Implicit Invocation: Hoe Je Jouw Google Action Vindbaar Maakt

Implicit Invocations Zijn de SEO van Google Actions. Hierdoor Maak je Jouw Google Action Vindbaar via Voice. Leer Hier Exact:
- Wat zijn implicit invocations?
- Waarom zijn implicit invocations zo belangrijk?
- Hoe werken implicit invocations?
Transcriptie: Implicit Invocation: Hoe Je Jouw Google Action Vindbaar Maakt
Hoi, mijn naam is Bart van Klik Proces en ik ga je precies uitleggen hoe je je Google Action vindbaar kan maken via Implicit Invocations. Ik ga je precies vertellen wat een Google Action is, wat een Implicit Invocation is en natuurlijk hoe je dit toepast om jouw Google Action vindbaar te maken. Dus heb je een Google Action en wil je dat meer mensen er gebruik van maken dan is dit helemaal perfect voor jou.
Als je een Google Action hebt of je denkt erover om deze te gaan maken dan wil je natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen daar gebruik van maken. En een Google Action is de Voice App van Google. Dus de Voice app van een Google assistant, zoals je op je telefoon allerlei apps hebt die je met je hand kan bedienen, zo kan je ook voor een smart speaker of een smartphone een app maken en dat noem je met een mooi woord een Google Action. En zoals met elke app heb je een probleem van ja, als je die hebt gemaakt, hoe zorg je ervoor dat mensen ‘m gaan gebruiken. En voor een telefoon is dat bijvoorbeeld dat je naar de App store gaat en daar zoekt op bepaalde soorten spellen of gewoon even door de Game store scrolt en vervolgens kom je een app tegen en die kan je installeren. Ook draaien ze er Facebook Ads voor of andere manieren en zo zorg je ervoor dat jouw app gevonden wordt.
Nou voor een deel werkt zo’n Google Action hetzelfde, maar voor een deel kan je ook zeg maar SEO toepassen om jouw Google Action gevonden te laten worden. Dus in feite zoals je een website vindbaar maakt via SEO, zo kan je dat met een Google Action ook doen en dat doe je via Implicit Invocations.
Wat is een Invocation
Dus wat is een Invocation, nou invocation staat voor aanwakkeren, het starten, het beginnen en er zijn twee soorten invocations die je zeg maar kan instellen in een Google Action. En ik ga precies uitleggen wat het is, maar weet dat afhankelijk van het apparaat wat mensen gebruiken, dus of ze een smartspeaker gebruiken zoals deze of een telefoon of een tablet of een ander soort smart speaker, dat het resultaat nogal kan verschillen wat je krijgt. Dus als ik aan deze smart speaker een vraag stel dan kan ik een ander antwoord krijgen dan bijvoorbeeld op m’n telefoon.
En dat betekent dus dat als je met die invocations aan de slag gaat, dat je dus goed moet testen per apparaat of je nu beter gevonden wordt of niet want dat kan nogal verschillen. Nou er zijn twee soorten invocations.
Explicit invocation
De eerste is een explicit invocation en dat betekent ook wel expliciete invocatie dus expliciet ofwel specifiek iets beginnen en dat is vergelijkbaar met bij SEO een navigatie zoekopdracht. Namelijk ik weet eigenlijk al waar ik naartoe wil, ik moet er alleen nog naartoe en dat doe ik door even te Googelen op een bedrijfsnaam of op een merknaam. En bij Google werkt dat ongeveer zo. Hey Google, praat met KLM.
– Prima, laten we KLM erbij halen.
– Top.
– Hoi, ik ben de slimme assistent van KLM en ik kan je helpen met het vinden van een bestemming of het inpakken van je koffer of vertellen hoe laat je naar Schiphol moet vertrekken. Waarmee kan ik je helpen?
– Ik wil hulp bij het inpakken van m’n koffer.
– Als eerste, waar ga je heen?
– België. Lekker ver weg.
– Bezoek je meerdere steden in België of slechts één?
– Eén stad.
– Aan welke stad zit je te denken?
– Brussel.
– Wanneer ga je weg?
– Morgen.
– Hoelang blijf je in Brussel?
– 2 dagen.
– Ok, 2 dagen naar Brussel, klinkt goed! Zullen we beginnen met inpakken?
– Nee
– Laat het me maar weten als je van gedachten verandert.
Dat was een stukje van de KLM app en er is een reden dat ik ‘m helemaal heb laten doorspelen, en dat ga ik zo toelichten. Maar dit is dus een explicit invocation en net als met een navigatiezoekopdracht is dat heel waardevol voor het merk of het bedrijf wie ik aanroep. Maar het is een stuk minder waardevol voor alle andere actions want hier kan je niet iets vandaan snoepen. Hé, je kan niet een, ook een KLM action maken of zo en dat ik dan moet kiezen tussen die twee. Voor KLM is het zeker waardevol want nu zei ik gewoon praat met KLM, maar daar kan je nog een opdracht aan toevoegen. Dus je kan bijvoorbeeld zeggen praat met KLM en plan mijn reis of praat met KLM en ik wil weten hoe laat ik moet vertrekken. Dus je kan niet alleen een action aanroepen, je kan ook meteen naar een dieper liggende opdracht gaan. Dat kan je doen met een explicit invocation en het grappige is dat die dieper liggende opdracht, kan je ook wel zien als een deeplink in feite wat je op je website gebruikt. Ook daarvoor heb je implicit invocations nodig.
Dus explicit invocations is gewoon navigeer naar en een implicit invocation dat is eigenlijk dat ik gewoon een algemene vraag stel of commando geef aan de smart speaker en dan kan de smart speaker of je telefoon of welk apparaat dan ook kan 100% zelf bepalen wat die daarmee doet. Dus toont die een website, toont die een app of gaat die een Google Action openen die antwoord kan geven op de vraag of op het commando wat je geeft. En dat is dus wat jij wil. Dat is hetzelfde als dat iemand gewoon Googelt op fiets kopen en jouw fietsenwinkel komt naar voren als webshop. Dat wil je met een action ook, iemand die zoekt bijvoorbeeld op nou, hey Google, ik wil een fiets kopen.
– Ik weet nog niet hoe ik hierbij kan helpen.
Kijk en als er nu een goeie Google Action was geweest dan was de kans groot geweest dat Google had gezegd, ok, misschien kan de Google Action van fietsenwinkel.nl je hiermee helpen, zal ik die openen en dan zeg ik, ja graag, en vervolgens word ik verder geholpen. Het toffe van zo’n explicit invocation is ook dat je via je analytics dashboard precies kan zien welke vragen mensen dan gesteld hebben. Dus zoals je in Google Analytics bijvoorbeeld je bestemmingspagina kan zien, dus kan zien op welke pagina komen ze binnen, zo kan je met het analytics dashboard van je Google Action kan je precies zien met welk commando zijn ze binnen gekomen? En daarmee kan je dus zien naar welk stukje van z’n Google Action ze eigenlijk wilden navigeren of zijn genavigeerd. Dus net als met een website kan je dat allemaal terugvinden.
Dat is dus goed vergelijkbaar met je analytics maar ook met de site search die je hebt en de zoekopdrachten die daar worden ingevoerd. Allemaal hele belangrijke gegevens voor dat bedrijf en daarop kan je je site optimaliseren en dat kan dus ook met een Google Action. Maar goed, die explicit hebben we nu gehad, we gaan het vooral hebben over die implicit invocations.
Wat is een implicit invocation?
Dus een implicit invocation is in feite als je een zoekwoord noemt, dus als je een vraag stelt of een commando stelt en jouw action pakt dat als het ware op. Bijvoorbeeld dit, Hey Google, speel wat André Hazes muziek.
– Prima, hier is de Spotify playlist met de naam This is André Hazes.
Oh een beetje hard.
Maar nu zie je dus dat de Google Action van Spotify automatisch is geopend. En de reden daarvoor is, nou in dit geval ook een klein beetje omdat Spotify gekoppeld is, maar zo kan je het wel zien met elke andere Google Action. Die opent omdat in dit geval André Hazes aanwezig is binnen die Google Action. Niet anders dan als ik iets zoek op Google en je hebt een pagina over dat onderwerp. Dan opent Google ook jouw website op een specifieke pagina omdat die matcht met de vraag of het commando die ik gesteld heb aan Google. Dus dat werkt verder exact hetzelfde. Door die implicit invocations kan jouw Google Action eigenlijk met elke vraag of elk commando geopend worden, maar natuurlijk wil je dat alleen met het relevante.
En het toevoegen daarvan is relatief eenvoudig. Je kan namelijk in je Google Action, via het programma waarin je dat maakt, bijvoorbeeld dialogflow, dat is het programma van Google zelf, daar kan je zo genoemde training phrases toevoegen. Dus trainingszinnen als het ware. En dat is niks anders als dat je zegt als iemand dit zegt of die nou in de Google Action al zit of daarbuiten, als iemand dit zegt, kan je dit als antwoord geven. Niet anders als dat je een pagina hebt en zegt als iemand hierop zoekt, dan wil ik dat je deze pagina weergeeft want hier staat het antwoord op. Zo werkt dat dus met een Google Action precies hetzelfde.
Dus je kan alle vragen, alle commando’s, alles kan je toevoegen in een Google Action en je kan er onder een antwoord geven, dus het antwoord wat de Google Action terug geeft en je kan er een heel vervolg aan geven. Dus bijvoorbeeld als ik de vraag stel die ik net stelde over een fiets kopen en je hebt dat in je Google Action staan. Dan geeft de Google Action van fietswinkel.nl bijvoorbeeld als antwoord, nou je kan hier een fiets kopen, wil je eerst een keuze maken uit het soort fiets, uit een merk of uit nog wat? En dan zeg ik, nou ik wil eerst een merk kiezen en zo ga ik verder de Google Action in om mijn beslissing te maken, om mijn product te zoeken en waarschijnlijk ook iets te kopen of bijvoorbeeld een offerte aan te vragen. Dus in feite is de SEO optimalisatie van je site en je SEO optimalisatie van je Google Action voor een best wel groot deel hetzelfde.
Het is namelijk het afhangen van vragen of problemen of frustraties of commando’s die worden geuit, nu via Voice in plaats via de Google search bar en dat je daar een goed antwoord op hebt en vervolgens de mensen verder kan helpen om hun probleem op te lossen. Wel zijn er twee dingen heel belangrijk. Eén is, het moet echt veel korter zijn, spraak is nou eenmaal kort. En daar heb je een prachtig filmpje van om even goed te illustreren dat dingen korter moeten.
– Dit is een heel mooi mandje, gemaakt door de firma Tichelaar, werd gebruikt op tafel als versiering en fruitmandje.
– Da’s veel te lang, dat moet korter.
– Mandje van Tichelaar, gemaakt in Makkum.
– Nog korter.
– Mandje van Tichelaar
– Nee, nog korter, kort.
– Mand!
Ook moet je opletten dat je weer SEO moet gaan beoefenen van tien jaar geleden. Namelijk, Google is via Voice nog heel slecht in het herkennen van verschillende soorten woorden, synoniemen of andere versies ervan. Dus je moet alle versies van een bepaalde vraag of van een probleem of wanneer je wil dat een bepaalde invocatie, hé invocation geactiveerd wordt, moet je toevoegen. Dus bijvoorbeeld als ik zeg, hé als ik een invocation wil hebben over iemand die een fiets wil kopen, dan moet je alle zinnen toevoegen als ik wil een fiets kopen, hey Google, ik wil een fiets kopen, ik wil een fiets bestellen, ik wil een fiets bekijken, kan ik via Voice een fiets kopen, hoe werkt het kopen van een fiets via Voice, waar kan ik een fiets kopen. Weet je, al die verschillende zinnetjes die je op heel veel manieren kan zeggen, met heel veel synoniemen erin en andere woordjes die moet je allemaal toevoegen. Want dat is het niveau waarop Google Actions nog zitten, je moet al die verschillende versies toevoegen, anders doet ie het niet.
En dat was eigenlijk meteen m’n derde punt, je moet niet denken in zoekwoorden, maar je moet dus denken in zinnen want mensen praten niet met zoekwoorden hiertegen, ze praten met zinnen hiertegen en dat betekent dat je dus ook zinnen moet gaan toevoegen en op dit moment is het echt zo dat jouw zin nog echt een exact match, exact hetzelfde moet zijn als de zin die wordt uitgesproken wil je een kans maken om gevonden te worden via zo’n implicit invocation. En gelukkig kan je dit ook weer terugvinden in je Google Action analytics, dus ook hiervan kan je precies zien welke zin hebben mensen gezegd wanneer ze naar mijn action kwamen en waar kwamen ze dan terecht? Dus net als Google Analytics kan je echt heel veel analytische informatie hier vandaan halen. Nou, dat klinkt natuurlijk supergaaf en het klinkt echt als SEO voor je Google Action en dat is natuurlijk ook de reden waarom wij als Klik Proces deze dienst hebben.
Maar let wel even op, we hebben pas een onderzoek gedaan waarin we 4000 verschillende algemene zoekopdrachten hebben gedaan en er is 0 keer een implicit invocation geactiveerd. We werden altijd verwezen naar een website of naar een app. En ook Google heeft gezegd dat de implicit invocations wat aan waarde hebben verloren en dat het moeilijk is om die te laten activeren op dit moment. Niemand weet precies waarom dat zo is maar het is dus niet zo dat die implicit invocations altijd heel goed worden gebruikt en geactiveerd worden. Betekent natuurlijk niet dat je ze niet moet gebruiken want één waarschijnlijk moet je die zinnen toch in je Google Action hebben want zelfs als mensen meteen een action aanroepen moeten ze kunnen navigeren, moeten ze bepaalde vragen kunnen stellen want daar wil je antwoord op geven. Dus je moet ze toch hebben.
Twee, de kans is groot dat Google op een gegeven moment die implicit invocations weer zeg maar, aan gaat zetten of hoger in waarde gaat brengen en dan worden ze opeens wel weer geactiveerd. Dus linksom of rechtsom, je moet die implicit invocations, die training phrases gaan toevoegen om te zorgen dat jouw Google Action goed functioneert en dat je goed gevonden wordt zodat jij zo meteen via Voice heel veel kan gaan verkopen.
Dus ik zou zeggen, zet ‘m op. Ga hiermee aan de slag, die implicit invocations zijn echt heel makkelijk om toe te voegen, het enige waar je gewoon goed op moet letten, dus het is SEO van tien jaar geleden, alle variaties, alle zinnen, alles moet je toevoegen. En daarnaast moet je natuurlijk wel alles als een logisch geheel laten zijn en vanuit de vraag die ze hebben gesteld en het antwoord wat daarop volgt moeten ze natuurlijk makkelijk door kunnen navigeren naar wat vervolgens logisch is, net zo goed als dat ze je website moeten kunnen vinden en door moeten kunnen navigeren naar het winkelmandje of naar een offerteformulier. Ik hoop dat dit duidelijk is, als je nog vragen hebt stel ze via YouTube, via onze site, stuur een mailtje naar bart@klikproces.nl, ik wil je hier heel graag mee helpen. Het is echt super interessant en het is in feite gewoon SEO maar dan voor je Google Action, heel erg leuk dus. En bedankt voor het kijken, voor het luisteren of voor het lezen. En ik hoop natuurlijk dat je dat de volgende keer weer doet, dan heb ik nog veel meer advies over Voice bijvoorbeeld, of over SEO, over conversieoptimalisatie en over YouTube.