Een of Meerdere Lokale SEO Websites?

by Bart van der Meer november 14, 2019
1 of meerdere lokale seo websites voorkant

Dit is deel 6 in onze serie over lokale SEO. In dit deel ga ik je uitleggen of jij één of meerdere lokale websites nodig hebt om te scoren. En ik ga je uitleggen wat slim is op basis van jouw SEO-strategie.

Wil jij de andere delen over lokale SEO ook bekijken? Of ben je op zoek naar het vorige deel over lokale SEO? Klik dan op de link.

een of meerdere lokale seo websites

Een of Meerdere Lokale SEO Websites

Hoi. Mijn naam is Bart van Klik Proces en in deze video ga ik een veelgestelde vraag stellen als het gaat om lokale SEO.

Namelijk: is het slimmer om één website en één domeinnaam te hebben om te scoren in Google of moet ik meerdere websites en meerdere domeinnamen nemen?

In deze blog krijg je het exacte antwoord op de vraag.

Ik ga je ook precies vertellen waarom het ene slim is of waarom het andere slim is en op basis daarvan kan jij de juiste domeinnaam kiezen die past bij jou SEO-strategie.

Drie Versies van Domeinnamen

Dus om te beginnen zijn er drie versies van domeinnamen.

goede domeinnaam lokale seo


Op het moment dat je op meerdere locaties actief bent en maar één dienst hebt, dan krijg je bijvoorbeeld domeinnamen als autodealerutrecht.nl, autodealerleiden.nl, autodealeramsterdam.nl.

lokale seo google maps

De dienst is de hele tijd hetzelfde, alleen de locatie verandert steeds.

Je kan ook meerdere diensten hebben, maar maar één locatie. Dan ziet het er zo uit.

lokale seo meerdere diensten 1 locatie

Dan komt steeds de plaatsnaam terug, dus Utrecht, maar de dienst verandert, dus autodealer, occasion, Volkswagen.

Maar als je het over een ander bedrijf hebt, bijvoorbeeld een hovenier, dan krijg je bijvoorbeeld bomen planten Utrecht, tuinman Utrecht, gras aanleggen Utrecht, etcetera.

En dan heb je de websites die lokaal moeten scoren, maar die en meerdere locaties hebben en meerdere diensten hebben, dus dan ga je op heel veel domeinnamen uitkomen.

1 website of meerdere websites

Want dan krijg je namelijk per dienst en locatie combinatie een aparte domeinnaam. Dus stel dat je 10 diensten hebt, krijg je 10 diensten per plaats. En als je dan ook nog op 10 plaatsen actief bent, dan moet je dus al 100 domeinnamen hebben.

Dit aantal kan dus heel erg snel oplopen.

Verschil 1 of meerdere lokale SEO websites

Maar goed, de vraag is: wat werkt het beste en waarom?

Er is geen eenduidig antwoord, dus als je daarvoor kwam, moet ik je helaas teleurstellen. Want het antwoord is, zoals heel vaak met SEO, het hangt er vanaf. Het hangt van een aantal dingen af.

een of meerdere lokale seo websites

Voordelen meerdere Lokale SEO Websites

Op het moment dat je EMD of een PMD, dus Exact Match domein of een Partial Match domein kan registreren, en in de vorige blog heb ik uitgelegd wat dat precies inhoudt.

Dan kan het, zeker als de concurrentie wat lager is, kan dat helpen om heel snel te scoren in Google.

lokale seo pagina's

Daarnaast, omdat deze domeinnamen het zoekwoord in zich hebben, dus bijvoorbeeld occasions Utrecht of goedkope occasions Utrecht, schept dat vaak duidelijkheid voor de bezoeker.

En niet alleen dat, iemand die uit Utrecht komt en die ziet Utrecht in de domeinnaam staan: ‘top, super’.

meerdere websites voorbeeld

Het wekt ook de indruk dat je specialistisch bent.

En Coolblue heeft hier heel erg gebruik van gemaakt, want die heeft per dienst of eigenlijk per categorie producten hebben zij een webshop.

Dus laptopshop.nl is dus een PMD op het woord laptop. Dus Coolblue heeft heel erg voor deze strategie gekozen, die hebben 300, 400, 500, ik weet niet op hoeveel ze ongeveer zitten, website namen, wat allemaal PMD’s zijn.

specialisten

Die heel veel duidelijkheid scheppen en Coolblue doet het goed zal ik maar zeggen.

Op het moment dat je een franchise organisatie bent, kan het makkelijker zijn als iedere vestiging of ieder bedrijf zijn eigen domeinnaam heeft. En dan kan die daar in sommige gevallen zijn eigen website of voor een gedeelte zijn eigen website opzetten.

Dat kan makkelijker in beheer zijn. Dus dat kan bepaalde voordelen geven.

Meestal is het goedkoper.

Dat zit ‘m dan niet in het feit dat je veel meer domeinnamen moet registreren, want dat is duurder, maar op het moment dat je echt groot wordt en je hebt één website, is die ene grote website in beheer vaak duurder dan al die losse, kleine, goedkope websites.

Zeker wanneer je het via WordPress doet en er een multisite van maakt, dan kan het relatief goedkoper zijn om heel veel kleintjes te hebben.

Een groot voordeel is dat je ze onderling kan verbinden, dus als je 100 websites hebt en je verbindt die allemaal onderling, heeft elke website dus alvast 99 backlinks en zo kan je eigenlijk een soort je eigen netwerk opbouwen aan webshops.

Precies zoals Coolblue het ook doet. Als je het heel simpel verwoordt, zo refereren mensen er vaak naar, is die meerdere websites strategie eigenlijk de Coolblue-strategie, want Coolblue is wel een van de weinige bedrijven die dat heel erg goed heeft gedaan.

Maar zoals ik al zei, het nadeel ervan, met name wanneer je dus meerdere diensten en meerdere locaties hebt, is dat het al heel snel kan gaan om heel veel domeinnamen.

Coolblue zit al op de 300, 400 en die hebben eigenlijk maar één dienst. Dus als je dat nog eens lokaal wilt gaan maken, dan kan dat snel oplopen in het aantal domeinnamen en websites.

Voordelen Één Website

Het hebben van één website die op al die verschillende diensten en locaties scoort, dat heeft een aantal andere voordelen.

Het grootste voordeel zit toch wel in linkbuilding.

Als je overal een aparte website voor hebt en deze website ontvangt een nieuwe goede link en laten we zeggen dat de occasion boer in Utrecht heeft het AD bijvoorbeeld gehaald.

1 website informatie

Dan profiteert eigenlijk alleen deze ene kleine website daarvan en die zal onmiddellijk omhoog gaan in Google.

linkbuilding voordeel

En omdat die verbonden is met al die andere websites zal het misschien een klein beetje hulp bieden voor de andere websites, maar dat is heel beperkt.

Dus de kracht van de backlinks blijft heel erg geïsoleerd op één dienst, één locatie, één website.

backlinks

Als je één grote website hebt die alles heeft, dan hangen hier eigenlijk die verschillende pagina’s onder die grote website.

Dus dan krijg je de hele tijd slash dit slash dat.

1 backlink effect

En als deze pagina dan een backlink van het AD krijgt, profiteert de hele website ervan.

lange termijn profijt

En ook de pagina’s die intern gelinkt worden profiteren er nog eens extra van.

linkbuilding activiteiten

Al je linkbuilding activiteiten, die leveren veel meer rendement op. Daarnaast profiteert ook alle content die je schrijft van alle backlinks.

Dus als je bijvoorbeeld een blog bij gaat openen om nog meer mensen naar je toe te trekken en je gaat het niet meer specifiek over locatie hebben, maar bijvoorbeeld over je diensten, dan profiteert het hele domein ervan.

domein

En wederom in dit geval, het wordt een beetje rommelig, maar in dit geval profiteert alleen het domein wat het publiceert ervan.

cruciale verschil

En dat is echt het cruciale verschil.

Dat houdt dus in dat als je gaat starten, dat dit waarschijnlijk sneller scoort in Google.

lange termijn aanbeveling

Maar op lange termijn zou ik 100% dit aanbevelen.

volledig profiteren van linkbuilding

Één website die volledig profiteert van al je linkbuilding en al je content die je erop zet.

lokale seo optimaliseren

En dan gaat het erom dat je groot denkt, dat je heel Nederland wilt veroveren of een heel groot gedeelte van deRandstad en dat je veel diensten wilt hebben, dus dat je echt groot denkt.

Hoe kleiner je eigenlijk bezig bent of hoe specifieker, hoe interessanter deze strategie wordt.

voordelen meerderde websites

Keuze: Korte of lange termijn?

En het is moeilijk te bepalen waar exact de scheidingslijn zit, dat advies kan ik je dus niet geven.

Het heeft niets te maken met zoekvolumes, het heeft eigenlijk vooral te maken met concurrentie. Hoe lager de concurrentie, hoe beter deze tactiek werkt.

emd/pmd

Als je niet goed weet of je dit volgend jaar of over twee jaar nog steeds doet of het is een probeersel, dus je wilt eens kijken wat het doet, dan zou ik hiermee beginnen.

profijt korte termijn

Dit is eigenlijk korte termijn en dit is lange termijn.

profijt lange termijn

Dat is mijn advies. Ik hoop dat je hier iets aan hebt gehad en dat het duidelijkheid verschaft op een hele belangrijke vraag.

Mocht je nog vragen hebben hierover of mocht er nog iets onduidelijk zijn of wil je iets specifiek voor jouw situatie weten, laat dan een vraag achter op de YouTube comments of laat een vraag achter op ons blog, dan krijg je van mij persoonlijk antwoord.

Ik wens je heel veel succes met het bepalen van welke domeinnaam of domeinnamen jij gaat kiezen en vervolgens echt gaat knallen in Google.

Heel veel succes en ik zie je graag bij de volgende blog.

In de volgende blog gaan we het hebben over URL-structuur en wat moet je wel en niet doen om de juiste structuur voor jouw site op te bouwen om te zorgen dat je zo snel en zo goed mogelijk scoort in Google.

website meme
Social Shares

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *