Wat is een False Dilemma en Hoe Werkt Het?

Lees meer over een false dilemma op deze pagina. Je vindt hier hoe een false dilemma werkt en wat het is. Ook wordt een voorbeeld gegeven van een situatie waarin je dit fenomeen zou kunnen herkennen. Evenals dat je onderaan de pagina een mogelijkheid vindt om op je eigen website in te spelen op een false dilemma.
Wat is een false dilemma?
Een false dilemma heeft verschillende andere namen. Zo noemt men dit ook wel false dichotomy, fallacy of bifurcation en de black or white fallacy. Bij een false dilemma schotelt men slechts een beperkt aantal mogelijkheden voor, terwijl in de praktijk veel meer opties beschikbaar zijn. Het verklaart waarom men false dilemma ook wel black or white fallacy noemt. Je hebt niet alleen de keuze uit zwart of wit, maar ook uit het spectrum aan kleuren tussen beide opties in.
False dilemma voorbeeld
Voorbeelden van een false dilemma komen in talloze soorten voor. Denk bijvoorbeeld aan een ouder die zijn of haar kinderen slechts twee opties geeft bij het kopen van een ijsje. Daar waar in de praktijk veel meer ijsjes worden aangeboden. Ook als consument krijg je regelmatig te maken met een false dilemma. Denk bijvoorbeeld aan een vergelijkingswebsite waarop slechts een deel van de mogelijkheden met elkaar vergeleken worden. Reden hiervan is het feit dat de commissie op de vergeleken producten of diensten vaak het hoogste is.
False dilemma tips
Het niet vergelijken van alle mogelijkheden kan voordelen bieden voor je eigen product of dienst. Denk bijvoorbeeld aan een tabel, waarin je een product vergelijkt met dat van een concurrent. Hierbij kun je alle concurrenten benoemen, maar het ook bij één of twee houden. Dit maakt het voor een consument makkelijker om een keuze te maken. Daarbij geef je op deze manier indirect aan, dat andere producten niet te vergelijken zijn met het product dat jij aanbiedt.