100ste Video :-) Kijkje Achter de Schermen + Hoe Ons Video Marketing Proces Werkt

by Bart van der Meer maart 28, 2019
100ste video voorkant

In Deze 100ste Video op Ons Kanaal Neem ik Je Mee Achter de Schermen Bij Klik Proces en Zie Je Hoe Ons Video Content Marketing Proces Werkt.

P.S. Aan het eind staat 2 minuten bloopers gemonteerd

Transcriptie: 100ste Video 🙂 Kijkje Achter de Schermen + Hoe Ons Video Marketing Proces Werkt

Hoi, mijn naam is Bart van Klik Proces en welkom bij onze 100ste video! En dat vier ik natuurlijk niet alleen, want daar is Timo; hey! En natuurlijk met onze hond James! De hond die altijd bij ons op kantoor rondloopt. En in deze 100ste video ga ik je hele andere dingen laten zien dan normaal. Ik ga samen met Timo, één van onze video-editors en met onze hond James die daar loopt te struinen, ga ik je een stukje van het kantoor laten zien, van de mensen achter Klik Proces en ik ga je een stukje vertellen over hoe we die 100 video’s hebben gemaakt, hoe die beter zijn geworden. En ik laat je precies zien wat voor soort apparatuur en mogelijkheden we daarvoor gebruiken.

En daar beginnen we hier al mee want je zit in onze videostudio. En ik ga beginnen met te laten zien hoe we dus die video’s maken en verrassend genoeg begint dat dus helemaal niet in deze videostudio maar bij ons op kantoor. Ik laat ook nog effe de rest van de kantoorruimtes zien dus ik zou zeggen, loop effe mee. Dit is een van onze andere ruimtes, hier ontvangen we klanten, hier hebben we lunch met z’n allen, hier hebben we team meetings. Je ziet de Google mini liggen, we zijn op dit moment bezig met een heel groot Voice onderzoek dus als je effe apart wil zetten of de hele dag tegen dat ding aan zitten praten om van alles te testen, dan is het wel fijn als je je eigen ruimte effe hebt. Dus dat is eigenlijk wat we hier doen.

Niet zo bijzonder, een kantoor zoals ieder ander, we hebben hier een aparte plek waar James effe rustig kan liggen, de make-up tafel zie je daar staan, dat is mijn kantoor en dit is eigenlijk de rest. En nu krijg je iets wat je misschien wel grappig vindt, maar ja, ik draag make-ups tijdens de meeste van m’n video’s. Deze niet toevallig maar bij de meesten wel. En dat betekent dat ik dus voordat ik video’s ga schieten want meestal schiet ik er een aantal achter mekaar, dat ik mezelf opmaak. En het stelt niet zo heel veel voor maar ik zorg er even voor dat er rond m’n ogen een beetje make-up is want zoals je misschien nu kan zien, ik heb best wel een beetje wallen en zo. En ik gooi even poeder op m’n hoofd want zoals je kan zien heb ik niet zo heel veel haar en dat reflecteert de verlichting nogal. Dus ik gooi even snel een poeder op m’n hoofd om te zorgen dat de glans en zo eruit gaat en dat ziet er gewoon echt een heel stuk beter uit.

Dus dan is de eerste vraag van hoe verzin je überhaupt het onderwerp van een video? En bij ons is dat proces eigenlijk best wel eenvoudig. We hebben twee hele grote blogposts, één met 103 linkbuildingstrategieën en één met ruim 200 neuromarketingtechnieken. En op m’n computer heb ik een bestand van meer dan 500 ideeën die ik in de loop van de jaren heb verzameld of vragen waar ik mee zat maar niet goed antwoord op had. Dus ook dat is een bijna onuitputtelijke lijst met ideeën om een blogbericht over te schieten. En ja welk onderwerp we kiezen dat is een mengeling van twee dingen. Het kan zijn bepaalde zoekwoorden waar we gewoon heel graag op willen scoren, dus dan gaan we daar een video voor maken en dan gaan we dat uitschrijven en dan kunnen we zowel in Google als in YouTube daarop scoren.

Maar verbazingwekkend genoeg is dat niet altijd de enige reden en de andere is namelijk ook gewoon, waar ik zin in heb eigenlijk. Want naast het runnen van een agency doe ik dit als het ware erbij, als content marketingstrategie en dat betekent dat ik dat wel eens ’s avonds doe of ’s morgens vroeg. En dan heb ik niet altijd zin in alle soorten uitleggen of adviezen of tips, soms heb ik wat meer zin in linkbuilding, soms heb ik wat meer zin in neuromarketing of psychologie of noem het maar op. Dus ik doe ook wel een beetje waar ik zin in heb. Want als je vijf video’s per week wil produceren, dan moet je er wel een beetje lol in houden.

Dus dat is een beetje de afweging, waar willen we op scoren. Waar heb ik zin in en soms nog hebben we bepaalde vragen vanuit klanten gehad of denken we dat iets heel nuttigs is voor iemand om te weten, bijvoorbeeld de video met de vier vragen die eigenlijk elke bezoeker zich onbewust stelt. Ja, dat is, er zit geen zoekvolume op en het is niet zo dat klanten er specifiek om vroegen maar we weten wel dat het goeie info is voor klanten of voor mensen die op YouTube kijken om dat te weten. Dus dan schieten we ‘m ook. Dus het is een mengeling van waar heb ik zin in, waar zit het zoekvolume op, en wat is gewoon handig zonder dat mensen dat op dit moment weten. En uiteraard zorgen we voor een goeie afwisseling op ons YouTube kanaal. Want ik kan natuurlijk wel 20 weken lang alleen maar linkbuilding technieken vertellen maar ja op een gegeven moment word je dat natuurlijk ook zat.

Dus ik probeer een afwisseling te vinden tussen SEO, conversie optimalisatie, tussen Voice en YouTube en ik probeer te kijken als we dan meerdere video’s over SEO hebben, hebben we dan niet alleen maar linkbuilding of alleen maar copywriting of alleen maar technische dingen. Dus zorgen voor variatie zodat je als het goed is, als je het kanaal volgt, van verschillende hoeken inspiratie krijgt en daardoor ons kanaal leuk blijft vinden en ons blijft volgen. Als we eenmaal de onderwerpen van de komende weken hebben bepaald, dan komt de voorbereiding van het onderwerp. En er zijn verschillende stappen om te nemen om ons goed voor te bereiden op de video.

Dus één is dat we uiteraard kijken hoeveel zoekvolume zit er op dat zoekwoord plus alle longtail varianten daarvan en dat geeft ons ook een idee van waar de video over moet gaan. Als we bijvoorbeeld de video over het anchoring effect hebben en we zien dat heel veel mensen Googelen op anchoring effect voorbeelden dan wijden we misschien wel extra aandacht aan dat specifieke stuk. Dus dat geeft ons al een beetje een idee van wat de opbouw van de video wordt. Het tweede wat we doen is dat we eigenlijk alles wat we van het onderwerp weten op gaan schrijven in het script. Dus voorbeelden die we ooit hebben gehoord maar ook wat is het precies, waarom is het zo krachtig, en hoe kan ik dat op een goeie manier uitleggen.

Dus alle kennis die we eigenlijk uit onszelf al hebben zonder dat we iets van iemand anders hebben gelezen, dat nemen we eigenlijk ook mee. Er zijn altijd een paar basisvragen die je wil beantwoorden dus bijvoorbeeld uhm, wat is iets, waarom is het zo krachtig, hoe werkt het precies, en wat zijn hele specifieke voorbeelden om op je website of shop toe te voegen, hoe pas je het toe op je shop. Dat nemen we sowieso mee maar daarnaast kijken we dus van nou, wat valt er nog meer over dit effect of over deze techniek of over dit zoekwoord te melden. Dat schrijven we eigenlijk allemaal in een Word document op, en ik hou van een beetje structuur maar ook weer niet te veel. Dus je krijgt een Word document wat eigenlijk één hele grote bulletpoint lijst is die steeds invoegen op het moment dat ik iets over een bepaald punt wil vertellen. Ja dat is in feite het script waarmee ik werk en dat betekent dat niet alle woorden zijn uitgeschreven en de reden daarvoor is eigenlijk, als ik het hele script van de hele video woord voor woord wil uitschrijven, kost het zo ontzettend veel tijd dat ik gewoon het productieschema van een video per werkdag, hé vijf video’s per week, kan ik dat gewoon nooit halen. Dat is gewoon totaal onrealistisch. En in dit geval, op dit moment, leg ik de nadruk op wat meer op volume, dus vijf per week, in plaats van kwaliteit en dat het script helemaal wordt nageleefd en helemaal wordt uitgeschreven etcetera.

Dus ik ga nu iets meer voor kwantiteit dan voor kwaliteit. Nou, als we dus op papier hebben, de basisvragen plus alles wat we kunnen bedenken, dan lopen we uiteraard de concurrenten nog even na door op de verschillende zoekwoorden te Googelen en te kijken, wat vertellen concurrenten, wat voor soorten voorbeelden geven ze, hoe is hun uitleg en hoe kunnen wij dat beter maken? Dus op die manier hebben we als het goed is altijd een betere uitleg dan de top 20, 30 concurrenten in Google. Als dat helemaal af is, dan ga ik vervolgens naar ons Google Doc. spreadsheet en in dat spreadsheet voeg ik toe, zo meteen voor het video ontwerp of voor de video-editors en voor de content marketeers dat ik bezig ben met een video te maken over een bepaald onderwerp.

En dat vormt eigenlijk de basis want we werken met een aantal mensen en we werken in één Google spreadsheet om de voortgang van de video en de editing etcetera bij te houden. Dus al vanaf dit moment voeg ik hem toe, dus over dit onderwerp gaat er zo meteen een video komen. En als we dus het script hebben dan pas komen we hier terug in de videostudio, en dat ziet er een beetje als volgt uit; we hebben aan de achtergrond hebben we een heel groot wit scherm, we zijn nog aan het kijken wat we met die achtergrond gaan doen, waarschijnlijk wordt het een andere kleur. We hebben twee lampen voor de verlichting, die staan eigenlijk achter me gericht. We hebben de microfoon hiervoor staan die al het geluid opneemt ongeacht waar ik precies sta. De camera staat natuurlijk hier, er staat hier nog een hele grote felle lamp die gericht staat op mijn gezicht.

 En we hebben nog een paar andere handige foefjes gedaan. Een van de dingen is, dat kan je hier zien, waar James nu heel faliekant op ligt, we hebben met tape eigenlijk afgezet waar ik precies kan staan. Zodat ik weet als ik helemaal aan de linkerkant wil staan of helemaal aan de rechterkant wil staan, tot hoever ik mag lopen. Dus da’s zo’n praktisch dingetje. Daarnaast zie je hier twee prullenbakken op elkaar en dat is onze zelfgemaakte autocue. Dus je ziet hier ook al een aantal scripts liggen maar de scripts van de nieuwe video’s leggen we hierop zodat ik tussen takes door kan kijken van ok, wat moet ik vervolgens gaan zeggen, welke voorbeelden gaan er komen. Dan weet ik of ik links of rechts moet gaan staan, als er iets in beeld moet komen. En op die manier krijg je eigenlijk een video best wel snel, best wel goed.

Je vraagt je misschien af maar een video maken duurt ongeveer twee keer zo lang als de uiteindelijke take. Dus het ligt een beetje aan de video maar ergens tussen 25 en 50% van de video wordt er uitgesneden omdat het foute takes zijn, omdat het niet klopt, omdat het uiteindelijk toch niet erin past, noem het maar op. Dus als je nu een video van 10 minuten ziet, duurt het ongeveer 20 minuten om die te schieten. Als die video eenmaal geschoten is, dan wordt die gestuurd naar één van onze video editors waar Timo die nu staat te filmen er eentje van is. En die gaan eigenlijk aan de slag om een soort ruwe versie van de video te maken. Dus dat betekent dat ze alle mislukte takes eruit halen en dat zijn er meestal redelijk wat. Dat ze alvast bepaalde overgangen gaan toevoegen, ze halen alle ruis eruit en eventueel als er nog kleine dingen zijn, dan zorgen ze ervoor dat dat allemaal klopt in de video.

Vanuit die video editor gaat die vervolgens door naar een content marketeer en die gaat zorgen dat die al het beeldmateriaal wat bijvoorbeeld bij die video hoort dat die dat heeft en dat die dat aanlevert. Dus dat kunnen afbeeldingen zijn, dat kunnen gifjes zijn, dat kunnen video’s zijn, eigenlijk alles wat we moeten toevoegen in de video om te zorgen dat die klopt. Dat verzamelen ze allemaal, uiteraard melden ze dat weer in de spreadsheet als ze dat gevonden hebben. Vervolgens gaat de ruwe video terug met al het beeldmateriaal, weer terug naar diezelfde video editor en dan wordt de video als het ware compleet gemaakt. Dus dan heb je de video met alle afbeeldingen en alles wat erin moet komen en dan wordt die vervolgens afgemaakt.

Nou als die video eenmaal klaar is dan moet die natuurlijk geüpload worden. En eens per week uploaden we alle video’s voor de komende periode en dat is niet zo heel spannend. Namelijk we uploaden het in YouTube, we zorgen dat die SEO technisch goed in orde is en hoe je dat precies doet, daar hebben we een ander blogpost over want dat is nog best wel een uitleg. Maar we uploaden ‘m daar en we plannen hem in. Dus meestal, als we bijvoorbeeld maandag aan de slag gaan, dan zetten we de video van die dag meteen online, en voor de rest van de week plannen we alle video’s in zodat die langzaamaan door de week heen verschijnen. Maar dan zijn we nog niet klaar. Want heel veel mensen zouden daar stoppen en dat is eigenlijk best wel een groot probleem want dan mis je heel veel mogelijkheden.

Dus als we die video eenmaal klaar hebben, dan maken we ook een blogpost daarvan op onze website waar we die video in embedden. En die geven we natuurlijk een goeie SEO-titel en een goeie H1 en een goeie H2 kop maar vervolgens gaat die video door naar het transcriberen. En dat betekent het uitschrijven van de video. Dus al onze video’s worden uitgeschreven. Dus ik zet ze meteen online op het moment dat ik de video geschoten heb. En zodra ik de transcriptie heb ontvangen, en dat is meestal een hele grote lap tekst, kopieer ik die, plak ik die en zet ik die onder het blogbericht en laat ik Google opnieuw de pagina indexeren. Dat al zorgt voor heel veel meer verkeer in Google. Maar daarna zijn we nog niet klaar want we gaan nog één stap verder en dat is namelijk dat een content marketeer die blogpost pakt en die gaat ‘m netjes maken. Dus afbeeldingen invoegen, H1, H2, H3 koppen toevoegen, even dubbelchecken dat de zoekwoorden er goed inzitten om op die manier eigenlijk vanuit de video gewoon een hele goeie blogpost te krijgen.

Ook pakken we de audio van die video en daar maken we podcasts van, dus we exporteren alleen maar het geluid en op het moment dat ik niet verwijs naar heel veel voorbeelden of beeldmateriaal, dus hij is nog goed te volgen door alleen maar te luisteren, zet ik die ook als podcast neer. En dat betekent in feite dat we vanuit één video ook een blogpost hebben die helemaal klopt én ook een podcast gevuld krijgen. Als allerlaatste als dat allemaal klopt, voeg ik natuurlijk interne linken in in de blogpost, dat gaat voor een deel automatisch bij ons op de site en voor een deel doen we dat handmatig. En dan is het eigenlijk klaar. Dus dan hebben we een video geschoten, die hebben we helemaal uit laten schrijven, we hebben een blogpost, we hebben een podcast, we hebben heel veel soorten content vanuit één video. En dan gaan we achterover zitten en een biertje drinken.

Maar voordat je weggaat heb ik hier nog een paar hele mooie bloopers voor je op een rij gezet, want ook bij ons gaat het allemaal niet vanzelf. Dus ik zou zeggen ga nog effe achterover zitten en hier komen nog een paar hele mooie momenten langs. Hoi. Hoi. Hoi. Mijn naam is Bart van Klik Proces en in deze video ga ik laten zien hoe een klant.. En wat.. Want iedereen heeft ‘m en het is eigenlijk bijna altijd… Flexibel, klantgericht, duurzaam, mis ik er nog eentje? In die camera kijken of in die? – Kijk maar in deze gewoon. Hoi, mijn naam is Bart van Klik proces en welkom bij de 100ste video van Klik Proces! (lacht) Hoi, mijn naam is Bart van Klik Proces en welkom bij de 100ste video van Klik proces! (lacht) Maar wacht, zit er geen plastic omheen dat er vanaf moet? Oh deze voelt, kijk,.. Hoi, mijn naam is Bart van Klik Proces en welkom bij.. oh ik moet die kijken. Ja.. Hoi, mijn naam is Bart van Klik Proces en welkom bij onze.. Hey, mijn naam is Bart van Klik Proces en welkom bij onze 100ste video eeuj! (lacht) Nee, nee, nee, hij moet ‘m heel effe op, maar daarom ga ik hem ook beetpakken. Ga zitten, zit! Zit! Zit! Goed zo, nou andersom. Dan zie ik je graag terug bij de volgende video waarin ik nog veel meer uitleg en veel meer tips geef en adviezen over SEO, over conversie optimalisatie, over Voice en over YouTube.

Social Shares

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *