Wat is Chunking en Hoe Werkt Het?

Wat verstaan we onder chunking? In welke situaties kunnen we chunking herkennen? In dit artikel lees je hier meer over. Ook geeft het artikel je tips om op je eigen website in te spelen op dit fenomeen.
Wat is chunking?
Onder chunking verstaan we het fenomeen, dat mensen geneigd zijn om informatie te bundelen of categoriseren. Dit doen zijn om de informatie sneller en makkelijker te kunnen verwerken, doorgronden en onthouden. Er worden als het ware “chunks” aangemaakt, waarbij geprobeerd wordt om de informatie per chunk te begrijpen. Vervolgens worden de hoofdlijnen per chunk met elkaar gecombineerd om het volledige verhaal te onthouden.
Chunking voorbeeld
Een goed voorbeeld van een situatie waarin we chunking kunnen herkennen, is het studeren voor een tentamen. Denk bijvoorbeeld aan een geschiedenistoets, waarbij een grote hoeveelheid informatie onthouden moet worden. Door de informatie te bundelen per gebeurtenis, zal het makkelijker worden om voor de toets te slagen.
Ook in de supermarkt komt chunking voor. Consumenten proberen de informatie, in dit geval de ingrediënten, per gerecht of bijvoorbeeld per dag te bundelen. Dit helpt hen te voorkomen dat ingrediënten vergeten worden tijdens het doen van de boodschappen.
Chunking tips
Op je eigen website kun je inspelen op dit fenomeen, door bijvoorbeeld verschillende producten met elkaar te bundelen. Werk een artikel uit, waarin je aangeeft dat product X het product Y kan versterken. Door product X direct bij de productpagina van product Y aan te bieden, is de kans groot dat een consument deze bundelt. Het artikel werkt chunking immers in de hand!
Ook is het verstandig om de hoofdlijnen uit een productomschrijving nog eens kort samen te vatten in losse statements. Dit is eigenlijk hetgeen bij chunking in het hoofd van de consument gebeurt en jou de kans geeft om hier enige sturing aan te geven.