Slim Zoeken in Google Via Google Search Operators

Zoek Je Elke Dag in Google? Ontdek Dan Hier Slimme Tips en Strategieën om Betere en Snellere Informatie te Vinden. Ideaal Voor Linkbuilding en SEO.
Transcriptie: Slim zoeken in Google Via Google Search Operators
Hey, mijn naam is Bart van Klik proces en ik ga je leven een stuk makkelijker maken door je uit te leggen hoe je heel slim kan zoeken in Google door gebruik te maken van geavanceerde Google zoekopdrachten. Dus als je heel vaak op zoek bent naar informatie, via Google, dan ga je nu heel veel leren om dat veel sneller en veel effectiever te doen en misschien wel dingen te vinden waarvan je niet eens wist dat dat kon via Google.
En ik ga beginnen door in je zoekopdracht gebruik te maken van de Google Search Operator inurl en als je inurl: intikt en daar iets meteen achter zet, dan vind je dus alleen maar websites die een bepaald iets in de URL hebben. Dus dat kan een zoekwoord zijn, dan kan je bijvoorbeeld *.nl zetten zodat je alleen maar .nl websites vindt. Veel gebruikt is ook dat je daar blog inzet om bloggen te vinden of forum om forums te vinden. Dus op deze manier kan je heel makkelijk bepaalde dingen snel en effectief vinden waarvan je weet dat ze dat eigenlijk altijd wel in de URL hebben staan.
En zoals je inurl hebt, heb je ook intext en intext, nou ja het woord zegt het al, het moet dus ergens in de content op de pagina staan. Dus zoek je alle pagina’s die iets hebben geschreven over een bepaald persoon, schrijf je intext:de naam van de persoon erachter of de naam van de persoon tussen quotes en daar kom ik zo nog op en je vindt alle pagina’s waar die persoon genoemd wordt. En natuurlijk kan je dat ook doen met één of meerdere zoekwoorden, als je site: gebruikt en daar vervolgens een domeinnaam achter zet bijvoorbeeld klikproces.nl, dan vind je alle pagina’s die op die website staan en ze staan meestal nog redelijk in volgorde van hoe belangrijk Google ze vindt. Dus als je iets zoekt binnen een specifieke site, als je site: gebruikt dan maakt dat je leven een heel stuk makkelijker.
Ben je nou benieuwd naar bepaalde pagina’s die echt inzetten op een zoekwoord, dan kan je intitle: gebruiken en daarbij gaat Google op zoek naar alle pagina’s die het woord wat je er achter zet in de titel van de pagina hebben staan. Dus bijvoorbeeld intitle:+ je zoekwoord of intitle:blog en op die manier kan je heel makkelijk filteren op alle pagina’s die bijvoorbeeld proberen te scoren op een bepaald zoekwoord. Wat ook heel makkelijk is, is de Google Search Operator and gebruiken of het + teken, dus wat je ook intikt, in feite zeg je tegen Google ik wil dat dit erin voor komt en dat erin voorkomt. Bijvoorbeeld als je pagina’s zoekt die twee specifieke zoekwoorden genoemd hebben, kan je bijvoorbeeld zeggen, intext:zoekwoord 1 + intext:zoekwoord 2. En op die manier kan je eigenlijk makkelijk een hele brede zoekopdracht heel specifiek maken.
Bij de Google Search Operator and voeg je als het ware twee opdrachten samen maar je hebt ook de opdracht or, of het verticale streepje. En daarmee zeg je in feite, ik wil dat of het ene of het andere voorkomt op de website of waar ik dan ook zoek. Dus zoek je bijvoorbeeld websites die het hebben over iPhones of over Apple dan zeg je bijvoorbeeld inurl:iphone or inurl:apple en dan weet je zeker dat je alleen maar pagina’s krijgt die één van die twee in de URL hebben staan.
Wat ook in sommige gevallen heel praktisch is, is het gebruik van het – teken, want alles wat je toevoegt en het – teken voor zet, dat laat Google dus niet zien. En een voorbeeld is als je bijvoorbeeld op zoek bent naar websites die schrijven over een bepaald onderwerp, maar jouw onderwerp kan meerdere betekenissen hebben. Dus laat ik bijvoorbeeld het woord jaguar pakken, dat kan een automerk zijn en dat kan een dier zijn. Nou dan kan ik bijvoorbeeld Googelen op het woord jaguar en dan schrijf ik daarachter -auto en -voertuig bijvoorbeeld. Op die manier maak ik de kans een stuk kleiner dat ik pagina’s naar voren krijg die gaan over de auto terwijl ik in dit geval op zoek ben naar pagina’ s die gaan over het dier, de jaguar. Op die manier kan je dus websites of bepaalde resultaten uitsluiten van je zoekopdracht en dat maakt wat overblijft een stuk relevanter.
Oh en vergeet natuurlijk niet dat je of een bepaalde concurrent daarmee kan uitsluiten, of je eigen website of één specifieke URL. Dus stel je voor dat je interne linken wil plaatsen naar een pagina op je website, nou dan kan je bijvoorbeeld zeggen, je zoekt op site:klikproces.nl en vervolgens zoek ik op een zoekwoord en dan doe ik -URL en dan de specifieke URL waar ik naartoe wil linken, want dan vind ik in feite alle pagina’s op m’n website die wel gaan over dat zoekwoord maar niet die ene URL waar ik naartoe wil linken. En op die manier kan je makkelijk interne linken toevoegen.
Quotes is ook heel makkelijk om te gebruiken in Google. Want wat je in feite daarmee zegt, het maakt me niet uit wat voor de quote komt en het maakt me niet uit wat na de quote komt maar alles wat tussen de quotes staat moet exact op die manier voorkomen op een website of op een shop of waar dan ook. Dus als je echt letterlijk exact iets hetzelfde zoekt, zet het tussen quotes en dat is het enige wat je te zien krijgt.
Het sterretje kan ook heel handig zijn, want het sterretje betekent eigenlijk dat je tegen Google zegt, het maakt me niet uit wat er verder staat. En dat kan je op verschillende manieren gebruiken. Een simpel voorbeeld daarvan is als je iets redelijk exact zoekt, maar dat het je niet uitmaakt of er bijvoorbeeld enkelvoud of meervoud staat. Dan kan je meestal het enkelvoud van dat woord schrijven, bijvoorbeeld bureau en dan een sterretje. En op die manier zoekt Google alles met het woord bureau en vervolgens iets erachteraan en meestal is dat bureaus. Dus door een sterretje ergens toe te voegen zeg je eigenlijk tegen Google, het maakt me niet uit wat hier verder staat.
Filetype is in sommige specifieke gevallen heel erg zinvol, want wat dat namelijk doet is dat het je in staat stelt om alleen maar bepaalde documentsoorten van websites te vinden, bijvoorbeeld, filetype:pdf waardoor je alleen maar pdf’jes vindt of filetype:xls en dan vind je alleen maar Excel sheets, dus in sommige gevallen kan het heel handig zijn om heel specifiek te zoeken, zeker als je zit te wachten op bepaalde programma’s, bijvoorbeeld een Word document in plaats van de standaard website content.
En een laatste geavanceerde Google Search Operator dat is het woord around met dan twee haakjes en een getalm ertussen. Dus bijvoorbeeld around drie. En wat dat inhoudt is dat je eigenlijk zegt, ik zet een woord ervoor en een woord erna en daar mogen dus een aantal woorden tussen staan. Bijvoorbeeld stoel around (2) ergonomisch en wat Google nu doet is dat die overal op elke website zoekt, staat er het woord stoel en ergonomisch en met maximaal twee willekeurige woorden ertussen. Dus bijvoorbeeld als er staat, de mooiste stoel die ergonomisch is ontwikkeld, nou daar staat het woord is ertussen en dat is dus prima.
Dus op die manier kan je soms je zoekopdracht wat verbreden als het niet heel veel gebeurt dat de woorden exact voorkomen zoals jij ze schrijft in de zoekopdracht. En dat is heel handig als je een website zoekt die over een bepaald onderwerp schrijven maar het altijd in een ander zinsverband gebruiken of de woorden net iets anders schrijven, zeker als je daar bepaalde sterretjes aan toevoegt, dan kan het heel effectief zijn om alles te vinden wat over een bepaald onderwerp schrijft.
Dat is het, heel veel handige tips om eigenlijk als een gevorderde te zoeken in Google in plaats van de standaard zoekwoorden in te typen. Wij maken er in elk geval heel veel gebruik van als het gaat om SEO, dus ik hoop dat je er wat aan hebt. En ik zie je natuurlijk graag weer terug want dan hebben we het over nog veel meer advies op het gebied van YouTube, van Voice, van conversie optimalisatie en SEO.