Krachtige Linken Scoren Door Sponsorship Linkbuilding

Wil Je Goede Doelen Steunen EN Bijzonder Krachtige Backlinks Scoren? Dat Kan Via Sponsorship Linkbuilding.
Transcriptie: Krachtige Linken Scoren Door Sponsorship Linkbuilding
Hey, mijn naam is Bart van Klik Proces en ik ga je de tactieken uitleggen om snel hele kwalitatieve backlinks te halen via sponsorship linkbuilding of sponsoring linkbuilding. Ik ga je precies vertellen wat het is, voor wie het geschikt is, hoe je het toepast, de voordelen, de nadelen en natuurlijk een praktische handleiding hoe je het zelf kan doen. Welkom bij Klik Proces, met informatie over betere rankings, meer bezoekers en een hogere omzet. Elke werkdag praktisch advies voor meer organische groei via SEO, conversieoptimalisatie, YouTube en Voice.
Maar voordat we verder gaan met het filmpje, graag een momentje aandacht voor onze sponsor, James Hondenbrokken, de hondenbrok perfect voor elke Labrador die eigenlijk toch wel alles eet. Nou, over dat soort sponsoringen gaan we het niet hebben. Wat is sponsorship linkbuilding? Nou, sponsorship linkbuilding is het sponsoren van een organisatie met als doel een backlink te verkrijgen naar jouw website. Jij helpt de organisatie en in ruil daarvoor krijg jij een backlink van hun website. En als je er over na gaat denken, dan weet je vast wel heel veel verschillende soorten organisaties die je kan sponsoren. Denk aan sportclubs, denk aan Non-profits, denk aan lokale goede doelen of nationale goede doelen, denk ook aan bijvoorbeeld sportevents of andere soorten events. Heel veel dingen met een bepaalde artistieke insteek, andere vormen van stichtingen, bijvoorbeeld voor ouderen en natuurlijk musea.
Allemaal organisaties die je kan sponsoren en wat de moeite waard kan zijn op het gebied van linkbuilding. En aan sponsorship linkbuilding zitten een paar hele grote voordelen. Een daarvan is, je hebt geen content nodig om dit toe te passen. Het tweede is dat het eigenlijk niet uit maakt waar je website precies over gaat of hoe autoritair die is of hoe lang je al bezig bent. Heel veel factoren over jouw website tellen niet, want: jij geeft een x bedrag of een x aantal spullen of je doneert je tijd of moeite of jij geeft iets aan die organisatie en in ruil daarvoor krijg je een link naar je website. Dat is de deal en dat heeft dus veel met met hun te maken, de gene die je sponsort, dan met jouw website. Daarnaast weten de meeste organisaties niet dat je sponsort puur voor de backlink, dus dat betekent dat ze maar wat graag jouw geld of jouw tijd of jouw moeite of jouw spullen in ruil voor zo’n linkje op je website, want wat hun betreft is dat niks, dat is even invullen en klaar.
En dat betekent dat je met sponsorship linkbuilding voor relatief weinig geld of weinig tijd echt hele goeie backlinks kan veroveren. En niet alleen dat, je bent vrijwel gegarandeerd dat die geplaatst wordt als je maar bijvoorbeeld het bepaalde bedrag overmaakt. Dus ik heb hier bijvoorbeeld een voorbeeld, deze hebben we zelf gevonden. Trust flow 30 en voor 50 euro per jaar heb je hier een backlink op de homepage en zo hadden we vanuit deze organisatie nog twee anderen gevonden met ongeveer dezelfde cijfers. Dus dit is maar een voorbeeld. Hier zie je nog een andere, dit is een trust flow 20, maar ook deze kost 50 euro per jaar. En eerlijk gezegd, een trust flow 20 of hoger voor 50 euro per jaar is echt geen geld. Potentiële sites of organisaties om te sponsoren zijn eigenlijk best makkelijk te vinden en ik ga je precies vertellen hoe je dat kan doen. Daarnaast is een link zo geregeld, want als je eenmaal dat geld hebt overgemaakt of de spullen hebt opgestuurd, ja, dan komt die link er vrij snel.
Sponsoring kan ook heel erg lokaal, dus het kan ook onderdeel zijn van je lokale SEO, want je krijgt daarmee lokale linken. En wij zitten in Bodegraven, dus wij krijgen linken vanuit websites die ook gericht zijn op Bodegraven, goeie doelen die in Bodegraven zitten, dus het zijn super relevante linken. Wat ik al zei, het is heel makkelijk om ze te krijgen, je hebt er geen content voor nodig, het maakt niet uit hoe oud je site is of hoe groot die is of heel veel andere factoren die op andere manieren van linkbuilden wel belangrijk zijn en het allermooiste is natuurlijk dat het geld wat je overmaakt of de spullen die je doneert of de tijd die je er in steekt, dat gaat allemaal naar een goed doel in plaats van dat het gaat naar een commercieel bedrijf. En dat voelt toch net even beter.
Oftewel, sponsorship linkbuilding biedt heel veel voordelen. En als je een vliegende start wilt maken, als je snel linken wilt scoren en wilt dat ze snel online zijn, dan is sponsorship linkbuilding echt super. Maar er zitten ook een paar belangrijke nadelen aan sponsorship linkbuilding en het belangrijkste is dat een sponsoring doorgaans voor een jaar is, dus elk jaar moet je opnieuw dat bedrag betalen of als je het slecht treft iets meer, voor dezelfde link. En als je een bepaald jaar budget of een bepaald jaar budget hebt voor je linkbuilding en de meeste bedrijven hebben dat, als je alleen maar sponsorship linkbuilding, ja op een gegeven moment is dat budget dan uitgegeven en dan kan je niet meer verder groeien. Wat dat betreft lijkt het best wel een beetje op Search engine advertising. Je kan er hele goeie ROI uit halen, maar er zit wel een bepaald plafond aan.
Hou er natuurlijk ook rekening mee dat je jouw bedrijf openlijk verbindt met het bedrijf dat je sponsort, dus denk er wel over na wat je sponsort, dat je daar geen gelazer mee kan krijgen. Het kan soms wat frustrerend zijn dat bijna altijd de backlinks een afbeelding is, want wat ze bijna altijd doen is dat ze jouw logo vragen, dat logo maken ze aanklikbaar en dat linkt naar de homepage van je website. Dus het is, een, een afbeelding logo, waarbij het vaak heel moeilijk is om mensen de alt-tag in te laten vullen, zodat je nog een anchor tekst hebt, dus bijna altijd heb je gewoon een lege afbeelding. Tekst voor elkaar krijgen als link is echt heel moeilijk, ten minste, bedrijven weten gewoon niet goed hoe ze dat moeten doen. En het linkt bijna altijd naar je home page. Zeg maar 95% van de tijd linkt het naar je home page. En als dat niet de pagina is die je eigenlijk wilt laten scoren in Google, dan kan het effect relatief klein zijn.
Als er veel sponsoren zijn van dezelfde organisatie, ja dan heb je heel veel linken op een pagina en dat kan nadelig zijn of dat kan zelfs helemaal niet de moeite waard zijn. Hou er ook rekening mee dat, ondanks dat het makkelijk is om er veel te vinden, dat je ze natuurlijk wel moet filteren, dat je die mensen moet gaan mailen om te vragen wat een link ongeveer kost of wat er voor nodig is en daar kan heel veel tijd in gaan zitten. En daar komt ook nog bij dat als je eenmaal contact met de meeste organisaties hebt, dat ze bijna altijd je proberen iets te verkopen. Dus jij wilt sponsoren voor een X bedrag en zij willen altijd nog een groter bedrag hebben of meer spullen hebben dat je er meer tijd in gaat steken in ruil voor bepaalde social media Mentions of een vlog of zulke dingen waar je als linkbuilder natuurlijk niet zo veel aan hebt. Dus hou er rekening mee dat, hoewel het makkelijk te vinden is en makkelijk voor elkaar te krijgen is, dat er wel een hoop tijd in gaat om de juiste te vinden en de juiste er uit te filteren en daarmee te onderhandelen.
Maar het is natuurlijk wel zo dat als je het systeem volgt wat ik je zo meteen ga vertellen dat het je al heel veel tijd scheelt en dat het natuurlijk zo is, als je het vaker doet, wordt je er steeds meer bedreven in. Er zijn eigenlijk twee manieren om dat proces te starten en dat ligt er aan of je lokale linken wil of dat het je niet zo veel uitmaakt. Dus als je lokale linken wilt dan moet je bij de zoekopdracht in elk geval altijd je plaatsnaam noemen, maakt het jou verder niet uit, dan kan je die plaatsnaam vergeten en dan ga je gewoon simpelweg zoeken op inurl en dan een bepaald woord, bijvoorbeeld ‘Sponsoren’ of ‘sponsors’ of ‘sponsor-worden’. Nou, dat zijn er drie. Bij ons op de website hebben we er een stuk of twintig, ook een aantal waar je niet zo snel aan zou denken, dus al wil je de hele lijst hebben met mogelijkheden om sponsorwebsites te vinden of websites die je kan sponsoren, dan moet je even naar onze website gaan, kan je die hele lijst downloaden en dan heb je een stuk of twintig manieren.
En naast inurl zoeken kan je ook zoeken op die zelfde woorden, maar dan gebruik je intext, dus of het in de tekst staat in plaats van of het in de url staat. Dus op die manier vind je of websites die het letterlijk in de URL hebben staan of die het duidelijk in een tekst hebben op hun pagina en daarmee zijn je zoekopdrachten dus altijd heel erg relevant. Dus dat wordt al heel snel een hele grote lijst, want er zijn echt ongelooflijk veel organisaties die gesponsord willen worden.Maar dan moet je ze gaan kwalificeren, want niet elke website is vanuit een linkbuilding perspectief de moeite waard. Dus wat je dan wilt doen is of je wilt ze een voor een na gaan lopen en checken op ahrefs, op verkeer, op Majestic trust flow en citation flow of je wil het op Moz DA, dat ligt er heel erg aan wat voor software je gebruikt om een bepaalde website te kwalificeren, dat laat ik even aan jou. Maar bijna allemaal hebben ze wel een bulk functie om een hele spreadsheet te checken, zeker als je een betaald account heb en als je een onbetaald account heb, dan zal je ze even een voor een moeten gaan checken.
Maar dat kan je gebruiken om te bepalen: is deze site überhaupt de moeite waard? En dat is natuurlijk altijd een kwestie van, ja wat gaat dit me uiteindelijk kosten in tijd, moeite of geld en hoe hoog zijn bepaalde getallen, maar doorgaans wil je iets wat onder DR, DA of TF 10 zit. Dus minder dan 10-TF, minder dan 10-DA of minder dan 10-DR, dat is over het algemeen nog niet echt de moeite (waard). Want zelfs als je de link gratis krijgt, dan gaat er niet echt iets veranderen voor je website in de ranking, daar is de link gewoon te zwak voor. Dus je begint met die uit je spreadsheet te filteren. Daarnaast kijken wij ook altijd naar verkeer, dus we willen bijvoorbeeld dat de website ten minste 500 bezoekers op de website heeft om op die manier er zeker van te zijn dat het niet een neppe website is of een gedoe is waar echt niemand zich mee bezig houdt. Er moeten toch wel wat mensen op zoek zijn naar die bepaalde website.
Maar dat hoeft je niet als metric te gebruiken, want heel veel van die goede doelen websites zijn niet SEO technisch goed ingericht, die scoren bijvoorbeeld alleen op de bedrijfsnaam, dus het is even aan jou om te bepalen of je verkeer ook belangrijk vindt of niet. Van de lijst die je overhoudt ga je vervolgens op zoek naar elke website individueel, dus elke website ga je aanklikken om te kijken, kan ik al iets vinden over wat het me kost om hier op de website te komen. Sommige websites hebben gewoon sponsorpakketten of die hebben een duidelijke vermelding dat het een X bedrag kost of een duidelijke verwijzing. Andere zeggen, als je ons wilt sponsoren, stuur hier dan een mailtje heen, in dat geval verzamel je die contact informatie. En als je niks vind, zorg dan in ieder geval dat je een e-mailadres verzamelt, want daar gaan we later zo meteen in het proces die mensen een mail sturen om te vragen hoe of wat.
Dus of je weet al wat een link kost en dan kan je meteen bepalen of je dat de moeite vind of niet of je hebt een email adres verzameld en het liefst ook een naam van iemand zodat je een mailtje kan sturen om te vragen wat het gaat kosten of wat je kan doneren of wat voor spullen er nodig zijn of dat je er tijd in kan steken. Het is maar net wat je zelf wil. Een aantal dingen daarin zijn een slecht teken en eigenlijk zou ik zeggen, als je dit tegenkomt, zou ik hem uit de lijst verwijderen. Een is als je inderdaad pakketten tegenkomt en dat is een goud, zilver, brons pakket of echt een business, businesspakketten of pakketten die gewoon heel duidelijk maken, we worden heel vaak gesponsord en de namen die je hier ziet zijn ook vaak van grote bedrijven, dus de Rabobank of Vodafone of iets in die zin, die zijn dan Platinum sponsor. Nou, dat is al een teken dat het je waarschijnlijk duizenden euro’s gaat kosten op zijn minst en dat is een link, als je het daarvoor doet, gewoon niet waard.
Dus als je eigenlijk al echt grote merken tegenkomt of Platinum en Gold en Silver sponsors, dan zou ik hem eruit halen, want de kans dat dat de moeite waard is, is echt heel klein. Ook als je complete sponsor pakketten tegenkomt zonder prijs en er staan woorden bij als hoeveel exposure je kan krijgen en de website bezoekers, ja, dat is een teken dat er gewoon veel gesponsord wordt, dat het voor die organisatie heel erg belangrijk is en daarmee ligt de prijs bijna altijd al te hoog. In feite kan je zeggen, hoe gelikt-er die sponsorpagina is, hoe groter de kans is dat het niet de moeite waard is. Andersom is dus het tegenkomen van logo’s van lokale bedrijven of relatief kleine bedrijven, dat is een goed teken en als je dus een pagina tegenkomt waar dus helemaal niet duidelijk op staat hoe je ze kan sponsoren of wie ze als sponsort. En in het proces gaan we die zeker meenemen, maar dat is in elk geval een goed teken, dat betekent dat er niet zo heel veel gesponsord wordt, dat ze een, graag op je aanbieding aan zullen gaan en twee, minder linken op een pagina is voor een linkbuilder alleen maar goed nieuws.
Als je vervolgens gaat mailen dan is een ding heel erg belangrijk en dat is waarschijnlijk anders dan misschien normale mails die je stuurt, namelijk dit is een transactioneel iets. Jij wil ze iets bieden wat ze graag willen hebben en in ruil daarvoor wil je iets vragen. En bij een transactionele mail, op het gebied van linkbuilding in elk geval, kan je meteen heel duidelijk zijn. Je kan gewoon direct aangeven wie je bent, wat je wilt, waarom je dat wil en hoe je het voor je ziet. Bijvoorbeeld als mijn bedrijf Bart’s Autoverhuur heet of je hebt een klant en diens naam is Bart’s Autoverhuur, dan kan je mailen naar de site en heel simpel zeggen: ik wil namens een klant of ik wil graag jullie sponsoren, daarvoor verwacht ik een bepaalde soort link of daarvoor verwacht ik een link met het logo naar onze website of ik verwacht een tekstuele link op de sponsorpagina naar onze website en daar heb ik een X bedrag voor over of ik wil daar Y voor sponsoren of ik wil daar zo veel tijd in jullie organisatie steken of ik wil een nieuwe website voor jullie maken, wat je dan ook te bieden hebt.
Dus wees duidelijk in wat je verwacht, wees duidelijk in wat je wil geven en wees duidelijk in de tijdsduur dat je verwacht dat die link blijft staan en doorgaans bij sponsoring is dat een seizoen of een jaar, dat hangt een beetje af van wie of wat je sponsort. Dat is de norm, dus als je voor langere tijd iets gesponsord wil hebben, dan moet je waarschijnlijk meer geven van wat je geeft, maar meestal als je iets in bulk koopt, dus voor meerdere jaren, kan je daar wel een bepaald voordeel van halen. Dus het hangt helemaal af van je budget of welke spullen je hebt of hoe graag je die link wil hebben. En dan is het een kwestie van je mail in de gaten blijven houden, goed opletten van welke organisaties hebben gereageerd, wat vragen ze, wat willen ze, op welke manier kunnen we het voor mekaar krijgen en welke van die linken is daardoor uiteindelijk het meest interessant en die ga je doen of als iemand een akkoord geeft op een bepaald budget, zegt u het meteen, nou gaan we het doen en je zorgt dat de sponsoring bij hun aankomt en je ontvangt de link. In feite is dat proces niet zo ingewikkeld. Je vind ze, je doet je aanbod en je houdt de communicatie bij. En op die manier kan je dus echt in korte tijd heel veel hele goeie linken bij elkaar harken.
En dan heb ik nog een aantal sponsorship linkbuilding tips voor je die wij inmiddels weten doordat we heel veel ervaring hebben met deze vorm van linkbuilding. En de eerste is dat je alles wat groot is en bekend wilt vermijden. Dus voetbalwebsites kan je vergeten, is veel te duur, dat geldt ook voor golf, voor tennis, soms zelfs voor basketbal, maar ook goeie doelen of stichtingen zoals het WNF of Amnesty, dat is allemaal veel te groot en in verhouding met de waarde van de website vrijwel nooit de moeite waard. Je moet dan echt denken aan 5 of 10 of 20 duizend euro die je moet doneren in ruil voor een link. Zelfs als dat een DA 80 of 90 is, is dat gewoon nog steeds niet de moeite waard. Dus tip nummer 2 is daarmee het tegenovergestelde, dat juist de goeie sites met onbekende organisaties of relatief onbekende sporten, die zijn vaak juist interessant, met name ook omdat die niet gewend zijn dat iemand ze überhaupt benadert voor een sponsoring, dus die zijn heel happig om van jou iets te krijgen en dat zijn ook vaak organisaties die niet zo veel geld per se nodig hebben of niet zo veel spullen nodig hebben, dus met een klein beetje zijn ze al heel erg blij.
Denk aan muziekverenigingen of bands of artiesten of zulke dingen. Ook krijgen zulk soort websites vaak wel goeie linken vanuit grote kranten, vanuit Wikipedia, vanuit lokale media, vanuit goeie websites, zeker als het non-profits zijn. Denk ook aan lokale goede doelen, bijvoorbeeld lokaal voor de ouderen of voor thuiszorg of voor kinderen die een bepaald probleem hebben. Zulke sites krijgen bijna altijd wel hele goeie linken binnen en worden niet zo vaak gesponsord, dus elke vorm van sponsoring is welkom. Een andere tip is dat je dit heel specifiek kan gebruiken om snel uit de Google Sandbox te komen. Dus de Google Sandbox is een filter die Google legt rondom nieuwe sites en dat duurt ergens tussen een paar weken tot wel een jaar, kan dat duren. En door in het begin meteen te gaan sponsoren en vanuit een paar autoritaire websites een link te krijgen, kan je direct uit de Sandbox komen of de tijd drastisch verkorten.
Dus het kan een hele specifieke goeie tactiek zijn om uit de Google Sandbox te komen, Daarnaast werkt deze tactiek extra goed als je je homepage inricht op een belangrijk zoekwoord, want zoals ik al eerder zei, de meeste linken zullen gaan naar je home page en het valt vaak niet mee om die naar een specifieke pagina te laten verwijzen. Dus zorg er voor dat je homepage is ingericht op een bepaald zoekwoord en zeker als je een lokale website hebt, dan is meestal de homepage echt het belangrijkste grootste zoekwoord en dan kan het super krachtig zijn. Mocht je het eigenlijk doen om een andere pagina te laten ranken, zorg er dan wel voor dat die een interne link heeft vanaf de home page naar dat artikel of naar die ene pagina, zodat die toch indirect heel erg profiteert van die sponsorship autoriteit die binnenkomt.
Wat ook een heel goed idee kan zijn is een goed doel of een lokaal doel wat je kent gewoon koud te mailen met de vragen of je ze kan sponsoren voor een bepaald bedrag of in ruil voor bepaalde spullen, in ruil voor die tekstuele link, want bijna alle non-profits, alle zulk soort organisaties die geen winstoogmerk hebben, die staan open voor sponsoring. Dus ookal hebben ze niet een specifieke sponsorpagina, koud mailen werkt heel goed bij zulk soort goeie doelen want alles wat ze binnenkrijgen is meegenomen. Ik raad je ook aan om in je mail duidelijk aan te geven dat je de communicatie graag via mail wilt laten verlopen, bijvoorbeeld zodat je dan alles op papier hebt. Want anders als je een stuk of vijftig of honderd mails verstuurd naar potentiële sponsorpartijen, dan wordt je de dag daarna helemaal gek gebeld van mensen die je proberen te up-sellen wat ik al zei of die bepaalde vragen willen stellen en dat kan qua communicatie en qua tijd van je zelf nogal vervelend worden. Dus geef duidelijk in je mail aan dat je via de mail graag een reactie wil zien.
Wat er ook bij kan helpen is dat je voor deze ene keer uit je handtekening je telefoonnummer verwijdert, want ja, dan maak je het wel heel makkelijk om toch alsnog die telefoon op te pakken. Wat ik ook kan aanraden, maar je moet wel heel erg letten op je verwoording dan is het zeggen dat je geen interesse hebt in een andere vorm van sponsoring, in hun lokale krant, in hun weekblad, via hun social media, dat je alleen maar geïnteresseerd bent in een online vermelding op hun website, want op die manier dek je eigenlijk die andere manieren van upsell of twintig mailtjes die heen en weer gaan, dat ze toch proberen om nog dat of dat ook te laten sponsoren en daarmee voorkom je dat. Dus hoe duidelijker en directer je bent, hoe beter het voor jou is en als het goed is ook beter voor die partij, want ze snappen beter wat je wil en als ze dat kunnen bieden hebben zij hun sponsoring binnen.
Dus al deze tips helpen je om de communicatie te vergemakkelijken, om sneller het resultaat te krijgen wat jij wil, om sneller de organisatie te helpen die die sponsoring krijgt, dus het is eigenlijk een win-win situatie als je dit toepast. En dat is het. Zo eenvoudig kan sponsorship linkbuilding zijn. Het is een super effectieve manier om veel linken te krijgen, je kan er echt geweldige linken voor krijgen waar je normaal extreem veel moeite voor moet doen of waar je soms heel veel geld voor moet betalen. Sponsoring werkt, zeker in Nederland en zeker lokaal. Dus ik zou zeggen ga er mee aan de slag, als je nog vragen hebt kan je me altijd bereiken op bart@klikproces.nl of natuurlijk een reactie achterlaten bij YouTube of op ons blog, krijg je altijd antwoord van mij en ik zie je graag de volgende keer terug, want dan gaan we het hebben over nog veel meer SEO, conversieoptimalisatie, YouTube en Voice.