Wat is het Context Dependent Memory en Hoe Werkt Het?

by Bart van der Meer april 14, 2020
Context dependent memory

Op deze pagina lees je meer over de context dependent memory. Wat is het en hoe werkt het? Bekijk ook het voorbeeld, waarin je de context dependent memory terug ziet komen! Onderaan de pagina vind je een manier om op je eigen website in te spelen op het bestaan van de context dependent memory. 

Wat is de context dependent memory?

Het fenomeen context dependent memory leert ons hoe personen zich zaken makkelijker kunnen herinneren, wanneer zij de context zien waarbinnen dit zich afspeelde. Zou je een persoon thuis vragen hoe een ongeluk zich afspeelde, dan blijkt het lastig dit nog eens te beschrijven. Stel je dezelfde vraag op de plek van het ongeluk, dan blijkt het veel makkelijker te zijn om het ongeluk nog eens te visualiseren. 

Context dependent memory is niet de enige vorm van een afhankelijkheid bij het ophalen van een gebeurtenis. Zo bestaat er ook mood dependent memory of bijvoorbeeld state dependent memory. 

Context dependent memory voorbeeld

Reeds las je het voorbeeld van een ongeluk, waarbij het fenomeen context dependent memory duidelijk terugkomt. Er zijn echter nog meer voorbeelden van situaties te bedenken, waarin dit fenomeen opspeelt. Denk bijvoorbeeld ook aan een kind, dat terugkeert naar de omgeving waar deze is opgegroeid. Hier komt het kind tot veel meer herinneringen, dan wanneer je het kind hier thuis in zijn nieuwe omgeving naar zou vragen. 

Context dependent memory tips

Door positieve gebeurtenissen uit het verleden nog eens te visualiseren of te beschrijven, kun je een positief gevoel van binnen krijgen. Als marketeer loont het daarom om dit gevoel op te wekken, door een consument te begeleiden bij het ophalen van herinneringen middels enige context. Doe dit bijvoorbeeld door een klassiek voorbeeld van spelende kinderen te beschrijven, of bijvoorbeeld door de beschrijving van een nieuw huis op te nemen in je content. Het positieve gevoel wat het fenomeen context dependent memory kan veroorzaken, vergroot de kans dat een consument een aankoop doet. 

Social Shares

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *