4 Elementen van een Sterke en Slimme Conversiegerichte Tekst

[vc_row][vc_column][vc_column_text dp_text_size=”size-2″]Ontdek de 4 Cruciale Elementen een Normale Tekst Veranderen in een Verkoop Machine. Inclusief Voorbeelen van Websites en Shops + Tips!
Transcriptie: 4 Elementen van een Sterke en Slimme Conversiegerichte tekst
Hoi, mijn naam is Bart van Klik Proces en in deze video ga ik het hebben over de 4 onderdelen van een sterke en slimme conversiegerichte tekst. En als je een nieuwe tekst gaat schrijven of bestaande content hebt op pagina’s en je gaat ze nalopen op deze vier onderdelen, of je gebruikt deze 4 onderdelen om je nieuwe tekst te schrijven, dan garandeer ik je dat daardoor je conversies omhoog gaan.Als jij goede en wervende teksten wilt schrijven, dan is deze video perfect voor jou!
En die 4 onderdelen van een slimme conversiegerichte tekst, zijn aandacht verkrijgen, relevantie, significantie en urgentie. En ik ga nu precies van elk onderdeel uitleggen wat het is, waarom het zo belangrijk is en hoe je het toepast.
Aandacht
We gaan beginnen met aandacht. Als je de aandacht van de lezer niet hebt, kan je verder niets. Kan je geen impact maken, kan je geen band creëren, kan je niets verkopen. Zorg er dus voor dat je meer dan genoeg aandacht besteedt aan de bovenkant van de tekst, wat vaak ook het stuk above te vol is, dus wat je meteen in scherm ziet. Doorgaans heb je het dan over de koptekst, echt extreem belangrijk. En we hebben een aparte post waarin we precies uitleggen hoe je een sterke koptekst maakt, dus daar zet ik een link van in het blog. We hebben het over de eerste afbeelding, we hebben het over de inleidende paragraaf of de inleidende paragrafen en eventueel over een video als die hoog op de pagina staat. Dus hou in gedachten dat je alleen maar dat stukje hebt om de aandacht van de lezer te trekken en vast te houden. Want als je de aandacht van de lezer bovenin niet vasthoudt, dan heeft de rest van je tekst eigenlijk helemaal geen zin, want ze gaan het toch niet lezen. Dus besteed heel veel aandacht aan de eerste koptekst, video, paragrafen en afbeelding.
En daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan maakt het nieuwsgierig? Maak ik een goede belofte die een probleem of een oplossing geeft waar iemand op zit te wachten? Is het heel duidelijk wat ik aanbied? Is het heel specifiek wat ik aanbied? En is het eenvoudig te begrijpen, zonder dat ik nog naar allerlei dingen hoef door te klikken of iets erbij hoef te pakken? Hoe duidelijker je het maakt, hoe beter het is.
Relevantie
interne factoren
Het tweede onderdeel, dat is relevantie. Hoe relevanter jouw content is voor degene die het leest, hoe hoger je conversie gaat zijn. Relevantie houdt in hoe goed sluit jouw aanbod aan bij de motivatie en situatie van degene die het leest? En hoe beter het aansluit, hoe beter je gaat converteren. Het belangrijkste van relevantie is misschien wel kan ik de lezer duidelijk maken dat ik begrijp in wat voor situatie die zich verkeert? Dus snap ik het probleem waar hij mee worstelt? Snap ik de oplossing waar hij naar op zoek is? Snap ik hoe hij zich voelt? En snap ik het doel wat hij wilt bereiken? Dat is het allerbelangrijkste en dat moet een lezer eigenlijk kunnen merken uit je tekst. Of het mooist is als hij dat vooral onbewust merkt, dat het zo lekker leest en zo herkenbaar is dat hij dat niet eens bewust doorheeft. Maar denk daarbij ook aan het aansluiten op zijn demografie. Denk bijvoorbeeld aan de leeftijd, aan het geslacht of de woonplaats van diegene. Denk aan persoonlijke interesses of koopgewoontes van iemand, maar misschien ook de functie die jouw doelgroep doorgaans heeft. Bijvoorbeeld marketingmedewerker of inkoper. Denk ook aan de communicatiestijl, hoe wil iemand worden aangesproken? Formeel of informeel? Wil hij juist jargon horen of juist niet? Zijn er andere dingen die jouw doelgroep vaak in hun persoonlijkheid heeft zitten? Zijn ze bijvoorbeeld vaak ongeduldig of willen ze juist alles lezen en alles weten? Hoe zitten ze in hun stressniveau? Als je iets schrijft over hun kinderen, wat potentieel gevaarlijk is, dan zit het stressniveau vaak hoog, dus hou daar rekening mee. Dus hoe meer je kan aansluiten op degene die het leest en hoe duidelijker dat is voor degene die leest, hoe beter jouw tekst gaat converteren en hoe gemakkelijker het is om de aandacht van de lezer op jouw content te houden.
externe factoren
Maar dat zijn de interne factoren van je doelgroep. Maar er kunnen ook externe factoren zijn die de relevantie verhogen. Denk bijvoorbeeld aan het weer of aan het seizoen. Met het seizoen kan je hebben de lente, de herfst, de winter en de zomer, maar je kan het ook hebben over bijvoorbeeld het voetbalseizoen of een sportseizoen of een seizoen waar bepaalde dieren in actief zijn. Maar seizoen kan een belangrijke rol spelen met of iets relevant is of niet. Maar denk ook aan speciale aanbiedingen, dingen die concurrenten doen, wat er op dit moment in het nieuws is. Bedenk bijvoorbeeld de druk die iemand misschien heeft vanuit zijn werk, vanuit zijn manager of vanuit sociale omgeving, dus ouders, schoonouders en partner. Misschien zijn er voor jouw producten of jouw diensten ook nog wel andere bijzondere situaties waar je naar kan refereren, zodat degene die het leest, snapt dat jij weet hoe die zich voelt en in wat voor situatie die zit. Als je dat duidelijk kan maken, dan gaat hij lezen, dan gaat hij interesse krijgen en is de kans veel groter dat jij een conversie krijgt.
Significantie
Het derde onderdeel is significant. Dus hoe significant is hetgene wat jij vertelt voor degene die het leest? Dus hoe belangrijk vindt diegene het in zijn huidige situatie? Dus iets kan wel heel goed aansluiten bij de persoon, het kan heel relevant zijn voor zijn situatie, maar als het niet belangrijk is, dan gaat hij toch geen actie ondernemen. Dingen die belangrijk zijn, worden vaak gekoppeld aan de primaire levensbehoeften van mensen. En de piramide van Maslow die je hier kan zien, wordt daar veel voor gebruikt. Wij gebruiken een piramide van motivatie vaak, die iets verschilt, maar denk aan de belangrijkste elementen, waaronder je veilig voelen, een belangrijke en waardevolle relatie hebben, bij een groep horen waar je bij wil horen, de status van jou als persoon of zeg maar je eigen ego, het zelfvertrouwen wat iemand heeft of wat iemand gaat krijgen, liefde en seks zijn daar een belangrijk onderdeel van en voor sommige mensen geldt, het ouder zijn van een kind of sommige mensen voelen dat ze ouder zijn van hun huisdier. Dat zijn de primaire levensbehoeften en dat zijn dingen dat als je daar pijn in krijgt of dat je heel veel winst in kan behalen, dat je heel erg geneigd bent om dat belangrijk te vinden en dus actie te ondernemen. Dus als je één van die punten kan aanspreken, dan helpt het je enorm om de conversies te verhogen. En bijna elk product of dienst sluit er wel op aan, het is vooral aan jou om duidelijk te maken hoe het daar op aansluit.
En zelfs als je een zakelijke dienst verkoopt die iemand productiever maakt of het is zoiets als boekhoudsoftware, waar ik het eerder over gehad heb, dan nog steeds moet je dat naar een van deze punten kunnen terugbrengen. En heel vaak kan het bijvoorbeeld naar status, ego en zelfvertrouwen als het gaat om zakelijke producten of diensten. Want op het moment dat iemand werkt binnen een bedrijf of hij werkt voor zichzelf en hij kan zorgen voor een goede oplossing voor het bedrijf, dan helpt dat hem. Daardoor krijgt hij misschien sneller promotie, het geeft hem status binnen het bedrijf, want hij heeft iets goed gedaan. Dus wat je product of dienst ook is, je kan altijd terugslaan naar een van die primaire levensbehoeften.
Urgentie
Als vierde en laatste, maar zeker niet minst belangrijke is het toevoegen van urgentie in je aanbod. Ook al heb je heel goed de aandacht, ben je heel relevant en heel significant, dan nog steeds moet iemand een reden hebben om nu actie te ondernemen en niet morgen of volgende week of over drie maanden en iets wat ze uiteindelijk toch nooit gaan doen. In heel veel gevallen kan je of nu de sale maken of iemand gaat nooit meer terugkomen. Urgentie moet je echt zien als de brandstof die je in je auto gooit. De aandacht, de significantie en de relevantie, die bepalen of je rijdt in een oude Lada of in een Ferrari, maar de urgentie bepaalt of jij rijdt met diesel of met raketbrandstof. Dus hoe beter je die urgentie krijgt, hoe meer je gaat converteren en als jouw boodschap al heel goed is, dan kan urgentie enorm snel jouw conversies verhogen. Dus urgentie is de mate van onmiddellijkheid geassocieerd met een bepaald aanbod. Sommige diensten en producten hebben eigenlijk urgentie van nature in zich. Denk bijvoorbeeld aan alles wat een noodgeval is. Er is een lekkage in je leidingen, je staat buitengesloten en je moet naar binnen, er is iets met de gezondheid van jou of van je kinderen of van een dierbare aan de hand, je werkt met seizoenen, bijvoorbeeld je verkoopt schaatsen en er is nu vorst. Of zoals deze zomer was, het is verschrikkelijk heet en jij verkoopt ventilatoren of airconditioning. Je weet dat er voor jouw producten of diensten heel veel druk is van iemand vanuit zijn sociale omgeving, vanuit zijn partner, vanuit zijn vrienden of vanuit het werk of jouw product of dienst zit heel erg aan het weer gebonden. Dus als het slecht weer is, dan moet iedereen je product wel hebben en als het goed weer is, hoeft niemand het te hebben bijvoorbeeld. Of je hebt een product of dienst die eigenlijk heel belangrijk is voor een bedrijf of voor een persoon en hij gaat vanzelf kapot. Dat zijn eigenlijk allemaal manieren waarom iets natuurlijke urgentie is. Je zal wel moeten, wil je blij zijn of wil je pijn vermijden als persoon. En dan heb je mazzel, maar zorg er wel voor dat je die urgentie benadrukt waar mogelijk.
Een nadeel van urgentie is dus ook, als jouw boodschap niet relevant is en niet significant is voor iemand, dan helpt de urgentie je niet. Want iets kan wel heel dringend zijn, maar als het de lezer totaal niet boeit en zegt dat heeft helemaal geen betrekking op mijn situatie of zo belangrijk vind ik het allemaal niet, dan kan je het wel nu moeten regelen, maar waarom zou je dat doen? Het maakt toch niet uit. Dus urgentie heeft ook alleen maar zin als de boodschap eigenlijk al verkocht is. Urgentie doet vooral het laatste zetje geven met dat er nu gehandeld wordt. Dat betekent niet dat je iemand er helemaal kapot mee moet gooien, maar je moet wel duidelijk maken waarom je op dit moment meteen moet handelen. Een van de manieren hoe je dat bijvoorbeeld kan doen, is het uitvergroten van de eindoplossing, van het eindresultaat wat er gaat komen als jouw oplossing geïmplementeerd wordt. Je kan het uitvergroten van de gevolgen als je het niet doet of als je een alternatief product of dienst gebruikt, zodat mensen afgeschrikt worden om dat te doen. En natuurlijk, als je natuurlijke urgentie hebt, moet je dat zo duidelijk mogelijk maken dat die urgentie er is. Dat zijn allemaal aanpassingen die je kan doen, zodat als mensen het relevant en significant vinden, ze ook nu gaan beslissen.
Maar lang niet alle diensten en producten hebben een natuurlijk urgentie eraan zitten. Maar dat betekent dat je de urgentie kunstmatig kan gaan maken. Zowel bij webshops als bij websites zijn daar een aantal technieken voor. En een ervan is door bijvoorbeeld te laten zien wat iemand mist of wat iemand verliest op het moment dat die jouw oplossing niet gebruikt. Dus als iemand denkt we hebben nu een goede omzet, er is eigenlijk niets aan de hand en jij kan dat bedrijf laten zien dat ze nu eigenlijk 10 000 euro per dag verliezen omdat ze uw oplossing niet hebben, dan zijn ze veel sneller geneigd om meteen te handelen. Want wie wil er nu 10 000 euro per dag verliezen? Maar je kan ook een op is op actie hebben, je kan zeggen dat de voorraad beperkt is of dat die bijna op is. Booking.com is daar de koning van. Die zegt dat er nog maar 2 kamers beschikbaar zijn, terwijl wij helemaal niet weten of dat wel echt zo is. Dus het schaarser maken van je aanbod helpt om die urgentie te vergroten, want als je nu niet handelt, dan zit je er misschien naast. Een timer die gewoon afloopt wanneer een bepaalde actie of wanneer een bepaald product gewoon niet meer te koop is. Dat kan heel goed werken en dat kan een timer zijn van een uur, van een dag, van een week. Maar het letterlijk zien aflopen van de timer, dat zorgt voor stress bij mensen en dat zorgt voor die urgentie als ze er niet naast willen zitten. Je kan het in je copywriting suggereren door bijvoorbeeld woorden als nu of direct of laatste, laatste kans, laatste aanbod. Door dat in je tekst te benoemen, zeg je niet feitelijk waarom het urgent is, maar je suggereert wel dat het urgent is. Hoe beter je dit doet, hoe beter je iemand kan aantonen waarom hij nu moet reageren, waarom als hij nu bestelt, om kwart voor elf, dat hij het morgen nog heeft en als hij na elf uur bestelt, dat hij morgen het product niet in huis heeft, hoe beter je dat doet, hoe meer je gaat converteren. Maar vergeet dus niet dat een product of een dienst dus al relevant en significant voor iemand moet zijn, anders voegt die urgentie weinig toe.
Voorbeelden
Alle grote webshops en websites maken gebruik van het principe van aandacht, relevantie, significantie en urgentie. En ik ga nu van elk onderdeel 1 voorbeeld laten zien van hoe die webshops dit toepassen.
Dus hier zie je een voorbeeld met hoe ze de aandacht beet pakken en voor webshops is dat soms moeilijker, want als iemand een product zoekt, dan is het vaak gewoon de productnaam en de foto die dat moet doen. Dus daarmee ben je meestal beperkter dan wanneer je bijvoorbeeld een blogpost hebt of een dienst verkoopt. Je kan hier zien hoe Coolblue bijvoorbeeld relevantie probeert op te bouwen. Dus zelfs bij producten kan je dat doen. Hier zie je een voorbeeld van een productbeschrijving, hoe ze iets significant proberen te laten worden, door uit te vergroten hoe je je voelt in plaats van simpelweg een product te hebben en daar een paar producteigenschappen bij te hebben. Ze laten je zien hoe jij je gaat voelen als je dit gebruikt.
En tenslotte heb je hier wat voorbeelden van Bol.com met hoe ze de urgentie proberen te vergroten. Bijvoorbeeld met een timer of via een kortingsactie of via de voorraad. Er zijn heel veel manieren voor. Ook hier zie je een voorbeeld van CoolBlue en hoe die urgentie toevoegen aan het kopen van producten, zodat je nu bestelt en niet er nog even over na gaat denken.
Als je deze 4 onderdelen toevoegt aan jouw copywriting, of het nou een blogpost is, of het nou een productpagina is, een categoriepagina of een pagina die een dienst verkoopt, als je deze 4 vast aanhoudt, dan garandeer ik je dat je conversies gaan stijgen. En dat kan wel met honderden procenten zijn als je het nog niet zo goed toepast. Dus ik wens je heel veel succes met het implementeren van deze 4 onderdelen. Als je nog vragen hebt, dan kan je die stellen onder de video, op ons blog of je kan een mailtje sturen naar Bart@klikproces.nl, dan krijg je van mij een persoonlijk antwoord. Ik zie je heel graag bij de volgende video met nog veel meer advies over SEO, over conversieoptimalisatie, over YouTube en over Voice.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]