepaalde categorie want we kunnen wel een bepaalde categorie willen maar als we daar maar één product voor hebben dan schiet dat ook niet heel erg op.
– Nee, nee.
– Dus ja je hebt te maken met verschillende disciplines die daarbij komen kijken, ja en dat is het spelletje eigenlijk wat gespeeld wordt.
– En hoe pakken jullie dat aan? Is het zo dat jullie dan een meeting hebben waarin jij met een lijst met zoekwoorden komt en iemand anders een lijst met technische specificaties en dan ga je daar over sparren? Of hebben jullie daar een bepaald model voor? Nou, meestal is het zoekvolume wel het uitgangspunt waar we mee beginnen, dus ja ik kom aan met, inderdaad met de zoekwoorden en dan gaan we daarna puzzelen, hoe kunnen we dit technisch kloppend maken zonder dat we daar het zoekvolume uit het oog verliezen. Dus om een voorbeeld te geven, we hebben nu bijvoorbeeld een categorie gitaar, da’s een hoofdcategorie, maar technisch gezien zou die misschien wel onder de categorie muziekinstrumenten moeten vallen, maar wij vinden dat zo belangrijk dat die categorie een niveautje hoger is gezet, maar technisch klopt dat misschien niet helemaal maar ja, het is zo’n belangrijke categorie voor ons dat we ‘m iets hoger plaatsen. En zo hebben we vaker dat soort overwegingen en misschien klopt het dan technisch gezien volgens de puristen niet, maar ja, de afweging is altijd de vindbaarheid voor de klant, dat is eigenlijk het belangrijkste.
– Ja.
– En dan is het zoekvolume gewoon heel belangrijk, gewoon een hele grote indicator van waar mensen naar zoeken.
– Ja, duidelijk. Dus het zoekvolume vormt een belangrijke basis, maar stel dat er heel weinig of geen zoekvolume op een categorie is, bijvoorbeeld een technische categorie. Maar er zijn wel genoeg producten om die categorie eventueel te vullen, maak je er dan een aparte pagina van of niet?
– Uhm, dat gebeurt ook regelmatig, natuurlijk zijn niet alle categorieën even interessant vanuit het zoekvolume oogpunt, er zijn ook heel veel technische categorieën waar mensen niet zozeer in Google op gaan zoeken maar die wel, waar wel bezoek op komt in onze shop zelf, dat zien we natuurlijk ook. Hoe vaak wordt een bepaalde categorie bekeken, dat is natuurlijk ook belangrijk, want je kan wel kijken naar wat gegoogeld wordt maar mensen komen ook regelmatig naar onze shop toe, dat zijn de echte muziekspecialisten die weten heus wel dat ene productje te vinden. Dus ja dat soort categorieën hebben we ook.
– Dus het is ook een afweging qua conversie eigenlijk? Qua conversie optimalisatie, wat willen mensen gebruiken.
– Zeker weten, ja, het zou raar zijn om alleen te kijken naar het extern zoekvolume, het klikgedrag op onze website is ook, heeft daar zeker ook grote invloed op.
– En betekent dat dan ook dat als er niet op gegoogeld wordt maar er wel een categorie voor is, dat die dan altijd op no-index bijvoorbeeld wordt gezet, laat je die indexeren door Google?
– Uhm, meestal laten we het gewoon wel indexeren, maar het komt wel voor dat we bepaalde categorieën overlap hebben met andere categorieën en dan kan het wel is voorkomen dat we ze niet laten indexeerbaar maken of dat we ‘m bijvoorbeeld een canonical opzetten naar de categorie die er heel erg op lijkt. Dat is een afweging die af en toe gemaakt wordt.
– En dan zeg je degene die geïndexeerd wordt is puur gericht op Google, op het zoekvolume en degene die niet geïndexeerd wordt maar wel blijft bestaan is dus eigenlijk de conversie categorie, zal ik maar zeggen?
– Zo zou je het kunnen zeggen inderdaad ja, al gaat het vaak nog hand in hand hoor, dus dat zijn maar uitzonderingen eerlijk gezegd.
– Dus het grootste deel van alle categorieën die jullie nuttig achten daar wordt eigenlijk automatisch ook wel op gezocht.
– Ja, je hebt uitzonderingen in de kleine categorietjes, wat vaak is, je hebt bijvoorbeeld een akoestische variant en een elektrische variant. Ja, waarschijnlijk wordt, vaak wordt er bijvoorbeeld alleen op de elektrische variant gezocht, maar ja, het zou raar zijn als je die splitsing dan niet maakt dus als je een akoestische variant hebt en een elektrische variant, tonen we ze alle twee bijvoorbeeld. Dat ze alle twee een nieuwe maken.
– Ja, en wat zie je als grootste uitdaging bij het maken van, bij het bedenken van de indeling qua categorieën en de producten die eronder hangen?
– Dat is dus met name ja, het kloppend maken zonder dat je het zoekvolume uit het oog verliest en daarbij ook dat het niet te veel uit gaat wijden. Ik zie het eigenlijk als een soort boom van je webshop, die begint onderaan bij de wortel, de hoofdcategorieën en langzaam spreidt dat zich uit naar alle andere categorieën die eronder zitten. Ja en zo moet je het eigenlijk indelen en moet je eigenlijk zorgen dat die niet te veel zijtakken krijgt. Dat kan soms van belang zijn dat je bepaalde categorieën op meerdere plekken terug laat komen maar het moet geen wildgroei worden van categorieën die overal terugkomen.
– En hoe hou je dat in de gaten? Heb je daar een gigantisch spreadsheet voor? Of een tool voor of?
– Ja, we hebben het eigenlijk letterlijk uitgetekend en natuurlijk niet op detailniveau maar wel op de aftakkingen op de eerste zoveel, eerste drie, vier niveaus, die heb ik wel goed in kaart. Ja en die basis moet gewoon niet te veel uit gaan wijden. Verder is ook van belang dat het niet te diep wordt zoals dat dat heet dus dat men niet categorie in categorie in categorie hebben, een soort categorie inception, weet je wel, dat je bij sommige shops ziet.
– Ja, precies, dat je vijf lagen dieper kan klikken.
– Precies ja. En dan is het vaak de afweging, moeten we nu een categorie nog maken op dit niveau of misschien kunnen we nu beter gewoon filters maken, waar vroeger heel vaak werd gekozen voor een categorie, kiezen we nu vaker om gewoon filters te plaatsen en dan die pagina zelf te optimaliseren voor meerdere termen. In plaats van losse pagina’s te gaan maken.
– Ja dus dat is een interessant vraagstuk waar zo’n beetje elke webshop die wij ooit hebben gesproken of voor werken of hebben gewerkt eigenlijk mee worstelt. Namelijk, laat je filters laden binnen dezelfde pagina of zorg je dat daar een aparte URL voor is, waar je mensen heen verwijst als ze een filter aanklikken of is er wel een aparte landingspagina voor bepaalde filters maar stuur je mensen niet daarnaartoe door?
– Euh ja dat is inderdaad een uitdaging, wat wij zelf niet zoveel hebben zijn de merken, da’s natuurlijk eigenlijk de belangrijkste filter in dit geval en dat zijn ook vaak varianten, combinatie waar op gezocht wordt dus merk met categorie, dat zijn eigenlijk pagina’s waar we vaker voor kiezen om ze wel indexeerbaar te maken. Dat ze klikken en dus direct naar die betreffende pagina toe gaan. En voor alle andere filters doen wij dat niet, omdat we vaak in niches zitten waar die niet zo relevant zijn en waar niet veel op geklikt wordt, dus ze zijn wel relevant om op te filteren bij de aankoop maar je ziet eigenlijk dat dat vaak termen zijn waar niet op gezocht wordt dus ze moeten wel beschikbaar zijn in onze shop maar het is niet zo dat we die openstellen voor zoekmachines.
– Dus als je bijvoorbeeld, hé je had het net over de gitaar, dan heb je de gitaar categorie pagina en dan gaf je net aan, je hebt bijvoorbeeld de keuze uit elektrisch en akoestisch maar die zijn dan zo groot dat die een subcategorie worden, maar en dan zit ik op de elektrische gitaar pagina en dan heb ik daar een aantal filters en de filters van de merken die zullen dus wel op de shop terugkomen als aparte categorie pagina maar een filter als, ik weet niet zoveel van gitaren, maar als 3-snarige of 4-snarige gitaren, dat is geen indexeerbare pagina?
-Nee, klopt, dat zijn meer longtail termen zoals ik ze dan even noem die we afhangen op bijvoorbeeld een keuzehulp of misschien wel in de tekst van de categorie zelf. Daar wordt echt wel op gezocht, op het aantal snaren, maar het zijn niet echt adviestermen zoals ik dat dan noem. En je ziet eigenlijk dat in het aankoopgedrag en in het zoekvolume dat daar eigenlijk nooit de koopintentie achter zit. Of vrijwel nooit een koopintentie achter zit, dus we vangen dat verkeer zeker wel op maar dat doen we op een andere manier.
– En waarom die keuze? Waarom zou je niet gewoon heel veel categorie pagina’s maken om al die verschillende longtail termen op te vangen bijvoorbeeld.
– Ja dat zou ik natuurlijk het liefst willen, dat we voor alles een pagina hebben. Maar dan kom je eigenlijk in de knoop met je, met Google, met het zogenaamde crawl-budget. Ja Google komt één keer om de zoveel tijd natuurlijk langs met een Googlebot om te gaan kijken hoe je website erbij staat en welke URL’s je allemaal hebt, zijn er veranderingen en daar zit gewoon een maximum aan. Dat verschilt natuurlijk per shop, wij hebben een hele grote shop dus er worden best veel pagina’s bekeken door de Googlebot maar daar zit een limiet aan. En als je over die limiet heen gaat dan worden er gewoon pagina’s die je waarschijnlijk belangrijk vindt, anders had je ze waarschijnlijk niet op je shop, worden dan gewoon niet meegenomen. Dus het is altijd een spelletje van hoeveel pagina’s bekijkt Google vs. hoeveel bieden we aan?
– Ja, en hoe hou je dat in de gaten? Gebruik je daar logfiles voor of Google Search Console of heb je tools daarvoor?
– Ja Search Console is al een goed beginpunt, daaraan zie je natuurlijk hoeveel pagina’s geïndexeerd worden en dan zie je ook het aantal basisgegevens van crawl gedrag van Google. Tegenwoordig is het ook uitgebreid met de hoeveel pagina’s wel geïndexeerd worden, wel gecrawld worden maar niet geïndexeerd dus dat wordt steeds uitgebreider.
– Ja.
– Dus dat is echt wel een goeie tool en steeds beter aan het worden. Dus ik moet zeggen, we hebben ook externe tools, ik betrap mezelf erop dat ik steeds vaker Search Console ja, dat ik die vaker, steeds vaker gebruik voor dit soort zaken. En daarnaast heb ik een eigen crawl tool zoals dat heet, waar ik de logfiles kan bekijken, die kan ik naast m’n crawls van m’n webshop leggen, dus ik crawl met een eigen bot onze webshop en die leg ik dan naast wat Google heeft gezien. Om op die manier hiaten tegen te komen, pagina’s die gecrawld worden door Google die we niet willen. Bijvoorbeeld filter pagina’s, wat wel eens voorkomt. Een soort van lekken in je URL-structuur.
– Ja, precies pagina’s die niet door je robots.text bijvoorbeeld goed zijn uitgesloten of waar de no-index tag vergeten is, zoiets.
– Bijvoorbeeld ja. En het komt ook soms wel eens voor dat er bepaalde administratie, admin URL’s dat die op één of andere manier ergens worden gelinkt of, nou ja, je kan zo gek niet gebeuren op Google, ja als ergens een link in staat, weet Google het wel te vinden, en als die er eenmaal in heeft gezeten zoals dat dan zo mooi heet, ja dan is het lastig om ‘m daaruit te krijgen zonder dat je dat, zonder dat soort tools.
– Ja en met een shop die natuurlijk zo groot is en zoveel producten die weg worden gehaald en worden toegevoegd kan er altijd, glipt er altijd wel ergens een keer iets doorheen. Precies, precies, ja, onze shop in Nederland bestaat ongeveer uit, uit m’n hoofd gezegd, 500 000 URL’s. Nou Google ziet er daarvan ongeveer, of indexeert er daarvan ongeveer 120 geloof ik, 120 000, en heel dat gebied wat daartussen zit, daar moet je natuurlijk goed op letten dat daar niet de verkeerde URL’s worden gepakt. Ja, en met zoveel URL’s is een foutje snel gemaakt.
– Ja, ja en dus 1600 categoriepagina’s en 50 000 sku’s, hoe pakken jullie de interne linken aan van die verschillende categorieën en van die verschillende productpagina’s? Hebben jullie daar een vaste strategie in of doet de shop dat automatisch? Of hoe zit dat?
– Ja je hebt natuurlijk inderdaad onze CMS die er zelf een structuur heeft, we hebben hoofdcategorie en daaronder vallen subcategorieën en die worden eigenlijk automatisch aan mekaar gelinkt. Via de breadcrumb, via categorie overzichtspagina’s, via de producten, dus op die manier zijn die aan mekaar gelinkt. Dus dat gaat eigenlijk semiautomatisch. Daarnaast komt natuurlijk voor dat je categorieën hebt die qua taxonomie niet aan mekaar zijn gelinkt maar wel met mekaar te maken hebben en dan kiezen we gewoon voor een handmatige link.
– Kan je een voorbeeld geven?
– Ja een voorbeeld is bijvoorbeeld bij dj gear, dan hebben mensen vaak ook een flight case nodig of een kabeltje of andere accessores misschien een usb-stick, dan zijn dat typisch termen of categorieën waar we dan handmatig naartoe linken.
– Ja.
– Met name in de tekst van de categorie. We zijn nu aan het kijken om dat misschien nog te automatiseren, dat automatisch categorieën aan mekaar worden gelinkt die met mekaar te maken hebben. Maar dat is wel van belang want dat kunnen gewoon categorieën zijn waar mensen ook wel naar op zoek zijn, en die wil je altijd ook gewoon helpen. Daar kan dat een goeie tool in zijn.
– Ja dus ook weer, los van dat je het voor Google zou willen, zou je het ook conversie technisch graag willen.
– Ja, zeker zeker.
– Ja duidelijk. En wat is voor jou de grootste uitdaging als het gaat om het categoriseren eigenlijk van de shop? Ben je snel geneigd om te veel categorieën te hebben of te weinig of gaat het meer om development en wat je net zei over de interne stakeholders?
– Euh met name het aantal categorieën inderdaad, dat is wel een uitdaging, ik vind zelf dat we op dit moment te veel hoofdcategorieën hebben bijvoorbeeld. Alleen dat is wel zo historisch gegroeid en zie het allemaal rechts om daar weer van af te stappen en dat is eigenlijk de grootste uitdaging die ik heb. Qua shop, de website bestaat al nou, 16 jaar, uit m’n hoofd. Ja en daar is ooit voor gekozen voor deze structuur en als je daarvan af gaat stappen dan kan je flink wat, ja waarde gaan verliezen, URL’s die historisch veel waarde hebben opgebouwd gaan samenvoegen bijvoorbeeld, dat kan nogal pijnlijk worden, dus daar moet je heel voorzichtig mee omgaan. En dat is ook nog eens een punt waar we het nog niet over hebben gehad maar dat speelt bij ons ook nog een grote rol dus die historische waarde van bepaalde pagina’s. Dat we er gewoon soms voor kiezen om de structuur maar zo te houden, terwijl we dat misschien niet willen want we hebben daar nu wel serieus aan het kijken om daar nog verder in te gaan schrappen.
– Ja want eigenlijk hebben ze een hoog, historisch gehalte maar denk je niet dat een 301 redirect dat volledig doorgeeft?
– O zeker, ja dat gaat zeker helpen, je ziet allen wel dat, hoewel Google de laatste tijd zegt dat dat 1 op 1 overgaat, dat ik toch merk dat als ik dat ga doen, dat ik toch m’n rankings verlies. Voor het gedeelte van de rankings dat je niet op het niveau staat waar je eerst stond voor bepaalde termen.
– Ja dus je moet bereid zijn om dan een stuk te verliezen als het ware en ja, liever niet.
– Liever niet inderdaad en één redirect is meestal geen probleem, maar zo’n aanpassing kost meestal meerdere redirects, want zo’n hoofdcategorie heeft ook allerlei subcategorieën, dan is dat al naar tientallen, zo niet honderden URL’s, zeker als je ook de merk categorie URL’s bekijkt. Dan kan het gewoon erg in de aantallen gaan lopen en dat heeft meestal en dan krijgt die een dip op de korte termijn, op langere termijn zie ik gewoon dat het niet altijd helemaal hersteld. Of lang nodig heeft om te herstellen. Dat kost de omzet, simpel gezegd.
– Ja, maar dat betekent dus ook dat als je zo’n herstructurering wil doen, dat het ook voor de development een enorm ingrijpend iets is.
– Euh ik moet zeggen, met onze eigen tools kunnen we dat wel redelijk zelf doen, ik heb alleen wel altijd IT stand-by staan bij dat soort projecten en het is ook met name ook zo dat bijvoorbeeld rapportages ook blijven kloppen. Producten hangen aan bepaalde categorieën maar als je die gaat aanpassen kan het ook zomaar zijn dat rapportages waar op omzet wordt gerapporteerd op categorie niveau, dat die ook aangepast moeten worden. Dus het heeft wel wat goed in aarde om grote categorie aanpassingen te doen.
– Precies, het is niet alleen maar, de techniek van de site zelf, het is gewoon een heel gedeelte van het bedrijf hangt daarop als het ware. Euh en kijk, bij Bax hebben jullie natuurlijk gigantisch veel producten en elk jaar komen er natuurlijk nieuwe producten bij, gaan er producten af. Hoe bepaal je wanneer je nieuwe categorieën wil introduceren omdat er een nieuw productassortiment is of om een andere reden, hoe bepaal je dat?
– Nou natuurlijk, de zaken die we al hebben genoemd, dus euh zoekvolume is echt belangrijk daarin, dus misschien wel een nieuwe trend. Is een bepaalde categorie nieuw en dat gebeurt er met traditionele muziekinstrumenten niet zo vaak natuurlijk, maar bij de dj-categorie bijvoorbeeld een hele tijd gehad dat daar steeds nieuwe ontwikkelingen waren. Bijvoorbeeld bij hoofdtelefoons is het natuurlijk de draadloze oordopjes of hoofdtelefoons die zijn al niet meer weg te denken, was een tijdje geleden ook nog nieuw.
– Ja.
– Daar moet je dan op inspelen eigenlijk. Liefst zo goed mogelijk, daar wil je bijzijn dus het is een soort van voorspellende gave misschien heeft iets nu nog geen zoekvolume maar hoe vroeger je erbij bent, hoe eerder je die pagina’s aan Google aanbiedt, simpel gezegd, ja hoe meer kans je hebt dat je daar goed op gaat scoren. Dus dan moet je ook gewoon gaan inspelen op trends ja en verder gewoon uit specialisme, vanuit technische overwegingen. Ik kom regelmatig copywriters of specialisten bij mij aan het bureau van hey, we hebben nu deze producten, die zitten in een categorie waar ze eigenlijk niet in horen, moeten we daar geen nieuwe categorie voor maken, dat is vaak gewoon een goed idee. Dus dan doen we dat dan ook.
– Juist, en andersom is dan de vraag, want je gaf eigenlijk net aan dat je best wel wat zou willen herstructureren maar dat het veel voeten in de aarde heeft. En wat is daar dan de redenatie van?
– Uhm dat zijn vaak categorieën die in het verleden waren, dus andersom je hebt trends, eigenlijk naar boven toe maar je hebt ook trends naar beneden toe, instrumenten dat we nu niet meer verkopen.
– Zoals tamboerijnen, die zijn niet helemaal ‘in’ meer, geloof ik?
– Ik weet niet of die ooit in zijn geweest, maar…
– Nou (lacht) ok.
– Nou goed, we hebben ook een hele tijd hebben we bijvoorbeeld tablets en laptops verkocht van bepaalde merken. Die verkopen we nu niet meer maar die categorie staat nog wel online, dat is gewoon een no-brainer, die categorie moet weg. Maar hoe ga je dat netjes doen, en een ander voorbeeld is bijvoorbeeld bij onze lampen afdeling, het was vroeger heel interessant om heel veel losse categorieën te hebben voor allerlei lampensoorten en maten en types. Da’s eigenlijk onze grootste categorie ook, de lampen categorie, daar hebben we een pagina waarin subcategorieën van alle PA-varianten staan, ik weet niet of dat je wat zegt.
– Nee, ik laat me graag informeren.
– Dat zijn allemaal verschillende maten en soorten lampjes eigenlijk, allemaal aparte categorieën en dat gaat tot niveau 9 à 10 diep, dus van 3 tot en met subcategorie 9à 10, ja dat was vroeger een goed idee om dat zo te doen maar dat is het al lang niet meer. En dat zijn wel typisch dingen, grote projecten, kost heel wat redirecting en aanpassingen, dat zijn grote projecten waar we allemaal tegen aan hikken, wat we gewoon op moeten pakken. Dus ja, voortschrijdend inzicht zullen we maar zeggen.
– Precies en dus eigenlijk vooral meebewegen met de markt dus.
– Ja, zeker weten.
– En kan je aangeven welk gedeelte of hoeveel procent van je tijd ben je bezig met eigenlijk dit werk? Dus het nadenken over categorisering, wat mot erbij, wat moet er af, zijn de trends, zulke zaken?
– Nou ja ik denk ongeveer in combinatie met alles wat met de content ook op die pagina’s heen te maken heeft, ik denk dat het ongeveer zo’n 20% van m’n tijd is, 1 dag in de week ongeveer wel mee bezig ben.
– 1 dag in de week, het hele jaar lang, alleen maar met categorieën.
– Categorieën en de content dan wel hoor, dus ook dus in de gaten houden van hoe gaat het precies met die rankings, hebben we de juiste content, nieuwe content reviewen, zorgen dat alles klopt, met m’n copywriters zitten om te gaan kijken of dat de juiste woorden gebruikt worden, alles wat daarmee te maken heeft, nieuwe producten die geïndexeerd worden om die in de juiste categorie te stoppen, want da’s natuurlijk ook nog een ding. Natuurlijk producten die logischerwijze in een categorie passen met heel veel producten die misschien wel in meerdere categorieën passen.
– Ja.
– Dus dat komt ook nog erbij kijken. Dus al met al denk ik dat het heel plaatje wel ja, ongeveer 1 dag in de week kost.
– En hoe ga je daarmee om? Met producten die in meerdere categorieën thuishoren die eigenlijk allemaal een landingspagina hebben.
– Uhm, ja in ons systeem hebben we daar een optie voor dus om gewoon één hoofdcategorie te kiezen en dat is dan wel weer discussie, want dat wordt bijvoorbeeld ook degene, het klikpad, dus de URL wordt dan van dat, die categorie aangemaakt en hij is ook prima te vinden via die categorie, de omzet wordt ook naar die categorie toegeschreven dus, een bepaald team zit daar ook achter. Een product bijvoorbeeld in de categorie drums & dj kan vallen, een drummachine zal ik maar zeggen, misschien valt de omzet wel in dj of valt de omzet in muziekinstrumenten. Dus da’s ook een afweging die je dan hebt.
– En hoe bepaal je dat?
– Dat is meestal gewoon logischerwijs beredeneren. Meestal is het ja een keuze bijvoorbeeld een drummachine, ja ik denk dat eerder een dj daarvan gebruik maakt of iemand die met elektronische muziek bezig is of een producer, dan iemand die geïnteresseerd is in een drumstel, dus dan kiezen we ervoor om het meer in de dj-hoek te stoppen.
– Precies om meer te kijken van wat voor soort klant maakt er gebruik van dus waar is het logischer of eerlijker bij om hem te plaatsen.
– Ja.
– En dat heeft dus niet zoveel met Google te maken.
– Nee, dat klopt. In dat geval maakt het in principe voor Google niet uit in welke categorie die zit omdat die toch ook in die andere categorie komt, om dat wij daar, om secundaire categorieën toe te voegen ofwel de tags die je dan meegeeft aan het bepaalde product, dat het product dus niet alleen in de ene categorie hoort maar dat die ook via de andere categorie kan gevonden worden. Dat die daar dus ook in de filterpagina staat.
– Ja. Nou noemde je net, dat je ook rekening houdt met content op de categoriepagina, of die goed staan, hoe doen jullie dat überhaupt? Kan je daar iets over vertellen, hoe optimaliseren jullie categorie pagina’s?
– We beginnen met een plan, dus zorgen dat je precies weet wat binnen die hoofdcategorie allemaal qua zoekwoorden op gezocht wordt. Wat we dan gaan doen is het indelen van die zoekwoorden in verschillende clusters en dat worden eigenlijk categorieën. Dus op die manier kunnen we dan gaan kijken of dat technisch dan weer klopt, ga ik bij m’n specialisten dus zitten, ik heb vanuit het zoekvolume oogpunt heb ik deze indeling gemaakt, ja dan gaat er nog een technische aspect bij kijken, van ja dit klopt misschien wel technisch niet helemaal en dan komen we er uiteindelijk wel uit en dan tekenen we dat uit en eigenlijk worden dan al die zoektermen die we dan hebben gevonden of alle termen die ermee te maken hebben worden dan ingedeeld in die categorieën en daar wordt tekst omheen geschreven en dat wordt één keer in de zoveel tijd, ja gecheckt of dat nog klopt. Zijn er nu zoekwoorden bijgekomen, wordt het niet te spammerig, hebben we niet te veel termen die op één pagina worden.. Misschien moet er wel een aparte pagina nog voor komen. En zo houden we dat eigenlijk bij. En daar komen eigenlijk natuurlijk altijd elementen bij kijken van SEO-titel bijvoorbeeld, wat nog steeds erg belangrijk is tot en met de meta description en de headings op een pagina bijvoorbeeld. En de filters spelen daar ook een rol, da’s natuurlijk ook gewoon content op je pagina. Dus ja die moeten ook gewoon kloppen.
– Dus in elk geval één keer per jaar wordt eigenlijk elke categorie gecheckt?
– De meeste wel ja, de belangrijke categorieën worden één keer, ja periodiek gecheckt. En de grotere categorieën wat vaker dan de kleinere natuurlijk.
– En kan of wil je daar nog wat concreter in zijn, ik zit even te denken aan vragen die veel gesteld worden dus, bijvoorbeeld je zoekwoordverwerking of de lengte van de teksten.
– Dat doen we eigenlijk op basis van ja hoe belangrijk die categorie voor ons is, en dan gaan we er eigenlijk vanuit dat hoe belangrijker die voor ons is, hoe belangrijker die ook voor de zoekmachines is. Daar kan je natuurlijk hele formules op los laten maar dat vinden wij eigenlijk te veel werk, voor ons is het gewoon een grote categorie met veel zoekvolume en veel omzet verdient gewoon een langere tekst, besteden we ook meer tijd in dus dan gaan we ook echt de longtail verder uitwerken en op die manier ja, rolt er dan een tekst uit, het is niet zo dat bijvoorbeeld een categorie met X-zoekvolume 200 woorden moet zijn en een categorie met Y-zoekwoorden of zoekvolume een lengte van 500 moet hebben, in de praktijk zal het misschien wel zo uiteindelijk zijn maar we hebben daar geen stelregels voor of iets dergelijks.
– Precies, het is meer aan de, als in de aandacht die een copywriter eraan wil geven om ‘m zo goed mogelijk te maken.
– In combinatie met de aansporing die die misschien ook van mij of van anderen krijgt, als ik zie dat bijvoorbeeld een bepaalde categorie niet goed scoort, dan gaan we natuurlijk goed kijken want dat speelt natuurlijk ook mee, in de rankings. Als een bepaalde pagina niet goed scoort is dat natuurlijk een goeie reden om eens te gaan kijken naar wat kunnen we beter doen. En dat is natuurlijk niet altijd de content, misschien moeten we wel zorgen voor betere backlinks of moeten we de interne linking aanpassen, maar vaak komt het erop neer dat gewoon de tekst niet goed is.
– Die is dus niet goed, en niet goed als in dat de info niet klopt of dat die dus te kort is of outdated is, één van die opties?
– Dat kan, dat kan ook bijvoorbeeld dat we heel erg geoptimaliseerd hebben op één zoekwoord, waar dat er ook nog heel veel synoniemen zijn of andere woorden die ermee te maken hebben waar je eigenlijk ook wel op die pagina kan afhangen, ja en dan moet die er ook gewoon aan toegevoegd worden. De tekst kan uitgebreid worden of verbeterd worden.
– En hou je ook nog rekening met de producten die getoond worden bij het laden van de categoriepagina en de info die daarvan verschijnt?
– Ja zeker, ja we tonen automatisch maximaal 50 producten in één keer, da’s nogal veel, die hebben ook allemaal een zogenaamde short description, en kleine uitleg van wat het product is, daar zit natuurlijk ook allerlei content in, relevante zoekwoorden dus dat help eigenlijk alleen maar bij je rankings want die tekst komt alleen op zo’n filterpagina voor, die wordt niet op de productpagina getoond, dat is weer een andere tekst. Dus dat helpt ook daarmee.
– Dus eigenlijk heb je 50 keer een klein stukje extra tekst om je categoriepagina te vullen zogezegd. Die aan de ene kant wat vertelt over het product maar aan de andere kant misschien ook wel helpt om je categoriepagina te laten scoren.
– Ja en da’s aan de ene kant inderdaad mooi en aan de andere kant natuurlijk ook weer een uitdaging want die tekst onder het product kan dus op meerdere categorieën voorkomen en dat kan vaak weer voor duplicate content zorgen, maar ja, dat zijn weer, ja dat is een uitdaging dus dan moeten we ervoor zorgen dat de producten ook weer niet te veel terugkomt.
– Ja of dat te veel producten op te veel dezelfde categoriepagina blijft terugkomen.
– Precies ja en daar proberen we steeds vaker op te letten dat ook zo’n tekst dus niet een beschrijving gaat worden van de categorie waar dat product inzit maar dat het echt over dat product zelf gaat, goed, gewoon er goed voor zorgen dat de tekst op een bepaalde pagina dat die afgebakend is, dus dat je niet te veel overlap hebt met andere pagina’s en daar is eigenlijk zo’n short description ook een goed voorbeeld van. Dat mekaar in de weg gaat zitten.
– Precies, maar dat is dus niet zo dat dat echt door een tool gegenereerd wordt, da’s dus nog veel handwerk, veel handmatig kijken, klopt deze pagina of niet en gaan we de goeie kant op of niet.
– Hoe bedoel je handmatig checken?
– Nou, het is niet zo dat je, nou handmatig checken bedoel ik dat je echt een categoriepagina opent, hé dus de gitaar waar we het bijvoorbeeld over hadden of de elektrische gitaar en dat je dan kijkt wat wordt er weergegeven en hoe goed is dat. Ten opzichte van dat er een speciale software tool is die alle pagina’s in de gaten houdt en hoeveel producten op hoeveel categoriepagina’s komen en of dat dan klopt en wat je keyword density is zeg maar, zulke zaken.
– Nou goed, we gebruiken regelmatig wel tooltjes voor maar dat zijn geen tools die op de automatische piloot op de achtergrond draaien. We hebben een eigen CMS die dat niet doet, ik ben eerlijk gezegd ook niet zo fan van dat soort automatische plugins bijvoorbeeld voor WordPress waarin je dan ziet dat je een bepaalde score hebt gehaald. Vaak is dat dan eigen keyword dat je in hebt gegeven waar je dan gaat checken hoe vaak dat voorkomt, ja goed dat had ik zelf ook wel handmatig kunnen doen, ik vind dat altijd een beetje een schijnzekerheid die je dan krijgt, van hé ik heb een score van 100% maar wat betekent dat nou eigenlijk. Ik denk dat je dan te makkelijk er over gaat denken, zo’n score van 100% is ingegeven op eigen ingevoerde data, er zijn wel steeds betere plugins en tools moet ik zeggen maar ik blijf er nog steeds bij dat het handmatig werk, dat dat eigenlijk een ambacht blijft, zo’n tekst die je schrijft en we hebben gelukkig een heel groot team met copywriters die dat doen en op die manier kunnen we dat handwerk ook leveren.
– Ja want een software is gewoon ook niet goed genoeg om dat bij te houden en in elk geval niet op de schaal waarop jullie opereren.
– Ja misschien zijn die tools er wel, ik ken ze alleen nog niet, we gebruiken ze in ieder geval niet.
– Nee en het gebruik van afbeeldingen en video’s op categoriepagina’s, hoe sta je daar tegenover?
– Afbeeldingen staan er sowieso op altijd, natuurlijk van de producten die er zijn. Ik denk dat dat het belangrijkste is, dat mensen de producten zien, verder gebruiken we eigenlijk geen andere afbeeldingen, af en toe wel eens een banner staan, daar blijft het eigenlijk wel bij. Video experimenteerden we wel eens mee maar vind ik eigenlijk ook niet de plek om dat daar te tonen.
– Op een categoriepagina.
– Op een categoriepagina, we hebben daar eigenlijk andere pagina’s voor waar we dat wel doen. Bijvoorbeeld op een productpagina hebben we een productreview staan, keuzehulp hebben we afbeeldingen staan, op die manier hebben we dat geregeld.
– Ja precies, dus video’s op categoriepagina niet, geen grote rol, meer echt voor de producten.
– Ja, ja het kan natuurlijk wel, ja ik zie dat niet als de plek om dat daar te doen.
– En het verfilmen van bijvoorbeeld zo’n keuzehulp? Zou dat niet iets kunnen zijn?
– Ja, ja dat vind ik zeker interessant, nu doen we dat af en toe, alleen we hebben die connectie nog niet gelegd dus het is niet zo dat zo’n filmpje ook nog eens dan op zo’n pagina staat. Dus op YouTube hebben we flink wat tutorials en uitleggen staan, die overigens wel op ons blog ook bijvoorbeeld terugkomen maar met de keuze nog niet, dus da’s zeker wel iets voor in de toekomst om te gaan doen. Alleen ja, we hebben ook heel veel producten die binnenkomen waar we ook heel erg een review van willen hebben dus dat is altijd de afweging van wat is nu de prioriteit.
– Ja want voor iedereen die luistert of kijkt, maar dat niet weet, op elke categoriepagina of vrijwel elke categoriepagina hebben jullie een keuzehulp en dat is een best wel groot stuk content die een bezoeker helpt om te beslissen wat is voor mij geschikt, zeg ik het zo goed?
– Ja klopt, ja. Dus het is in eerste instantie inderdaad om de klant te helpen en daarnaast is het voor mijn professie, de SEO een heel mooie plek om de longtail termen kwijt te kunnen.
– Ja, maar dat betekent dus dat traditioneel gezien zijn de meeste categoriepagina’s zeg maar, nou ja 300 woorden is al veel. En als je gelukt hebt staat er een afbeelding bij, maar jullie categoriepagina’s zijn dus bijna standaard al een stuk groter omdat jullie een complete keuzehulp aanbieden.
– Ja alleen dat zijn dan wel weer losse content pagina’s dus het is een aparte URL, we bieden die content niet aan op de categorie zelf, wat je ook wel eens ziet. En dat doen wij bewust omdat wij denken dat dat een ander publiek ook bedient dus mensen kunnen er wel naartoe vanuit een categorie maar je ziet vaak ook dat via Google komt er ook veel verkeer op, je zoekmachines en dat zijn vaak mensen die wat langer lezen, wat langer bezig zijn met het oriënteren klaarblijkelijk, dus lang op zo’n pagina zitten en da’s voor ons een teken dat mensen daar echt nog op zoek zijn naar informatie en dat is dan echt ander publiek dan het publiek dat al weet wat die wil hebben en meteen tot kopen over gaat dus vandaar dat we die eigenlijk gesplitst houden. Natuurlijk daarna gaan ze al meteen overgaan tot kopen want overal wordt gelinkt naar waar over gesproken wordt dus bijvoorbeeld hoeveel snaren moet mijn gitaar hebben? Daar staan meteen linkjes naar de aantal snaren, dat mensen meteen wel tot kopen over kunnen gaan maar de content is wel op een aparte pagina aangeboden.
– Juist en hoe bepaal je dan, op welke zoekwoorden richt je dan de categoriepagina in en op welke zoekwoorden richt je dan de keuzehulp in? Of is dat op dezelfde zoekwoorden?
– Dat zijn zeker niet dezelfde zoekwoorden, er zit natuurlijk wel overlap in want het zou gek zijn als dat niet over hetzelfde zou gaan, maar we proberen eigenlijk altijd de categorie meer in te richten op de basis keywords, dus de grote zoekwoorden, dus bijvoorbeeld bij gitaar, gaat het over logischerwijze gitaren en alles wat daar dichtbij ligt. En bij de keuzehulp gaan we meer uitwijden over de houtsoort, de aantal snaren, wat voor accessoires heb je er precies nog bij nodig, waar moet ik precies op letten, welk model moet ik hebben dus ga je echt meer de diepte in. Dus eigenlijk ook nog steeds wel alles wat gitaar als zoekwoord in zich heeft maar dan echt de sowieso qua customer journey de informatieve zoekwoorden, dus de oriënterende en gewoon veel meer de longtail.
– Ja precies.
– Dus zou je kunnen zeggen dat de short tail, die traditioneel vaak koopzoekwoorden achtig zijn, dus gitaar kopen, goedkope gitaar, dat die op de categoriepagina komen en dat alle longtail op de keuzehulp komt? Is dat, kan je dat zo stellen?
– Zwart-wit gezegd is dat de indeling inderdaad, maar wat je dus vaak wel ziet, als we geluk hebben is dat we met de categoriepagina dus op één staan op die short tail keywords en dat daar vlak achteraan onze keuzehulp komt, da’s eigenlijk de ideale situatie. Dat je zo naar boven komt.
– Juist. En op hoeveel zoekwoorden richt je een categoriepagina in? Heb je daar een bepaalde standaard voor van minimaal één en maximaal drie bijvoorbeeld?
– Daar zit zeker wel een maximum in en dat verschilt erg per categorie. Heb je kleinere categorieën waar minder producten inzitten en waar je eigenlijk al van af vraagt van moeten we deze hebben of niet komt het wel eens voor dat het wat breder is dan wanneer bijvoorbeeld je een hele duidelijke categorie hebt, je hebt bijvoorbeeld gitaar, ja dat gaat over gitaren, da’s heel logisch.
– Ja.
– En dan ga je gewoon echt heel erg gericht op gitaar, gitaar kopen, en dat soort termen zitten.
– Ja en je hebt natuurlijk heel veel subcategorieën om gitaarachtige woorden ook nog op te vangen.
– Ja precies. En die ga je wel zijdelings noemen maar je gaat er niet verder op in dus het zou gek zijn als je op een gitaarpagina niet ook uitlegt dat we akoestisch en elektrische gitaren hebben, maar je gaat daar niet uitleggen wat een elektrische gitaar precies inhoudt, daar heb je een andere pagina voor.
– Dus eigenlijk best wel beperkt houden, hé een paar zoekwoorden pakken en daar bijvoorbeeld voor gaan.
– Ja zeker. Zeker, behalve als je die andere pagina’s natuurlijk niet hebt, dat er bijvoorbeeld een categorie dus waar ja, waar meerdere producten op staan daar moet je misschien verder uitwijden waar je ook geen andere pagina’s voor hebt want dan loont het juist wel om al die short tail termen te gaan noemen.
– Ja want dan, ja als je ’t daar niet doet dan doe je het nergens. Precies en dan is de kans misschien niet zo groot dat je echt heel goed gaat ranken maar dan sta je er in ieder geval wel, zal ik het zo zeggen.
– Ja precies en wat ik wel interessant vind maar ja, ik weet niet of je daar antwoord op wil geven. Hoe druk zijn jullie met concurrenten? Hoe erg kijken jullie naar de concurrentie op het moment dat je bezig bent met het verbeteren van een pagina of het maken van een categoriepagina? En eigenlijk de reden dat ik de vraag stel is dat in mijn beleving heel veel webshops bijna altijd één, een soort grote rivaal hebben die ze drie keer per dag controleren om te zien of ze niet twee woordjes hebben gewijzigd. En nou ja daar verbaas ik me altijd over. Hoe kijken jullie naar je concurrentie in Google?
– Nou dat zijn wel inspiratiebronnen natuurlijk. Het zou gek zijn als je er niet naar kijkt, dus ik check ze regelmatig en ze komen ook natuurlijk naar voor als je zo’n zoekwoordonderzoek gaat doen, ga je eens even kijken waar zij zich precies op richten. Maar het is nooit een eindpunt, het is altijd een startpunt eigenlijk. Dus het is meer in de inventarisatiefase want ja, voor hetzelfde geld doen zij ook maar wat, altijd even checken hoe het precies zit. Zijn het inderdaad termen waarop gezocht wordt, is dit de beste schrijfwijze, moet ik deze opsplitsing van categorieën wel maken, ik zal het nooit één op één overnemen in ieder geval.
– Nee dus eigenlijk zeg je, we kijken wel naar concurrentie maar meer om te beginnen van nou wat hebben zij, of wat doen wij en dan zelf te gaan kijken zijn we het daarmee eens of gaan we het anders doen en hoe kunnen we het beter doen.
– Ja dat sowieso altijd beter natuurlijk, ja en soms verbaas ik me over concurrenten die en hele lap tekst bij een bepaalde categorie heeft daar staan waar ik van denk, volgens mij had je hier die tijd niet hoeven in te steken en bij andere categorieën die heel belangrijk voor ons zijn, hebben zij dan heel weinig tekst staan, ja dat zijn misschien afwegingen die ik niet kan volgen maar misschien is het voor iemand anders heel logisch om het zo te doen dus, altijd even checken hoe het precies zit qua zoekvolume.
– Checken hoe ze het doen maar niet te veel laten leiden.
– Nee precies, altijd je eigen plan trekken.
– Ja, dan had ik nog een andere vraag die ik veel hoor en dat is dat er heel veel tijd en energie gaat zitten in het technisch goed krijgen van een categoriepagina. Dan kan je bijvoorbeeld denken aan canonical tags maar ook aan laadsnelheid etcetera. In hoeverre ben jij daar mee bezig? Met het checken van de techniek met het verbeteren daarvan etcetera.
– Ja zoals ik zei dat ik één dag in de week bezig ben met alles wat met categorieën en content van die categorieën te maken heeft, dan ben ik misschien wel twee à drie dagen bezig met de technische aspecten dus ja daar ben ik zeker mee bezig.
– En wat zijn dan belangrijke dingen?
– Nou om ervoor te zorgen dat je bijvoorbeeld, nou ja je noemt de canonicals al, dus dat je geen duplicate content op je shop hebt staan, dat filters dat die niet geïndexeerd worden, zorgen dat dus Google de juiste pagina’s kan vinden, bijvoorbeeld we hebben pas, nou moeten we even beginnen bij het begin, wij hebben heel veel merk categorie combinaties dus van elke categorie als daar een product van een bepaald merk in zit hebben we ook daar een categorie pagina voor dus bijvoorbeeld een Pioneer digi controller pagina waar dan een product in valt, die hebben van allemaal merken categorieën en we hebben ook zo’n, uit m’n hoofd gezegd 2000 merken dus dan 1600 keer 2000 merken, heel veel merk categorie pagina’s, die stonden in het verleden allemaal open ook voor Google om te crawlen. Terwijl dat eigenlijk 95% maar relevant was qua zoekvolume, qua hoe vaak ze bezocht worden, qua omzet. Daar hebben we eigenlijk het mes in gezet dus eigenlijk alle pagina’s die niet bezocht werden of nauwelijks bezocht werden staat nu allemaal een no-index op.
– Door mensen bedoel je dan bezocht of door Google?
– Met name door, in eerste instantie hebben we dus gekeken of dat er bezoekers opkwamen, dus onze bezoekers van onze website. EN of dat die categorie eventueel potentie heeft qua SEO want het kan natuurlijk zijn dat we gewoon nog niet genoeg scoren dus het zoekvolume wat erop zit. En daarnaast ook gekeken hoe ziet Google deze pagina nu maar in dit geval vond ik het belangrijk om te kijken, komt er verkeer op en is er potentie of dat er verkeer op komt en is dat niet het geval, hebben we ervoor gekozen om die dus uit de index te halen van Google.
– Dus er is veel geschrapt, de laatste tijd?
– Precies, veel geschrapt. En dat betekent dus dat je weer een stuk effectiever wordt qua crawl budget en zo zijn we eigenlijk altijd bezig om dat soort dingen door te voeren. Maar met zoveel URL’s op onze shop heb je altijd wel nog een plek waar je kan optimaliseren.
– Maar in dit geval betekent dat dus gigantisch veel URL’s gewoon eruit snijden zodat Google zich meer bezighoudt met wat voor jullie belangrijk is.
– Ja precies en ook weer om dit voorbeeld even af te maken, Google kwam daar eigenlijk ook vrijwel nooit op die pagina’s, want dat waren uithoeken van onze shop, combinaties die automatisch gegenereerd zijn maar die eigenlijk gewoon voor niemand relevant zijn. En dat snapt Google tegenwoordig steeds beter ook, als een pagina voor de bezoekers niet relevant is dan ziet Google heel snel hoe dat die voor hen ook niet relevant is, voor hun. Dus het was eigenlijk gewoon loze ruimtes.
– Ja dus techniek speelt echt een hele grote rol maar dat is dus, gaat zowel over crawl budget, ik kan me voorstellen dat interne linken daar ook een rol in speelt. Site snelheid bijvoorbeeld? Zulke aspecten?
– Ja dat is ook iets wat we natuurlijk constant monitoren, nou is daar SEO niet de enigste in die daar zich mee bezig houdt, ons development team houdt zich daar ook mee bezig, da’s een van hun kpi’s om het zo te noemen. Dus alles wat we doen testen we of dat dat niet te veel impact heeft en we proberen ook alle load die op onze site zit zoveel mogelijk ja slim in te richten door middel van allerlei technieken wat je toe kan passen waar ik niet alles van weet maar waar ons development team heel goed van op de hoogte is, ja en zo proberen we dat, onze website zo snel mogelijk te houden. Puur techniek is altijd leuk om even goed te checken of dat het wel kan qua snelheid.
– Ja precies. En wat zijn voor jou, voor 2019 nu, wat zijn de grootste uitdagingen op het gebied van categorieën of taxonomieën waar je nu mee bezig bent of gaat zijn?
– Nou, waar we het eigenlijk al over gehad hebben dus die van oudsher structuur die er nu staat, van die grote hoofdcategorieën, die logischer in te gaan delen. En dat gaat gepaard met heel veel aanpassingen, samenvoeg en redirects dus dat wordt nogal een spannend projectje, da’s een understatement. Nou, dat wordt heel goed monitoren of dat elke aanpassing die je doet niet te veel ten koste gaat van de sessies en de omzet. Dus ja, iets waar je op de korte termijn waarschijnlijk wel wat pijn van gaat hebben maar op de lange termijn alleen maar plezier.
– Ja.
– Dus ja dat wordt wel erg spannend.
– En dan zit je 2019 meteen al voor een groot deel vol.
– Op dat gebied wel ja, ja en dat gaat ook weer gepaard met allerlei technische aanpassingen die we gaan doen om altijd weer onze shop beter te maken, dus ja uitdaging genoeg.
– Juist, dan vroeg ik me ook nog af, want je gaf aan helemaal in het begin van het gesprek dat jullie in zeven landen zitten, hoe pak je de categorisering aan per land? Hebben jullie gewoon zeven keer exact dezelfde shop, schilt dat per land, weet je is het gewoon vertalen en gaan, hoe doe je dat?
– Ja, nou we hebben dus ook vertalers voor onze buitenlanden en wat copywriters ook voor de buitenlanden maar eigenlijk is er op dit moment wel Nederland de basis. Dus als een categorie in Nederland is, is die er in het buitenland ook vaak. We wijken daar wel eens van af, in de meeste gevallen is die structuur, klopt die in het buitenland ook wel met hier wat nuanceverschillen en daar wat nuance verschillen, zo is bijvoorbeeld dj gear veel populairder in Nederland dan in pak en beet Spanje. Maar dat betekent niet dat je zo’n categorie niet moet hebben, dus dat kan wel zijn dat we daar andere keuzes maken qua content maar het is niet zo dat we daar een heel andere shop structuur hebben. Want dat zou ook in ons geval iets te veel werk zijn om dat overal anders aan te gaan pakken.
– Precies dus je zet wel dezelfde shop neer maar eigenlijk de optimalisatie daarna, dus bijvoorbeeld de content en misschien ook het linkbuilden dat is dus waarschijnlijk weer afhankelijk van de zoekvolumes bijvoorbeeld, hé de omzet.
– Ja zeker, precies, ja dus bijvoorbeeld onze vertalers in Frankrijk, die krijgen ook de opdracht om bepaalde categorieën aan te pakken omdat we zien dat daar in Frankrijk meer potentie in zit dan in Nederland en dan gaan we daar gewoon meer aandacht aan besteden. Dus ja dat wijkt wel af. En hetzelfde geldt dus ook voor linkbuilding, daar kunnen ook zomaar andere categorieën zijn die daar belangrijk in zijn. En sowieso is onze situatie in Nederland anders dan in Frankrijk, in Frankrijk zijn we relatief een jonge speler dus dan moet je ook op andere manieren nog naar boven zien te komen terwijl we in Nederland een gevestigde naam zijn. Dus dat speelt ook nog mee.
– Ja, helder. Dat was, ik zit even mijn lijstje door te lopen maar dat is eigenlijk alles wat ik kan bedenken om te vragen over categorieën en taxonomieën. Heb je zelf nog dingen die belangrijk zijn om te melden of waar andere mensen iets aan kunnen hebben?
– Ik denk dat we het belangrijkste wel hebben gehad. Ik denk wel dat een heel belangrijk deel is om nog in de gaten te houden is dat hoewel Google steeds slimmer wordt, moet je Google altijd nog wel helpen en daar bedoel ik eigenlijk mee dat je de termen die, waar je van denkt dat het synoniemen bijvoorbeeld zijn van categorieën, er wordt gezegd van ja synoniemen dat snapt Google tegenwoordig wel, maar ik merk nog steeds dat als ik bijvoorbeeld een synoniem, een categorie een bepaalde naam heeft bijvoorbeeld in ons geval hoofdtelefoons, en ik noem ‘m op m’n pagina nergens koptelefoon dan ga ik daar niet op scoren dus dat is wel een heel makkelijk voorbeeld. Als ik diezelfde koptelefoon in een SEO-titel zet, dan scoor ik van de ene op de andere dag sta ik ineen keer in de top tien en dat voorbeeld heb ik vaker meegemaakt dus ga er niet vanuit dat Google alles snapt. Soms heeft Google nog wel wat hulp nodig.
– Precies dus zo duidelijk mogelijk maken als je maar kan doen, nog steeds.
– Ja zeker weten en het moet niet te spammerig worden, dus ga niet als je ziet dat een bepaalde manier van schrijven zoekvolume heeft, ga dan niet te krampachtig zoiets in een bepaalde zin proberen te verwerken waardoor die zin voor geen meter loopt, dat heeft Google tegenwoordig wel door. Maar synoniemen bijvoorbeeld, dat is af en toe nog we lastig.
– Ja om Google duidelijk te maken dat de pagina over nou ja, allebei de woorden gaat.
– Precies, precies en hetzelfde geldt ook voor Engelse termen bijvoorbeeld. Heel veel categorieën worden ook in het Engels, in Nederland ook in de Engelse variant gezocht dus als je dat niet noemt op je pagina is er een grote kans dat je er ook niet naar boven toe komt. In het verleden deden we dat niet maar ik zie dat het tegenwoordig als ik het doe dat het gewoon echt meteen werkt, dus ja, waarom zou je het dan niet doen. Liefst heb ik dat soort dingen niet, het zijn ook min of meer oude trucjes, maar ja soms moet het nog steeds.
– Soms moet het nog steeds en zeker als je een site hebt die zo groot is als die van jullie en met jullie autoriteit, dan zie je dus bijna per direct daar de voordelen van.
– Ja, da’s dan een voordeel van een shop met veel historie en autoriteit en dat je dan meteen het effect al zien maar ik denk ook voor kleine webshops misschien dat het iets langer duurt maar help Google af en toe een handje en state the obvious zoals ik het dan wel even mag noemen.
– Ja precies.
– Even die open deur intrappen, heeft Google af en toe wel nodig.
– Juist. Nou dat lijkt mij een hele goede afsluiter. Gerard, heel erg bedankt voor je tijd.
– Ja graag gedaan, echt leuk.
– Super interessant, goed om te horen, zeker interessant om te weten hoe je dat op die schaal aanpakt en dan nog eens in zeven landen tegelijk.
– Ja, graag gedaan, echt leuk.
– Dan is dit de afsluiter en zorg er natuurlijk voor dat je de volgende keer weer luistert of kijkt want we gaan nog veel meer podcasts opnemen en nog veel meer advies over SEO, over conversie optimalisatie, over YouTube en over Voice Search.