Wat is de Conjunction Fallacy en Hoe Werkt Het?

by Bart van der Meer februari 08, 2020
Conjunction Fallacy

Op deze pagina lees je meer over de conjunction fallacy. Wat is het en hoe werkt dit? Ook vind je in dit artikel een voorbeeld van een situatie waarin we de conjunction fallacy herkennen. Bekijk onderaan het artikel de tips om op je eigen website in te spelen op dit fenomeen. 

Wat is de conjunction fallacy?

De conjunction fallacy wordt ook wel Linda problem of Vadacchino Principle genoemd. Het is een cognitieve denkfout, die beschrijft dat personen het idee hebben dat een specifieke situatie vaker voorkomt dan een algemene situatie. Des te meer details aan een situatie worden toegevoegd, des te sneller zal een persoon vermoeden dat dit ook daadwerkelijk gebeurd is. 

Conjunction fallacy voorbeeld

Een goed voorbeeld van een conjunction fallacy is een vrouw, die betrokken is geweest bij demonstraties en afgestudeerd is in de richting van psychologie. Wanneer je een persoon twee opties over deze vrouw voorlegt, ze is een accountant of ze is een accountant en actief als feministe, zal deze persoon geneigd zijn om voor de tweede optie te kiezen. Deze optie is immers voorzien van meer details dan de eerste. Dat is vreemd, want de kans dat twee details juist zijn is kleiner dan de kans dat een enkel detail correct is. Het is een typisch voorbeeld van de conjunction fallacy. 

Conjunction fallacy tips

Door details toe te voegen aan een productomschrijving, zal een consument eerder verwachten dat het product waarde toevoegt dan wanneer het om een losse producttitel gaat. Als marketeer kun je zodoende slim inspelen op de conjunction fallacy! Door meer details toe te voegen dan de concurrent, vergroot je de kans dat een consument voor jouw product of dienst kiest. Houd er hierbij rekening mee, dat details niet te ingewikkeld mogen zijn. Dit zou immers een averechts effect kunnen hebben! 

Social Shares

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *