3x Meer Bezoekers met een Onweerstaanbare Koptekst

by Bart van der Meer november 08, 2017
Koptekst Voorbeeld

3x Meer Bezoekers met een Onweerstaanbare Koptekst

Ben jij op zoek naar de perfecte koptekst? Dan moeten we je helaas teleurstellen, want die kunnen we je niet 1,2,3 aanreiken. We willen je uiteraard wel helpen bij het opstellen van een koptekst die enorm aanspreekt bij jouw publiek en die de lezer heel nieuwsgierig maakt naar de rest van jouw tekst. Met een goede titel of SEO titel wordt je click through rate tot wel 3 keer zo hoog. De volgende tips en tricks die je nodig hebt bij het opstellen van dé perfecte koptekst, komen in deze blog terug:

Waarom een Koptekst 10x Belangrijker is Dan Je Denkt

Je krijgt maar 1 keer de kans om een eerste indruk te maken. Dat is een uitspraak die zeker geldt voor een koptekst. De kop bovenaan de tekst is namelijk het eerste wat iemand ziet wanneer hij een tekst voorgeschoteld krijgt. De koptekst is het enige waarvan je 100% zeker weet dat iedereen het leest. Meestal is het zelfs het enige wat je hebt om iemand te overtuigen verder te lezen. Maakt de koptekst je niet nieuwsgierig? Is de kop niet interessant, spannend of geweldig genoeg? Dan wordt de rest van je tekst niet meer gelezen. Alle tijd en energie die in de rest van je tekst zit, is verspild. Klik en weg is je lezer! Als je het hebt over een koptekst die in Google verschijnt (SEO titel) dan is deze ook nog eens bepalend voor jouw positie in Google. Bedenk het volgende: Jouw Google resultaat staat op plek 5 in Google. Maar jouw titel is zo aantrekkelijk, zo intrigerend, zo spannend dat een groot gedeelte van de bezoekers niet op de eerste 4 resultaten van Google klikt, maar op jouw resultaat. Dat is een enorm sterk signaal voor Google dat jouw resultaat relevanter is en je gaat daarmee ook in rap tempo posities omhoog in Google.

Hoeveel Tijd Besteed Je aan de Kop?

Omdat de koptekst zo’n belangrijke rol vervult, mag je er best wat tijd aan spenderen. Er is een gouden regel voor: Besteed 25 – 50% van je tijd aan het schrijven van de koptekst. Niet iedereen vindt het nodig om zich aan deze regel te houden. Kopteksten worden vaak helemaal aan het eind toegevoegd, zonder er veel aandacht aan te besteden. Als je slim bent, kies je ervoor om meer tijd te besteden aan een goede titel waarmee je lezers naar en in je tekst trekt.

Enige Doel van een Koptekst

Een koptekst heeft maar 1 doel: ervoor zorgen dat de tekst die eronder staat, gelezen wordt. Maar dat éne doel bereik je door de volgende 3 subdoelen te bereiken:

  • Aandacht krijgen
  • Doelgroep aanspreken en interesse wekken
  • Aanzetten tot actie

1. Aandacht krijgen Eigenlijk is het heel logisch dat 1 van de belangrijkste doelen van een koptekst het verkrijgen van aandacht is. Want als niemand de koptekst ziet, kan een lezer de tekst ook nooit gaan lezen. Daarom moet je de aandacht trekken. Of dat nu via Google, social media, nieuwsbrief of in een krant is. Het maakt niet uit om welk medium het gaat, aandacht krijgen is de eerste stap. 2. Doelgroep aanspreken en interesse wekken Tegelijkertijd wil je jouw doelgroep aanspreken. Dat kan meestal vrij eenvoudig door bepaalde woorden te gebruiken. Bijvoorbeeld door jargon uit een vakgebied te gebruiken zoals banksparen, LEL waardes of linkbuilding . Of door een groep aan te spreken als ondernemers, ouders of tekstschrijvers. 3. Aanzetten tot actie Tenslotte moet de koptekst iemand aanzetten tot actie. Die actie houdt in: meer van de tekst lezen. Dat kan zijn door te klikken op een resultaat in Google of social media waarop een nieuwe pagina opent. Of door simpelweg de regel te lezen die onder de koptekst staat. Om deze doelen te bereiken, moet je wel een beetje je best doen! Talent is fijn, maar geen vereiste. Iedereen kan het schrijven van een goede koptekst leren.

Ingrediënten van de Perfecte Koptekst

Oke, een titel is belangrijk. Maar waar te beginnen? Hoe begin je met het schrijven van een sterke koptekst? Er zijn 7 hoofdzaken die van jouw kop een sterke kop maken. 1. Doe een belofte 2. Maak de kop uniek 3. Wees specifiek 4. Maak de boodschap urgent 5. Maak je koptekst emotioneel 6. Toon zeer praktische waarde 7. Maak je punt voor- of achteraan

1. Doe een belofte

Door in je koptekst een belofte te doen, krijgt de lezer een drang om de tekst te gaan lezen. Je kunt verschillende soorten beloften doen. Bijvoorbeeld dat de tekst jouw lezer:

2. Maak de kop uniek

Als bedrijf, merk en website moet je onderscheidend zijn. Je wilt immers niet dat iemand op bepaalde kernworden uit jouw titel Googelt en ziet dat jouw resultaat op plek 3 exact dezelfde koptekst heeft als de nummer 2. Waarom zou een bezoeker dan op jouw resultaat klikken? Dat geldt uiteraard ook voor andere soorten kopteksten. Zonder unieke boodschap is er geen aandacht. Dus Google op jouw zoekwoord. Bijvoorbeeld: buikvet verbranden Buikvet koptekst voorbeeld Noteer de kopteksten die je tegenkomt: 1. Buikvet laten bevriezen (AdWords) 2. Afvallen doe je zo (AdWords) 3. Snel afvallen buik: 12 tips om buikvet te verbranden + 5 fatale fouten 4. Buikvet verbranden: vermijd 4 akelige fouten 7 bewezen tips 5. Buikvet verbranden, 3 tot 6 kilo per week – afvallen experts 6. Afvallen buik – wat jij nog niet wist over buikvet verbranden – puur figuur 7. Snel afvallen buik: alle info en tips om snel buikvet te verbranden Zorg ervoor dat jouw koptekst onderscheidend wordt van deze kopteksten. Dat kan door: 1. Een completere tekst te beloven. Geen 12 tips en 5 fouten, maar 15 tips en 7 fouten. 2. Een gedetailleerdere kop boven de tekst te zetten. Geen 4 akelige fouten, maar 1 cruciale fout die 95% maakt 3. Voor een ander type kop te kiezen. 10 verschillende technieken om buikvet te verbranden of verbrand buikvet met 3x per week 30 min trainen of 16 experts over het verbranden van buikvet 4. Goedkoper te zijn. Hetzelfde product aanbieden voor een lagere prijs of met een laagste-prijs-garantie 5.  Het emotioneler aan te pakken. Waarom je nooit jouw buikvet gaat verbranden of Hé dikke: stop met klagen en begin met buikvet verbranden

3. Wees specifiek

Er heerst een illusie dat een algemenere titel, meer mensen trekt. Helaas is het met copywriting vaak zo dat praten tegen iedereen hetzelfde is als praten tegen niemand. Daarnaast worden kopteksten die specifieker zijn, als duidelijker ervaren. Niet 5000 klanten, maar 5318 klanten. Niet meer dan 100 recensies, maar 143 recensies. Niet Alle info en tips, maar 1 stappenplan met 46 tips Vind dus de woorden die exact vertellen waar jouw tekst over gaat.  Wat daarbij vaak helpt is het gebruik van exacte aantallen, waardoor je een specifieke belofte doet aan de lezer. Wanneer je tekst voor een bepaalde doelgroep bedoeld is, dan kun je die doelgroep al met je kop aanspreken. Voorbeelden van een specifieke en doelgroepgerichte kop: 5 praktische tips voor een SEO consultant die op zoek is naar nieuwe klanten 5 praktische tips waardoor jij als SEO consultant vandaag nog 5 nieuwe leads krijgt 5 praktische tips waarmee jij als SEO consultant vandaag nog 1 nieuwe klant binnenhaalt

4. Maak de boodschap urgent

Laat de lezer weten dat hij iets mist wanneer hij jouw tekst niet nu meteen leest. Je maakt hierdoor gebruik van the fear of missing out. Dit betekent dat je bang bent om iets te missen. Door de boodschap urgent te maken, zorg je ervoor dat jouw lezers meteen beginnen met lezen. Maak de koptekst zo prikkelend dat de lezer jouw tekst niet wil en kan missen. Je maakt je koptekst urgent door:

  • je te focussen op de voordelen die je lezer kan behalen wanneer hij jouw tekst leest;
  • een vraag te stellen waar de lezer het antwoord NU op wil weten;
  • iets nieuws te introduceren;
  • een korte leestijd te beloven (in 5 minuten);
  • deze gericht te maken op het nu of de nabije toekomst; 
  • een zeer praktische, direct toepasbare oplossing voor een probleem te beloven.
  • Haal direct meer uit je Google AdWords campagne door 3 simpele aanpassingen
  • 7 essentiële tips om dalingen in Google te voorkomen
  • De mega Google update van vandaag en wat het betekent
  • Binnen 5 minuten 2x beter schrijven
  • Schoenen trends van voorjaar 2017

5. Maak Je Koptekst Emotioneel

Er zijn vele emoties die je kan aanspreken om jouw bezoekers aan te trekken. Klik hier voor een praktische lijst met emoties! Emoties zijn de kern van ons wezen en deze kunnen een enorme aantrekkingskracht hebben wanneer ze goed worden ingezet. Belangrijk daarin is te beseffen dat jouw titel de emotie moet aanspreken die een bezoeker ervaart en de koptekst moet die emotie krachtig genoeg weergeven. Een kleine of genuanceerde emotie trekt niet genoeg aan een bezoeker. Net zoals dat een zwakke rationele koptekst niet werkt: Niet dit: 1 Kilo Afvallen In 12 Maanden Tijd Maar dit: 10 Kilo Afvallen in 1 Maand Tijd Zonder op Dieet te Gaan Bij een emotionele koptekst geldt hetzelfde: Niet dit: Ben Je Ook Wel Eens Boos op Jouw Manager? Maar dit: Wil Je Ook Wel Eens Je Nietmachine Naar Je Manager Gooien van Woede? Hieronder een aantal sterke voorbeelden:

  • Ontdek Hoe Je Salarisverhoging Durft te Vragen en Eindelijk Krijgt Wat Je Verdient
  • Word Jij Ook Onderbetaald en Ondergewaardeerd?
  • 1 Boek dat Jouw Leven Financieel Gaat Veranderen Voor Altijd
  • Hoe Jij de Controle Hebt in Elke Vergadering
  • Waarom Jij Nooit Zal Afvallen Hoe Vaak Je Ook op Dieet Gaat
  • Waarom Jij Jezelf Lelijk Vindt en Hoe Je Dit Voor Altijd Verandert

6. Toon zeer praktische waarde

Het tonen van zeer praktische waarde kan een goudmijn zijn op het gebied van titels.  Het aanbieden van direct toepasbare kennis is in veel branches een absolute klikmagneet. Een bezoeker heeft namelijk een probleem en wordt (vrijwel) direct geholpen als deze op jouw resultaat klikt. Gebruik deze koptekst alleen wanneer dit ook van toepassing is. Als je niet direct praktisch waarde aanbiedt, bijvoorbeeld omdat jouw blogpost bedoeld is om iemand te laten lachen, gebruik dan een ander soort titel. Hieronder een aantal voorbeelden van kopteksten met praktische waarde:

  • 7 Exacte Koptekst Formules Die Je Direct Kan Kopiëren
  • Hoe Je Zelf een Steigerhouten Tafel Maakt in 30 Minuten
  • Complete Beginnersgids om te Leren Breien in 1 Uur
  • 9 Harde Waarheden Die Je Leven Direct en Voorgoed Veranderen

7. Maak je punt voor- of achteraan

Als je een belangrijk punt wilt maken in je koptekst, doe dit dan voor- of achteraan. Dit zijn de plekken waarop bezoekers het beste reageren. Zo werkt het bij acts van illusionisten, in films en ook bij kopteksten. Begin en eindig sterk. Bijvoorbeeld: Vooraan 15 telefoonscripts die koud bellen een eitje maken Gratis en direct toegang tot 7.436 potentiële klanten Achteraan Koud bellen is een eitje met deze 15 telefoonscripts 7.436 potentiële klanten waar je nu direct toegang tot krijgt, gratis Dus niet dit: in het midden Koud bellen met deze 15 telefoonscripten is een eitje Keukenontwerpen nu gratis, ter inspiratie Krijg direct gratis toegang tot 7.436 potentiële klanten

Schrijf de Eerst Letters van Woorden in Titels met Hoofdletters

Het is je vast opgevallen dat de woorden in al onze titels en subtitels beginnen met een hoofdletter. Niet alle woorden, maar de belangrijke woorden. In feite kan je zeggen dat alle woorden met hoofdletter moeten worden geschreven, behalve:

  • Lidwoorden (de, het, een)
  • Voorzetsels (op, in, onder)
  • andere (meestal kleine) niet-belangrijke woorden

Dit gebeurt al tientallen jaren. In kranten en magazines bijvoorbeeld. De reden hiervoor is dat bezoekers deze titels makkelijker scannen, lezen en beter onthouden. Ga echter niet te ver door alle letters van een koptekst in hoofdletters te schrijven. Dat is namelijk moeilijker leesbaar en ziet er schreeuwerig uit. Daarnaast zijn hoofdletters groter dan kleine letters. Daarmee kan het soms ook gewoon niet praktisch zijn, omdat je maar beperkte ruimte hebt. Hieronder een voorbeeld: Dat wordt erger als er ook een subtitel is: Schrijf dus alleen de eerste letter van de belangrijke woorden met een hoofdletter.

Lengte van een Perfecte Koptekst

Vraag je je af hoe lang een perfecte koptekst is? Helaas is het antwoord een teleurstellende: dat hangt er vanaf. In de meeste gevallen is kort maar krachtig ons motto. Dat wil zeggen tussen de 5 en 8 woorden. Dit zorgt ervoor dat je koptekst zich maar op 1 ding richt en je gedwongen wordt om waarde te uiten en heel goed na te denken over de tekst. Dat geldt voor alle kopteksten die je online gebruikt. Ook een SEO titel houd je zo kort mogelijk. Deze is maximaal 55 karakters als je wil dat hij ook op mobiele apparaten compleet weergegeven wordt. Daarnaast voorzie je een SEO titel altijd van een zoekwoord. De ideale lengte van Facebook titels is ongeveer 40 karakters. Dan wordt de volledige titel weergegeven op alle apparaten. Voor andere online kopteksten is het vooral afhankelijk van het aantal karakters dat je kwijt kan.

4 Soorten Kopteksten

Er zijn verschillende vormen van kopteksten die je kunt toepassen bij je teksten. Hieronder vind je de meest voorkomende en best werkende:

Vragende kop

Met een vragende kop stel je een vraag waarop de lezer het antwoord krijgt als hij doorleest. Het is meer dan gewoonweg een vraag stellen. Je moet de vraag zo stellen dat de lezer het antwoord direct wil weten. We kennen die kopteksten allemaal wel, voornamelijk via social media. Bijvoorbeeld:

  • Hoe Creëer je een Blogartikel dat Door Minimaal 1000 Mensen Gelezen Wordt?
  • Weet Je Waarom Niemand Jouw Blog Leest?
  • Zit Jouw Website Ook Vast op de 2e Pagina van Google?
  • Iemand deed X en wat er toen gebeurde…
  • Bizarre vraag die Conan stelde aan Jennifer Lawrence

Shockerende kop

Met een shockerende kop trek je hoe dan ook de aandacht van de lezer.  Je reactie op een shockerende kop is meestal: ‘NEE JOH! Hoe zit dat dan?’ Bijvoorbeeld:

  • Hoe Ik Al Mijn Klanten Verlies en Mijn Bedrijf Ruïneer
  • Waarom We Allemaal Schijt Moeten Hebben aan Daklozen
  • 9 Onethische SEO Tips Waar Niemand Over Durft te Praten
  • Waarom Vrouwen de Afwas Moeten Doen en Mannen Niet
  • Schokkende Waarheid over het Schrijven van Effectieve SEO Titels

Je voelt bij dit soort kopteksten wel dat het een apart type bericht is. Je verwacht hier doorgaans geen wetenschappelijke onderzoeken te vinden, maar het trekt wel je aandacht.

Probleemschetsende kop

Wanneer je in je kop een probleem schetst waarin de lezer zich herkent, dan wil hij een oplossing vinden voor dit probleem. Dit zal ervoor zorgen dat de rest van je tekst ook gelezen wordt. De truc is om zeer specifiek te zijn over het probleem. Een misvatting is dat het moet gaan om een heel groot probleem. Dat is niet de kracht. De kracht is dat je 1 kant-en-klare oplossing biedt voor 1 probleem. Voorbeeld:

  • Last van een Writers Block? Opgelost in 30 Minuten
  • Elke Week 4 Uur Bezig met Facturen Maken? Wij Doen het in 10 Minuten
  • Hé Uitsteller! Leer in 2 Uur Hoe Je Nooit Meer Iets Uitstelt
  • Te Dikke Buik? Stappenplan Om in 3 Weken Buikvet te Verbranden Volgens Wetenschap

Nieuwsgierigmakende kop

Door een nieuwsgierigmakende kop maak je de lezer nieuwsgierig naar de inhoud van je tekst. Het werkt altijd goed om geheimzinnig te doen. Je geeft wel wat weg van de inhoud van je tekst, maar net niet genoeg. Er ontstaat een informatiekloof tussen wat de bezoeker al weet en voelt en wat jouw koptekst hem of haar belooft. Voorbeeld:

  • Geheim Achter Google Updates Ontrafelt
  • Waarom Elke Kleuter 1 Dag Zijn Ouders Haat
  • Hoe een Zakkenroller Jou Rugpijn Voorkomt
  • Wat Coolblue in het Geheim Doet om Geld te Verdienen
  • Verborgen Waarheid Achter Succes van Wilders
  • 10 Dingen Die Je Niet Weet Over Makelaars

Gebruik Waardevolle Woorden in Je Titel

Er zijn bepaalde woorden die een kop meer kracht geven. Overtuigende woorden die ervoor zorgen dat de lezer jouw tekst wil lezen. Gebruik die woorden in je koptekst. Voorbeelden van waardevolle woorden vind je hieronder opgesomd: Speciale prijs

  • Gratis
  • Cadeau
  • Laagste prijs garantie
  • Aanbieding
  • Uitverkoop
  • Geliefd
  • Goedkoop
  • Koopje
  • Investering
  • Winst
  • Kosteloos
  • Geschenk

Exclusiviteit

  • Exclusieve aanbieding
  • Geheim
  • Alleen voor u
  • Speciaal voor u geselecteerd
  • Schaars
  • One of a kind
  • Eenmalig
  • Zeldzaam
  • Bijzonder
  • Eenmalige actie

Urgentie

  • Nu
  • Meteen
  • Reageer direct
  • Snel
  • Laatste exemplaren
  • Voorraad raakt op
  • Op=op
  • Laatste kans
  • Wees er snel bij

Autoriteit

  • Betrouwbaar
  • Bewezen
  • Experts
  • Getest
  • Professioneel

Gemak

  • Compact
  • Makkelijk
  • Simpel
  • Eenvoudig
  • Praktisch
  • Bruikbaar
  • Geschikt
  • Functioneel

Lijstjes

  • Hoe
  • Zo
  • Op deze manier
  • Stappen
  • Tips
  • Inzichten
  • Geheimen
  • Gids
  • Ultieme lijst
  • Trucs
  • Manieren
  • Lessen
  • Trends
  • Ideeën
  • Wetten

Nieuw

  • Nieuwe collectie
  • Nieuwe trend
  • Modern
  • Primeur
  • Debuut
  • Up-to-date

Volledig

  • Compleet
  • Grootste
  • Helemaal
  • Honderd procent
  • Totaal
  • Maximaal

Stappenplan

  • Strategie
  • Formule
  • Techniek
  • Stappenplan
  • Aanpak
  • Plan
  • Tactiek

Daarnaast zijn er nog woorden om zoveel mogelijk te vermijden of te beperken. Dat zijn woorden die weinig toevoegen:

  • Lidwoorden (de, het, een)
  • Bijwoorden (heel, zeer, nogal)
  • Voorzetsels (op, onder, boven, aan)

Een aantal uitzonderingen hierop zijn de volgende woorden:

  • Hier
  • Nu
  • Meteen
  • Waar
  • Hoe

Bedenk dat het toepassen van de juiste woorden in je kop een grote toename in geïnteresseerde lezers betekent. Meer klikken naar je artikel en meer lezers die het artikel ook echt lezen. Gebruik actieve verwoording Actieve woorden zetten aan tot actie. Schrijf kopteksten daarom nooit passief, maar actief. Het verschil: Passief: Je kan profiteren van onze actie Actief: Profiteer van onze actie Voorbeelden van actieve werkwoorden:

  • Spaar
  • Profiteer
  • Geniet
  • Verdien

Gebruik exacte getallen waar mogelijk Kopteksten met cijfers erin zijn erg populair bij velen en worden meer gedeeld op social media. Dit komt doordat het de lezer meer houvast geeft. Hij weet wat hij in de tekst kan verwachten. Voorbeeld: Word een expert copywriter. Word een expert copywriter in 7 stappen. Word een expert copywriter in 2 dagen. Bij het eerste voorbeeld laat je de lezer nog gissen naar de inhoud van je tekst. Deze krijgt geen helder idee van wat hij kan verwachten. Dit maakt de kans dat hij afhaakt en niet verder leest een stuk groter. Door een getal in je koptekst te zetten, laat je de lezer concreet weten waar hij aan toe is. Daarnaast zorgt het voor meer structuur, wat door veel mensen als iets positiefs gezien wordt. Met een getal in je koptekst leest je tekst vervolgens een stuk makkelijker. Het is ook fijn voor mensen die je tekst niet in zijn geheel lezen, maar deze scannen. Oneven getallen doen het beter dan even getallen. En met getallen in cijfers kom je verder dan met getallen in woorden. Uit onderzoek is gebleken dat cijfers beter blijven hangen dan uitgeschreven getallen. Gebruik superlatieven Superlatieven zijn bijvoeglijke naamwoorden die de hoogste graad aanduiden. Ze helpen je de lezer te overtuigen jouw tekst te lezen, omdat met een superlatief jij de topper en hoogst haalbare bent in die categorie. Voorbeelden van superlatieven:

  • Beste
  • Perfecte
  • Meeste
  • Uitmuntende
  • Heerlijke
  • Fantastische
  • Briljantste
  • Goedkoopste
  • Duurste

Een concurrent kan dit nooit meer kopiëren of hierbij in de buurt komen.

Aanvullende Woordkeuze Tips Voor Kopteksten

  • Verlies taal

Vaak werkt verlies taal: Stop met het mislopen van 1000 euro per dag. Beter dan winst taal: Verdien elke dag 1000 euro meer. Dit komt, doordat mensen 2 a 3 keer zoveel moeite doen om verlies te vermijden, dan om winst te behalen. Dus een trigger op verlies is 2 a 3 keer zo sterk als een trigger op winst. Let er wel op dat jouw website niet vol met negativiteit komt te staan. Dat kan wel even werken, maar op lange termijn wil je toch dat lezers blij van je worden. Meer uitleg over verlies aversie (loss aversion) kan je hier vinden.

  • Autoriteit

Door autoriteit in je koptekst te gebruiken kan je een specifieke doelgroep aanspreken. Het is sterk afhankelijk van jouw branche of dit slim is. In sommige branches wordt autoriteit niet gewaardeerd en in andere wel heel erg. Vaak zie je dit ook aan de structuur van de bedrijven en hoe specialistisch de branche is. 48 Expert over Het Grootste Gevaar van Cybercrime voor Retailers [naam expert] Legt Uit Hoe Zij Haar Kleding Ontwikkeld

  • Ongebruikelijk woorden

Door ongebruikelijke woorden in je koptekst te gebruiken, valt deze meer op, wekt deze vaak meer nieuwsgierigheid op en daardoor is de kans groter dat dit resulteert in het bereiken van jouw doel. Uiteraard moeten je ongebruikelijke woorden wel passen binnen de titel die je aan het schrijven bent. Bijvoorbeeld: Niet: Hoe Je Snel Jouw Eerste 1000 Facebook Volgers Krijgt Maar: Explodeer Jouw Facebook naar 1000 Volgers in 1 Week Hey Facebook Starter! Leer Hoe Je Snel Jouw Eerste 1000 Volgers Krijgt Niet: Leer Snel en Gemakkelijk Strijken met Onze Tips Maar: Denk Je Dat je Op De Snelste Manier Strijkt? Wedden? Maak Jij Deze 3 Gênante Fouten met Strijken? Ontdek of Jij Slim Strijkt of Per Ongeluk Jouw Kleding Ruïneert 

Effectief Gebruiken van Subkoppen (Subtitels)

Lukt het niet om alle informatie die je de lezer wilt geven in je kop te verwerken? Voeg dan aan je kop een onderkop (of subkop) toe. Dan hoef je de hoofdkop niet te lang te maken en kun je toch alle informatie geven om de lezer te overtuigen verder te lezen. Een onderkop kan een volledige zin zijn of een aantal losse woorden die betrekking hebben op de inhoud van de tekst. 3 voorbeelden: Grootste probleem met linkbuilden En wat je eraan kan doen Hoe Chantal 6 kilo afviel in 2 weken En hoe jij dit ook doet Reken je 40 euro per uur voor designwerk? Ontdek waarom de pro’s 150 rekenen.

Waarom Tussenkoppen Ook Cruciaal Zijn

Het is niet alleen belangrijk om een kop bovenaan je tekst te plaatsen, koppen hebben door de pagina heen ook een belangrijke functie. Tussenkoppen zorgen ervoor dat je tekst overzichtelijk en scanbaar blijft en je lezer kan daardoor makkelijker de benodigde informatie vinden. Er zijn 2 manieren om kopteksten in te zetten: Wanneer je wilt dat jouw bezoeker de tekst kan scannen en zo kan lezen wat hij belangrijk vindt, dan maak je beschrijvende subkoppen. Hiermee weet de bezoeker wat er onder die subkop te vinden is en is de tekst simpel en snel te doorlopen. Bijvoorbeeld: Formule om 10 kilo af te vallen in 2 maanden

  • Voorwaarden aan deze formule
  • Sport schema
  • Eet schema
  • Optionele voeding
  • Slaap schema
  • Extra tips
  • Tips voor als je het moeilijk hebt

Als de tekst 1 lopend verhaal is en je wilt dat deze van boven tot onder gelezen wordt, dan moet je subkoppen op een andere manier gebruiken. Namelijk om lezers aan te moedigen door te lezen, meestal door van iedere subkop een kleine belofte te maken. Bijvoorbeeld: Hoe ik 10 kilo afviel in 2 maanden

  • Waarom ik wilde afvallen
  • Mijn grootste obstakel
  • De eerste 2 weken
  • Mijn grote succes na 3 weken
  • Hoe week 4 t/m 7 een eitje waren
  • De terugval na week 8
  • Mijn terugval inhalen
  • Hoe ik net aan mijn doel haalde in de laatste week

Effectieve Koptekst formules

Hoe makkelijk is het als er een formule of meerdere formules bestaan om de perfecte koptekst te produceren! Er zijn altijd mensen op zoek naar zo’n werkende formule. En er zijn ook altijd mensen die zo’n formule proberen te ontwerpen.

Is er wel een perfecte kopteksten formule?

Bij Klik Proces vinden we dat er eigenlijk geen standaard formule bestaat die geschikt is om te gebruiken voor iedere tekst. Een koptekst boven een blog verschilt superveel van een kop boven een SEO tekst. Soms alleen al vanwege het verschil in aantal karakters dat je kan gebruiken. Daarom hebben we hieronder een aantal kopteksten samengesteld die zich bewezen hebben effectief te zijn. In welke volgorde je de woorden zet, kan je in sommige gevallen zelf bepalen.

Ingrediënten algemene koptekst formule

  • Getal (in combinatie met een sterk woord)
  • Onderwerp tekst of soort tekst
  • Emotionele waarde voor de lezer
  • Doelgroep aanspreken (direct of indirect)

Bijvoorbeeld:

  • 3 Manieren om nooit meer een blauwtje te lopen als vrijgezelle moeder
  • Hoe je als belastingadviseur meer verkoopt via Facebook met 1 simpele formule in 1 uur
  • Hoe je met iedereen en op elk feest een babbeltje maakten er nog lol in hebt ook

Daarnaast zijn er nog formules die zich lenen voor een meer specifieke situatie:

SEO Koptekst Formule

Als je een SEO titel gaat maken zit de formule iets anders in elkaar, omdat je meer voorwaarden hebt. Zo mag de koptekst maar 55 karakters lang zijn en is het zeer aan te raden om het belangrijkste zoekwoorden in de titel te verwerken. Ook kan een SEO titel werken door hier een aantal korte statements in te verwerken. Dingen die een potentiële klant belangrijk vindt. Je moet zelf bepalen welke je gebruikt. De potentiële ingrediënten zijn als volgt:

  • Getal (in combinatie met een sterk woord)
  • Onderwerp tekst of soort tekst
  • Emotionele waarde voor de lezer
  • Doelgroep aanspreken (direct of indirect)
  • Zoekwoord
  • USP’s bedrijf
  • Belofte
  • Naam bedrijf

Een koptekst die voor SEO doeleinden ontworpen wordt, moet aan 1 belangrijke voorwaarde voldoen: Er staat een zoekwoord in de kop; Google zal jouw pagina vervolgens weergeven in de resultaten als mensen op deze zoekterm zoeken. Zorg er daarnaast uiteraard voor dat jouw kop opvalt tussen de andere zoekresultaten in Google en dat het om een aantrekkelijke kop gaat. Pas daarvoor de regels toe uit deze blog. Kop-met-hoofdletters Wil je je naamsbekendheid vergroten? Of word je al herkend door een bepaald publiek? Dan is het slim om je bedrijfsnaam in de kop te verwerken. Bijvoorbeeld: Knipbeurt bij Kapsalon Knip: 365 Dagen, Zonder Afspraak Knipbeurt Vanaf 15 Euro – Zonder Afspraak – Elke Dag tot 20:00 Laagste Prijs Garantie bij Kapsalon Knip We raden sterk aan om het volgende kleine stukje concurrentieonderzoek te doen: Typ jouw grootste zoekwoord(en) in, in Google en noteer argumenten die al genoemd worden. Hieronder een voorbeeld waarbij alle argumenten met rood zijn onderstreept: Voorbeeld argumenten in SERPS Vervolgens gebruik je dit om jouw koptekst onderscheidend te maken. Als jij op positie 5 staat en een concurrent op nummer 3 en allebei jullie kopteksten bieden hetzelfde aan, dan gaat niemand op resultaat nummer 5 klikken. Bezoekers klikken op nummer 3. Dat zoekresultaat biedt hetzelfde aan, maar is sneller om op te klikken. Dus je moet onderscheidend zijn om de klikken naar je toe te krijgen en van je concurrenten af te pikken.

Kopteksten in AdWords advertenties

De kopteksten van AdWords advertenties zijn voor 100 procent bedoeld om de aandacht van de bezoeker te trekken. Bij een AdWords advertentie heb je globaal de keuze uit 4 soorten kopteksten: Vertel direct wat de bezoeker kan verwachten: 40% korting op uw abonnement. Stel een vraag: Een abonnement op Netflix? Kom met nieuws: Nieuw: Netflix proefabonnement. Doe een bevel: Neem een Netflix abonnement Herhaal zoekwoord: Doe dit door de volgende code in de koptekst te schrijven {KeyWord:zoekwoord} USP’s Omdat je in AdWords, maar heel weinig ruimte hebt, kan het slim zijn om je belangrijkste USP(‘s) in te voegen. Met name wanneer jij de enige bent die dit heeft. Bijvoorbeeld de snelste levering.

Kopteksten voor Social Media

Kopteksten voor social media hebben een net iets andere functie dan kopteksten voor een blog of artikel. Met je social media koptekst wil je views, likes, shares, klikken, tags, conversies en retweets verzamelen. Op Twitter kun je de lezer vragen iets te downloaden of te retweeten. Door bepaalde woorden te gebruiken, krijg je meer retweets. Denk aan woorden als: retweet, gratis, volg, bekijk nu, blog post. Op Facebook gaat het vooral om commitment. Met je kopteksten probeer je jouw doelgroep aan te spreken en is het doel om meer likes, reacties of shares te krijgen. Bij Facebook advertenties is je doel om iemand op jouw link te laten klikken en deze zo naar je website te leiden. Met een krachtige (kop)tekst bereik je dit. Meer dan 25 kopteksten die zeer effectief zijn op social media kan je hier vinden:

Veelgemaakte Fouten in Kopteksten

Er zijn een aantal fouten die we veel terug zien komen in kopteksten. Deze fouten zorgen ervoor dat een koptekst veel minder effectief is.

Het Belangrijkste in het Midden van de Zin Plaatsen

Wanneer je in jouw titel 1 belangrijke boodschap wilt overbrengen, zorg er dan voor dat cruciale elementen aan het begin of het eind van de titel naar voren komen. Net als bij films, musicals en goochelshows onthouden bezoekers vooral wat aan het begin en het eind gebeurt. Het midden wordt het slechtst onthouden. Als je bijvoorbeeld wilt zeggen dat iets gratis is. Doe dan niet dit: Ontvang nu gratis jouw product via onze website Maar maak daarvan: Gratis product ontvangen via onze website of: Ontvang een product via onze website, gratis Op deze manier is het belangrijkste deel van de zin het meest duidelijk.

Kopteksten Zonder Waarde

Een andere veel voorkomend probleem is het schrijven van een koptekst die een bezoeker niet waardevol vindt. Bijvoorbeeld: Ons Bedrijf Heeft Nieuwe Certificering X Wij Hebben Project Y Gedaan Een bezoeker vraagt zich altijd 1 ding af in de trant van: wat heb ik hieraan? Wat kan ik hiermee? Waarom moet ik dit lezen? En een koptekst die zich richt op jou als schrijver en niet op de lezer brengt daardoor de verkeerde insteek met zich mee.

Clickbait Achtige Titels

Je kent ze vast wel via Facebook of Google. Kopteksten zoals deze:

  • De Baby Liep Naar een Beer En toen gebeurde dit…
  • Man Gaat op Luchthaven Achter een Piano Zitten en Wat er Toen Gebeurde…
  • Jouw Manager Zal Deze Nieuwe Truc Haten
  • Vrouwen Kunnen Je Niet Weerstaan Door Deze Psychologische Truc
  • Iedereen Zal Je Haten, Omdat Jij Snel Geld Verdient

Wanneer je teveel van dit soort kopteksten gebruikt en je met de inhoud van je teksten mensen steeds teleurstelt, dan kom je niet meer geloofwaardig over. Dit type kopteksten werkt alleen als je in je tekst ook echt informatie zet die relevant is voor de lezer.

Oefening Baart Kunst

Tot slot kan ik je nog een belangrijke tip meegeven: oefening baart kunst. Wanneer je je veel bezighoudt met het lezen en schrijven van kopteksten, krijg je oog voor kopteksten die werken. Kijk naar hoe andere kopteksten die veel lezers genereren, zijn opgebouwd. Je kunt zelf verschillende kopteksten uittesten om te kijken wat het beste werkt. In WordPress heb je hiervoor zelfs een speciale plug-in. Ik hoop dat je na het lezen van deze blog genoeg inspiratie hebt gekregen om jouw tekst van een uitnodigende koptekst te voorzien. Laat je het werk liever aan een professional over? Neem dan contact op met Klik Proces. Onze tekstschrijvers zijn échte experts op het gebied van kopteksten.

Social Shares

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *