Wat is de Fallacy of Composition en Hoe Werkt Het?

by Bart van der Meer februari 01, 2020
Fallacy of Composition

In dit artikel lees je meer over de fallacy of composition. Wat verstaan we onder dit fenomeen en hoe werkt het? Kijk ook eens naar het voorbeeld van een situatie waarin je deze denkfout kunt herkennen. Evenals dat de tip onderaan interessant is, wanneer je op je eigen website in wilt spelen op de fallacy of composition. 

Wat is de fallacy of composition?

De fallacy of composition wordt beschouwd als een cognitieve denkfout. Deze denkfout leert ons, dat mensen geneigd zijn om te veronderstellen dat wanneer een deel van het verhaal juist is het hele verhaal klopt. Daar waar andere onderdelen van het verhaal mogelijk onjuist zijn. Een andere vorm van de fallacy of composition is het feit, dat mensen geneigd zijn om te denken dat wanneer iets voor één persoon geldt dit ook voor de rest van een groep moet gelden. 

Fallacy of composition voorbeeld

Een voorbeeld van een situatie waarin de fallacy of composition opspeelt, is die van een concert. Wanneer je deze samen met vrienden bezoekt, sta je wellicht niet allemaal op dezelfde plek. Als voor jou blijkt dat je een beter zicht hebt door te gaan staan, hoeft dat voor de anderen niet ook te gelden. De fallacy of composition leidt er echter toe, dat je anderen ervan zal overtuigen om ook te gaan staan. Jij hebt immers een beter zicht, dus moet dat voor de rest ook gelden! 

Fallacy of composition tips

Op je eigen website inspelen op de fallacy of composition kan op verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld beargumenteren dat jouw product of dienst de oplossing heeft gevormd voor een persoon X of een bedrijf Y. Doordat je product hen geholpen heeft, zal het ook anderen in de groep met het probleem van persoon X of bedrijf Y helpen. Althans, dat is wat de fallacy of composition nieuwe klanten doet laten denken. 

Social Shares

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *