Wat is Facial Distraction en Hoe Werkt Het?

by Bart van der Meer april 14, 2020
facial distraction

Op deze pagina lees je meer over facial distraction. Wat verstaan we onder facial distraction en hoe werkt het? In welke voorbeeldsituatie kun je dit fenomeen herkennen? Onderaan het artikel wordt een mogelijkheid beschreven om op je eigen website in te spelen op facial distraction. 

Wat is facial distraction?

Onder facial distraction verstaan we een cognitieve denkfout. Deze denkfout vertelt ons, dat wanneer mensen gezichten zien zij de neiging hebben deze eerst te scannen alvorens op andere zaken te letten. Dit geldt niet alleen voor situaties op straat, maar bijvoorbeeld ook voor de digitale wereld en programma’s op televisie. Zodra er een gezicht in beeld verschijnt, zal dit de aandacht trekken van een kijker of bezoeker. 

Het fenomeen facial distraction komt voort uit het feit, dat onze hersenen sneller zijn in het verwerken van gezichten dan in het scannen van andere objecten. Het maakt dat onze aandacht als eerste uitgaat naar het gezicht van mensen. Daarbij wordt een groot deel van onze hersencapaciteit besteed aan het scannen van het gezicht, waardoor er onvoldoende ruimte is om aandacht te hebben voor objecten rondom een persoon. 

Facial distraction voorbeeld

Loop eens door een willekeurige winkelstraat en probeer je aan het eind van de straat te bedenken, welke winkels je nog op kunt noemen. De kans is groot, dat dit aantal klein is! Tijdens je wandeling door de winkelstraat zijn je hersenen voortdurend bezig geweest met het scannen van gezichten van de mensen om je heen. Zou je in de avond nog eens door de winkelstraat lopen, dan weet je zeer waarschijnlijk al meer winkels op te noemen. Het is op dat moment immers rustiger! 

Facial distraction tips

Op je eigen website kun je inspelen op facial distraction, door gebruik te maken van foto’s van personen. Zodra een bezoeker een gezicht op je website voorbij ziet komen, zal dit direct de aandacht trekken. Probeer hierbij foto’s te gebruiken van mensen die zij ook op straat tegen zouden komen. Zogenaamde stock foto’s zijn minder geschikt. 

Social Shares

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *