Wat is Ego Depletion en Hoe Werkt Het?

Op deze pagina lees je meer over het fenomeen ego depletion. Hoe omschrijven we dit fenomeen? Wat is een voorbeeld van een situatie waarin we ego depletion terug zien komen? Kijk ook eens naar de tips om op je eigen website in te spelen op dit fenomeen.
Wat ego depletion?
Onder ego depletion verstaan we het fenomeen, dat beschrijft dat onze wilskracht afneemt naarmate onze energie op begint te raken. Onze wilskracht aan het begin van de dag is volgens dit fenomeen groter, dan tegen het eind van de middag. Hoewel je jezelf wellicht herkent in deze beschrijving, is het maar zeer de vraag of ego depletion daadwerkelijk bestaat. Er is veel bewijs dat aantoont, dat dit fenomeen een fabel is.
Wist je dat onder meer Mark Zuckerberg, baas van Facebook, Instagram en diverse andere platforms, ego depletion toepast in het dagelijks leven?
Ego depletion voorbeeld
Een goed voorbeeld van een situatie waarin ego depletion op zou kunnen spelen, is dat van een bezoek aan de supermarkt. Het koopgedrag van een consument is aan het begin van de dag beter te controleren, dan aan het eind van een lange werkdag. De kans dat je aan het begin van de avond meer lekkers mee naar huis neemt dan gepland was, is groter dan wanneer je de supermarkt aan het begin van de werkdag bezoekt. Dit verschil in gedrag wordt toegewezen aan ego depletion.
Ego depletion tips
Als ondernemer kun je inspelen op ego depletion, door consumenten aan het eind van een lange werkdag kortingen aan te bieden. Een consument zal in de middag sneller geneigd zijn om van deze korting gebruik te maken, dan aan het begin van de ochtend. Het is niet voor niets, dat veel bedrijven hun nieuwsbrief aan het begin van de lunchpauze versturen. De consument heeft zich dan mogelijk drie of vier uur geconcentreerd, waardoor deze zijn koopgedrag minder onder controle heeft dan aan het begin van de dag.