Hoe Een Website Redesign Jouw Website Compleet Kan Ruïneren

Ontdek Hoe Een Redesign Jouw Website Compleet Kan Ruïneren Doordat de SEO en/of Conversies Volledig Inzakken.
Transcriptie: Hoe Een Website Redesign Jouw Website Compleet Kan Ruïneren
Hey mijn naam is Bart van Klik Proces en het met je hebben over hoe een redesign je bedrijf ruïneert. Echt compleet naar de koten kan laten gaan. En het is ook al een algemene irritatie of frustratie die ik ook even kwijt moet als ondernemer zijnde, dus ik ben blij deze video eindelijk te maken, of de podcast als je luistert of het blog als je leest.
Welkom bij Klik Proces, met informatie over betere rankings, meer bezoekers en een hogere omzet, elke werkdag praktisch advies voor meer organische groei via SEO, conversie optimalisatie, YouTube en Voice.
En dat is namelijk een gedachte die bij heel veel ondernemers vaak heerst, of bij heel veel marketeers, namelijk we hebben een nieuw design nodig. Het huidige design is al 2 jaar oud bijvoorbeeld of 3 jaar oud of 5 jaar oud, maakt niet uit. We hebben een nieuw design nodig, want er zijn allerlei problemen, zoekmachinetechnisch, conversietechnisch en die komen allemaal door het design. Dus we gaan nu een compleet nieuw design neerzetten. Nou allereerst is dat vaak niet waar. Het komt echt maar zelden voor dat je echt een compleet redesign moet hebben. Wat vaak veel beter helpt, is stapje voor stapje je design updaten en ervoor zorgen dat je niet grove fouten maakt. In zijn algemeenheid geldt dat voor een site meestal is het slimmer om het stapje voor stapje te doen. Op die manier kan je testen, kan je kijken wat er veranderd, kan je het valideren en verbeteringen doorvoeren.
Maar er zijn 2 hele specifieke manieren waarop een redesign echt je website compleet kan ruïneren en je bedrijf gewoon echt failliet kan gaan door het redesign van je website of shop. En zeker als je voor het grootste deel afhankelijk bent van je omzet of van je leads vanuit je website of shop.
Die 2 manieren zijn als volgt. De eerste is je SEO. Ik zal even een screenshot laten zien van een bedrijf die een nieuw design online heeft gezet en dat je even kan zien wat er met het verkeer gebeurt. Ze zaten rond de 50 à 60.000 bezoekers per maand, al heel lang, vrij stabiel, er zat een stijgende lijn nog in, licht stijgende lijn. Het nieuwe design gaat online en ze klappen in een keer terug naar 20.000 bezoekers per maand. Driekwart van het bezoek is gewoon compleet verdampt door het redesign. Dan hoop ik dat dit bedrijf niet 100% afhankelijk is van zijn SEO, maar een heleboel bedrijven zijn dat natuurlijk wel en daar zijn allemaal goede redenen voor, maar juist dan kan een redesign zo desastreus zijn. Dat kan om allerlei redenen zo zijn. Misschien dat ze nieuwe URL’s hebben aangemaakt en geen redirects hebben ingevoerd. Het kan zijn dat de SEO-titels niet meer klopten, dat de H1’s of de H2’s niet klopten, dat de tekst weg is, dat de afbeeldingen weg zijn. Er kunnen heel veel redenen voor zijn, maar als je geen verstand hebt van SEO en je voert een redesign voor, dan kan dit dus gebeuren. Het kan dus zijn als je 100% afhankelijk bent van SEO, dat gewoon driekwart van je bedrijf gewoon verdampt, van de ene op andere dag. Het is niet moeilijk om dit te laten gebeuren. Het enige wat je er namelijk voor nodig hebt, is zorgen dat zowel jij als degenen die het redesign doet, of dat nou intern is of het externe bureau, als je gewoon zorgt dat jullie allemaal niets van SEO snappen, dan kan je bijna garanderen dat bij een redesign dit gaat gebeuren. Dus als je een redesign gaat doen, zorg er alsjeblieft voor dat vanaf begin af aan er een SEO-expert aan tafel zit. Of dat nou intern is, dat is het allermooist of extern, maar iemand die echt heel veel weet van SEO, zowel van techniek, als van content als van linkbuilding, want anders kan dit gewoon gebeuren. Dit voorbeeld wat ik je nu laat zien, dit kwam ik bij toeval tegen, maar zo hebben we echt heel vaak voorbeelden gezien waarin een redesign niet best is geweest voor de rankings. Dus dat is één.
En het tweede is voor je conversies. En dat is eigenlijk hetzelfde principe. Als je huidige site het goed doet, die converteert met een bepaald percentage en dat gaat allemaal lekker. Maar je hebt geen flauw idee waarom het het goed doet. Wat vinden bezoekers dan fijn, waarom converteren ze? Is dat bepaalde content, is dat navigatie of wat is het precies? En je gaat een redesign doen? Dan is de kans dus heel groot dat je de elementen die nu zorgen voor veel conversie, dat die gewoon verdwijnen. Dat die gewoon weggaan. En zeker omdat als je geen data hebt of geen ervaring hebt in conversie optimalisatie, dan kom je altijd uit met designers die werken op gevoel. Nou geloof mij maar, designers die niets weten van conversies of die zeggen wat te weten van conversies, maar nog nooit iets gemeten hebben, nog nooit een onderzoek hebben gedaan, nog nooit een heatmap of een scrollmap hebben gezien, die weten echt niet wat converteert en wat niet. En dan kan je dus in de situatie komen dat alles of een groot deel van wat nu heel belangrijk is voor bezoekers, de reden waarom ze converteren, dat het gewoon foetsie is met een redesign. En dat bezoekers gewoon opeens niet meer converteren. Ook dit hebben we echt regelmatig gezien, dat er opeens gigantische video’s en afbeeldingen boven aan een site staan, komt heel veel voor. Dat allemaal cruciale informatie als USP’s of redenen om een product wel of niet te kopen, dat er heel veel content wordt verwijderd, want designers hebben over het algemeen echt een hekel aan lappen tekst, terwijl bezoekers soms wel lappen tekst nodig hebben om te snappen waar het om gaat en of ze dit nodig hebben of niet. En je conversiepercentage kan gewoon volledig in elkaar klappen. En heb ik het echt over bijvoorbeeld van 5% conversie naar 0,5% conversie. We hebben het door de jaren heen echt al meerdere keren gezien en nog vaker gehoord vanuit de ondernemers. Dat designers hun werk op zich goed doen, maar gewoon geen verstand hebben van conversie optimalisatie of zeggen dat ze het wel hebben, maar toch eigenlijk stiekem niet hebben en dat daardoor de conversie compleet in elkaar klapt. Het wordt nog erger als bij het designproces bijvoorbeeld de directeur of directie betrokken is of een bepaalde commissie, soms met mensen van de marketing, die ook niets van conversie optimalisatie weten. En het wordt nog erger als dan ook nog de broer en de moeder en de neef van de zwager van mijn zus erbij komt en het klein neefje van 12 die ook echt heel veel verstand heeft van websites. Als die er ook nog bijkomen en zulke organisaties bestaan echt, dan kan je echt bijna garanderen dat het redesign een drama wordt.
En ook dit hebben we gezien. Ik zal even een analytics-screenshot laten zien, hier kan je het zien, van tussen de 100 en 120 aanvragen per maand, gedaald naar 30 à 40 aanvragen per maand. Zo hard kan het gaan, gewoon door een redesign en dat de conversies echt compleet naar de kloten geholpen zijn.
Dus als je die jeuk hebt van een redesign, besef dan in elk geval het volgende: kijk is naar 123inkt.nl, kijk eens naar marktplaats.nl, kijk eens naar Azerty. Die sites zien er voor je gevoel niet uit. Ze zijn al heel veel jaren min of meer hetzelfde, ze lijken outdated, maar die sites, die draaien als een gek. Dit zijn zulke grote bedrijven, het is niet alsof er geen geld voor een redesign, maar ze kiezen er bewust voor om het niet te doen omdat ze weten wat nu werkt en ze weten wat nu converteert en ze weten dat een redesign niet de sleutel is tot je Google rankings en tot je conversie optimalisatie. Dus in zijn algemeenheid zou ik zeggen een redesign is veel minder vaak nodig dan je denkt. Maar als je geen kennis hebt van SEO, geen kennis hebt van conversie optimalisatie, zorg er dan voor dat je geen redesign doet, maar doe het dan in stapjes. En dit is een goede vuistregel: hoe lager je kennis is, hoe minder groot de stappen je moet doen. Dus als de kennis bij jou en je medewerkers of je team heel laag is, zorg er dan voor dat je het in kleine stapjes doet, zodat je elke keer weer kan checken in bijvoorbeeld je analytics, hou dat in elk geval bij, heeft dit gezorgd voor een verandering? Zo ja, is die positief of negatief en wat voor actie komt daaruit? Bijvoorbeeld door het redesign per pagina te doen of alleen bepaalde elementen of te beginnen met het checkout proces of juist niet. Maar doe het alsjeblieft in stapjes en doe een redesign alleen als je echt SEO- en conversie-experts aan tafel hebt, dat kan zijn van een agency zoals wij of van een ander agency of intern, dat is allemaal goed. En zorg ervoor dat ze allemaal mee eens zijn met wat het redesign gaat doen. Want als een van de twee groepen het er niet mee eens is, kan het echt een serieus probleem zijn. We hebben het helaas al heel vaak gezien. Op die manier voorkom je dat je gewoon echt compleet failliet kan gaan door een redesign. Want ik liet zonet al een paar voorbeelden en zulke dalingen in verkeer en conversies zijn echt niet grappig.
Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad. Ik hoop dus ook dat je niet zomaar meer een redesign gaat doen, maar er echt goed over nadenkt aan de impact die het kan hebben. Ik hoop zeker dat je op die YouTube like knop drukt, zodat je ons helpt in het algoritme zodat de video nog veel meer bekeken wordt en ik hoop uiteraard dat je de volgende weer kijkt, leest of luistert, want dan heb ik nog veel meer advies voor je op het gebied van SEO, conversie optimalisatie, YouTube en Voice.