Complete Uitleg Over PBN Linkbuilding (Private Blog Networks)

by Bart van der Meer juli 12, 2018
PBN (Private Blog Network)

Ontdek Alles Wat je Moet Weten Over PBN Linkbuilding Of Je Het Moet Gebruiken Inclusief Live Voorbeelden.

Transcriptie van de video

Hoi. Mijn naam is Bart van Klik Proces en welkom bij deze ultieme uitleg over PBN’s. Ik ga je precies vertellen wat een PBN is en waarom dit de meest blackhead? manier zo’n beetje is waarop je kan linkbuilden.

Ik ga je vertellen hoe je een PBN herkent, ik ga je de voor- en nadelen van een PBN vertellen. Ehm, ook ga ik je uitleggen wie hier dan gebruik van maken en waarom. En tenslotte ga ik je vertellen wat je als alternatief kan hebben op een PBN backlink. Oh, en als bonus ga ik je ook nog vertellen hoe je je eigen site kan controleren om te zien of je misschien backlinks hebt van PBN’s en dat zelf niet eens weet.

Dus wat je ook wil weten over PBN backlinks, in deze video vind je het antwoord.

Wat is een PBN?

Nou, de allereerste vraag is: wat is een PBN? En een PBN staat voor een private blog network. Dus in het Nederlands: een priv├ę blog netwerk. En het houdt het volgende in: een persoon of een bedrijf heeft eigenlijk heel veel websites onder zijn beheer.

Dat kunnen er tien zijn, dat kunnen er tientallen zijn, dat kunnen er zelfs honderden of duizenden zijn. Het enige doel van die websites is een artikel erop zetten, link erin, zodat de website waar die heen linkt hoger gaat komen in Google.

En hoe ze zo’n netwerk opbouwen is eigenlijk als volgt: elke dag komen er heel veel domeinen vrij die mensen niet meer in gebruik hebben. Vervolgens kijken die bedrijven of die zo’n PBN netwerk hebben, die kijken naar de waarde van zo’n domein in de ogen van Google en dat doen ze dan via tools zoals Arevs of Majestic.

En als die goed genoeg is, dan kopen ze dat oude domein en dan plaatsen ze er weer een website op, zodat ze alle linken die er naartoe wijzen opvangen. En op die manier hebben ze eigenlijk best simpel een website die een beperkte of best wel goede waarde heeft in de ogen van Google.

Hoe herken je een PBN?

Een PBN website is super makkelijk te herkennen. Appeltje-eitje, een kind van drie kan het. Want hier heb je een voorbeeld. Een PBN site is namelijk altijd hetzelfde.

Namelijk ze claimen het domein, ze zetten er wordpress op en ze installeren een willekeurig gratis theme en doen niet echt iets aan opmaak. Meestal staat er niet eens een logo.

En daardoor zien alle PBN netwerk sites zien er eigenlijk allemaal hetzelfde uit. Niet omdat ze allemaal hetzelfde team hebben, maar ze zijn allemaal slordig, ze hebben allemaal zo’n gratis theme, echt typisch zien ze eruit.

Je ziet er hier ook al een paar voorbij flitsen. Ze zien er niet uit en als je er drie gezien hebt, dan kan je ze zo herkennen.

Inhoud van de website

Wat ook opvalt is dat meestal de naam van het domein niks te maken heeft met de inhoud van de website. Want de inhoud van de website bestaat alleen maar uit artikelen van 300 tot 500 woorden met minstens een link erin.

Vaak is het een link naar het bedrijf en een link naar een website als Wikipedia of de overheid, een site met autoriteit. Maar je kan hier bijvoorbeeld ook zien, dit is een lijst met onderwerpen op die ene site en het gaat echt van hot naar her.

Nou en dat is zo omdat ze linken verkopen aan iedereen die maar een link wil. Dus die site slaat echt helemaal nergens op.

Zo kan je bijvoorbeeld een site hebben dat vroeger een tandartsenpraktijk was, dus dan is het tandartsenpraktijkbartvandermeer.nl en die staat helemaal vol met allerlei willekeurige artikelen over loodgieters, over ongediertebestrijding, over vapo pennen kopen, over open haarden kopen. Echt van alles.

Als je dus als bezoeker ooit per ongeluk op zo’n PBN terecht komt, dan zit je ook te kijken van: wat is dit in godsnaam en ik klik maar gauw weg, want dit kan niet normaal zijn.

Contactinformatie

Ook opvallend is, is dat er nooit contactinformatie op de website staat, maar er staat altijd, meestal rechts boven, een contactformulier met een paar velden, waarin je contact op kan nemen met een webmaster.

En de enige mensen die contact opnemen zijn dus mensen die een link willen hebben op die website. Dus die sites en dat hele netwerk is puur bedoeld om de rankingen in Google te manipuleren.

En nou heb ik er niks tegen dat je als site probeert hoog te komen in Google. Daar zijn wij elke dag mee bezig. Maar dit is echt zo’n overduidelijke manier wat niet mag van Google, wat puur bedoeld is om de rankingen te manipuleren en wat dus geen enkele waarde toevoegt aan het internet.

Je zal ook zien als je die websites controleert, bijvoorbeeld via Arevs, ze hebben nooit verkeer. Altijd nul of misschien drie of vijf, ondanks dat er soms wel honderden artikelen op staan. En de linken die erin staan zijn ook altijd exact match, een keer teksten van een bepaald zoekwoord.

Zo herken je ze

Je herkent ze zo. Zodra je het artikel ziet, oh ja, open haarden kopen. Oh ja, deur bestellen. Oh ja, loodgieter in Amsterdam. Het is extreem herkenbaar.

Er staat ook nooit iets anders op dan die artikeltjes met die linken erin. Want ja, waarom zou je je tijd besteden om content erop te zetten als het toch alleen maar is om Google voor de gek te houden.

Maar het klinkt interessant, toch? Ik bedoel, je hebt een bedrijf, die heeft misschien wel duizend websites, daar kan die een linkje voor jou op regelen, dus daarom zou je dat niet doen.

Nou ja, de eerste vraag is, waarom zou je het wel doen. En dat antwoord is eigenlijk vrij duidelijk. Het is super makkelijk om te doen, je stuurt een berichtje, je betaalt wat geld en bam, je hebt vijf, tien, honderd linken erbij. Linkbuilden is niet makkelijker te doen dan dat.

Daarnaast zijn de kosten per link vaak ook niet zo hoog. Tien euro, twintig euro, misschien dertig euro, maar daar houdt het wel mee op. En voor een gemiddelde link waarvan jij denkt dat die misschien goed is, is dat niet zo veel geld.

Redenen om het niet te doen

Maar er zijn veel belangrijke redenen waarom je dit nooit moet doen. En de allerbelangrijkste is, is dat dit zo extreem tegen de richtlijnen van Google is, dat als een concurrent jou aangeeft en er gaat iemand van Google naar kijken, dan krijg je een penalty.

En dat betekent dat of die specifieke pagina waar die link heen wijst of jouw hele site in elk geval tijdelijk uit de resultaten van Google klapt. Of je nou een groot of een klein merk bent, dat maakt op dat moment voor Google niet uit.

Als je de vraag stelt, ja, stel dat een klant dit zou zien, wordt die daar blij van? Waarschijnlijk niet. Dus wil je daar wel tussen staan?

En de laatste reden is, is dat de linken van die websites continu minder waard worden. Een website die geen verkeer heeft, maar wel nog wat oude linken heeft, die wordt nooit meer waard. Die wordt altijd minder waard.

Primaire functie

Je kan je misschien voorstellen dat een van de grootste tech bedrijven van de wereld die als primaire functie heeft om zijn algoritmen te verbeteren en continu bezig is met het opsporen van zulke websites en het voorkomen daarvan en het uitdelen van penalties,

dat die niet alleen zulke websites steeds minder waard maakt, maar ook vroeg of laat jouw site gaat vinden en ziet dat jij gebruikmaakt van zo’n netwerk. Dus begin er niet mee, want je leert jezelf een hele verkeerde manier van linkbuilding aan.

Wie maken er gebruik van?

Maar wie maken er dan gebruik van? Dat is een goede vraag. En dat zal je verbazen, maar heel veel CEO partijen maken er gebruik van. Ik kan je bijna garanderen, als jij een CEO partij hebt die voor jou aan linkbuilding doet en daar betaal je een laag bedrag per maand voor, en daarmee bedoel ik 500 euro in de maand of minder,  de kans dat ze dan zo’n PBN netwerk gebruiken is heel erg groot.

En waarom, jij betaalt 500 euro per maand, ze kopen voor 200 euro kopen ze een paar linken in, ze verdienen een hoop, jij stijgt soms een beetje in Google, zij kunnen aantonen dat ze linken hebben geregeld, iedereen blij.

Maar zoals je dus nu begrijpt moet je daar helemaal niet blij van worden, maar ze maken gewoon gebruik van jouw onwetendheid.

De tweede belangrijke groep, dat zijn dus de eigenaren van de website zelf of de marketing afdelingen die maar wat graag gebruik maken van zulke PBN’s.

Soms omdat het nog werkt, het helpt ook hun gemoedsrust als ze wat linken binnen krijgen, het is makkelijk, het is snel, je haalt misschien je interne doelstellingen binnen je bedrijf. Waarom niet.

En we zijn een PBN zijn we afgegaan, want het is super makkelijk om te vinden en ik ga je zo vertellen hoe. En hier kan je dus een lijstje met bedrijven zien die op dit ene PBN staan.

En heel veel bedrijven zal je niet kennen, maar zoals je ziet staan er ook een paar grote merken tussen. En die staan er niet per ongeluk, hoor, die hebben echt betaald om op die lijst te kunnen staan.

Netwerken

Nou, in Amerika maken ze heel veel gebruik van PBN’s. Maar daar zijn ze toch wel een stukje beter dan de meeste in Nederland. Want wat ze daar doen is daar zetten ze ook zulke netwerken op, maar die verbergen ze heel erg goed.

En dan kan het wel wat beter werken als dat het zo open en bloot is. Want alle PBN netwerken in Nederland die we tot nu toe zijn tegengekomen, en dat zijn er heel veel, liggen allemaal open en bloot. Iedere gek met een backlinkchecker kan dat netwerk zo achterhalen.

Backlink checken

En ik zal je nu precies vertellen hoe jij dat kan doen voor jouw website. Maar je hebt daar dus wel een backlink checker voor nodig. En het maakt bijna niet uit welke. Of dat nou Mos is of Arevs of Majestic of Raventools of een andere.

Pak een willekeurige backlink checker, voer je eigen website daar in, kijk naar de domeinen die naar jou linken en op het moment dat je een wat rare naam tegenkomt, dan weet je eigenlijk al hoe laat het is.

Ik gaf net als voorbeeld bijvoorbeeld een tandartspraktijk, dat je denkt, ja, maar ik doe niks met tandartsen. Soms kom je wat algemene marketingsites tegen.

Maar zodra je een website naam ziet die je niet herkent, klik erop, ga naar de site toe en als je dit tegenkomt, slechte opmaak, allerlei willekeurige artikelen, dan weet je dat je bingo hebt.

Dus wat je moet doen als er sites vanuit een PBN netwerk naar je linken, is je moet ze disavowen. En ik link in de blogpost op de site even naar een ander artikel waarin we helemaal uitleggen wat dat precies is en hoe dat werkt.

Maar daarmee neem je eigenlijk afstand van die link en dan zal Google je niet straffen als ze penalties gaan uitdelen.

Wat je daarnaast moet doen is dat je een andere manier van linkbuilding moet gaan verzorgen. Je moet een veel betere manier van linkbuilding gaan regelen. Dat je bij echte bloggers en op echte magazines en door echte kranten genoemd wordt.

En daar is deze video een beetje te kort voor, maar wij hebben 110 manieren hoe je op een echte manier kan zorgen voor backlinks die je niet alleen nu helpen, maar die je elk jaar eigenlijk een beetje meer helpen, omdat Google die manier van linkbuilden wel beloont elk jaar.

Klik op de link naar onze 110 linkbuilding strategie├źn en dan kan je kiezen wat bij jouw branche past en daarmee aan de slag te gaan.

Heb je hier nog vragen over, twijfel je of je gebruikmaakt van een PBN netwerk, misschien expres of per ongeluk, laat een reactie achter op de video, laat een reactie achter op het blog en dan help ik je graag. Of stuur een mailtje naar bart@klikproces, help ik je ook graag. En daarnaast zie ik je heel graag bij de volgende video.

Social Shares

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *