Wat is de Durability Bias en Hoe Werkt Het?

In dit artikel lees je meer over de durability bias. Wat is het en hoe werkt deze bias? Kijk ook eens naar het voorbeeld, waarin een situatie beschreven wordt waarin deze bias te herkennen valt. Onderaan het artikel vertellen we je meer over de mogelijkheid om op je eigen website in te spelen op deze bias.
Wat is de durability bias?
Onder de durability bias verstaan we een cognitieve denkfout, die ons vertelt dat personen de neiging hebben om de lengte en intensiteit van een toekomstige emotionele staat te overschatten. Denk bijvoorbeeld aan het gevoel wat het kopen van een lot voor de eindejaarsloterij met zich meebrengt. Kopers van zo’n lot verwachten de rest van hun leven blij te zijn als gevolg van het winnen van de hoofdprijs. In de praktijk is dat geluksmoment veel korter.
Durability bias voorbeeld
Een goed voorbeeld van een situatie waarin de durability bias te herkennen valt, is die van een persoon waarvan een dierbare overleden is. Deze persoon kan nog jaren na het moment van overlijden last hebben van deze gebeurtenis. Daar waar personen om hem of haar heen mogelijk verwachten dat de persoon al na een jaar over het overlijden van de dierbare heen is.
Ook na een scheiding kan de durability bias opspelen. Iemand die net uit een relatie komt verwacht hier mogelijk nooit meer overheen te komen. De emoties die voortkomen uit de scheiding worden zodoende overschat. In de praktijk zal blijken dat iemand al na een paar maanden of een jaar over de scheiding heen is.
Durability bias tips
Een consument verwacht relatief lang blij te zullen zijn met een aankoop die deze doet. Hier kun je als marketeer op inspelen, door te benadrukken welke voordelen het product biedt. Het vooruitzicht van de mogelijkheid om te profiteren van deze voordelen zorgt immers voor een fijn gevoel bij de consument. In de praktijk zal dit gevoel veel minder lang duren en al snel uitdoven. Het is het gevolg van de durability bias.