Wat is de Optimism bias en Hoe Gebruik Je Dit Online

by Bart van der Meer juni 08, 2019
optimisme bias

Door middel van de optimism bias kun je eenvoudig de bezoekers op je website leiden naar een conversie.

Transcriptie: Optimism Bias

Hey, mijn naam is Bart van Klik Proces en ik ga je uitleggen wat rappers, influencers en ondernemers met elkaar gemeen hebben en hoe je dit kan gebruiken om de conversies van jouw website of webshop te verhogen, ook als je geen ondernemers, rappers of influencers als doelgroep hebt.

Als je een kant-en-klare techniek wil leren om direct aan de slag te gaan om jouw conversies te verhogen, dan is dit helemaal perfect voor jou.

Wat Hebben Rappers Influencers en Ondernemers Gemeen?

Ondernemers en rappers en influencers zijn eigenlijk raar volk. En daar bedoel ik niet mee dat ze allemaal aardig zijn of onaardig of vreemd ofzo, maar daar bedoel ik mee dat ze één ding gemeen hebben wat ze eigenlijk heel apart maakt. En ik zal even uitleggen wat ik daarmee bedoel. Ondernemers, rappers en influencers doen namelijk iets waarvan statistisch gezien de kans eigenlijk relatief klein is dat het ook echt gaat lukken wat ze voor ogen hebben, de kans dat ze slagen en hun doel bereiken is eigenlijk klein, misschien wel zo klein dat je bij jezelf denkt, waarom zou iemand dat met gezond verstand in godsnaam gaan doen?

Bijvoorbeeld als je een onderneming begint, binnen een jaar stopt 30%, in het tweede jaar stopt 15% nog eens, in het derde jaar stopt ook nog eens 15%. Na drie jaar tijd is 60% van alle ondernemingen die gestart was is gestopt. En in vijf jaar, faalt 70% van alle ondernemingen die zijn gestart. De kans is veel groter dat het niet gaat lukken dan dat het wel gaat lukken. En bij rappers is dat natuurlijk een beetje hetzelfde. Nou, ik kon geen cijfers vinden van hoeveel rappers of wannabe rappers er zijn en hoeveel uiteindelijk succesvol worden maar ik ga er even vanuit dat er een aantal zijn die heel succesvol zijn, 10, 20, misschien 50 of 100 en dat er heel, heel, heel veel mensen zijn die succesvol proberen te worden als rapper. En datzelfde geldt ook voor influencers.

Hoeveel mensen willen wel niet bekend worden als influencer op YouTube, op Instagram, via Twitch, via LinkedIn, noem het maar op en hoeveel mensen daarvan, welk percentage daarvan slaagt uiteindelijk? Een heel klein percentage. Om allerlei redenen waar we nu niet op ingaan, maar het feit is dat heel veel mensen het willen, heel veel mensen het ook op de één of de andere manier proberen en maar een heel klein percentage wordt er succesvol mee. En zo zijn er nog veel meer bepaalde groepen waarvan je kan afvragen van waarom beginnen mensen daar aan? Denk bijvoorbeeld aan topsporters, weet je, dat je voetballer wil worden. Hoeveel voetballers zijn er nu echt succesvol?

Ik ben niet zo’n voetbalfan, dus ik weet het niet precies maar laten we even zeggen dat er 20 clubs in Nederland op het hoogste niveau spelen, die allemaal 15 spelers hebben, dan heb je een paar 100 succesvolle voetballers. Nou dan kan je natuurlijk nog naar het buitenland en zo, dat begrijp ik maar in verhouding met het aantal mensen dat voetballen en het aantal mensen dat prof willen worden is de kans dat het lukt extreem klein. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor voetbal, dat geldt voor elke topsport, maar eigenlijk geldt het voor elk veld waarin als je bovenaan de top staat het succes echt geweldig is en echt fantastisch is in geld of in vrijheid of hoe beroemd je bent, maar tegelijkertijd zijn er ook zoveel mensen die dat willen of die dat proberen dat je je af kan vragen, waarom zou je daaraan beginnen want de kans dat het lukt is gewoon zo klein.

Denk bijvoorbeeld ook aan dat je iets kan winnen met gokken, terwijl gokken er vrijwel voor gemaakt is dat je verliest, denk aan het actief beleggen met aandelen, ruim 70% van alle beleggers verliest geld. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de kans dat rokers inschatten dat ze longkanker krijgen, hé bijna geen enkele roker verwacht ook echt dat die longkanker krijgt of hoeveel mensen er rijden onder invloed, dat ze denken, ja het is wel levensgevaarlijk maar ik red het wel. Nou, deze doelgroepen hebben wel een aantal dingen met elkaar gemeen. Ze zijn misschien overwegend jong, ze hebben misschien het een en ander opgeofferd om hun doel te bereiken, ze zijn misschien gemiddeld genomen ambitieus, maar daar wil ik het niet over hebben.

De Optimism Bias

Ik wil het hebben over één specifiek onbewust psychologisch effect wat hier in werking is en waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord en waarschijnlijk weten de meeste mensen niet eens dat ze onder invloed hiervan zijn maar dat is wel degelijk zo. Het is één psychologisch effect waardoor al deze mensen veel te optimistisch zijn over hun kans van slagen. En dat kan positief zijn als in dat je een positie in de markt gaat veroveren of dat je succesvol wordt of dat kan een soort positief zijn in het negatieve, de kans dat je een bepaalde ziekte of de kans dat een bepaald ongeluk bij jou gebeurt. Er is één onbewuste denkfout van al dat ongebreidelde optimisme en die heet met een prachtig woord de optimism bias. Oftewel de denkfout van optimisme.

Ik ga je nu precies uitleggen hoe die denkfout precies werkt, waarom dit zo’n grappig maar tegelijkertijd ook verraderlijke denkfout is van mensen en natuurlijk hoe je dat kan gebruiken om de conversies, om de sales van jouw website of shop te verhogen. Inclusief uiteraard zoals je gewend bent, praktische voorbeelden en handleidingen om het vandaag nog toe te passen. De optimism bias is ook wel bekend onder andere namen, het wordt ook wel comparative optimism genoemd of unrealistic optimism en dit psychologische effect, deze denkfout is heel erg nauw verbonden met het better than average effect maar het is toch net een klein beetje anders. Maar in heel veel gevallen zijn die twee effecten eigenlijk tegelijk aan het werk en ik heb een andere video gemaakt over het better than average effect.

Wat is de Optimism Bias?

De optimism bias ook wel comparative optimism of unrealistic optimism genoemd, is een cognitieve denkfout die uitlegt dat een persoon gelooft, zonder daarvoor bewijs te hebben dat de kans op een negatief effect voor diegene veel kleiner is en de kans op een positief effect veel groter is voor hemzelf dan voor gelijkgestemden.

In het normaal Nederlands vertaald, iemand gelooft , er is geen enkel bewijs voor, dat de kans dat hem iets negatiefs overkomt bijvoorbeeld het krijgen van longkanker door roken, dat die kans veel kleiner is, zonder daarvoor bewijs te hebben of dat de kans dat iets positiefs gebeurt.

Bijvoorbeeld dat hij wel een beroemde rapper wordt maar de rest niet, dat die kans voor hem veel groter is dan voor gelijkgestemden. En gelijkgestemden zijn uiteraard mensen in min of meer dezelfde situatie.

En dat kan in positieve zin van, ik ga veel meer geld verdienen dan mijn gelijkgestemden als in negatieve zin, ik word veel minder snel verslaafd aan drugs dan mijn gelijkgestemden. En wat helemaal hilarisch is is dat dit zelfs voorkomt bij dieren, zelfs bijvoorbeeld bij vogels en bij ratten is dit effect te merken.

Daar zit een hele dunne scheidingslijn tussen optimistisch zijn of tussen overmoedig zijn en de optimism bias kan eigenlijk voor beide zorgen. Hij kan iemand optimistisch maken wat een positief gezond iets kan zijn en hij kan ook iemand overmoedig maken wat natuurlijk niet de bedoeling is.

Optimism Bias Voorbeelden

Wat concrete voorbeelden van de optimism bias.

Nou, sowieso zal je die in je dagelijks leven veel voorbij horen komen. En je kan dat herkennen als iemand namelijk zegt van ja ik weet dat heel veel mensen dit of dat al hebben geprobeerd, maar en die uitleg van maar is eigenlijk een uitleg waarbij je dan een beetje je twijfels hebt, dat het een uitleg is waarbij je dan denkt, ja, ik weet niet of dit nu echt wezenlijk een verschil is tussen jou en ieder ander die dit al geprobeerd heeft.

En bijna altijd gaat die reden waarom mensen vinden dat zij het wel gaan redden gaat uit van persoonlijke kwaliteiten waarvan ze vinden of denken dat andere mensen die dan niet hebben of niet hebben gehad of niet goed hebben toegepast. Ik ben slimmer, sneller, ik werk efficiënter, ik doe het beter, ik heb betere connecties, noem het maar op.

Bijvoorbeeld beleggers die denken dat ze veel minder vatbaar zijn voor verliezen of door bepaalde fouten te maken ondanks het feit dat 70% van alle beleggers geld verliest ten opzichte van geld winnen. Ook een typisch voorbeeld is het niet gaan naar doktersafspraken als er iets mis met je is of als je het gevoel hebt dat er iets mis is.

Het niet dragen van een gordel bijvoorbeeld want jou overkomt een ongeluk toch niet. Iedere fan die je ooit hebt gevraagd naar wat zijn de kansen van jouw club dat je dit seizoen kampioen wordt?

En of je het nou over voetbal hebt of over honkbal, het maakt niet uit want iedere fan denkt namelijk om totaal onrealistische of vage redenen dat zijn club het dit jaar toch wel gaat halen, hé dit jaar gaan we echt eerste worden, terwijl dat doorgaans gefundeerd is op niks, op hoop, op geloof. En dan heb je een beetje last van de optimism bias.

Dat geldt ook voor elk stel dat gaat trouwen. Ongeveer 40% van alle huwelijken eindigt in een scheiding, maar er zijn al diverse onderzoeken geweest die hebben voor een huwelijk gevraagd aan het stel, hoe groot schatten jullie de kans in dat jullie huwelijk eindigt in een scheiding en het is 0%. Geen enkel stel verwacht dat zij eindigen in een scheiding, maar 4 op de 10 eindigen in een scheiding, da’s nogal optimistisch . En tenslotte het befaamde voorbeeld van kinderen want gemiddeld genomen denkt iedereen dat zijn kind om wat voor reden dan ook een wonderkind is. Terwijl daar natuurlijk geen reden voor is en het is statistisch onmogelijk dat ieder kind een wonderkind is of heel bijzonder is. Behalve mijn Lynn natuurlijk, want dat is uiteraard wel een wonderkind.

Waarom is de Optimism Bias zo Krachtig?

Waarom is die optimism bias zo belangrijk en waarom is die zo krachtig? Dat is omdat blijkbaar heel veel mensen het idee hebben dat hun situatie misschien niet ideaal is maar dat zij unieke kwaliteiten hebben die ervoor gaat zorgen dat zij zich wel uit de situatie gaan redden of dat zij de situatie omtoveren tot een succes.

Ondanks het feit dat heel veel gelijkgestemden dat niet is gelukt, ze denken allemaal dat zij een uniek voordeel hebben ten opzichte van al die andere mensen wat hun gaat helpen om ervoor te zorgen dat het wel tot een goed einde gaat komen. Nou, in theorie is iedereen vatbaar voor de optimism bias als je mensen op de juiste manier aanspreekt.

Wie Kan Je Bereiken met de Optimism Bias?

Ik ga het niet hebben over de mensen die er wel vatbaar voor zijn want je kan ervan uitgaan dat dat praktisch iedereen is, maar er zijn wel specifieke groepen die er gewoon niet of nauwelijks vatbaar voor zijn en als ik ze noem dan denk je ja, da’s eigenlijk best logisch. Denk bijvoorbeeld aan mensen die een burn-out hebben, die depressief zijn, die psychiatrische klachten of problemen hebben, die langdurig ziek zijn of langdurige klachten of problemen hebben en gemiddeld genomen mensen die veel of snel in de stress schieten.

De zogenoemde stresskippen hebben doorgaans niet zo heel veel last van de optimism bias.

In feite de groepen of de individuen die als standaard niet zo optimistisch zijn. Ken je iemand die standaard wat negatiever is dan heeft die waarschijnlijk geen last van de optimism bias en bepaalde groepen die voor de hand liggend zijn. Als dat jouw doelgroepen zijn dan kan je dit niet toepassen. Zijn jouw doelgroepen niet per sé negatieve mensen, dan kan je de optimism bias toepassen en dat is het grootste deel van de bevolking en het grootste groep van de doelgroepen.

Hoe Pas Je de Optimism Bias Toe?

Heel praktisch, heel concreet, hoe pas je die optimism bias toe? Nou, je kan dit toepassen als je meer conversies wil draaien, als je meer wil verkopen. En dit pas je voornamelijk toe op het punt waar je daadwerkelijk gaat verkopen, op productpagina’s, op dienstenpagina’s, in salesfunnels, de plekken waar je mensen echt aan het overtuigen bent om iets te kopen of om een offerte aan te vragen. Niet op bijvoorbeeld categoriepagina’s die alleen maar bedoeld zijn voor navigatie of homepages of blogposts, daar is het niet geschikt voor.

Er zijn een aantal dingen die je kan doen.

Het eerst is en dat is het meest krachtige ook meteen, het drukken op de like knop als je op YouTube kijkt of een reactie achterlaten, kleine moeite, helpt ons enorm om onze video zichtbaar te maken dankjewel daarvoor.

Maar daarnaast heb je toch wel één ding dat het meest krachtige is om toe te passen.

Dat is namelijk dat je iemand een reden gaat geven om optimistisch te zijn. Oom die optimism bias aan te spreken ga je iemand een specifiek argument geven waardoor die optimistisch kan worden.

En als ik het noem dan zeg je ja, ik herken dit. Meestal heeft dit de vorm met een koptekst bijvoorbeeld, het geheim van de rijken, of de meeste topsporters die dit doen worden succesvol, het is het benoemen van één specifiek argument of één specifieke reden waarvan mensen denken, ha ha, nu ik dat weet heb ik een oneerlijk voordeel en is mijn kans van slagen meteen heel veel groter geworden.

Meestal heeft dat te maken met een tactiek die je onthult of een strategie of een bepaald model wat in het verleden als succesvol is geweest wat zogenoemd alle succesvolle mensen gebruiken.

Vooral tussen quotes want natuurlijk gebruikt niet iedereen hetzelfde model maar dat je ze iets geeft dat mensen denken, potverdikkeme, nu ik dit weet heb ik een voordeel ten opzichte van de rest en zie ik mijn kansen opeens heel erg goed in om dit te laten slagen. Ook kan je heel concreet mensen aanspreken met zinnen die de optimism bias eigenlijk aanspreken.

Ook kan je heel concreet mensen aanspreken met zinnen die die optimism bias activeren bijvoorbeeld door een zin te zeggen als, ik weet dat heel veel mensen dit niet redden maar wij weten allebei dat jij het wel gaat redden. Of, je bent hier niet om te falen het maakt niet uit wat de rest doet, jij gaat het halen.

Door dat te benoemen spreek je eigenlijk aan van ik weet dat veel mensen dit niet halen maar jij gaat het wel redden en als je dat combineert met een argument waarom, hé dat oneerlijke voordeel dan is de kans heel groot dat die optimism bias gaat werken. Daarnaast doe je er goed aan om mensen zo veel mogelijk het gevoel te geven van controle. Want hoe meer controle je hebt over de situatie, hoe meer jij de uitkomst van die situatie in je hand hebt, hoe meer controle, hoe groter de kans is dat die optimism bias ook z’n werk kan doen. Daarbij is het ook slim om als er een bepaald risico zit in wat jij verkoopt om te zorgen dat in wat voor getal je dat ook uitdrukt, maar dat dat een heel laag getal is. Want wat er namelijk gebeurt is als het risico heel laag is, dat je bijvoorbeeld zegt, 1 op miljoen, dan schatten de mensen eigenlijk automatisch die kans nog lager in als in ja, dat gaat mij niet overkomen. Weet je, 1 op een miljoen ja dat gaat mij echt niet gebeuren.

Da’s ook een typisch voorbeeld van een andere denkfout, de base rate neglect, da’s iets waar ik al een andere video over heb gemaakt maar even simpel gezegd, mensen zijn gewoon heel slecht in het inschatten van hun kansen, als jij de kans op een bepaald risico heel laag maakt, dan in hun hoofd maken mensen dat risico dan eigenlijk niet bestaand. Hé ze zijn nogal optimistisch over het risico. Wat ook slim is is om unieke eigenschappen te benoemen van de persoon die het leest of van de groep tot wie die persoon behoort, om ze op basis daarvan dat voordeel te geven wat ze dan hebben ten opzichte van andere mensen of andere groepen.

Je ziet dit bijvoorbeeld heel vaak bij ondernemers dat ze dan benoemen dat ze zoveel uren in de week maken waarbij elke ondernemer denkt, ja, ja ik maak inderdaad heel veel uren, nou dat zal mijn voordeel dan wel zijn ten opzichte van andere mensen. Terwijl dat helemaal niks met mekaar te maken hoeft te hebben.

Optimism Bias Tips

Door je doelgroep goed te kennen en uniek te benoemen wat die groep, zeg maar uniek maakt of kwaliteiten waarvan je bijna zeker weet dat zij die hebben en die te gebruiken als onderscheidend vermogen ten opzichte van andere groepen, ten opzichte van gelijkgestemden, dan gaan mensen dat in hun hoofd maken tot hey, dit is mijn oneerlijke voordeel ten opzichte van de rest en dat helpt nog meer als je in je content een hele duidelijke wij tegen hun situatie maakt.

En dat kan echt van alles zijn, dat kan zijn dat wij als ondernemers tegen de overheid of tegen de mensen in loondienst, het kan zijn marketeers tegen boekhouders en data-analisten, het kan zijn de ene club tegen de andere club, het kan zijn mannen tegen vrouwen, het kan zijn huismoeders ten opzichte van werkende moeders, het maakt niet uit maar hoe meer je een wij tegen de rest of wij tegen verschillende groepen situatie maakt, hoe groter de kans is dat ze dat weer aangrijpen om te denken hey, ik ben inderdaad anders dan de rest, kom je weer terug op het oneerlijke voordeel en vanuit daar kan ik weer optimisme mezelf aanpraten want ik ben anders dan de rest.

En dat kan al zo simpel zijn als dat je een hele lange salespagina hebt en dan dat je op 3/4 van de pagina benoemt, als je dit leest heb je al meer gelezen dan 90% van iedereen die op deze pagina komt. Alleen door dat al te benoemen heb je al gezegd dat ik eigenlijk anders ben dan de rest want 90% van de mensen komt niet zo ver, hey dat doe ik goed, hey ik ben uniek, ik ga het wel redden.

Zo simpel kan het zijn.

Geef daarom mensen ook een duidelijke reden om zich af te zetten tegen normale kansen. Als je van beleggers weet dat 70% van de normale beleggers geld verliest en toch blijven mensen het doen, dan doen ze dat omdat zij een reden hebben of een gevoel hebben dat zij niet onder die normale kansen vallen. En waarom dat gebeurt is omdat degene die het leest of degene die het ziet die heeft alle informatie en context van zichzelf. Hé, die weet precies wat die is, wat die in z’n leven gedaan heeft en alles erop en eraan. Maar van andere mensen of andere groepen weet die persoon dat uiteraard niet. En dat betekent dat je die persoon zichzelf in alle context, met alle info kan laten vergelijken met een stereotype beeld van een andere groep.

Bijvoorbeeld jij als belegger bent slim en alle andere beleggers zijn dom. Nou er is geen belegger die het daar waarschijnlijk oneens mee gaat zijn. Wat ze bijvoorbeeld ook vaak doen bij beleggen is dat ze een bepaalde groep pakken, laten we zeggen dat ze doctoren aan het beleggen willen krijgen en dan gaan ze zeggen van ja, maar je hebt zo veel jaar gestudeerd, je hebt daarna nog een keer zoveel jaar gestudeerd, je hebt al zoveel jaar een praktijk, jij bent slimmer dan normale mensen of slimmer dan de rest jij bent ook goed in beleggen. Een redenering die nergens op slaat maar hij werkt wel. En dat kan je heel erg vergroten door je doelgroep zo goed mogelijk te beschrijven, hé hoe beter iemand zich kan identificeren met de groep die je beschrijft, hoe beter die die unieke kwaliteiten aan zichzelf kan toekennen, kan denken, ja inderdaad dat is zo bij mij. Hoe groter de kans is dat ik me kan onderscheiden van de normale kansen of van het normale slagingspercentage.

Dat zijn de tips om de optimism bias toe te passen. Als je twee dingen onthoudt van deze video, onthoud dan dit, één, vrijwel iedereen is vatbaar voor de optimism bias, bijna alle doelgroepen, bijna iedereen. En twee, om het toe te passen moet je alleen maar iemand een gevoel geven dat die een uniek voordeel heeft ten opzichte van de rest en dat hoeft niet echt gestaafd te zijn. Dat hoeft niet eens echt waar te zijn, het moet een gevoel zijn wat iemand heeft en het is niet zo ingewikkeld om iemand zichzelf beter of anders te laten voelen dan de rest als je je doelgroep goed kent. Dit is echt voor 99,9% van alle producten, van alle diensten, van alles toepasbaar.

Ik zou zeggen ga aan de slag, pas dit toe, vandaag nog en je zal zien dat je conversiepercentages meteen toenemen.

Social Shares

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *