Wat is de Omission Bias en Hoe Gebruik Je Dit Online?

by Bart van der Meer juni 08, 2019
omission bias

Gebruik Omission bias om Jouw Conversies te Verhogen

De omission bias is één van de vele denkfouten die wij als mens hebben. Door erachter te komen wat deze denkfout inhoudt, weet je beter hoe je mensen naar een conversie kunt leiden.

Wat is de Omission bias

Omission bias is een cognitieve denkfout die uitlegt dat mensen de neiging hebben om acties sterker moreel te veroordelen dan non-acties.

Omission bias voorbeeld

Een voorbeeld uit de praktijk is wanneer ouders besluiten hun kinderen niet te vaccineren vanwege de potentiële kans op overlijden, zelfs wanneer de waarschijnlijkheid dat de vaccinatie de dood zal veroorzaken veel minder waarschijnlijk is dan de dood door de ziekte wordt voorkomen. Een ander voorbeeld is er één van een tenniswedstrijd. Stel dat jij je tegenstander tegenkomt in de sportkantine. Je weet dat je tegenstander allergisch is voor gluten, je kunt daar twee dingen mee doen.

  • Situatie A: Jij bestelt een portie bitterballen en geeft er één aan hem, je zegt dat hij glutenvrij is terwijl hij vol met gluten zit. Hierdoor vergroot je de kans op winst, mensen geven aan dit immoreel te vinden.
  • Situatie B: Je ziet dat de bardienst de verkeerde bitterballen serveert die niet glutenvrij zijn. Zou jij dit aangeven bij de bardienst zodat ze het zouden veranderen? De meeste mensen vinden dit niet immoreel en zouden er niks van zeggen.

Omission bias tips

Er zijn verschillende manieren waarop je omission bias kan laten terugkomen op je website. Hierbij kun je denken aan:

  • Zorg ervoor dat je de juiste kant van mensen stimuleert door middel van goede content.
  • Besteed aandacht aan de manier waarop je de keuzes voor de bezoeker benoemd en uitwerkt.
Social Shares

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *