Wat is Cornerstone Content en Hoe Gebruik Je Dit Voor SEO?

by Bart van der Meer juni 18, 2019
Cornerstone Content

Ontdek de Kracht van Cornerstone Content, Hoe Je Hiermee op de Belangrijkste Zoekwoorden Scoort en Passief Backlinks Aantrekt.

Transcriptie: Wat is Cornerstone Content en Hoe Gebruik Je Dit Voor SEO?

Hey, mijn naam is Bart van Klik Proces en ik ga het met je hebben over Cornerstone content. Ik ga precies met je doornemen wat Cornerstone content precies is, waarom het zo belangrijk is, wanneer je het toepast en wanneer niet en natuurlijk heel praktisch, hoe maak je Cornerstone content. Dus, als je iets van Cornerstone content wilt weten, dan zit je hier goed, want ik ga alles met je bespreken. Laten we bij het begin beginnen. Wat is Cornerstone content? Nou, Cornerstone content wordt ook wel Pillar content genoemd en het zijn vaak wat grotere duidelijkere pagina’s die een fundamentele uitleg geven over kritische zaken binnen jouw branche of binnen jouw niche.

Het zijn doorgaans informatieve stukken gericht op informatieve zoekwoorden die bijna altijd de meeste concurrentie hebben binnen je branche. Als iemand vragen heeft over dat onderwerp, zeker als het basisvragen zijn, verwijs je eigenlijk altijd naar dat stuk content wat je Cornerstone content is, want daar is de fundamentele uitleg te vinden en dat stuk content verwijst door naar eventuele dieperliggende aspecten als je daar vragen over hebt. Het zijn echt de pilaren die je website overeind houden en je merkt ook dat dat de stukken content zijn waar je eigenlijk automatisch veel intern naartoe linkt omdat er zo’n fundamentele uitleg ligt.

Een voorbeeld van Cornerstone content is bijvoorbeeld: de complete basisuitleg van SEO, een koopgids voor hardloopschoenen voor beginners, de beginnersuitleg voor mensen die gaan starten met beleggen, de exacte uitleg over hypotheekrentes en hoe worden de zolen van schoenen ontwikkeld? Dus soms gaat Cornerstone content echt over de basisbegrippen: wat is SEO? Maar het kan ook over een specifiek aspect zijn binnen je branche zijn wat gewoon heel belangrijk is. Bijvoorbeeld als jij een schoenmaker bent over hoe worden zolen gemaakt, wat voor verschillende types zijn er, wat voor materialen et cetera. Dit zijn altijd hele grote, veel omvattende posts. 2500 woorden is doorgaans wel het minimum, maar sta er niet raar van te kijken als het 10 of 15 duizend woorden groot wordt.

Je verwijst in je Cornerstone content eigenlijk altijd door naar bepaalde sub-onderdelen, want je gaat niet alles in die ene post behandelen en doorgaans zet je in je Cornerstone content ook bepaalde video’s, goeie handgemaakte afbeeldingen, bepaalde tools of calculatoren. Eigenlijk alles wat iemand nodig heeft om iets te weten te komen over dat specifieke onderwerp. En nu hoor ik je denken van: ‘Bart, lieve jongen, maar dat is toch ongelooflijk veel werk? Niet alleen om zo’n stuk Cornerstone content te maken, maar ook nog eens om al die sub-delen naar te verwijzen en dan die pagina’s ook te maken.’

En dat klopt. En daarom maak je Cornerstone content ook doorgaans alleen maar over de fundamenten van jouw branche of van jouw niche. Dus dat betekent dat je meestal niet tientallen van zulke pagina’s hebt, meestal zijn het er maximaal tien, zeg maar binnen je branche. Plus, vergeet niet, die zet je in op de meest competitieve short-tail zoekwoorden. En als ze zo competitief zijn heb je doorgaans ook wel een fantastische pagina nodig om te kunnen scoren in Google. En wat is er nu beter dan eigenlijk een complete uitleg over een bepaald onderwerp vanuit de ogen van een bezoeker. Maar er zijn nog twee hele grote voordelen van Cornerstone content.

 Een is dat dit soort content doorgaans van nature backlinks ontvangt omdat het een fundamentele basisuitleg is over bepaalde onderwerpen is het heel makkelijk voor mensen die jouw content aanhalen om naar jouw content te verwijzen voor definities of voor bepaalde waardes, et cetera. Omdat ze in feite een plek hebben waar alle basis beginselen staan uitgelegd. De tweede is dat de manier waarop je Cornerstone content opbouwt, qua interne linken en qua URL structuur, kom ik zo nog extra op terug, naarmate je website groeit en naarmate dat onderwerp groeit in aantallen pagina’s, groeit de autoriteit en de kracht van je Cornerstone content.

Dus in feite doordat je andere pagina’s maakt op je website gerelateerd aan dat onderwerp, zal jouw Cornerstone content beter worden, populairder worden en langzaam maar zeker gaan stijgen in Google. Dus het kan zijn dat je nu een pagina maakt en die eindigt op plek 20 en door alle subpagina’s te maken en alle onderdelen binnen dat zelfde onderwerp te beschrijven, dat die Cornerstone content vanzelf stijgt in Google en dat je uiteindelijk vanzelf in die top 3 komt zonder dat je er specifiek iets voor hebt hoeven doen.

Hoe je de content in je URL structuur en in je interne linkstructuur zet is dus heel belangrijk. Dus ik zal nu heel even schematisch en heel duidelijk weergeven hoe je dat moet doen. Dus het eerste is dat je jouw Cornerstone content een URL geeft en dat is eigenlijk altijd de basis URL. Bijvoorbeeld, Klikproces.nl/SEO of /SEOuitleg. En laten we er even vanuit gaan dat mijn pagina de basisuitleg is van SEO; de fundamentele uitleg. Vervolgens ga ik alle stukken content die ook met SEO te maken hebben, bijvoorbeeld dat ik iets beschrijf over linkbuilden of over on-page optimalisatie, plaats ik altijd eronder qua URL structuur.

Dus het wordt altijd Klikproces.nl/SEOuitleg/linkbuilding/onpage/anchorteksten/noemhetmaarop. En dat geeft aan Google aan dat het een onderdeel is van die SEO post, van die SEO uitleg post.   En naarmate je meer pagina’s toevoegt die onder die URL komen te hangen, hoe groter de autoriteit en de populariteit wordt van je Cornerstone content. Dus dat is een.

Het tweede is dat je vanuit elk stukje content wat onder je SEO uitleg valt terugverwijst intern naar jouw SEO uitleg post. Dus, als we een stuk hebben gemaakt over linkbuilding, dan verwijs ik altijd vanuit dat stuk linkbuilding terug naar mijn SEO uitleg. Dus dan heb ik en Klikproces.nl/SEOuitleg/linkbuilding en vanuit dat linkbuilding post verwijs ik terug naar mijn SEO uitleg. Op die manier is het op twee manieren duidelijk dat die een een onderdeel is van de ander en dat dus die Cornerstone content eigenlijk de basis is en het meest belangrijke is.

Maar niet elke website regelt zijn URL’s zo. Dus wat er ook kan gebeuren, en dat is bijvoorbeeld bij ons op de website zo, dat elke post gewoon altijd standaard onder het hoofddomein komt. Dus je hebt altijd Klikproces.nl/, en dan komt de URL van je bericht, van je post. Wat je dan doet is, dan kan je niks met die URL, dus dat is jammer, maar je kan nog steeds zorgen dat je altijd intern linkt van een post die gaat over een onderwerp naar je Cornerstone content. Oftewel, alles wat gaat over SEO, alles wat met SEO te maken heeft, verwijst terug naar die ene SEO pagina. Daarnaast zorg je er ook voor dat alle posts onderling, die over SEO gaan, ook zoveel mogelijk naar elkaar verwijzen.

En wat je dan eigenlijk ziet ontstaan en hier kan je het heel duidelijk zien is dat je een post hebt die in het midden staat, die eigenlijk centraal staat, die het midden is van het spinnenweb en alle posts verwijzen naar die en alle posts verwijzen ook onderling naar elkaar. En dat is een heel duidelijk signaal voor Google dat die post jouw Cornerstone content, dat die het meest belangrijk is. Met een mooi woord noemen ze dit ook wel silo’s maken. En omdat die Cornerstone content ook nog eens zo lang is en zo een fundamentele uitleg is, is dat een heel duidelijk signaal voor Google.

En op deze manier kan je een aantal van die clusters maken om te gaan scoren in Google. Dus ik zal je een heel concreet voorbeeld geven van Cornerstone content. Dus we gaan het hebben over basketbal. Wij gaan de ultieme website maken die gaat over basketballen. Dus het eerste wat we hebben, is we hebben www.bart.nl/basketbal. En dat /basketbal, die pagina wordt onze fundamentele uitleg. Dus daar gaan we het over alles hebben. Dus we gaan het hebben over de regels, we gaan het hebben over de teams, over hoe competities werken. We gaan het hebben over in welke landen ze basketbal spelen, hoe zit het met basketbal kleding die je moet dragen. Een stukje geschiedenis van het basketbal. We gaan het hebben over opleidingen om basketballer te worden. We hebben natuurlijk een woordenboek die alle basketbal begrippen uitlegt. Ook hebben we het over records die zijn gevestigd die te maken hebben met een basketbal.

Dus eigenlijk alles wat met basketballen te maken heeft, wordt op deze ene pagina op z’n minst benoemd. Nou, en een aantal dingen maken we heel duidelijk, dus wat is basketbal, hoe werkt het, hoeveel mensen spelen het, hoe populair is het in Nederland? Een beetje de basisgegevens voor iemand die niks van basketbal af weet en een aantal dingen verwijzen we voor door. Bijvoorbeeld als we het hebben over regels, want regels kan je onderverdelen in allemaal andere secties. Dus dan krijg je bijvoorbeeld /basketbal/regels en misschien dat we van die regels pagina, een pagina maken waar alle basketbal regels op staan, maar misschien dat we van die regels ook een mini Cornerstone content stukje maken, omdat we verschillende soorten regels hebben.

Dus bijvoorbeeld aanvallende regels, verdedigende regels, over speeltijd, over scheidsrechters, noem het maar op. Dus dan zouden we krijgen /basketbal/regels/aanvallend, bijvoorbeeld. Nou, belangrijk is om te weten, of je nou een pagina hebt met alle regels of dat je dat verder uitsplitst, allemaal vallen ze qua URL onder /basketbal en allemaal verwijzen ze terug naar die ene basketbal post, want dat is het fundament, dat is de pilaar en daar begin je altijd eigenlijk met zoeken. Dus ik hoop dat dat duidelijk is. Dat is het basisprincipe van Cornerstone content.

Nou, ik heb ook een aantal voorbeelden voor je die je gewoon kan opzoeken op  internet. Dus een daarvan is bijvoorbeeld onze post over Linkbuilding. Die zou ik zeker even opzoeken, want dat is echt een fundamentele uitleg, dus heel veel strategieën en ook doorverwijzingen naar dieperliggende informatie, dus dat zou ik zeker doen. We hebben ook een voorbeeld gevonden over acne. Wat kan ik zelf doen als ik acne heb? Je ziet hem hier voorbij komen, ook dit is een heel goed stuk Cornerstone content. Maar ook als je zoekt op het zelf schrijven van een boek, hebben we zelfs twee pagina’s gevonden die op een andere manier zijn ingericht, maar toch allebei voorbeelden zijn van Cornerstone content.

En bij de een wordt op de Cornerstone pagina eigenlijk bijna geen informatie gegeven, maar ze verwijzen wel door naar alle soorten vragen die je maar kan hebben. En bij de ander hebben ze de Cornerstone pagina wel wat meer informatie laten bevatten en ook wat doorverwijzingen gegeven. Ik zou je altijd aanraden om op de Cornerstone pagina de basis informatie te geven. Wat is het, waarom is het belangrijk en wat zijn de belangrijkste dingen om te weten als je nog niks over dit onderwerp weet.

Goed, dus dat zijn de voorbeelden en de theorie, maar nu heel praktisch, hoe maak je goeie Cornerstone content? En dat ga ik je nu stap voor stap uitleggen. En het maken van goeie Cornerstone content begint echt met het maken van een Mindmap of van een goed Excel sheet. Want omdat het zo veel omvattend is, of eigenlijk allesomvattend is, moet je eerst in kaart brengen: wat wordt het onderwerp? Wordt daar wel veel op gezocht, is dat echt een fundament binnen mijn niche om dingen te weten en wat valt er allemaal onder? Dus wat voor soort categorieën, wat voor onderwerpen, wat komt er allemaal onder te vallen en hoe ga ik dat verdelen? Want je krijgt meestal onderdelen en die onderdelen kunnen ook weer sub-onderdelen hebben en die kunnen zelfs nog een keer sub-onderdelen hebben. Dus je moet dat heel duidelijk in kaart brengen voordat je begint met het maken van je pagina.

En nou is het niet in steen gebeiteld, want het staat online, dus je kan het altijd aanpassen, maar ik raad je echt aan om goed fundamenteel na te denken, wat is nou allemaal belangrijk als het gaat om dit ene onderwerp? En dit zou ik combineren met een zoekwoorden onderzoek, zodat je aan de ene kant gewoon alles opschrijft waarvan je denkt, dit is belangrijk voor mensen om te weten, hier moeten ze rekening mee houden, dit moeten ze allemaal lezen, dit wil ik uiteindelijk allemaal online hebben. En tegelijkertijd kan je vanuit je zoekwoorden onderzoek de hele tijd zoekvolumes toekennen aan bepaalde pagina’s, zodat je op z’n minst een bepaalde schatting hebt, van hoeveel mensen zoeken rondom dat onderwerp. Want het is natuurlijk slim om de pagina’s waar veel mensen op zoeken waarschijnlijk als eerste te maken.

Dus combineer en eigenlijk het mindmappen van jouw Cornerstone content en alle onderdelen met de zoekvolumes, zodat je meteen een compleet beeld hebt van, hoeveel mensen zoeken hierop en in welke volgorde moet ik dit waarschijnlijk gaan opstellen? En als je je Cornerstone content maakt, is het dus belangrijk dat je in elk geval elk onderdeeltje, elk categorietje, elke sub-onderdeeltje, op z’n minst aanhaalt. Dus het is even aan jou om te bepalen, wanneer maak je ergens een eigen pagina van of meerdere pagina’s van en wanneer neem je het op in je Cornerstone content pagina. En dan is vooral de vraag, hoe fundamenteel is die kennis om te weten?

Maar ook als je het niet opneemt in je Cornerstone pagina, als je daar een aparte pagina van maakt, bijvoorbeeld als het gaat om basketbal dan een aparte pagina hebben over regels, betekent wel dat we op onze Cornerstone pagina een stukje beschrijven over die regels. Bijvoorbeeld een stukje van 200 woorden waarin we zeggen, basketbal heeft ongeveer 500 regels, de belangrijkste zijn 1, 2 en 3. Klik hier om alles te lezen over alle regels van basketbal, inclusief de gene die vroeger bestonden en nu geschrapt zijn en de nieuwste regels van 2019, ik zeg maar even wat. Dus elk sub-onderdeeltje wil je aanhalen.

Mocht je besluiten dat de post met regels eigenlijk ook weer sub-posts krijgt, dus aanvallende regels, verdedigende regels, tijdsduur regels, omdat het gewoon te veel is bijvoorbeeld of omdat er zoekvolumes zitten op die verschillende zoekwoorden. Dan moet je elk van die aparte posts apart gaan benoemen. Dus dan zet je op je Cornerstone pagina bijvoorbeeld: de regels van basketbal zijn gigantisch, er zijn in totaal 1000 regels. Klik hier om naar de basisregels te gaan van basketbal. Maar weet je al wat voor andere, of zoek je specifieke regels, klik dan hier voor alle aanvallende regels. Dit en dit zijn de belangrijkste, hier een stukje over verdedigende regels, klik hier om alle verdedigende regels te lezen. Wil je weten hoelang de tijdsduur is van basketbal, hoeveel tijd per potje er is en of het zuivere speeltijd is, klik dan hier om naar de speeltijdregels te gaan van basketbal.

Dus je wil echt elk onderdeeltje op z’n minst een klein beetje aandacht geven. En de reden daarvoor is als volgt. Als je iets fundamenteels maakt over een bepaald onderwerp, ja dan moet je wel alles wat daar onder valt, moet je aanstippen, zo laat je ook zien dat je een expert bent. En het is makkelijk voor mensen om te navigeren, want als ze een soort de fundamenten snappen maar een bepaalde vraag hebben over een heel specifiek onderdeel, dan hoeven ze niet alles door te lezen en alles te bekijken, dan kunnen ze heel makkelijk scrollen, klikken en doorgaan. Dus je Cornerstone content is eigenlijk een soort samenvatting van alle onderwerpen en alle sub-onderwerpen die binnen dat grote onderwerp vallen.

En nu besef je misschien wel waarom 2500 woorden wel het minimum is voor Cornerstone content, maar het heel vaak dus 10 of 15 duizend woorden groot is, omdat je al die verschillende onderdelen op z’n minst wilt aanhalen. Zorg er dus wel voor dat je Cornerstone content echt compleet is, dat is het absolute doel en ookal heb je nog niet elk sub-onderdeeltje uitgewerkt, je moet echt voor jezelf het idee hebben, die Cornerstone content, dat wordt de meest complete pagina over die onderwerp, ooit. Er is geen concurrent die dit nog beter kan gaan doen. Maar omdat die pagina zo groot wordt, raad ik je ook heel sterk aan om interne linken te gebruiken.

Ik zal hier even het voorbeeld laten zien van onze Linkbuilding pagina en je kan zien dat mensen heel makkelijk door kunnen klikken naar bepaalde onderwerpen als ze daar vragen over hebben. Dus zorg ervoor, omdat die pagina zo groot is, dat mensen ook intern in de pagina door kunnen klikken. Ga echt voor de meest complete pagina, maar weet wel dat je het natuurlijk altijd kunt aanpassen. Dus als er regels zijn die geupdate worden of als er nieuwe spelers zijn die op je basketbal pagina moeten of weet ik veel wat. Je kan hem natuurlijk altijd updaten, en zorg er ook voor dat je hem inde gaten houdt en bijvoorbeeld in elk geval een keer per jaar even naloopt, klopt alles nog en is het nog up-to-date.

Probeer alle informatie die op je Cornerstone pagina staat zo duidelijk en praktisch uitvoerbaar mogelijk te maken. En daarmee bedoel ik dat mensen echt meteen als ze je content hebben gelezen er iets mee kunnen of er iets door weten. En als het bijvoorbeeld om basketbal gaat, dan heb je misschien een sectie over het verbeteren van je dribbel of het verbeteren van je jump shot of het verbeteren van een andere techniek. Zorg er dan ook voor dat die informatie duidelijk en praktisch beschikbaar is. Want daarvoor komen mensen graag naar je content terug. En als laatste tip, vergeet natuurlijk niet om een Linkbuilding campagne te lanceren als je eenmaal die content klaar hebt, want er gaat heel veel tijd en energie in zitten, zeker als je bepaalde software tools of calculatoren wil maken of filmpjes gaat schieten. En als er zo veel tijd in zit, dan is dat wel een Linkbuilding campagne waard.

Dus ik zou zeggen ga aan de slag, kijk op onze website voor een voorbeeld of pak een van de andere voorbeelden erbij als je wil weten hoe het eruit ziet. Ga eens nadenken over jouw niche of branche, wat moet daarvan Cornerstone content worden? Hoe kan je dat maken, hoe kan je dat beter maken dan alles wat er al is? En ga dat vervolgens ook echt doen, want Cornerstone content is op de lange termijn een van de meest winstgevende stukken content die je kan hebben, want uiteindelijk is dat het startpunt voor heel veel van jouw potentiële klanten. Zet hem op! Heb je nog vragen of opmerkingen kan je natuurlijk altijd een reactie achterlaten op de video, op ons blog of je kan me mailen naar bart@klikproces.nl. Dan krijg je natuurlijk van mij antwoord. En ik zie je graag terug de volgende keer met nog veel meer advies over conversie optimalisatie, YouTube, Voice en SEO.

Social Shares

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *