Wat is de Change Bias en Hoe Werkt Het?

by Bart van der Meer maart 03, 2020
change bias

Wat is de change bias?

De change bias kan in verschillende situaties ontstaan en beschrijft het gevoel van mensen, dat de weg naar een behaald doel veel lastiger was dan dat dit in de praktijk bleek te zijn. Iemand geeft bijvoorbeeld aan weken gezocht te hebben naar een product, terwijl dit in de praktijk niet langer was dan een paar uur. Ook speelt deze change bias op bij een verandering. Zowel bij doelen die binnen een korte periode behaald worden kan er sprake zijn van een change bias, als bij zaken die veel langer duren. 

Change bias voorbeeld

Het meest bekende voorbeeld van een situatie waarin de change bias herkend kan worden, is die van een ouder en een kind. De ouder zal zijn kind regelmatig vertellen, hoe moeilijk hij of zij het vroeger zelf gehad heeft. Doel hiervan is vaak om aan te geven dat het kind niet zou mogen zeuren.

Ook bij het behalen van een diploma speelt de change bias op. Iemand die het diploma behaald heeft zal de weg naar dit diploma als zeer zwaar omschrijven. Daar waar de gediplomeerde mogelijk nooit een onvoldoende gehaald heeft. 

Change bias tips

Op je website kun je op verschillende manieren inspelen op de change bias. Een van deze manieren is beschrijven dat zaken vroeger veel lastiger waren. Op deze manier kun je een moment van herkenning creĆ«ren bij een potentiĆ«le klant. Vervolgens kun je het product of de dienst van jouw bedrijf aanbevelen om aan te geven dat diezelfde zaken tegenwoordig makkelijker zijn. 

Social Shares

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *