Wat is het False Uniqueness Effect en Hoe Werkt Het?

by Bart van der Meer mei 07, 2020
False Uniqueness Effect

Leer op deze pagina meer over het false uniqueness effect. Wat verstaat men onder dit effect en hoe werkt? Wat zijn voorbeelden van situaties waarin je dit effect kunt herkennen? Onderaan de pagina vind je meer informatie over de manier waarop je op je eigen website in kunt spelen op dit effect. 

Wat is het false uniqueness effect?

Onder het false uniqueness effect verstaat men een cognitieve denkfout. Deze denkfout vertelt ons, dat mensen de neiging hebben hun kwaliteiten, eigenschappen en persoonlijkheid als uniek te definiĆ«ren. Daar waar in de praktijk veel meer mensen over deze kwaliteiten en eigenschappen beschikken. 

False uniqueness effect voorbeeld

Een goed voorbeeld van het false uniqueness effect is een sporter die vindt dat hij of zij een uitzonderlijke prestatie levert. Denk bijvoorbeeld aan een voetballer die zijn balvaardigheid als zeer goed beschouwt. De voetballer houdt hierbij geen rekening met het feit dat er wereldwijd talloze voetballers zijn met dezelfde of zelfs een betere balvaardigheid. 

Vergelijkbaar is de situatie van de bestuurder van een auto. Een bestuurder kan aangeven, dat hij of zij veel voorzichtiger rijdt dan andere mensen doen. In de praktijk zullen er duizenden of zelfs miljoenen mensen zijn die op een vergelijkbare wijze rijden. De bestuurder overschat zijn of haar eigen vaardigheden schromelijk. 

False uniqueness effect tips

Er zijn verschillende manieren om in te spelen op het bestaan van het false uniqueness effect. Aan de ene kant wil je voorkomen dat je hier zelf onderdeel van wordt, door de vaardigheden van je bedrijf te overschatten. Overtuigender is het wanneer je bescheiden blijft in teksten. Tegelijkertijd zit daar de uitdaging! Je wilt een consument overtuigen, zonder jezelf te overschatten. 

Een andere manier om hierop in te spelen, is het wijzen op de kwaliteiten van een potentiĆ«le consument en het aanbieden van een product dat hierop aansluit. Het false uniqueness effect zal de consument een positief gevoel geven, waarmee de consument sneller geneigd zal zijn een product of dienst af te nemen. 

Social Shares

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *