Koopintentie van Zoekwoorden Bepalen Via de AIDA Formule

by Bart van der Meer mei 29, 2019
Koopintentie Zoekwoorden Bepalen

Wil je Simpel en Snel de Potentie Bepalen van Je Zoekwoorden Via de AIDA Formule? Ontdek het Hier in 5 Minuten + Waar Gaten Zitten in Jouw Zoekwoord Onderzoek.

Transcriptie: Koopintentie van Zoekwoorden Bepalen Via de AIDA Formule

Hey, mijn naam is Bart van Klik Proces en ik ga je vertellen wat de koopintentie is van jouw Google zoekwoorden van A tot Z. En de koopintentie van je Google zoekwoorden begrijpen helpt je heel erg om één te bepalen waar zit iemand in z’n customer journey, in de sales funnel. Twee, waar heeft die dan waarschijnlijk behoefte aan, drie, hoe snel of hoe groot is de kans dat iemand een conversie bereikt, dat die converteert, gewoon micro of macro, hé het geld komt binnen. Het helpt je ook om te snappen waar waarschijnlijk gaten zitten in je zoekwoordendonderzoek of in je totaliteit in je webshop of site. En het helpt je te bepalen wat misschien jouw aandacht moet hebben qua SEO of qua content marketing.

Dus ik ga het hebben over algemeen beschrijvende zoekwoorden, dus niet woorden die rechtstreeks zoeken op een productnaam of op een naam van een merk of iets in die zin, dat is natuurlijk al heel erg conversiegericht. We gaan het hebben over de wat algemenere beschrijvende woorden. Op ons blog kan je een Excel sheet downloaden en daar is dit allemaal voor geautomatiseerd wat ik je nu ga vertellen. Dus als je naar ons blog gaat en je downloadt die, kan je daar je zoekwoorden invullen, je vult je zoekvolume in en automatisch kent Excel dan toe waar in de customer journey zit die persoon waarschijnlijk. En dat maakt je werk een heel stuk makkelijker en dat helpt je ook om te bepalen wat voor content moet ik nu gaan maken.

En om te bepalen waar het zoekwoord zit in de customer journey maken we in dit geval gebruik van het AIDA model, dat is het meest bekende model en da’s best makkelijk en handig te gebruiken model in dit geval. Dus dat gaat over AIDA, attention, interest, decision, action waarbij attention bovenaan de bewustwording is, dat iemand denkt, hey wat is dat misschien is het wat. En action helemaal onderaan is, ik wil nu dit gaan regelen. We beginnen bovenaan bij de A, de attention, de bewustwordingsfase en daar vallen eigenlijk twee en soms drie woorden onder. Het eerste woord is wat of een definitie of betekenis van een bepaald zoekwoord. Dus als ik zoek op wat is SEO, dan zit ik helemaal bovenaan, heb ik misschien ooit een keer van SEO gehoord en wil ik graag weten wat het is, de derde geldt ook voor het woord hoe en hoe zit soms in de attention fase dus het kan betekenen dat iemand helemaal in het begin zit en dat die bewust wordt van het feit dat iets kan. Bijvoorbeeld doordat die leest van hoe die en die dat en dat resultaat bereikten.

Dan gaan we naar de I, de interest en dat is eigenlijk een hele grote lijst, dat is misschien wel het grootste deel van je funnel, die krijg je eigenlijk de rest van de W-woorden. Dus bijvoorbeeld wanneer, waarom, hier kan je ook hoe hebben, waar, als iemand zoekt op een bepaald woord met zijn, als iemand zoekt op dat iets kapot is of dat die ergens een handleiding van zoekt of een uitleg van zoekt, dat die iets wil verbeteren, bijvoorbeeld vergroten, verhogen, versnellen en als mensen een werkwoord gebruiken. Bijvoorbeeld ontwerpen of printen of hardlopen, als mensen op die woorden zoeken zitten ze doorgaans in het interesse veld, ze weten wel een beetje wat het is maar ze zijn vooral op zoek naar meer informatie om zichzelf op te leiden en te begrijpen is dit goed voor mij en zo ja, wat heb ik nodig.

Dan ga je door naar de D, de decision en dan beginnen mensen echt al richting die aankoop te gaan en in feite hebben ze hier al besloten dat ze het willen, ze weten alleen nog niet precies wat ze willen. En dan zoek je op een woord als beste, top, prijzen, tarieven of kosten, vergelijken, bijvoorbeeld twee alternatieven vergelijken of een woord als review of ervaringen of klachten om te weten wat andere mensen ervan vinden. En die woorden die zitten dus al heel dicht bij de aankoop.

En de laatste, dat is de laatste A, dat is actiegericht en dat geeft eigenlijk aan dat mensen op het punt staan om iets aan te schaffen, te regelen, in werking te zetten. En een woord kopen of bestellen ligt dan natuurlijk voor de hand, nou soms kan het ook één woord zijn, bijvoorbeeld het woord vliegtickets, want het woord vliegtickets dat is eigenlijk al best wel transactiegericht. Een woord als downloaden, een woord als laten, hé laten doen, iets laten doen, hé gras laten leggen, een zwembad laten aanleggen bijvoorbeeld, een woord als bureau maar niet dat ze een fysiek bureau daarmee bedoelen maar een bureau zoals Klik Proces een online marketingbureau is. Als mensen zoeken op te huur of te koop natuurlijk of verhuren of verkopen of een woord als leverancier, groothandel, producent. Al dat soort woorden geven aan dat iemand actiegericht op zoek is om iets te kopen dan wel niet in bulk.

Dat is het eigenlijk, dat is een hele simpele manier om te kijken wat zijn m’n zoekwoorden en hoe ver zit zo iemand in de customer journey en hoe dicht is die bij een aankoop. En natuurlijk is het niet perfect, natuurlijk is dit vereenvoudigd want als je op bepaalde woorden zoekt ben je waarschijnlijk sowieso al dichter bij een aankoop dan bij anderen, dat begrijp ik maar dat is natuurlijk niet mogelijk om de complete complexiteit van zoekwoorden in kaart te brengen, in één model te zetten maar dit gaat je wel heel erg helpen om te snappen waar mensen zich bevinden en of je misschien nog bepaalde gaten hebt in bepaalde stadiums van de koopcyclus. Dus ik zou zeggen ga naar ons blog, download daar de Excel sheet, dan heb je dit volledig geautomatiseerd tot je beschikking en ik zie je natuurlijk graag weer terug, want dan ga ik nog veel meer tips geven over SEO, over conversie optimalisatie, over Voice en over YouTube.

Social Shares

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *