Vast op Pagina 2 van Google? 16 Oorzaken en Oplossingen

Transcriptie van de Video
Hoi, mijn naam is Bart van Klik Proces en in deze video gaan we het hebben over het vastzitten van jouw website op pagina 2 of 3 van Google.
Het is namelijk ontzettend frustrerend wanneer je hard aan een website bezig bent, je bent hard aan het werk, je schrijft teksten, je bent bezig met linkbuilden en toch blijft die website maar op pagina 2 of soms 3 vastzitten.
Wat je ook probeert, hoeveel linken je ook bouwt, wat je ook verandert aan de content: er gebeurt niets. Je blijft vastzitten op pagina 2.
Wij hebben dit proces in het verleden ook gehad en daardoor hebben we 16 mogelijke oorzaken en oplossingen van wanneer je vastzit.
In deze video ga ik ze alle 16 uitleggen en na het zien van deze video weet je dus alles wat je moet weten om door te klimmen naar de toppositie en weg te gaan van pagina 2.
Oorzaak 1: Topical Relevance

Het eerste belangrijke probleem van je website kan zijn dat het je ontbreekt aan topical relevance. Oftewel dat Google niet goed begrijpt dat je relevant bent voor een bepaald onderwerp.
Dit probleem zie je heel veel voorkomen bij bedrijven die een nieuw merk, een nieuwe categorie producten of een nieuwe dienst lanceren. Google weet dan wel dat je voor alle bestaande merken of categorieën interessant bent, maar misschien niet voor de nieuwe.
Dus een voorbeeld is een advocaat die hier bijvoorbeeld een pagina heeft over Amsterdam. Dit is zijn Amsterdam pagina. En dit is zijn pagina voor een andere plaats, misschien Rotterdam. En die advocaat opent een nieuwe vestiging, hier in Eindhoven.
Voor Amsterdam scoort ‘ie goed, voor Rotterdam scoort ‘ie ook goed, maar voor Eindhoven scoort ‘ie niet zo goed en blijft ‘ie vastzitten op de tweede pagina.
Omdat Google moeite heeft te begrijpen dat jij relevant bent voor die plaatsnaam in dit geval.
Maar dat kan dus ook zijn een nieuwe categorie met producten, als je een webshop hebt, een totaal nieuwe dienst, het kan van alles zijn wat eigenlijk buiten hetgeen valt wat je al op de website hebt staan.
Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om dit op te lossen.
De eerste is dat je een paar pagina’s maakt die ook over het nieuwe onderwerp gaan. Dus als we het hebben over een advocaat die naar Eindhoven gaat uitbreiden, dan moet je zorgen dat je een aantal pagina’s maakt en die hierheen linkt over Eindhoven.
Dat kan bijvoorbeeld een nieuwsbericht zijn over de nieuwe vestiging waar je bent gaan zitten. Dat kan zijn over de verschillende juridische gebieden die je bestrijkt. Dat kan gaan over specifieke gemeentelijke bepalingen in Eindhoven.
Maar je moet aan Google duidelijk maken dat Eindhoven vanaf dit moment bij jouw gebied hoort.
Een ander ding wat je kan doen is dat je ervoor zorgt dat je nieuwe backlinks ontvangt, dus dat je gaat linkbuilden wat specifiek gericht is op het nieuwe onderwerp.
In dit geval, als we het hebben over de plaatsnaam Eindhoven, zorg je ervoor dat je lokale linken uit Eindhoven krijgt.
Ben je een webshop en begin je met een nieuwe categorie producten, stel dat je voorheen altijd broeken verkocht en je gaat nu ook schoenen verkopen, dan moet je zorgen dat je een aantal backlinks krijgt vanuit websites die heel sterk gelinieerd zijn met schoenen.
Op die manier ziet Google dat je een nieuw onderwerp bestrijkt en dat je daar relevant voor bent en blijf je niet meer vastzitten op de tweede pagina en schiet je door naar de eerste.
Oorzaak 2: Branche Autoriteiten

Wat ook het geval kan zijn is dat jouw branche, jouw niche, dus als we het weer over de advocaten hebben, de advocaten niche, dat die gedomineerd wordt door autoriteiten in die branche.
Dus als je een laptop koopt, dan zie je bijvoorbeeld merken als Mediamarkt of Coolblue en Bol.com staan, dat zijn hele grote merken.
In de advocatenbranche heb je zulke merken wellicht ook, dat kunnen grote advocatenkantoren zijn. Dat kunnen onafhankelijke organisaties zijn. Stichtingen, goede doelen. Maar bedrijven die heel erg bekend zijn binnen die specifieke branche.
Wanneer die de eerste pagina bestrijken, is het heel erg moeilijk om die van de troon te stoten en hun plek over te nemen. Het enige wat je daaraan kan doen is ervoor zorgen dat jouw website ook meer als merk wordt gezien.
Dus je moet echt gaan groeien in het aantal pagina’s wat je online zet en in het aantal backlinks wat je krijgt. Want stel dat de top 10 resultaten allemaal merken zijn die bijvoorbeeld meer dan 100 linken krijgen en gemiddeld genomen meer dan 100 pagina’s online hebben staan, die allemaal goede en sterke content zijn over hun onderwerp.
En jouw website is relatief nieuw en jij hebt 10 linken en 10 pagina’s. Waarom zou Google jou dan bovenaan zetten? En zelfs al heb jij over één specifiek onderwerp een veel betere pagina gemaakt dan eigenlijk de huidige sites, dan nog steeds is het heel moeilijk voor Google om te snappen dat jouw pagina ook echt beter is.
Dus bouw je backlinks uit, bouw je pagina’s uit, bouw je hele site uit en zorg dat je een autoriteit wordt binnen de branche. En op die manier kan je langzaamaan die merken en die zoekresultaten overnemen.
Oorzaak 3: Domeinleeftijd

Ook dat kan een hele belangrijke rol spelen en eigenlijk met name voor nieuwe websites. Dus wanneer je in de top 10 zoekresultaten gaat kijken en alle websites zijn daar 3, 4, 5 of misschien wel 15 jaar oud en jij komt daar met een nieuwe website aan, dan is het heel moeilijk om Google te overtuigen dat jouw website beter is dan de huidige.
Hoe je dit kan controleren is eigenlijk vrij eenvoudig.
Er is namelijk een hele goede tool van webconfs.com.
De URL zie je hierboven. Die zal ik ook in de beschrijving beneden zetten. En wat je hier doet, is je vult hier alle websites in, alle concurrenten en deze tool vertelt je hoe oud de website is.

Dus in dit geval heb ik gezocht op “advocaat Amsterdam”. Dan ga ik even naar de eerste pagina. Dan ga ik hier de websites kopiëren. Die plak ik. En nu krijg je hier zo de leeftijd van elk domein te zien.
Je ziet nu hier de websites staan.

En dan zie je hier advocaat-amsterdam is al 16 jaar oud. Telefoongids is 18 jaar oud. Dus de gemiddelde leeftijd van deze domeinen is behoorlijk groot. Er zijn 2 nieuwe die 2 jaar oud zijn, maar zelfs dat, 2 of richting de 3 al, maakt het moeilijk voor jou als nieuwe site om te scoren.
Dus wat kan je daartegen doen?
Dat is een goede vraag: wat kan je daartegen doen?
Want je kan een domein niet ouder maken dan dat ‘ie al is. Dus wat je daartegen kan doen is simpelweg een oud domein kopen en die gaan laten scoren in Google, maar dat betekent misschien dat je opnieuw moet beginnen.
Het andere wat je moet doen, of wat je kan doen, is eigenlijk hetzelfde advies wat hier geldt: je moet laten zien dat jij een autoriteit in de branche bent, ondanks dat je nog relatief jong bent. En dat betekent dat je echt veel pagina’s moet gaan maken, veel backlinks moet gaan maken.
Dat is eigenlijk de enige manier om die leeftijdskloof te overbruggen.
Oorzaak 4: Crawlen

Een ander probleem wat je kan hebben, en dit komt vaker voor bij webshops dan bij websites, is dat Google jouw website niet goed kan crawlen.
Dat betekent dat stel dat je bijvoorbeeld 1000 productpagina’s hebt in je webshop en je hebt 20 categorieën, wat betekent dat je heel relevant bent voor al die categorieën en al die producten, maar Google ziet heel veel producten niet.
Dus hij denkt dat je maar, in een extreem geval, 10 producten online hebt staan en maar 2 categorieën. Dan ga je niet scoren.
Als Google je niet goed kan crawlen, dan valt het niet mee om te scoren. En zelfs als de pagina die je wilt dat scoort in Google al wel geïndexeerd is, anders kan ‘ie niet op pagina 2 staan, dan nog steeds ziet Google eigenlijk een kleinere site dan je daadwerkelijk hebt en dat weerhoudt je om te scoren.
Dus hiervoor geldt dat je dat echt je site na moet gaan lopen om te zien dat ‘ie compleet gecrawld wordt en alles goed geïndexeerd is door Google.
Dat kan voor een website precies hetzelfde gelden. En we hadden het net over topical relevance. Topical relevance is heel belangrijk, dat Google ziet dat je voor een bepaald onderwerp relevant bent.
Maar als die jouw pagina’s niet kan indexeren, als ‘ie die en die simpelweg niet ziet, dan ziet ‘ie ook niet dat jouw website relevant is voor het onderwerp. Ik ga niet in dit filmpje uitleggen hoe het crawlen en het indexeren van een website werkt en hoe je dat allemaal kan checken.
Daar hebben we namelijk al een stuk over geschreven: Technische SEO Problemen Webshop Dan kan je dat lezen en kan je nagaan of jouw website wel goed geïndexeerd wordt door Google.
Oorzaak 5: Content

Ja, ook de content op je pagina kan een heel groot probleem zijn. Je content kan namelijk te lang of te kort zijn.
Wat je hiervoor moet doen, is dat je de top 5 of de top 10 pagina’s pakt die op dit moment scoren in Google en dat je gaat kijken hoelang is de content op die pagina’s.
Oorzaak 6: Te Weinig Content
Want stel dat je gevonden wilt worden op het zoekwoord “advocaat Amsterdam” en iedereen heeft ongeveer 600 woorden op zijn pagina staan. Dan laat Google dus eigenlijk zien dat die 600 woorden op dit moment goed de behoefte van de bezoeker bevredigen.
Dus als jij met 200 woorden aankomt, is de kans groot dat dat veel te weinig is, dat dat niet relevant genoeg is.
Oorzaak 7: Te Veel Content
Maar kom je met 3000 woorden aan, dan loop je het risico dat Google zegt: ja, wat op dit moment scoort is 600, dat is prima, waarom heb jij 3000?
Je valt er een beetje buiten.
Dus wat je eigenlijk wilt doen, is je wilt kijken: hoelang is de content die op dit moment scoort en kan ik daarbij in de buurt komen, maar het tegelijkertijd wel verbeteren. Dus kan ik misschien 900 woorden maken, of het kan ook wel 1500 zijn.
Het kan allemaal, maar het moet in elk geval in essentie hebben wat er in deze 600 woorden staat en je moet het vervolgens beter maken. Dus loop de content van de concurrenten na en denk goed na: hoe kan ik dit beter maken?
Oorzaak 8: Geoptimaliseerde Zoekwooren
Een ander punt kan zijn dat je hebt over geoptimaliseerd of te weinig hebt geoptimaliseerd op je zoekwoorden. Dus als jouw website 500 woorden bevat, ga dan even kijken: hoe vaak komt het zoekwoord of de zoekwoorden waarop ik wil scoren, hoe vaak komen die voor op mijn pagina?
En als het te veel is, dan merk je dat niet alleen omdat het zoekwoord misschien wel 50 keer voorkomt, wat je ook merkt is dat het met lezen vervelend wordt. Je merkt dat de zoekwoorden er alleen in staan omdat je dat voor Google wilt. En dat is een heel slecht teken.
Daarentegen is te weinig ook niet goed. Dus als je op 500 woorden misschien maar 1 keer je zoekwoord hebt of zelfs 0 keer je zoekwoord hebt, dan heb je ook een probleem en dan kan je simpelweg het zoekwoord of de zoekwoorden toevoegen aan de content en dat kan je al helpen om beter te scoren.
Ook hiervan raad ik aan dat je dit vergelijkt met de concurrenten die op dit moment scoren in Google. Dus ik heb even gezocht op het woord “advocaat Amsterdam” en dan kom ik bijvoorbeeld de volgende pagina tegen.
De pagina van AMS Advocaten.

Dus ga ik hier even simpel kijken: hoe vaak komt bijvoorbeeld het woord, gebruik ik even control + F. Tik ik hier het woord in en dan wordt het hier getoond hoe vaak komt het woord advocaat voor of advocaten.
Redelijk vaak.

Hoe vaak komt het woord Amsterdam voor? 1, 2, 3. Dan zag ik hier ook nog advocatenkantoor. Die komt 2 keer voor.
Dus op deze manier heb ik een redelijk goed beeld met hoe vaak het zoekwoord moet voorkomen, want deze pagina scoort al in Google, dus dit is in elk geval ongeveer de bedoeling.
Dat kan je zo met meerdere concurrenten doen en op die manier krijg je een goed beeld van: heb ik te veel of te weinig mijn zoekwoord gebruikt.

Oorzaak 9: Te Weinig Gerelateerde Content
Het derde belangrijke punt kan zijn dat Google vindt dat je te weinig gerelateerde content op je pagina hebt staan. En gerelateerde content, daar bedoelen we mee: wat is niet letterlijk content om jouw zoekwoord heen, maar wel, wat zijn topics net daarbuiten.
En het is best makkelijk om dat te vinden. Ik ga laten zien hoe je dat doet. Ik heb hier gezocht op het zoekwoord “advocaat Amsterdam”.

Dan scroll ik helemaal naar beneden en dan ga ik kijken: wat is gerelateerd aan het woord “advocaat Amsterdam”.
Dus ik zie hier bijvoorbeeld “advocaat Amsterdam strafrecht”. Oké, dus misschien kan ik iets vertellen over mijn rechtsgebieden.
Ik zie hier “Amsterdam West” en “Noord”. Misschien kan ik iets vertellen over de exacte locatie waar wij zitten of waar wij mensen helpen.
En zo kan je deze woorden gebruiken om eens na te denken: wat is er gerelateerd aan het woord “advocaat Amsterdam” en dan kan je daar een stuk over gaan schrijven. Let wel op dat je het relevant houdt voor je bezoekers, want je moet niet schrijven om het schrijven, dat is een grote fout.
Maar ik weet zeker dat een gerelateerd woord als de verschillende rechtsgebieden die je hebt heel relevant zijn voor de bezoeker en dat je daar wel iets over kan vertellen.

Oorzaak 10: Pagina is Niet Belangrijk
Wat ook een groot probleem kan zijn is eigenlijk hoe belangrijk jij een pagina intern hebt gemaakt. En daarmee doel ik vooral op hoeveel interne linken zijn er vanuit verschillende pagina’s naar jouw pagina.
Als je namelijk net een nieuwe pagina hebt gemaakt of een bestaande pagina die een beetje apart staat, die dus eigenlijk geen interne linken ontvangt, dan ziet Google jouw pagina als veel minder belangrijk.
Als een pagina die er niet helemaal bij hoort. Een voorbeeld van een pagina waar heel veel naar gelinkt wordt zijn bijvoorbeeld contact pagina of de offerte aanvraag pagina. Want bijna elke pagina linkt daarheen.
Dus kijk goed naar je pagina en ga je website na en bedenk: welke pagina’s link je hierheen en kunnen dat er meer zijn? Zijn er meer pagina’s gerelateerd aan de pagina die ik wil laten scoren, die nu vastzit op pagina 2.

Dus bijvoorbeeld als we het weer hebben over de advocaat Amsterdam en die heeft een nieuwe pagina en die nieuwe pagina was Eindhoven. Dus dit is de nieuwe pagina. Dit is Eindhoven.
Dan ga ik bijvoorbeeld denken: oké, ik heb nog meer categorie pagina’s op plaatsnaam, dit is Rotterdam en Rotterdam kan ik erheen laten linken, Amsterdam kan ik erheen laten linken.
Maar ook pagina’s die ik heb over rechtsgebieden kan ik erheen laten linken op een normale manier.
Bijvoorbeeld de rechtsgebieden die we uitoefenen in Eindhoven. En op die manier stuur je het signaal naar Google dat die pagina wel degelijk meetelt, wel degelijk belangrijk is en dat kan je net dat zetje geven wat je nodig hebt om weg te komen van pagina 2 en door te gaan naar pagina 1.

Oorzaak 11: Ankerteksten
Ja, ook dat is een heel belangrijk punt. Als je niet weet wat ankerteksten zijn of daar wat meer informatie over wilt hebben: in de omschrijving staat een link naar de ultieme gids over ankerteksten, kan je precies lezen wat het is, waarom het belangrijk is.
Dus dat ga ik hier niet verwoorden.
Maar ik wil wel vertellen wat een groot probleem kan zijn. En dat is namelijk het volgende.
Het meest voorkomende probleem is dat je te agressieve ankerteksten hebt. En dat betekent: als ik wil scoren met deze pagina op het woord “advocaat Eindhoven”, dat ik alleen maar de ankertekst “advocaat Eindhoven” erheen stuur.
Alleen maar deze ankertekst.
Dus misschien ontvangt ‘ie wel 100 linken, deze ene pagina, met allemaal de ankertekst “advocaat Eindhoven” en dat is gewoon veel te agressief voor Google. En dat is raar, dat komt niet overeen met de rest van de websites die scoren op dit moment, dus ga je het niet redden naar pagina 1.
Zorg er dus voor dat je jouw ankerteksten vergelijkt met de ankerteksten van de sites die op dit moment al scoren, zodat je je daaraan kan conformeren. Wederom: in de ultieme ankerteksten gids staat dit allemaal uitgelegd.
Ga erheen, lees het artikel en controleer voor jouw site of dit van toepassing is.
Het kan ook nog iets breder zijn. Dat is namelijk niet dat jouw specifieke pagina het probleem is qua ankerteksten, maar dat je hele website het probleem is.
Stel dat je een website hebt die wilt scoren op het woord “advocaat + plaatsnaam”, waar we het net over hadden dus. Rotterdam, Amsterdam en in dit geval Eindhoven.
En je stuurt heel veel linken naar jouw pagina’s toe met allemaal exact match ankerteksten.
Dus alleen maar “advocaat Amsterdam” naar deze pagina, “advocaat Rotterdam” naar die pagina. Dus alleen maar ankerteksten met de zoekwoorden waarop jij wilt scoren. Dat is heel vreemd in de ogen van Google, waardoor ‘ie eigenlijk niet specifiek die pagina niet vertrouwt, maar vooral ook de rest van de website niet vertrouwt.
Dus de oplossing daarvoor is dat je veel meer branded linken gaat sturen. Veel meer linken naar je pagina’s gaat sturen die de naam van jouw bedrijf, de naam van jouw merk of simpelweg de URL als ankertekst hebben.
Daar ga ik niet helemaal op in. De ankerteksten ultieme gids kan je alles lezen.
Maar dat kan een heel groot probleem zijn. Vergelijk dus jouw ankerteksten van je pagina en van je site met de top 5 of de top 10 en dan zie je snel genoeg of jij het buitenbeentje bent en in negatieve zin opvalt voor Google.

Oorzaak 12: Te Weinig Backlinks
Te weinig backlinks kan ook een heel groot probleem zijn. Als je namelijk ziet dat jouw top 5, dus de nummer 1 heeft bijvoorbeeld 100 backlinks naar de site, of laten we zeggen naar deze specifieke pagina.
En de volgende heeft er bijvoorbeeld 80.
En de volgende heeft er 60
En de volgende heeft er weer 80.
En jij hebt er 10.
Dan kan dat een heel belangrijk obstakel zijn waarom jij op dit moment blijft hangen op pagina 2. Dus ik heb een voorbeeld gevonden van een advocatenwebsite die op pagina 2 staat wanneer je zoekt op “advocaat Amsterdam”.
Dat is wattilete.nl.

En wat je hier ziet is die hebben maar 10 backlinks, wat echt heel weinig is, naar de hele site toe.
Dus niet eens specifieke naar de pagina die wil scoren op “advocaat Amsterdam”, maar naar de hele site.
En over het algemeen is 10 linken heel erg weinig. Zeker voor zo’n competitieve branche als de advocaten. Met 10 backlinks ga je het simpelweg niet redden.
Dus controleer jouw top 5 of top 10 resultaten, kijk naar de hoeveelheid backlinks die ze hebben en ga jouw site controleren.
Als je daar een groot verschil ziet, dan is dat mogelijk de oorzaak.

Oorzaak 13: Kwaliteit Backlinks
Maar het kan ook liggen aan de kwaliteit van je backlinks. Wanneer je backlinks niet relevant genoeg zijn of niet vanuit autoritair genoeg sites komt, wanneer dat geen vertrouwen geeft.
Dan kan dat ook een probleem zijn, waardoor Google eigenlijk ziet dat de top 5 resultaten eigenlijk backlinks krijgen van hele goede, relevante sites, bijvoorbeeld vanuit het NRC of het AD.
Vanuit verschillende kranten.
Of vanuit belangrijke advocatuur websites.
En jouw website krijgt eigenlijk alleen maar linken vanuit een startpagina en vanuit bouwbedrijven die een linkpartner pagina hebben.
Ja, dan ga je dat gewoon afleggen. Dan vertrouwt Google je niet,want je bent weer het buitenbeentje en gaat ‘ie je niet omhoog zetten.
Dus ook daar heb ik een voorbeeld van.
En dat is deze website.

Die staat ook op pagina 2 als je zoekt op “advocaat Amsterdam”. mruijgrok.nl.
En wat je hier ziet is dat ‘ie in elk geval van de slechts 9 linken die ‘ie heeft, dus dat zijn er al weinig, zijn 1, 2, 3, 4, 5 startpagina’s en startpagina’s zijn gewoon niet zo spannend.
Daarnaast zien advocaatzoeken, afscheidswijzer en advocaat.nl zien er ook uit als startpagina’s, maar dan voor advocaten.
En dan is het maar de vraag hoe relevant en autoritair die websites zijn.
Dus net als met de kwantiteit: controleer je website op de kwaliteit van de linken en dan kan je vaststellen of je kwalitatieve linken tekort komt en als dat zo is: zorg ervoor dat je er meer krijgt.

Een ander probleem met backlinks kan zijn dat je er in één keer te veel hebt gehad. We hebben dit meegemaakt met een website waarop we een negatieve SEO-aanval kregen, waarschijnlijk vanuit een concurrent.
En je kan hier zien, echt ongelofelijk.
We hadden hier begin juli ongeveer 20, 30 linken en aan het einde van juli hadden we er 538.
In theorie kan het.
Iets kan viral gaan, waardoor je heel veel linken in één keer krijgt.
Maar over het algemeen gebeurt dat niet.
Het gebeurt maar zelden en zeker als je naar de kwaliteit van deze linken had gekeken, het was echt alleen maar spam of heel veel blogcomments.
Dan ziet Google: hier klopt iets niet.
En de eerste gedachte van het algoritme is dan direct dat je probeert het algoritme te slim af te zijn, probeert het te manipuleren. Dus ik zet je voorlopig op pagina 2 of 3.
Als je geluk hebt, want misschien zet ‘ie je wel lager.
En blijf daar maar even staan totdat we kunnen zien of dit een trend is, blijf je dit doen, blijft die lijn met linken zo hard stijgen.
Of, zoals je bij ons kan zien, zakken die linken snel weg en was het gewoon een aanval. Daarnaast hebben we heel veel linken gedisavowed, zodat we er afscheid van nemen, zodat ze eigenlijk niet meer meetellen voor ons linkprofiel.
En op die manier laat Google je even in de wacht staan totdat ‘ie kan zien of je betrouwbaar bent of niet. Dus concreet wat je hieraan doet, is in elk geval niet te snel te veel backlinks bouwen.
Zeker niet wanneer je ziet dat bijvoorbeeld in de top 5 de meeste ongeveer 100 backlinks hebben en jij gaat vervolgens 50 backlinks per maand bouwen. Ja, dat is gewoon veel te snel, veel te veel. En het tweede is dat je via de disavow tool afscheid kan nemen van dit soort linken.
Weet je niet wat de disavow tool is of hoe dat werkt: Lees Hier Hoe Je Linken Disavowed.
Dus ook dat is echt geen enkel probleem.

Oorzaak 14: Google Sandbox
Dan hebben we nog de Google Sandbox.
Dit geldt alleen maar voor nieuwe websites of voor sites die gebouwd worden op een oud domein die een tijd uit de running is geweest.
En dat betekent namelijk het volgende: ongeveer de eerste tot maximaal de eerste 180 dagen zit je in een zeg maar beveiligde omgeving van Google.
Dan gaat Google kijken wat je met de site gaat doen en zijn eigenlijk alle effecten of alle dingen die je doet hebben minder effect. Dus je backlinks hebben minder effect, je content heeft minder effect.
Omdat Google wilt weten of dit een betrouwbare site is of niet. Gelukkig hoef je hier alleen maar geduld voor te hebben. Je hoeft alleen maar te wachten totdat je uit die sandbox bent, dus tot die 180 dagen voorbij zijn en voor de rest is er niks voor nodig.
Mocht je hier meer over willen weten, lees onze ultieme Google Sandbox gids. Daar staat alles over de Sandbox: wat het is, hoe het werkt, wat je eraan kan doen om eraan te ontsnappen of om te zorgen dat je niet 180 dagen hoeft te wachten totdat je scoort.
Maar het kan zijn dat als jij een nieuwe website hebt, dat je zit in de Sandbox en dat je simpelweg geduld moet hebben.

Oorzaak 15: Lokale Linken
Lokale linken kan een heel groot probleem zijn voor lokale bedrijven.
Dus iedereen die landelijk wil scoren op een woord als “laptop kopen” of “koelkast kopen” of noem het maar op. Daarvoor heeft dit geen effect.
Maar als je wilt scoren op een plaatsnaam of op een gebied, dus bijvoorbeeld “advocaat Amsterdam”, dan kan het zijn dat de top resultaten heel veel lokale linke ontvangen.
En een lokale link is een link vanuit een website die in Amsterdam gevestigd is. Bijvoorbeeld wat heel veel voorkomt is dat bedrijven lokale goede doelen sponsoren en daardoor automatisch eigenlijk lokale linken krijgen.
Bijvoorbeeld hardloopevenementen voor het goede doel. Het kan ook zijn het sponsoren van voetbalclubs of iets voor kleine kinderen of voor een buurthuis of een optocht. Het kan van alles zijn, maar die websites zijn lokaal georiënteerd en de topresultaten krijgen daarvan ook goede lokale linken.
Wanneer de top 5 resultaten eigenlijk allemaal misschien wel 10 of 20 lokale linken krijgen en jij krijgt er 0 of misschien 1 of 2. Dan is dat een heel sterk signaal voor Google dat jouw resultaat lokaal gezien veel minder relevant is.
Dus simpel gezegd: als zij er allemaal 10 hebben, zorg ervoor dat jij er op termijn 15 krijgt.
En zorg ervoor dat de kwaliteit van die linken goed is, dat je oprecht, sponsoring komt veel voor, dat je dat oprecht doet. En dan zal je zien dat je binnen no time boven ze staat in Google. Als dat het enige punt is wat eigenlijk ontbreekt.

Oorzaak 16: Tijd
Als dit allemaal niet werkt, dan blijft er eigenlijk nog één factor over en dat is tijd.
En dat is heel frustrerend en het is ook heel lastig om te zeggen, maar soms hebben resultaten gewoon tijd nodig voordat ze het doen.
We hebben het een enkele keer meegemaakt dat we met al onze expertise niet wisten wat het probleem van de website was en wat we vervolgens zagen: zodra we de pagina met rust lieten met het aanpassen van content en met het bouwen van backlinks, deed de website in plaats van dit, ging ‘ie langzaamaan groeien, groeien, groeien, zonder dat we daar specifiek iets voor deden.
En dat kan best wel hard gaan.
Dus mocht je al deze dingen geprobeerd hebben, dan zou mijn advies zijn: laat die pagina met rust, bouw er geen backlinks meer heen of misschien 1 of 2 per maand. Doe het dan heel rustig aan. Verander de content niet meer.
Kijk wat er gebeurt.
Het kan misschien wel 3 maanden duren voordat je echt het grote effect ziet, maar dat kan wel een oplossing zijn voor jouw probleem. Het grote voordeel van deze oplossing is dat het je natuurlijk niets kost en je kan je energie en je tijd gaan steken in andere delen van de website die je wilt laten scoren.
Zit je vast op pagina 2 of 3 van Google, dan weet je nu de 16 mogelijk oorzaken en oplossingen om van pagina 2 of 3 door te stoten naar pagina 1. Ik wens je er heel veel succes mee.
Heb je nog vragen of opmerkingen, laat het me weten in de reacties.
Als je specifieke vragen hebt, krijg je daar uiteraard antwoord op. En ik wens je heel veel succes.