Effectieve AdWords Advertentie Schrijf Technieken (7/9)

In deze pagina staan alle schrijftechnieken beschreven waarmee je een BIJZONDER effectieve advertentie kan schrijven. Een overzicht van alle technieken die beschreven staan.
Er zijn twee bijzondere technieken die zeer weinig worden toegepast! Deze twee technieken zijn: Wees helder en wees specifiek.
Dat is het… simpel nietwaar? Dat lijkt misschien zo, in de praktijk valt het tegen. Zoals je kunt zien wanneer je de gemiddelde AdWords advertentie leest.
Wees Helder
Schrijf zo helder mogelijk. Met helder wordt bedoeld: dat de bezoeker jouw advertentie zonder na te denken begrijpt op de manier waarop jij dat bedoelt.
Zorg er dus voor dat geen enkel woord op meerdere manieren kan worden opgevat. Bezoekers moeten elk woord kunnen lezen en direct moeten begrijpen wat het betekent.
Vraag jezelf voor elk woord in de advertentie af: Is dit woord de absoluut, 100% zeker, geen-twijfel-over-mogelijk meest heldere manier om te communiceren wat ik wil communiceren? Begrijpt mijn doelgroep direct wat ik bedoel en kan het woord niet op meerdere manieren worden opgevat?
Een aantal voorbeelden:
Praat in je advertentie nooit over de ‘beste’ of ‘goed’. De woorden ‘beste’ en ‘goed’ zijn namelijk op meerdere manieren op te vatten. Voor de een betekent dit de goedkoopste prijs, terwijl dat voor een ander de hoogste kwaliteit betekent.
Alleen het feit dat de bezoeker (onbewust) moet nadenken, gaat ten koste van je rendement. Want waarom zouden ze nadenken als ze ook gewoon naar een andere advertentie kunnen kijken?
Daarnaast is er ook nog de kans, dat bezoekers die je wel wilt aanspreken, jouw advertentie niet begrijpen zoals jij deze bedoelt en dus niet klikken, terwijl bezoekers die je niet wilt bereiken het ook verkeerd opvatten en wel klikken.
Zoek een ander woord wat veel helderder beschrijft wat je wilt zeggen zoals: effectief, snel, exact aantal, hoog, laag, enz.
Een voorbeeld: Een advertentie van de Fontys Hogeschool.
Er is maar weinig aan deze advertentie helder.
Er staat training/cursus. Is dit dan hetzelfde? Of zijn het twee verschillende studies die je kan gaan doen? Zo ja, wat is dan het verschil ertussen? Zo nee, waarom staan ze er dan beide?
Wat is een zakelijk aanbod? Is dat een aanbod voor bedrijven die hun personeel willen opleiden? Of is het een aanbod gericht om het zakenleven in te gaan? Zo ja, wat is dan precies het zakenleven?
En wat is juiste? Meest geschikt? Flexibel? Snel je diploma halen? Wat de ‘juiste’ is, is voor iedereen anders. Mochten ze voor iedereen een cursus op maat maken, zodat het voor jou de ‘juiste’ is, zeg dat dan. Zeg dat alle trainingen op maat zijn!
Praktijktraining wat betekent dat? Is het alleen praktijk of wordt de training gegeven in een praktijk wat suggereert dat het voor medische beroepen geschikt is?
De URL gaat naar werk-studie? Betekent dit dat het alleen parttime is? Moet je werken om dit te doen? Is het alleen toegankelijk voor personen die deels willen studeren en deels willen werken?
Een ander voorbeeld over een advertentie van beslist.nl
De zoekopdracht is ‘bakstenen kopen’. Dit kan je zien, omdat die woorden dikgedrukt staan. Maar de regel daaronder vermeldt: ‘vergelijk tuintegels’. Over onduidelijk gesproken…
Wees Specifiek
Wat je ook beschrijft, doe het zo specifiek mogelijk! Vraag jezelf hardop af bij ieder woord van de advertentie: Is dit de meest specifieke manier waarop ik het kan beschrijven?
Specifieke woorden en zinnen komen vele malen betrouwbaarder over op de bezoekers. Daarnaast spreek je potentiële bezoekers nog beter aan. Je belooft ze namelijk tot in detail wat je ze kan bieden als ze klikken op jouw advertentie.
- Niet ‘al 1 miljoen gebruikers’, maar ‘al 1.001.729 gebruikers’.
- Niet ‘snelle bezorging’, maar ‘levering in 1 dag’.
- Niet ‘zeer goedkoop’, maar ‘Laagste-prijs-garantie’.
Als je deze twee principes toepast, Heb je altijd meer succes met je advertentie, dan degene, die de principes niet gebruiken. Dat is inclusief de vele marketingbedrijven die een ‘leuke slogan’ hebben bedacht.
Je hebt maar 25 + 35 + 35 tekens om jouw aanbod te communiceren. Daar is geen plaats voor leuzen of slogans! ‘Leuk’ verkoopt namelijk bij lange na niet zo goed als ‘helder & specifiek’ en dat is tenslotte het enige doel van jouw AdWords advertentie: Om te verkopen.
Naast deze twee cruciale technieken zijn er nog een aantal schrijftechnieken die jouw helpen een effectievere advertentie te maken.
Vermijd ‘Niet’
Het woord ‘niet’ is moeilijk door het brein te verwerken en te onthouden. Het is slim om dit woord simpelweg te vermijden. Bovendien is het zonde om 4 tekens te verspillen door iets te ontkennen, terwijl je ook de positieve verwoording kan gebruiken.
- Niet ‘niet lang’, maar ‘kort’
- Niet ‘niet duur’, maar ‘goedkoop’
Vermijd Niet-Waarde Communicerende Woorden
Omdat de ruimte in een AdWords advertentie zo beperkt is, moet elk woord waarde uitdrukken of de waarde van een ander woord versterken. Er is dus geen plek voor woorden die geen waarde communiceren.
Deze woorden plaats je simpelweg niet in de advertentie. Voorbeelden van niet-waarde communicerende woorden zijn lidwoorden en voorzetsels:
- De
- Het
- Een
- Als
- Met
- Zonder
- In
- Aan
- Op
Belangrijkste Argument Voor- of Achteraan
Het belangrijkste punt wat je wilt overbrengen op jouw doelgroep moet voor- of achteraan in de zin staan. Deze punten worden door bezoekers het meest intensief gelezen.
Let op! Met het begin of einde van de zin wordt niet bedoeld het begin of einde van beschrijvingsregel 1 of 2! In sommige gevallen is de zin een beschrijvingsregel lang, maar deze kan ook anderhalve beschrijvingsregel lang zijn.
Voorbeeld
Beschrijvingsregel 1 & 2 zijn beide een hele zin
De zin loopt door van beschrijvingsregel 1 tot beschrijvingsregel 2.
In de bovenstaande advertentie staat het woord ‘gratis’ wel aan het einde van beschrijvingsregel 1, maar omdat van beschrijvingsregel 1 en 2 een totaalzin is gemaakt, gaat een deel van de waarde van het woord ‘gratis’ verloren.
Deze zin kan verbeterd worden door het woord ‘gratis’ meer aandacht te geven: Loop binnen voor een oriëntatiegesprek, gratis.
Of (het past bijna op 1 beschrijvingsregel): Gratis oriëntatiegesprek. Loop binnen. Wat in feite zou moeten zijn: Gratis Eerste Oriëntatiegesprek. Loop Gerust Even Binnen!
Ander voorbeeld
Ook in deze advertentie staat het woord ‘gratis’ in het midden van de zin. De verbetering: Bekijk Onze Televisie Test, Gratis!
Speciale Symbolen, Figuurtjes en Getallen
Symbolen worden ingezet om een advertentie korter te maken of meer op te laten vallen. Met name in de koptekst kan dit zeer effectief zijn. Voorbeelden van symbolen die te gebruiken zijn: ! = ? © % & * # ( – ) : / “ “ \ | < > + € ™ ® (Tip)
Bijvoorbeeld
Let op! Google bestraft misbruik van symbool, figuur en getal gebruik door de advertentie af te keuren en niet te tonen in de zoekresultaten.
Wat niet mag: symbolen, figuren of getallen gebruiken op een manier waar deze niet voor bedoeld is. Zoals: Met het getal ‘4’ het woord ‘for’ bedoelen. Of het gebruik van ™ zonder dat hiermee een trademark (merkenrecht) wordt bedoeld.
Wat nog meer niet mag
- Uitroeptekens in de advertentiekop
- Herhaalde plaatsing van punten of symbolen achter elkaar puur bedoeld om de aandacht te trekken.
- Opsommingstekens
Hoofdletters
Woorden die met een hoofdletter geschreven zijn vallen meer op en zijn makkelijker te scannen en lezen door bezoekers. Schrijf alleen de belangrijke woorden met een hoofdletter.
Gebruik ook geen hoofdletters in de URL regel. Dit kan bezoekers verwarren, omdat er normaal gesproken nooit een hoofdletter voorkomt in de URL van een website.
Verkeerd gebruik van hoofdletters in de advertentie van goodgamestudios.com
Een effectievere versie van deze advertentie is:
Online Spellen – Empire – empire.goodgamestudios.com
Trek met Je Leger ten Strijde en Verover Vreemde Landen.
Wat vrijwel nooit mag van Google is een of meerdere woorden volledig in hoofdletters schrijven. ZOALS DIT. Als je dit toepast, wordt jouw advertentie afgekeurd en niet getoond in de Google zoekresultaten.
Gebruik Punten
Met name wanneer je een aantal eigenschappen beschrijft, kan het goed zijn om een punt te plaatsen na elke eigenschap. Zoals je misschien wel weet lees. Je. In. Jouw. Hoofd. Heel. Anders. Als. Er. Een. Punt. Na. Een. Woord. Staat.
Jouw (onder)bewustzijn is namelijk getraind om na elke punt te pauzeren en zich op een nieuwe zin (nieuwe informatie) voor te bereiden. Je richt meer aandacht op een woord wat voor of na een punt staat.
Zoekwoord Invoegen
Het is mogelijk om een deel van de advertentie variabel te maken. Dit betekent, dat de advertentie zich aanpast aan de zoekopdracht van de bezoeker.
Dit heet keyword insertion (zoekwoord invoegen) en ziet er als volgt uit in een advertentie: {KeyWord:zoekwoord}
Het maakt niet uit welke van de zoekwoorden uit de zoekwoordenlijst van deze advertentiegroep je gebruikt. Als je er een benoemt, dan past Google automatisch het zoekwoord aan.
Dit kan je plaatsen in de koptekst, beschrijvingsregel 1, beschrijvingsregel 2 en in de zichtbare URL.
Bijvoorbeeld:
Je hebt een advertentie die gevonden wordt op de exacte zoekwoorden
- fiets kopen
- damesfiets kopen
- herenfiets kopen
Je gebruikt de optie ‘zoekwoord invoegen’ voor de koptekst en voegt daar een ‘?’ aan toe.
De advertentie ziet er dan als volgt uit
{KeyWord:fiets kopen}?
Beschrijvingsregel 1
Beschrijvingsregel 2
Zichtbare URL
Dit betekent dat de koptekst variabel is en zich aanpast aan de zoekopdracht:
- Zoekopdracht ‘fiets kopen’ > Koptekst advertentie ‘fiets kopen?’
- Zoekopdracht ‘damesfiets kopen’ > Koptekst advertentie ‘damesfiets kopen?’
- Zoekopdracht ‘herenfiets kopen’ > Koptekst advertentie ‘herenfiets kopen?’
Daarnaast is het waardevol, omdat Google het zoekwoord dik drukt in de zoekresultaten. Hieronder een voorbeeld met de zoekopdracht ‘lcd tv kopen’.
Let op! Voeg alleen zoekwoorden toe die klein en middelgroot zijn, omdat je voldoende ruimte moet hebben om alle tekens te plaatsen. Als het zoekwoord te lang is voor de advertentie, wordt deze afgekapt.
Meer informatie over: Keyword Insertion (zoekwoord invoegen)
Bewezen Werkende Statements
Hieronder zijn een aantal statements beschreven die een sterke mate van vertrouwen overbrengen aan de bezoeker. Het is niet aan te raden de gehele advertentie te vullen met de onderstaande statements. Je moet namelijk nog steeds een belofte maken aan de bezoeker.
Bedrijfsnaam
Een vermelding van de bedrijfsnaam in de advertentie vergroot het vertrouwen in de advertentie. Dit is met name effectief wanneer het om een bekend merk gaat binnen de branche waarin je adverteert.[
Merknaam
Merken kunnen een grote naamsbekendheid en reputatie met zich meebrengen. Door een merk te noemen kan je hierop meeliften. Daarnaast kan het noemen van een merknaam overbrengen op welk segment jouw website of shop zich richt.
Bijvoorbeeld:
‘De Walt’ staat in de bouw bekend om zijn kwaliteit. Wanneer jouw webshop alleen kwaliteitsgereedschappen verkoopt, kan het helpen om ‘De Walt’ te noemen in de advertentie.
Let op! Het is niet altijd mogelijk om een merk te noemen in een AdWords advertentie vanwege het merkenrecht. Het is niet toegestaan een officieel geregistreerd merk te noemen in een advertentie als dit merk een verzoek tot merkrecht bescherming heeft ingediend bij Google en dit goedgekeurd is.
Je kan zien of een merk beschermt is door een advertentie aan te maken met de merknaam erin. Als je de merknaam niet mag noemen keurt Google de advertentie af en geeft aan dat dit is vanwege het beschermen van het merkenrecht.
Let op! Ook mag een merk niet worden gebruikt wanneer je door het plaatsen van de advertentie schade kan berokkenen aan de reputatie van dat merk. Bijvoorbeeld, omdat je namaakproducten verkoopt. Of omdat je geen officiële verkoper bent van het product, maar wel doet alsof.
Als een merk hierachter komt kan het voorkomen dat deze een aanklacht indient.
Locatie
Tussen de 30 en 50 procent van alle zoekopdrachten zijn lokaal. Dat wil zeggen: er is een geografische locatie in verwerkt of er wordt gebruik gemaakt van de locatie van degene die de zoekopdracht uitgevoerd.
Het kan effectief werken om te bevestigen dat jouw bedrijf op deze locatie gevestigd is. Een goed voorbeeld van het gebruik van plaats in de advertentie tekst is het onderstaande voorbeeld van bikefactory.nl:
Gebruik een uitroepteken bij de aanzet tot actie!
Elke effectieve advertentie wordt afgesloten met een aanzet tot actie.
Door een uitroepteken aan de actie toe te voegen benadruk je hoe belangrijk het is om deze actie (direct) te nemen.
Vraag – antwoord of probleem – oplossing
Door de vraag / het probleem wat de bezoeker in zijn hoofd heeft te herhalen kan je laten zien dat je de vraag / het probleem begrijpt.
Wanneer jouw advertentie belooft op de vraag een antwoord te geven of voor het probleem een oplossing kan dit een bezoeker meeslepen om door te klikken.
Bijvoorbeeld iemand typt in ‘bloemen bezorgen’
Bloemen Laten Bezorgen?
Vandaag Besteld, Morgen Geleverd.
Laagste Prijs Garantie. Bestel Direct!
willekeurige-website.nl/bestellen
Of deze advertentie van eigenhuis.nl op de zoekopdracht ‘huis kopen’ (let niet op Beschrijvingsregel 2 😉 )
Sociale bewijskracht
Sociale bewijskracht is een veel gebruikte psychologische techniek om bezoekers te overtuigen een bepaalde actie te nemen.
Het principe van deze techniek (heel simplistisch uitgelegd) is dat wanneer mensen zich onzeker voelen over wat ze moeten doen of hoe ze zich moeten gedragen ze de groep zullen volgen of zullen doen wat andere voor hun hebben gedaan.
Door te tonen dat andere bezoekers of bedrijven al zaken met jouw bedrijf doen kan je de drempel verlagen voor nieuwe bezoekers om dit ook te doen.
Bijvoorbeeld het toevoegen in een AdWords advertentie: Al 10.572 Klanten.
Verlies aversie
Een andere psychologische techniek is het inspelen bij mensen op de angst om iets te verliezen. Gemiddeld zijn mensen namelijk 1.5 tot 2.5 keer zo bang om iets te verliezen dan om iets te winnen.
Dus door je bezoeker erop te wijzen dat er iets te verliezen valt of dat er op dit moment al iets verloren wordt, kan je deze over de drempel halen om op jouw advertentie te klikken.
Bijvoorbeeld
- Mis het niet
- U Loopt Duizenden Klanten Mis!
Schaarste
Door te benadrukken dat het product of de dienst slechts beperkt aanwezig is, benadrukt dit het gevoel dat de bezoeker nu moet reageren om iets voor elkaar te krijgen. Dit is nauw verbonden met de verlies aversie van mensen.
Bijvoorbeeld
- Op = Op
- Uitverkoop
- Bijna Uitverkocht
- Nog maar 10 Op Voorraad
- Niet Meer Leverbaar
- Laatste exemplaren
Directe vervulling
Als we iets willen hebben, dan willen we dat eigenlijk direct hebben. Het helpt dus als je bezoekers vertelt dat ze direct krijgen wat ze zoeken.
Bijvoorbeeld
- Direct Beschikbaar
- Vandaag Besteld, Morgen in Huis
- Haal Direct Af
- Alle Artikelen op Voorraad
Kosten voor een nieuwe kans
Wanneer je een klant van een concurrent wilt afsnoepen, dan kost dat het die klant iets. Er zit namelijk tijd, geld of moeite in het overstappen van jouw concurrent naar jouw bedrijf.
Door deze kosten aan te spreken en te verminderen of weg te nemen kan een klant toch voor jouw product kiezen. Een goed voorbeeld hiervan de energiemarkt. Daar adverteren veel bedrijven met de ‘eenvoudige en gratis overstapservice’.
Bijvoorbeeld
- Probeer het Gratis
- Nu 1e maand Gratis
- Inclusief Advies
- Gratis Overstapservice
- Wij Regelen Alles voor U
Urgentie
Door een bezoeker ervan te overtuigen dat deze NU moet handelen kan je significante verbetering creëren in je rendement. Gericht op het feit dat tijd een belangrijke rol speelt om te profiteren van iets. Of door het anders te formuleren om niet iets te verliezen.
Bijvoorbeeld
- Bestel dus Nu
- Tijdelijk 30% Korting
- Kortlopende kortingen
- U heeft nog 1 uur
- Alleen Vandaag
- Actie deze Week
Urgentie wordt veelal toegevoegd aan de aanzet tot actie om te benadrukken dat de actie echt zo snel mogelijk, meteen, nu, direct moet worden genomen. Met name de woorden ‘nu’ en ‘direct’ worden veel gebruikt in advertenties, omdat deze woorden klein zijn.
GRATIS
Het sterkste woord dat bestaat om te plaatsen in een advertentie. Met kop en schouders! In een notendop: bezoekers (denken) niets te kunnen verliezen wanneer iets gratis is. Dus is de neiging om het te doen groot. Daarnaast houden mensen ervan om een meevallertje te hebben.
Kan je jouw bezoekers iets GRATIS aanbieden? Doe dit dan!
Klik direct door naar hoofdstuk 8. Sterke Adwords Woorden
Heb je nog vragen, opmerkingen of suggesties over dit artikel? Ik hoor het graag 🙂 Laat een comment achter!