Website Indexeren Door Google: Complete Uitleg + Stappenplan

by Bart van der Meer december 02, 2019
website door google indexeren

Wat is het Indexeren van Je Website Door Google? Waarom is het Belangrijk en Hoelang Duurt het? In Deze Video Alle Antwoorden!

Transcriptie: Website Indexeren Door Google Complete Uitleg

Hallo! Mijn naam is Bart van Klik Proces. In deze video ga ik het met je hebben over wat het indexeren in Google is en hoelang dit duurt.

Dus als je vragen hebt over hoe je jouw website/webshop of specifieke pagina’s geïndexeerd krijgt in Google, hoelang het duurt, de verschillen voor WordPress of voor andere websites/webshops zoals met Lightspeed en hoe je er voor kan zorgen dat dingen juist niet geïndexeerd worden, kijk dan vooral verder!

Alles wat je wilt weten zit in deze video, waarin ik je alles uitleg over het indexeren in Google.

Wat is Indexeren in Google?

Laten we bij het begin beginnen: Wat is indexeren in Google? De betekenis van indexeren in Google is in feite het opnemen van een website of een pagina in de database van Google, zodat Google het eventueel kan gaan laten zien in de zoekresultaten.

En ik zeg ‘database’, maar eigenlijk zijn het verschillende databases verspreid over de hele wereld. Maar het gaat erom dat als je geïndexeerd bent, dat Google je mee telt, daar komt het in feite op neer.

Waarom is Indexeren in Google Belangrijk?

Maar waarom is indexeren in Google nu zo belangrijk voor jouw website/webshop/pagina’s? Wat voor voordeel brengt indexeren met zich mee?

Wanneer je dus niet bent geïndexeerd in Google of als een specifieke pagina niet is geïndexeerd, kan die simpelweg nooit getoond worden in de zoekresultaten, want Google weet helemaal niet dat jouw website/webshop of specifieke pagina bestaat.

Wanneer je dus wel indexeert heb je de kans om in de organische zoekresultaten van Google te staan, wat op den duur zal zorgen voor meer bezoekers op jouw website en meer conversie.

website indexeren google

En dat is meteen heel goed om te benoemen, want het geïndexeerd krijgen van je website of webshop is niet hetzelfde als dat je website of webshop dus hoog staat in de resultaten van Google. Dit wordt nog vaak door elkaar gehaald. Dus als je geïndexeerd bent in Google dan kan Google je gaan tonen, maar het hoeft niet.

Vanaf het moment van indexatie gaat het algoritme berekenen of de website/webshop moet meetellen in de organische zoekresultaten van Google of niet. Wanneer je dus niet geïndexeerd hebt kan het algoritme je niet berekenen, want Google weet niet dat je bestaat. Het kan dus heel goed voorkomen dat je wel geïndexeerd bent, maar dat je niet scoort en dat je geen bezoekers aantrekt.

En daarmee wil ik dus ook de mythe ontkrachten dat voor de meeste website/webshops het niet laten indexeren van specifieke pagina’s de oorzaak is van het niet hoog kunnen scoren in de organische zoekresultaten van Google. Dit zijn 2 separate problemen.

Verschil Indexeren Nieuwe Website en Bestaande Website

Zit er verschil tussen het indexeren van een nieuwe website/webshop of het indexeren van een bestaande website/webshop?

In principe niet, behalve als je een nieuwe website, maar met name een nieuwe webshop neerzet en die moet geïndexeerd worden, dan kan het wel eens om heel veel pagina’s. Dit betekend dat het wel even kan duren voordat Google precies alle pagina’s geïndexeerd heeft die je wilt laten indexeren.

Er zit dus in principe geen verschil in, behalve dat het wat langer kan duren. Ik ga je ook tips geen dit te voorkomen zodat de pagina’s zo snel mogelijk worden geïndexeerd.

Hoelang Duurt het Voordat je Website is Geïndexeerd door Google?

En dan een belangrijke vraag: Hoelang duurt het voordat je website of specifieke pagina is geïndexeerd door Google?

Dit kan al met een paar minuten geregeld zijn, het kan een paar uur duren of het kan weken duren afhankelijk van: Ga ik actief aan Google melden wanneer er een grote wijziging is of wanneer er een nieuwe website/nieuwe pagina is of laat ik Google het zelf ontdekken?

Wanneer je dit dus actief meldt aan Google kan het al met een paar minuten geregeld zijn. En als je het Google zelf laat ontdekken dan kan het ook in een paar minuten of in een dag geregeld zijn, maar het kan ook weken duren als Google die pagina of wijziging niet kan vinden.

Als vuistregel kan je nemen: Hoe groter jouw website/webshop is, hoe on-gestructureerder, hoe meer levels je hebt (dus hoe dieper je URL-structuur is) en hoe minder interne- en externe linken je hebt, hoe lastiger het voor Google is om door je hele website/webshop te lopen, nieuwe pagina’s te vinden of wijzigingen te detecteren.

Dus andersom ook: Hoe kleiner je website/webshop is, hoe simpeler die is, hoe gestructureerder die is en hoe meer interne linken (kruimelpad) en externe linken je hebt, hoe sneller Google wijzigingen oppakt en hoe makkelijker hij deze pakt.

Indexeer Google dan ook automatisch met ‘jazeker’ en Google is continue opzoek met hun software en Google-bots naar: Zijn er nieuwe websites/webshops? Zijn er nieuwe pagina’s? Zijn er wijzigingen?

De meeste websites worden wel elke dag bezocht of soms zelfs wel meerdere keren per dag en op zijn minst 1 keer per week. En dan is Google gewoon opzoek naar: Is er nog wat nieuws te vinden, wat ik mee moet nemen in mijn index?

Google doet dit proces absoluut automatisch, maar hoe goed ze dit doen, hoe grondig ze dit doen en hoeveel tijd ze daarvoor nemen hangt dus helemaal af van jouw website: Hoe populair je bent, hoeveel interne- en externe linken je hebt, et cetera. Dus dat is moeilijk om in te schatten.

Je kunt je voorstellen dat een website als Nu.nl, die heel vaak nieuws publiceert, misschien wel elke seconden wordt doorlopen. En websites die maar heel weinig wijzigingen doen of niet zo belangrijk zijn, worden misschien maar een keer per week gecontroleerd.

Waarom wordt Mijn Website Niet (Automatisch) Geïndexeerd door Google?

Wanneer jouw website niet automatisch geïndexeerd wordt door Google staat er iets in de weg. Dus wat staat het indexeren dan in de weg? Er zijn een aantal specifieke factoren die het indexeren tegenhouden.

Los van dat je gewoon een grote, complexe, niet logische site kan hebben, waardoor het voor Google doorgaans maar heel moeilijk te navigeren is om nieuwe pagina’s of wijzigingen te vinden, zijn er ook een paar specifieke en technische instellingen.

Systematische Fouten

google indexeren

En de makkelijkste manier om hierachter te komen voor een individuele pagina, is door naar Google Search Console te gaan en daar jouw specifieke URL, dus de pagina die je wilt laten indexeren, daar in te voeren en daarmee aan Google vragen: Wil je deze pagina indexeren?

Als je dat namelijk doet dan geeft Google zelf weer of die dat gaat doen of dat er bepaalde fouten zijn waarom die dat niet doet.

wat is indexeren

Dat is echt de makkelijkste manier om erachter te komen of ‘iets’ je verbiedt die specifieke URL te indexeren.

Ingewikkelde Elementen

Maar wat ook kan gebeuren is dat Google wel je URL indexeert, maar toch niet je pagina goed kan lezen. Bijvoorbeeld (in de meeste gevallen): Wanneer er veel code op de website is die Google niet goed snapt. Denk bijvoorbeeld aan veel ingewikkelde Javascript of iets als Flash (wat gelukkig niet meer zoveel gebruikt wordt).

Als er dus veel ingewikkelde elementen zijn die Google niet goed snapt, dan indexeert die wel je URL, deze is dus in principe in de index van Google, maar hij snapt niet goed wat er op de pagina staat met als gevolg dat hij hem nooit gaat tonen.

Ook kan je in de robots.txt bestand een specifieke instructie vinden waarin Google om een bepaalde reden een URL niet mag indexeren.

Dus je robots.txt kan je in feite vertellen waar de Google-bot (de software van Google die het indexeren regelt) wel en niet mag komen. En je kan dus in het robots.txt bestand hebben staan dat bepaalde URL’s niet geïndexeerd mogen worden. En daar kunnen goede redenen voor zijn, maar dat kan dus zoal een specifieke reden zijn waarom Google jou niet doorloopt.

Google Search Console geeft dat bijvoorbeeld ook weer wanneer dit het geval is. Het is niet zo ingewikkeld om daarachter te komen. Ga naar jouw website naam en voeg eraan toe ‘/robots.txt. Ik zal een voorbeeld van Klik Proces even laten zien:

betekenis website indexeren google

En dan kan je zien dat er een aantal op disallow staan (geef geen toegang). Wanneer jouw URL daar tussen staat of wanneer er een bepaald pad ingevuld staat waar jouw URL ook onder valt, dan weet je dus dat robots.txt het Google verbiedt om die pagina te indexeren

Mijn Website Of Pagina Direct Indexeren/Herindexeren Stappenplan

Maar hoe kan je een nieuwe website/webshop of specifieke pagina meteen laten indexeren of laten herindexeren wanneer je grote wijzigingen hebt aangebracht? Er bestaan een aantal manieren waarmee dit min of meer direct geregeld kan worden. Hieronder wordt het stappenplan voor indexeren of herindexeren weergeven:

Google Search Console

De allerbeste optie is Google Search Console. Dit is gewoon een tool van Google zelf waarin je letterlijk een URL in kan voeren. Klik dan op de knop ‘laten opnemen’ in de Google index en meestal is dit al met een paar minuten geregeld. Dat is de allerbeste manier.

waarom website indexeren

Dan zijn er nog een paar andere manieren die er ook voor kunnen zorgen dat als je wijzigingen doet dat Google deze snel oppakt.

XML Sitemaps

Je hebt zoiets als xml sitemaps. Dit is in feite een makkelijk overzicht van je complete website/webshop.

website indexeren stappenplan

Ook die kan je sturen naar Google en daarmee zeg je eigenlijk: “Hey Google, ik heb hier een simpele, gestructureerde, schematische weergave van mijn website/webshop. Dus als je dit bestand blijft doorlopen, dan zorg ik ervoor dat alle wijzigingen daarin staan.”

Dus een xml sitemap zou ik je zeker aanraden om te uploaden in je Google Search Console.

YouTube

Als je een link plaats in een YouTube video en deze video publiceert dan vrijwel gegarandeerd dat de pagina waar je naartoe linkt dat deze meteen wordt opgenomen in de index van Google. Omdat de YouTube video’s ook à la minuut worden geïndexeerd. En zeker als je een YouTube video net nieuw publiceert dan gaat Google deze nog opnemen, dus als je een linkt naar een specifieke pagina is deze pagina ook meteen geïndexeerd.

website indexeren controle

Ping

Je kan een pagina ook laten ‘pingen’ en in feite gebruik je dan software van externe om ervoor te zorgen dat jouw pagina geïndexeerd wordt.Ik zal een paar voorbeelden laten zien.

google site indexeren

Daar voer je gewoon je URL in en klik je op ‘ping’ en dan gaat die software hun best doen om Google op de hoogte te stellen dat daar een nieuwe pagina is.

afbeeldingen indexeren

Backlink

Je kan ook een backlink plaatsen naar die specifieke pagina, dus in feite zorg je dan dat een andere website linkt naar je nieuwe pagina. En ook dat is een signaal voor Google van: hey er is hier een nieuwe pagina, die ga ik indexeren.

Interne Link

Wat je ook kan doen is dat je op je website zelf een interne link plaats, bijvoorbeeld op je homepage plaats je even een link naar die nieuwe pagina, vervolgens laat je je homepage opnieuw indexeren. Dan loopt Google over die homepage heen en dat ziet hij dat er een interne link is naar een andere pagina en vervolgens neemt die die pagina ook op in de index.

Wij gebruiken deze techniek met name als je een website hebt die in principe wel geïndexeerd wordt, maar dat om wat voor reden dan ook, meestal omdat het CMS gewoon niet zo goed is, dat Google moeite heeft om nieuwe pagina’s te vinden of te indexeren.

Gewoon even een link plaatsen op je homepage. Je homepage laten herindexeren en vrijwel gegarandeerd dat die nieuwe pagina meteen wordt opgenomen.

‘Kruimelpad’

En als allerlaatste tip zou ik je aanraden om een ‘kruimelpad’ op je website/webshop te hebben, want dat is een hele makkelijke manier om voor Google te navigeren door je website heen en om nieuwe pagina’s te laten indexeren of grote wijzigingen te laten herindexeren.

Zo een kruimelpad kan ook heel goed helpen om Google duidelijk te maken waar die moet zijn en wat die allemaal op moet nemen.

Wil je jouw website opnieuw laten indexeren? Dan kan je precies dezelfde technieken als hierboven gebruiken. Wil je een WorPress website laten indexeren? Dan gelden ook precies dezelfde stappen. Heb je een webshop? Of het nou met Siento of met Light Speed is, ook daarvoor gelden precies dezelfde dingen. Het is allemaal hetzelfde om Google pagina’s te laten indexeren.

En zelfs voor een subdomein geldt precies hetzelfde, gebruik dus Google Search console of een van de andere manieren om pagina’s te laten indexeren, werkt allemaal precies hetzelfde.

Hoe Indexeer/Herindexeer ik Afbeeldingen?

Wanneer je afbeeldingen wilt laten indexeren of herindexeren door Google, dan moet je zorgen dat die afbeeldingen op een pagina staan en dat die pagina geïndexeerd wordt door Google, dan pakt die ook automatisch de afbeeldingen mee.

Let er wel op dat die afbeeldingen niet een aparte pagina krijgen. Met name bij websites kan het nog wel een het geval zijn, want dan krijg je dus honderden of duizenden pagina’s op je website waar alleen maar een afbeelding op staat. Dat is dus niet nodig om je afbeelding geïndexeerd te krijgen en dan heb je heel veel waardeloze pagina’s, dit wil je dus echt absoluut niet hebben.

Dus gewoon een afbeelding op een pagina plaatsen, die pagina laten indexeren en dan zit je goed.

Hoe Kan ik Zien of Mijn Website of Pagina is Geïndexeerd in Google?

Dus hoe kan je controleren of jouw website/webshop of specifieke pagina is geïndexeerd in Google en dus is opgenomen?

Dat is 1: Wederom dus via jouw Google Search Console. Als je daar een URL intoetst en klikt, dan geeft Google vanzelf weer of die geïndexeerd is of niet of als er problemen zijn.

url indexeren google
url indexeren foutmelding

En daarnaast is er nog een andere makkelijke manier: Voer de URL in omringd door “..”, en dan kan je zien of de URL opgenomen is in de index van Google.

Je kan ook de volgende truc gebruiken in Google: Je voert in (bijvoorbeeld): site:klikproces.nl. En daarmee kom je alle pagina’s tegen die in de index staan van Google op het domein klikproces.nl. En daar kan je ook een specifieke URL truc van maken, dus: site:klikproces.nl/stropdas (bijvoorbeeld).

hoelang duurt het voordat website geïndexeerd is

Dus op die manier kan je best makkelijk zien of een pagina of een specifiek deel van je website geïndexeerd is of niet.

Ik zal je vooral aanraden dit via Google Search Console te doen, dat is echt de allerbeste manier.

De manier met “site:..” kan jou wel helpen te achterhalen of dat indexeren wel goed staat. Want als je “site:(jouw website)” invoert, dus wederom: site:klikproces.nl als voorbeeld en er staat opeens 5.000 pagina’s opgenomen in de index van Google. En dan denk ik bij mijzelf: “5.000 pagina’s? Ik heb helemaal geen 5.000 pagina’s?”. Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een probleem, dan zijn de afbeeldingen individueel opgenomen of de pdf’s die je hebt geüpload of iets ander. Dus dat is een goede indicatie om te kijken of dat indexeren goed gaat.

website automatisch indexeren

Dit nakijken kan ook wederom via Google Search Console, want daar heeft Google letterlijk een rapportage waarbij die zegt; Ik ben zoveel pagina’s tegengekomen en zoveel pagina’s zijn ook echt opgenomen in de index van Google.

En als daar een groot verschil in zit dan heeft Google dus een groot percentage van je pagina’s bevonden als duplicaten content, een dunne pagina of om wat voor reden dan ook een niet waardig om opgenomen te worden in de index.

google search console website indexeren

Dit is meestal een teken van een goot probleem. Want de enige reden dat Google iets niet wilt indexeren, los van dat die technisch gezien geblokkeerd is, kan zijn als Google denkt ja dit is waardeloos hier heb ik niks aan, dus ik ga het eruit halen. En nogmaals is dat dus een teken van een groot probleem, want in theorie moet elke pagina die Google kan vinden en mag vinden, ook een goede pagina zijn.

Dus het indexeren van je website/webshop of specifieke pagina’s is dus cruciaal. Als je niet geïndexeerd bent kan je überhaupt niet eens gaan scoren, het is tenslotte de eerste stap om te gaan scoren in de organische zoekresultaten van Google.

Dus ik zou zeggen: Zet hem op! Laat je site indexeren, pas de tips toe en denk daarbij vooral aan Google Search Console. Tot slot wens ik je heel veel succes met het scoren in Google! Wanneer je nog vragen hebt, laat deze dan achter onder de YouTube video of onze blog of stuur een mailtje naar bart@klikproces.nl , dan help ik je graag.

En ik hoop natuurlijk dat je de volgende keer weer kijkt/luistert/leest. Ik heb namelijk nog veel meer advies voor je op het gebied van SEO, Conversie Optimalisatie, YouTube en Voice!

Social Shares

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *