Wat is de Choice-Supportive Bias en Hoe Werkt Het?

by Bart van der Meer februari 10, 2020
choice-supportive bias

In dit artikel lees je meer over de werking van de choice-supportive bias. Wat verstaan we hier precies onder? Welke situaties dienen als voorbeeld van een toepassing van de choice-supportive bias? Ook vind je in dit artikel tips om op je eigen website in te spelen op deze bias. 

Wat is de choice-supportive bias?

Onder de choice-supportive bias, welke ook wel post-purchase rationalization genoemd wordt, verstaan we het vaak onbewuste proces waarbij consumenten na het nemen van een beslissing voordelen van die beslissing uitvergroten. Dit kan gaan om een alledaagse beslissing, zoals het ondernemen van een activiteiten met het gezin. Vaak speelt de choice-supportive bias echter op bij een aankoop van producten. Naast het vergroten van de voordelen van de genomen beslissing, worden de nadelen van de niet genomen beslissingen vaak versterkt. 

Choice-supportive bias voorbeeld

Een goed voorbeeld van een situatie waarin we de choice-supportive bias terug zien komen, is de aankoop van een duur product. Een consument is geneigd om de voordelen van dit product te benadrukken, als een vriend of bijvoorbeeld familielid vraagt waarom voor dit product gekozen is in plaats van voor een goedkoper alternatief. Tegelijkertijd zal de consument benadrukken wat de nadelen zijn van het goedkope product, zoals bijvoorbeeld de lagere kwaliteit hiervan. 

Choice-supportive bias tips

Probeer een consument op je website zo goed mogelijk te begeleiden bij de toepassing van de choice-supportive bias. Dit betekent bijvoorbeeld, dat het verstandig is om de voordelen van je eigen producten uit te vergroten en de nadelen van alternatieven te benoemen. Pas hierbij op, dat je een ander product niet afkraakt. Dit zou ongeloofwaardig overkomen op de consument. Op deze manier versterk je het gevoel van de choice-supportive bias, als een consument al sterk neigt naar de aankoop van jouw product. 

Social Shares

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *