Wat is Conformity en Hoe Werkt Het?

by Bart van der Meer maart 03, 2020
conformity

Dit artikel vertelt je meer over conformity. Wat is het en hoe werkt het? Zijn er voorbeelden van situaties, waarin dit fenomeen te herkennen valt? Op welke manier kun je op je eigen website inspelen op conformity?

Wat is conformity?

Conformity beschrijft het fenomeen, dat personen de neiging hebben zich te conformeren aan een groep waartoe zij graag willen behoren. Dit kan op basis van de houding of standpunten van een groep zijn, op basis van hun gedrag of bijvoorbeeld op basis van een geloofsovertuiging. Niet alleen het willen behoren tot een groep is onderdeel van dit fenomeen. Ook wanneer men zich al tot een groep rekent, is er sprake van conformity. Personen passen hun gedrag en houding aan op dat van de rest van de groep. 

Conformity voorbeelden

Zoals reeds beschreven werd, treedt conformity onder meer op als gevolg van de standpunten van groepen mensen. Een goed voorbeeld hiervan is een politieke partij, waartoe mensen zich aangetrokken voelen. Iemand die zich aangetrokken voelt tot een politieke partij met rechtse standpunten, zal zich doorgaans anders gedragen of een andere houding aannemen dan iemand die zich voelt aangetrokken tot een partij met linkse standpunten. 

Conformity tips

In marketing speelt conformity onder meer een belangrijke rol bij het creĆ«ren van rages. Op het moment dat een grote groep mensen voor een bepaald product kiest, zullen andere consumenten hier ook bij willen horen. Dit betekent dat zij sneller geneigd zijn het product aan te schaffen. Op je website kun je vermelden dat een grote groep consumenten een huidige bezoeker al is voorgegaan. 

Een andere manier om in te spelen op conformity is het gebruik van bekende influencers. Volgers van een social influencer voelen zich aangetrokken tot de groep rondom deze persoon. Wanneer een influencer een product aanbeveelt of zelf gebruikt, zal de groep volgers dit product sneller aanschaffen. 

Social Shares

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *