Lokale Vindbaarheid voor Landelijke bedrijven [Complete Uitleg]

Wat doe je als landelijk bedrijf (opererend in heel Nederland) als jouw klanten lokaal zoeken? Hier de complete uitleg + tips.
Transcriptie: Lokale Vindbaarheid voor Landelijke bedrijven [Complete Uitleg]
Hey, mijn naam is Bart van Klik proces en ik ga het hebben over een heel specifiek probleem waar sommige bedrijven mee zitten. Namelijk dat je als bedrijf zijnde landelijk opereert dus door heel Nederland heen. Maar dat jouw klanten lokaal zoeken. Want om de een of andere reden denken ze dat een bepaald type bedrijf bij hun in de buurt moet zitten of dat Google eigenlijk heeft bepaald dat dat bedrijf in de buurt hoort te zitten dus die maakt de zoekopdracht automatisch lokaal. Er zijn heel veel voorbeelden te vinden van bedrijven die landelijk opereren of zo goed als door heel Nederland opereren maar toch de hele tijd last hebben dat klanten lokaal zoeken. Denk bijvoorbeeld aan tentenverhuurbedrijven, zeker als ze alu-hallen leveren, denk aan schildersbedrijven, ongediertebestrijding, bedrijven die trainingen en workshops geven, bedrijven die gietvloeren plaatsen, bedrijven in de bouw heel veel of in het beton zetten. Nou, kortom er zijn heel veel bedrijven die landelijk opereren maar lokaal gevonden moeten worden. En daar heb je dus in feite wel een uitdaging. En ik ga je nu vertellen hoe je dat dan aan moet pakken.
En de strategie om dit probleem op te lossen dat begint eigenlijk al helemaal aan het begin bij je zoekwoordenonderzoek. Daarbij moet je duidelijk onderscheid maken tussen aan de ene kant, zoekwoorden die lokaal gezocht worden en aan de andere kant zoekwoorden die landelijk gezocht worden. En het verschil tussen die twee uitvinden is niet zo ingewikkeld. Want één, als mensen lokaal zoeken dan zie je heel vaak een bepaalde term voorbijkomen plus een plaatsnaam erachter, dus denk bijvoorbeeld aan schilder Bodegraven, Amsterdam, Utrecht, dan weet je dat het woord schilder een lokaal gericht zoekwoord is. En aan de andere kant kan je ook Googelen op het woord en dan zie je vanzelf als ik erop zoek, krijg ik dan dit kaartje te zien. En natuurlijk niet letterlijk dit kaartje maar krijg ik een kaartje te zien. En dat betekent dat ook al typ je niet letterlijk een plaatsnaam in, dat Google het toch lokaal maakt en lokale bedrijven met een lokale pagina eerder naar voren zal brengen. Zie je dit niet, dan ben je automatisch landelijk aan het zoeken.
En er is maar één goeie strategie om dit probleem te tackelen, of je dat nu leuk vindt of niet. En dat is namelijk dat je voor elk zoekwoord waar lokaal op gezocht wordt een lokale pagina moet maken. Dus als ze op schilder lokaal zoeken, moet je dus voor alle plaatsnamen in Nederland een lokale pagina aan gaan maken. Dus schilder Amsterdam, schilder Rotterdam etcetera. Sterker nog, je moet een aparte pagina maken voor elk zoekwoord waar lokaal op wordt gezocht en die niet te dicht bij de andere zoekwoorden ligt. Dus bijvoorbeeld als ik zeg schilder Bodegraven, maar ik heb ook het zoekwoord schildersbedrijf Bodegraven, ja die twee liggen wel heel erg dichtbij mekaar. Je schrijft ze bijna hetzelfde als je erop Googelt zal je ook ongeveer dezelfde resultaten krijgen dus dat past wel op één pagina. Schilder en schildersbedrijf kan je prima op één pagina kwijt. Dus dan krijg je bijvoorbeeld Barts schilderbedrijf, wij schilderen in Bodegraven. Ik zeg maar even wat, maar als ik een ander zoekwoord pak waar lokaal op wordt gezocht, bijvoorbeeld buitenmuur verven of eerste verdieping verven of schutting schilderen, geen idee waar mensen allemaal op zoeken, dan moet ik daar een andere pagina voor maken.
En dat betekent dus dat ik best wel veel pagina’s überhaupt ga krijgen want voor elke plaats één en dat zijn er al ruim 5000 in Nederland of in elk geval voor elke gemeente één en dat zijn er ongeveer 400 in Nederland én dat je dus meerdere pagina’s krijgt over dezelfde plaatsnaam als je meerdere diensten aanbiedt of als mensen op meerdere problemen zoeken of als er meerdere oplossingen zijn. Dus het kan zijn dat ik misschien wel 10 Bodegraven pagina’s nodig hebt alleen al voor m’n schildersbedrijf. En ik snap dat dat klinkt als heel veel werk en iets heel ingewikkelds want je krijgt dan dus een enorm grote site. Maar dat is de enige manier om lokaal gevonden te worden. Wat ik je wel kan vertellen is dat je hier wat grafieken voorbij ziet komen van zoekverkeer waarvoor we deze strategie implementeren en je ziet dat dat verkeer goed stijgt, puur door het maken van plaatsnaampagina’s.
En als je wat inspiratie nodig hebt of wat voorbeelden zoekt, ook qua goeie structuur, waar ik zo nog iets over ga vertellen, kijk dan bijvoorbeeld maar eens naar thuisbezorgd.nl, hé mensen zoeken landelijk erop maar ze willen lokaal eten geleverd hebben. Loodgieter.nl, ook een goed voorbeeld, werkspot ook een goed voorbeeld, allemaal bedrijven die lokaal gevonden moeten worden. Nou, wat vooral belangrijk is om na te denken is als je zo’n grote site maakt met zoveel pagina’s, hoe ga je dan intern linken van de pagina’s naar elkaar om de linkjuice en het indexeren van Google zo goed mogelijk te maken. En ik zou je het volgende aanraden.
Er zijn eigenlijk drie manieren waarop je lokale pagina’s intern kan linken. Eén is je kan alle pagina’s die dezelfde plaatsnaam hebben makkelijk aan mekaar koppelen dus wat ik net zei als ik een pagina heb over schildersbedrijf Bodegraven en buitenmuur verven Bodegraven, kan ik die makkelijk naar mekaar laten linken want ze hebben allebei plaats Bodegraven gemeenschappelijk. De tweede manier hoe je intern kan linken is dat je aan plaatsnaam verbindt aan de gemeentes of aan de plaatsnamen die eromheen liggen. Dus vlakbij Bodegraven ligt bijvoorbeeld Reeuwijk, Zwammerdam, maar zelfs Alphen, Woerden, Gouda, Boskoop, Munniksveen ligt allemaal in een straal van ongeveer 10 kilometer om Bodegraven heen.
Dus ook daar kan ik naartoe linken en vanuit die plaatsnamen kan ik ook weer teruglinken. Dan krijg je een heel logisch netwerk van omliggende gemeentes of omliggende plaatsen aan mekaar. En de derde manier om intern te linken is dat je alle diensten aan elkaar koppelt. Dus bijvoorbeeld elke buitenmuur verven pagina met al die verschillende plaatsnamen die laat je naar mekaar linken. Of je laat steeds vijf van de één linken naar de volgende vijf en die link je weer naar vijf anderen, die weer naar vijf anderen, want die hebben allemaal als gemeenschappelijke factor dat ze gaan over het schilderen van je buitenmuur.
Dus dat zijn eigenlijk de drie manieren waarop je intern kan linkbuilden en afhankelijk van je doelstellingen en afhankelijk van hoe groot je gebied is en hoe groot je website wordt is een van de manieren beter geschikt en ook meer praktisch uitvoerbaar. Maar door die interne linken laat je heel duidelijk aan Google zien welke pagina’s iets met mekaar te maken hebben, welke gemeentes of welke plaatsnamen het meest belangrijk zijn en dat zal je heel erg helpen om te scoren in Google. Ik raad je in elk geval aan om alle diensten die in dezelfde plaatsnaam plaatsvinden om die aan mekaar te koppelen, dus koppel alle Bodegraven pagina’s aan mekaar. En afhankelijk van hoe groot je site is koppel je daar omliggende gemeentes aan of bijvoorbeeld alle gemeentes of steden binnen dezelfde provincie als je er niet zoveel hebt. Maar zorg dat daar een logische opbouw voor is.
En het laatste belangrijke stukje wat je in zo’n geval moet doen is zorgen dat elke pagina of elke cluster van pagina’s, bijvoorbeeld de cluster van alle Bodegraven pagina’s, dat die lokale linken krijgen. Dus als je aan de gang gaat met lokale media, zorg dan dat bijvoorbeeld de digitale kranten van Bodegraven linken naar de Bodegraven pagina’s. Mocht je directories gaan doen, kijk dan of je een Bodegraven.startpagina.nl kan vinden en die kan linken naar één of meer Bodegraven pagina’s. Wil je bijvoorbeeld met linkpartners aan de slag, wat ik niet zou aanraden maar als je het toch wil doen, zorg er dan voor dat je websites vindt die in Bodegraven zitten en laat die linken naar de Bodegraven pagina’s.
En het voordeel daar weer van is, is dat je eigenlijk best makkelijk heel veel potentiële linkpartners kan vinden. Want elke plaats heeft wel een vereniging die ja kan sponsoren, lokale media, noem het maar op. Dus op die manier kan je elke pagina of elke cluster met pagina’s heel lokaal houden en dat is wat Google graag wil zien. En natuurlijk zijn er nog veel meer linkbuilding methodes, maar daar hebben we een apart blogpost voor met meer dan 100 linkbuilding strategieën, dus daar link ik even heen. Maar hou er rekening mee dat als je lokaal gevonden wil worden dat je ook moet zorgen voor lokale linken.
En dat is de strategie om als landelijke partij te scoren op lokale zoektermen. En dat betekent dus helaas dat het wel veel werk is, maar het voordeel daarvan is dat heel veel concurrenten dat ook niet doen, de meeste pakken een paar grote steden en dat is het. Dus op die manier kan je wel heel snel heel veel traffic genereren en je kan ervoor zorgen dat je eigenlijk in elke plaats goed vertegenwoordigd bent. Dus ik zou zeggen zet ‘m op én ik komt natuurlijk de volgende keer weer terug met nog veel meer advies over conversie optimalisatie, over Voice, over YouTube en over SEO.