Wat is de Egocentric Bias en Hoe Werkt Het?

by Bart van der Meer juni 24, 2020
Egocentric bias

Op deze pagina lees je meer over de egocentric bias. Wat verstaan we onder deze bias? Kijk ook eens naar de voorbeelden van situaties waarin je dit fenomeen terug ziet komen. In het slot van dit artikel vind je een aantal handige tips om op je eigen website in te spelen op de egocentric bias. 

Wat is de egocentric bias?

Onder de egocentric bias verstaan we een cognitieve denkfout. Deze denkfout beschrijft dat mensen de neiging hebben om te veel op hun eigen perspectief te leunen, waardoor zij meer waarde hechten aan hun eigen mening dan dat deze daadwerkelijk waard is. Deze denkfout komt voort uit het psychologische effect, dat mensen de noodzaak voelen om hun eigen ego te strelen.  

Egocentric bias voorbeeld

De egocentric bias komt onder meer regelmatig voor bij jonge kinderen. Op het moment dat er iets gebeurt wat een jong kind heel graag wil, dan heeft het kind de neiging het voorkomen van de gebeurtenis aan zichzelf toe te schrijven. Met andere woorden, zonder de wil van het kind was de gebeurtenis niet voorgekomen. 

Gek is het niet, dat deze bias met name voorkomt bij jonge kinderen. Het is voor hen lastig om een bepaalde gebeurtenis vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Zij betrekken zaken hierdoor sneller op zichzelf. 

Egocentric bias tips

Om nog even door te gaan op het voorbeeld van een kind. Ook de ouder speelt hierin een rol! Denk aan een situatie waarin het kind ziek is. Door het kind een knuffel te geven en hierbij te benoemen dat het kind zich er beter door zal gaan voelen, voelt ook de ouder zich doorgaans prettiger. Hier kun je als ondernemer op inspelen. Probeer een consument iets op zichzelf te laten betrekken, om de egocentric bias te stimuleren. Een consument zal vervolgens sneller geneigd zijn een product of dienst af te nemen. 

Social Shares

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *