Wat is het Centre-Stage Effect en Hoe Werkt Het?

by Bart van der Meer maart 10, 2020
centre stage effect

Lees in dit artikel meer over het Centre-Stage Effect. Wat verstaan we onder dit effect en hoe werkt het? Wat zijn typische voorbeelden van situaties, waarin we dit effect kunnen herkennen? Op welke manier kun je op je eigen website inspelen op dit effect? Je leest het op deze pagina. 

Wat is het centre-stage effect?

Onder het centre-stage effect verstaan we het fenomeen, dat beschrijft dat we de neiging hebben om voor het middelste product te kiezen als er meerdere producten worden aangeboden. De kans dat het centre-stage effect optreedt, is het grootst bij producten waarvan de verschillen onderling goed beschreven zijn. Denk bijvoorbeeld aan een huismerk, een A-merk en een biologische optie. Of denk aan een starters-, professioneel- en business pakket.  

Centre-stage effect voorbeeld

Een voorbeeld van een situatie waarin het centre-stage effect opspeelt, is op de markt. In de marktkraam staan verschillende producten uitgestald over de tafel. De kans dat je als consument voor het middelste product kiest, is door het centre-stage effect relatief groot. Denk ook aan de supermarkt, waarbij je uit het schap eerder voor een product op ooghoogte kiest dan voor een product bij de grond. Het centre-stage effect speelt hierin een rol. 

Je ziet een toepassing van het centre-stage effect ook terug op websites, waarop abonnementen verkocht worden. Vaak heeft het middelste abonnement (doorgaans van drie opties) een afwijkende kleur.  

Centre-stage effect tips

Op je website speel je in op het centre-stage effect, door de beste producten of diensten op het midden van de pagina te tonen. Dit geldt in het bijzonder voor producten die qua werking op elkaar lijken. Het ene product is mogelijk van een hogere kwaliteit dan het andere. Zet dit kwalitatief goede product in het midden, om een klant te verleiden voor dit product te kiezen.

Social Shares

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *