Long Tail SEO en Content Marketing Strategie (Deel 2)

by Bart van der Meer januari 22, 2018
deel 2

Dit is deel 2 in onze serie over een complete SEO en content marketing strategie. In deze serie vertel ik je wat de voor- en nadelen zijn van een long tail gerichte SEO en content marketing strategie. Ook ga ik je precies vertellen hoe je deze strategie uitvoert.


Wil je de andere delen over Long Tail SEO en content Marketing strategie ook bekijken? Ben je opzoek naar het vorige deel met uitleg over Long en Short Tail zoekwoorden? Klik dan op de link.

Long Tail SEO en Content Marketing Strategie (Deel 2)

Hoi mijn naam is Bart van Klik Proces en in deze video ga ik je vertellen hoe je Long Tail zoekwoorden gebruikt om een SEO strategie, en een content marketing strategie op te zetten. Ik ga je vertellen wat de voor- en nadelen zijn van een Long Tail gerichte SEO en content marketing strategie. En ik ga je precies uitleggen hoe je deze strategie uitvoert.

Wat we Gaan Leren

Voordelen Long Tail Strategie

Het voordeel van een Long Tail SEO en content marketing strategie is dat je een snelle en stabiele groei hebt in vergelijking met Short Tail zoekwoorden is een Long Tail strategie veel stabieler omdat je op heel veel kleine zoekwoorden gaat scoren.

Als een zoekwoord een beetje wegzakt in Google heeft dat veel minder impact op je totale website. In feite is het risicospreiding. Omdat er doorgaans minder concurrentie op de zoekwoorden zit, kun je sneller resultaat boeken en je kan het ook inzetten om te scoren op Short Tail zoekwoorden.

En ik ga je straks laten zien hoe je het moet doen. Ten slotte is er weinig link building nodig om te scoren op Long Tail zoekwoorden. Linkbuilding is namelijk iets dat toch kostbaar is voor bedrijven.

Nadelen Long Tail Strategie

Nadelen van de strategie zijn dat er best veel content nodig is, je moet namelijk best veel gaan ontwikkelen aan teksten, afbeeldingen en videomateriaal. In elk geval ten opzichte van Short Tail strategieën.

Het scoren op de Short Tail zoekwoorden is het echt een op lange termijn verhaal. En dit kun je niet in 1 of 2 maanden redden want we hebben het dan echt wel over een jaar of misschien wel twee jaar.

Ook word je min of meer verplicht om je kennis te delen. In de praktijk moet je dan echt dingen gaan vertellen die je weet en je moet bereid zijn om dat te doen. Het is niet voor iedereen weggelegd en het kan zijn dat persoonlijk of per organisatie dat deze strategie je niet ligt.  

Prestige Zoekwoorden

Het zal ook veel langer duren voordat je op de prestige zoekwoorden gaat scoren. De Short Tail woorden zijn ook vaak de prestige woorden. Denk bijvoorbeeld aan het zoekwoord fiets kopen. Dit zoekwoord is een van de belangrijkste zoekwoorden waar een hoog zoekvolume op zit en al je concurrenten misschien al wel op scoren.

Je wilt daar als bedrijf ook tussen staan. En die prestige woorden gaan gewoon lang duren voordat je daar op zult scoren. Sommige organisaties of mensen hebben daar gewoon moeite mee. Dat zijn de nadelen.

Resultaten Complete Long Tail Strategie

Ik laat hier een resultaat zien van een klant van ons die al sinds 2014 klant is. En in 2015 zijn we echt grondig begonnen met de website. Je kan hier zien dat we voor de klant hier begonnen zijn met een complete Long Tail strategie. En deze klant groeit van jaar op jaar op jaar en trekt nu 3800 bezoekers naar de website.

Nu kan je zeggen, in welke branche zitten ze en hoe competitief is het. Nou dat ga ik niet vertellen, maar ik kan je wel vertellen dat de meeste adwords klikken, als je goedkope adwords klikken hebt dan is het meestal 10 euro. De gemiddelde of de duurdere zijn nog veel kostbaarder.

Hoog Verkeer

En dat deze klant heel veel aanvragen krijgt van deze website omdat het allemaal Long Tail verkeer is, 3800 Long Tail bezoekers.

Ook hebben ze een hoog conversiepercentage en gemiddeld is het ook gelukt om op het moeilijkste en belangrijkste Short Tail zoekwoord waar een zoekvolume van 3600 op zit in branche, en daarop zitten we inmiddels op nummer 2 zonder dat we daar extreme aandacht aan hebben besteed.

Dat is puur om op de Short Tail of de Long Tail op te liften.

Uitleg Van de Strategie

Hoe werkt deze tactiek; nou deze tactiek werkt als volgt. Je centreert je Long Tail zoekwoorden rondom een Short Tail zoekwoord,. In het voorbeeld heb ik nu elke keer fiets kopen gepakt. Dat zou bijvoorbeeld kunnen maar het kan ook zijn meubelen of verf of advocaat Amsterdam want dat maakt niet uit wat je pakt.

Elke pagina die je maakt en die gericht is op Long Tail die laat je linken naar op zijn minst een Short Tail pagina. En die Long Tail pagina laat je scoren in Google. Dat verkeer gaat ook omhoog, je gaat daar ook gewoon voor linkbuilden zoals wat je normaal gesproken ook zou doen.

En omdat je dit keer op keer gaat doen bij alle andere Long Tail pagina’s gaat de Short Tail pagina ook gestaag mee groeien en elke keer dat je een Long Tail zoekwoord laat scoren in Google en dat hij verkeer krijgt en dat je een interne link op die pagina zet gaat je Short Tail pagina ook weer een beetje omhoog.

Ankerteksten

Het is heel belangrijk dat je selectief gaat zijn in je ankertekst. Als je niet weet wat een ankertekst is, kun je hier op onze ultieme SEO ankerteksten gids klikken voor de uitleg aangezien het teveel is om ook nog in deze video uit te leggen. Maar je moet echt zorgen dat je de juiste ankerteksten vanuit de juiste pagina’s gebruikt.

Dit betekent dat je EM oftewel exact match ankerteksten gebruikt. Exact match is op welk zoekwoord moet deze pagina scoren. Dan kom ik weer terug op het zoekwoord fiets kopen. En deze pagina gaat letterlijk met het onderstrepen en linken naar de Short Tail pagina.

Ook wil je Partial match of PM ankerteksten hebben. Dit betekent dat je niet letterlijk alle tekst gebruikt maar een deel ervan. Dus niet fiets kopen maar alleen het woord fiets. Zoals je ziet ben ik het verschillend aan het indelen.

Hier voeg ik nog een extra zoekwoord toe zoals snel fiets kopen of goedkoop een fiets kopen. Misschien maak je er een meervoud van zoals fietsen kopen of kinderfiets kopen. Oftewel het woord lijkt wel een beetje op het originele zoekwoord maar het is toch net even wat anders.

Je gaat ook linken met de titel van de pagina als ankertekst. Stel dat de titel van deze Short Tail pagina is snel en makkelijk je fiets kopen bij fietsenshop.nl. Dan ga je met die ankertekst, volledige zin meestal is dat de SEO titel ga je naar deze pagina linken.

Synoniemen & Semantische Zoekwoorden

Ook ga je linken met synoniemen. Als het zoekwoord fiets kopen is dan link je bijvoorbeeld met het zoekwoord fiets bestellen of met Tweewieler bestellen of tweewieler kopen.

En je gaat met semantische zoekwoorden linken naar deze pagina als ankertekst. En een semantisch zoekwoord  ook wel een gerelateerd zoekwoord vind je als volgt; zoek op jouw zoekwoord, hier heb ik gezocht op mijn zoekwoord fiets kopen. Hier zie je een aantal resultaten.

Scroll naar beneden en bekijk deze tien woorden. Deze woorden ga je gebruiken om te linken naar jouw Short Tail pagina:

Uitvoering Strategie

Je moet er zelf even een plan voor opstellen Het zijn er 5. Je kan zeggen 20% van die en 20% van die. Het ligt er ook een beetje aan met wat je er met linkbuilden aan het doen bent voor je Short Tail pagina. Zorg er in elk geval voor dat je een goede spreiding hebt.

Want je moet je voorstellen ik heb nu 9 Long Tail pagina’s als voorbeeld maar dat kunnen  er misschien wel 100 zijn.

En maar 1 Short Tail pagina waar 100 pagina’s rondom zitten. Het zijn er doorgaans echt veel en veel pagina’s scoren op Long Tail zoekwoorden die verkeer binnen halen en die beetje bij beetje die Short Tail zoekwoorden verbeteren.

Wel kan een Long Tail pagina naar oneindig veel Short Tail pagina’s verwijzen.

Het is vooral belangrijk dat de Short Tail pagina relevant is en gelieerd is aan het Short Tail zoekwoord. Als ik hier een pagina heb over bubbelbaden en ik wil scoren op het woord fiets kopen dan gaat dat niet werken. Je moet dit alleen maar doen als het Long Tail woord ook gerelateerd is aan het Short Tail woord.

Dit is de strategie in een notendop. En door deze strategie te hanteren kan je gratis of relatief makkelijk scoren op Short Tail zoekwoorden maar het kost alleen tijd en ondertussen ben jij met Long Tail zoekwoorden al je verkeer aan het binnen halen. Dit is  een bonus.

Hoe werkt de strategie in de praktijk; nou het bestaat maar uit 5 stappen. Het is niet ingewikkeld of moeilijk maar wel veel werk. Je moet namelijk eerst alle zoekwoorden vinden. Die moet je gaan omzetten in pagina’s.

Vervolgens moet je die pagina’s gebruiken om een blauwdruk van je website te maken. Binnen die blauwdruk moet je prioriteiten gaan stellen, wat gaan we als eerste laten scoren. En dat is het als laatste gewoon uitvoeren.

Hoe dit heel gedetailleerd moet en hoe je elke stap precies uitvoert dat ga ik je in de volgende video’s laten zien en dan ga ik je in de volgende video stap voor stap laten zien hoe je succesvol een Long Tail Zoekwoorden onderzoek uitvoert.

Hoe je die zoekwoorden vindt hoe je die pagina’s clustert of hoe je dat omzet in een blauwdruk, hoe je die blauwdruk prioriteert en de uitvoering en ik ga ook nog een pagina met jou schrijven. Ik ga het echt letterlijk allemaal laten zien. Maar dat zit allemaal in de volgende video.

Heb je nog vragen of opmerkingen of kom je ergens niet uit, laat een comment onder de video achter of op de site, en dan krijg je van ons persoonlijk antwoord.

En ik wens je heel veel succes met het uitvoeren van je Long Tail SEO en content marketing strategie.

very nice meme
Social Shares

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *