Wat is het False Consensus Effect en Hoe Werkt Het?

by Bart van der Meer februari 09, 2020
False Consensus Effect

Op deze pagina lees je alles over het false consensus effect. Hoe werkt dit effect en wat is het? Wat is een voorbeeldsituatie waarin je het effect zou kunnen herkennen? Kijk ook eens naar de mogelijkheid om op je eigen website in te spelen op het bestaan van het false consensus effect. 

Wat is het false consensus effect?

Het false consensus effect noemt men ook wel de false consensus bias. Het is een cognitieve denkfout die beschrijft dat mensen overschatten welk deel van de bevolking hetzelfde denkt als zij doen. Datzelfde geldt voor het overschatten van het aantal mensen met dezelfde normen en waarden, dezelfde geloofsovertuiging, enzovoorts. In de praktijk verschillen mensen veel sterker van elkaar, dan zij op voorhand zelf verwachten. 

False consensus effect voorbeeld

Het false consensus effect speelt voornamelijk op in sociale situaties. Denk bijvoorbeeld aan een samenkomst met vrienden of familie, waarbij je spreekt over de actualiteit. Vaak gaat men uit van het feit, dat andere aanwezigen hetzelfde over de actualiteiten denken als dat jij doet. Iets wat jij niet vindt kunnen, zullen anderen ook wel niet vinden kunnen. Althans, dat is de gedachte die je hierbij mogelijk hebt! Daar waar zij in de praktijk heel anders naar zaken kunnen kijken. 

Hetzelfde geldt voor normen en waarden. Wanneer je altijd aan tafel eet, verwacht je al snel dat anderen dit ook doen. Daar waar een groot deel van de bevolking op de bank eet. 

False consensus effect tips

Doordat mensen vaak denken vanuit groepsverband, is het slim om aan te geven hoeveel andere consumenten een product of dienst hebben afgenomen. We denken immers allemaal hetzelfde, wat ertoe leidt dat een potentiĆ«le klant zich mogelijk sneller laat overtuigen als deze weet dat anderen het product ook kopen. Vergelijkbaar is het gebruik van influencers waaraan je doelgroep zich conformeert. Als een influencer het product koopt, zal iedereen dat wel doen is de gedachte. Iets wat een individu ervan overtuigt om het product ook te kopen. Dit komt voort uit de werking van het False Consensus Effect. 

Social Shares

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *