Wat is de Sunk Cost Fallacy en Hoe Gebruik Je Dit Voor Conversies

by Bart van der Meer september 21, 2018
Sunk Cost Fallacy

[vc_row][vc_column][vc_column_text dp_text_size=”size-2″]

Gebruik Sunk cost fallacy om Jouw Conversies te Verhogen

Een sunk cost fallacy wordt ook weleens een irrational escalation of retrospective cost genoemd. Je kunt als ondernemer deze cognitieve denkfout in jouw voordeel laten werken.

 

Wat is Sunk cost fallacy

Een sunk cost fallacy is een cognitieve denkfout die uitlegt dat mensen de neiging hebben om bij het nemen van een beslissing kosten uit het verleden mee te laten wegen. Normaal gesproken kijk je bij het nemen van een financiële beslissing naar de toekomstige opbrengsten en uitgaven. Als daar een positief getal uitkomt, dan is het interessant om ermee verder te gaan anders niet. Dit blijkt in de praktijk niet zo te gaan, we laten het verleden meewegen in de beslissing. Naarmate we meer hebben uitgegeven, zijn we meer gecommitteerd aan het project en vinden we het lastiger om te stoppen.

Een Sunk cost fallacy voorbeeld

Vandaag de dag zijn er veel bedrijven die investeren in nieuwe verrassende start-ups. Wanneer je aan zo’n investeringstraject begint, wordt er in de eerste periode veel geld gepompt in deze start-ups. Wanneer je al aardig wat geld hebt geïnvesteerd, maar zijn nog geen resultaten geboekt, zal je toch verdergaan met investeren. Je bent immers al een groot deel van je geld kwijt. Dit geld ook voor loterijen. Wanneer je eenmaal begint aan het aanschaffen van maandelijkse loten, blijf je doorgaan. Je hebt immers al veel geld besteed aan staatsloten, het zou zonde zijn als je de prijs volgende keer mist.

 

Tips hoe je Sunk cost fallacy toepast om conversies te verhogen

Wanneer je weet dat klanten niet naar de toekomst van een investering kijken, maar juist het verleden mee nemen in hun overweging, moet je marketing hierop worden afgestemd. Dit kan door:

  • Dit kan heel goed ingezet worden bij complementaire goederen. Mensen schaffen een nieuwe TV aan maar daarbij horen ook goede boxen om het geluid beter te laten klinken. Mensen bedenken zich dat ze alleen alles uit de TV kunnen halen als ze ook de boxen erbij aanschaffen.
  • Maak mensen bewust van de investering die ze al gedaan hebben door middel van de juiste websiteteksten.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Social Shares

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *