Wat is Black, Grey en White Hat SEO en Wanneer Gebruik Je Welke?

by Bart van der Meer maart 04, 2020
black, grey en white hat seo

Hoor Je de Termen Black, Grey en White Hat Vaak Voorbij Komen? Hier Ontdek je Precies de 2 Versies van Deze Hoeden en Wanneer Je Welke Toepast.

Transcriptie: Wat is Black, Grey en White Hat SEO en Wanneer Gebruik Je Welke?

Hoi, mijn naam is Bart van Klik Proces en in deze video ga ik je precies uitleggen wat black hat SEO, white hat SEO en grey hat SEO en linkbuilding is.

Ik ga je uitleggen wat het precies inhoudt, waarom dat goed is om te weten en de verschillen tussen de ene en de andere methodes.

Wat is Black Hat, Grey Hat en White Hat SEO?

Nou deze drie verschillende termen black hat, grey hat en white hat zeggen iets over de manier waarop je SEO en linkbuilding toepast op je website of shop.

Black hat houdt in, dat zijn dingen die je niet mag doen, die zijn tegen de regels, off limits. Grey hat is het grijze gebied, van ja, weten niet goed of dat nou wel of niet mag. En white hat betekent ja, dit is helemaal volgens de regels, super goed, dus doe vooral meer van dat. Dus black hat, grey hat en white hat.

Hoe wordt Black Hat, Grey Hat en White Hat SEO Toegepast?

Er zijn eigenlijk twee verschillende manieren hoe die termen doorgaans gebruikt worden. En het vervelende is dat eigenlijk via die twee classificeringen, ja die lopen vaak nogal door mekaar.

Dus als je het hier met iemand over hebt moet je even goed opletten, gebruiken ze manier 1 of gebruiken ze manier 2.

Theorie 1

En de eerste manier om het te beschrijven is eigenlijk volgens de richtlijnen die Google aangeeft en als je die richtlijnen volgt, dan kom je eigenlijk tot het volgende.

Black Hat volgens Theorie 1

Dan is black hat SEO en black hat linkbuilding is eigenlijk alles wat je doet om de zoekresultaten te manipuleren. Dus elke vorm van linkbuilding is dan black hat, is off limits, is eigenlijk verboden, moet je niet doen, mag je niet doen.

Eke vorm waarop je jouw website een andere versie van de site laat zien aan een bot, hé bijvoorbeeld de Google bot als aan een bezoeker is off limits, black hat mag je niet doen.

Zelfs elke vorm van promotie of outreach kan gezien worden door Google als black hat dus dat mag je niet doen. Ook mag je als affiliate marketeer geen doorway pages maken.

Daar is Google namelijk nogal tegen en wat dat inhoudt is eigenlijk het volgende: je bent een affiliate marketeer van een bepaald product maar in plaats van dat je dat product echt reviews of waarde toevoegt of een uniek perspectief toevoegt is het enige wat je doet is je pakt dat product, je bij wijze van spreken, kopieert en plakt alle content, je maakt een nieuwe pagina voor de review daarvan en die zet je hoog in Google. Zonder dat je dus in feite iets toevoegt aan het internet. Dat is black hat volgens de Google richtlijnen.

Niet geheel verrassend maar virussen uploaden naar bezoekers als ze op je site komen wordt ook gezien als black hat. En als laatste belangrijke, het misbruiken van rich snippets. Dus het toevoegen van sterren of van bepaalde prijzen of van bepaalde events die in de zoekresultaten verschijnen en hier zie je een voorbeeld daarvan.

white hat

Maar dan op een manier die niet mag. Dus door nepreviews toe te voegen of prijzen die niet kloppen.

Grey Hat volgens Theorie 1

En van black hat gaan we naar het midden, naar grey hat. Alleen het grappige is, volgens Google bestaat er dus geen grey hat. Het is heel zwart-wit, ja dus black & white, iets mag wel of het mag niet. En in dit geval heb ik de black hat net genoemd dus alles wat daar niet bij hoort is automatisch white hat en mag dus wel.

White Hat volgens Theorie 1

En white hat volgens Google is eigenlijk maar één ding. je ontwikkelt een super goede website die technisch heel fijn in mekaar zit en heel makkelijk voor Google en bezoekers te doorlopen is.

En je maakt epische content die mensen heel graag willen lezen of willen kijken of willen horen. Ja en dat is het. Dat is white hat volgens Google. Dus als je echt volgens de Google richtlijnen wil gaan dan is white hat, goeie site maken, en er goeie content op zetten.

Theorie 2

En dan gaan we het nu hebben eigenlijk over de tweede manier van categoriseren en die wordt in de praktijk eigenlijk veel meer toegepast dan de officiële richtlijnen van Google.

En daarmee heft het black hat, het grey hat en het white hat eigenlijk meer met moreel en met ethiek te maken. Wat kan je maken en wat niet? Ja, hoe help je iemand verder en hoe zit je eigenlijk mensen te bedonderen.

Black Hat volgens Theorie 2

Dus wat dan black hat is, is nou ja net als met Google content kopiëren, absolute no-no, want ja dat is gewoon stelen van iemand.

Content spinnen, mocht je niet weten wat dat is dan moet je dat heel even opzoeken, maar content spinnen ook black hat, absoluut. Websites hacken en dan jouw link op die website zetten en die naar jou laten sturen, dat is absoluut black hat, in z’n algemeen is eigenlijk gewoon linken spammen bijvoorbeeld door heel veel comments achter te laten en ik doe nu wel zo, maar dat is gewoon geautomatiseerd volgens een programma, absoluut black hat. Google bot iets anders laten zien dan jou, black hat.

grey hat

Linken vanuit een eigen netwerk gebruiken om je eigen site omhoog te krijgen dus PBN’s, private blog network en als je niet weet wat dat is, kun je een kijkje nemen op deze pagina: Complete Uitleg PBN.

Eigenlijk elke andere vorm van automatisch linken krijgen naar je website en op het moment dat je tier 2 en tier 3 linken gaat droppen. Maar dat is eigenlijk voornamelijk wat als black hat wordt gezien.

En meestal heeft het in de praktijk te maken dus met het hacken van websites, waar iedereen het denk ik, al snel over eens is, dat is onethisch, moet je niet doen. En het heeft meestal met content te maken wat je kopieert of spint en met linkbuilding op een nasty manier. Dus dat is meestal in de praktijk wat black hat inhoudt.

Grey Hat volgens Theorie 2

En dan gaan we naar grey hat. En grey hat daar valt eigenlijk elke vorm van linkbuilding onder die niet echt bedoeld is om een site kapot te spammen. Want Google is dus officieel absoluut tegen linkbuilding hé, alles wat je van linkbuilding doet is black hat.

Maar in de praktijk zijn wij mensen, moreel gezien helemaal niet tegen linkbuilding want linkbuilding dat is in heel veel gevallen niks anders dan gewoon goeie pr verzorgen. Op het moment dat jij een stuk in de krant krijgt met een linkje naar je site toe, ja dat zou je waarschijnlijk ook doen als Google niet zou bestaan want je wil gewoon je pr hebben.

Dus heel veel vormen van linkbuilding vallen eigenlijk een beetje in het grey hat gedeelte en waar mensen dan over vallen is bijvoorbeeld als er betaald wordt voor de link, zowel in goederen als in daadwerkelijk geld. En of dat nou eenmalig is of per jaar of per maand dat maakt niet uit, betalen voor een link wordt vaak als black hat gezien of als nou ja een beetje donkergrijs zal ik maar zeggen.

Content vertalen vanuit Engels of vanuit een andere taal en dan een klein beetje herschrijven, zit op het randje van ja, mag het wel, mag het niet. Aan de ene kant heel veel mensen doen het, aan de andere kant is het niet zo netjes, grijs gebied dus. Linkruilen valt ook zeker onder grey hat, het is een tactiek die niet alleen vaak niet zo effectief is.

Maar ook kan je de vraag stellen van ja, is dat handig. En wat heel veel bedrijven dus doen is dat ze linken ruilen vanuit sites van hun klanten zonder dat die klanten dat weten. En dan zit je nou, zit je toch ook wel of in het black of richting het black.

Dus linken ruilen zit meestal ook in het grijs gebied, als je niet weet wat linkruilen is dan moet je even klikken naar ons blogpost: Wat is Linkruilen? Daar leg ik het je precies uit, maar wordt meestal als behoorlijk grijs gezien.

En misschien wel het meest voorkomende scenario van eigenlijk grey hat SEO is dat mensen wel zelf de content maken, dus de site vullen en ‘m snel maken, ‘m goed maken en de bezoekers zo goed mogelijk helpen maar het linkbuilding gedeelte besteden ze uit en daar betalen ze voor.

Dat is een scenario wat heel vaak voorkomt en wat eigenlijk de meeste mensen wel zien als, volgens Google mag het officieel niet, maar moreel gezien heb ik daar geen enkel probleem mee om te betalen voor promotie dus ik doe het gewoon.

White Hat volgens Theorie 2

En wat wordt dan gezien als white hat SEO of white hat linkbuilding. Nou, sowieso het maken van een goeie site en een gebruiksvriendelijke site en het maken van ontzettend goeie content. Dat is één.

De meeste mensen zien gastbloggen ook wel als white hat, sommige zien het als grijs, maar ja daar is eigenlijk niks ethisch onverantwoord aan. Gastbloggen is niks anders dan, je hebt een site, die heeft een bepaald publiek, ik wil onder de aandacht komen dus ik schrijf een onwijs gaaf stuk content en ja hoor ik ben daar onder de aandacht met een linkje erbij.

Überhaupt het krijgen van linken omdat je een onwijs gaaf stuk content hebt gemaakt wat je eigenlijk gepromoot hebt door simpelweg mensen te e-mailen of door ze op Twitter aan te spreken of via Instagram te connecten. Maar elke link die je krijgt doordat je eigenlijk een relatie hebt met degene die die website beheert wordt doorgaans gezien als white hat.

Hoewel, sommige mensen dan wel heel erg streng zijn en die zeggen nee white hat is gewoon dat je supergave content maakt en dat je e-mails stuurt naar mensen om die daarvan op de hoogte te brengen in de hoop dat je dan een link krijgt.

Ja dat is maar net hoe je het zelf ziet. Dus het kan een beetje lichtgrijs zijn, of white hat om op die manier te linkbuilden.

Product reviews worden doorgaans ook gezien als white hat, alleen ja, je gaat een beetje naar het grijze toe als je er voor betaalt maar als het dan onbetaald is dan ziet sowieso iedereen het als white hat. Alleen daarbij is eigenlijk ook gewoon weer de norm, zou je het doen als Google niet zou bestaan, nou in heel veel gevallen waarschijnlijk wel. Dan kan je het wel een beetje zien als white hat.

En ik begrijp dat het misschien nog niet helemaal duidelijk is of wat verwarrend is. Maar het probleem is dat er dus geen vaste regels voor zijn.

Dus wat ik hier net vertel met wat black hat, grey hat en white hat is. Zelfs die dingen of nuances ervan zijn nog, staan open voor discussie. Sommige mensen zijn echt tegen elke vorm van betaling en elke vorm van linkbuilding en nee, je moet je houden aan de regels van Google.

Dus wat ik je net zeg zijn eigenlijk meer richtlijnen als dat het echt een vast gegeven is of dat het ergens in een of ander boek geschreven staat als ultieme handleiding.

Dus bij de tweede classificatie moet je eigenlijk meer na gaan denken, zou ik dit ook doen als Google er niet is en maak ik hier het internet een stukje beter van, door bijvoorbeeld te gastbloggen of een gave product review te schrijven. Dus dat zijn een beetje je richtlijnen voor of het wit is of grijzig wordt of black hat is.

Wanneer Gebruik je Welke Techniek (Hat)?

Goed, dat wetende, is vooral de vraag, ja maar, wanneer gebruik je nou de één of de andere techniek?

Black Hat SEO

Nou, ik zou je sowieso black hat gewoon niet aanraden, doe het alsjeblieft niet, want gehackte sites gebruiken en zo, weet je, dat moet je gewoon niet willen.

De reden dat mensen het wel doen is vooral de snelheid. Je kan gewoon veel sneller ranken in Google op het moment dat je black hat technieken gebruikt en je weet wat je doet. Het grote nadeel is dat de kans dat je site lange termijn blijft staan is niet zo groot en je weet gewoon dat je ermee gepakt kan worden. En als je het slecht treft dan ben je veel meer kwijt dan die ene site.

Dat gezegd te hebben, zijn er wel bepaalde niches waar je er niet aan ontkomt. Er zijn bepaalde competitieve niches en daar moet je haast wel spammen omdat dat nou eenmaal de markt is, omdat dat een beetje de norm is.

Maar alsjeblieft blijf weg van black hat want niet alleen kan het zijn dat het nu goed gaat maar later niet meer.

Maar je leert jezelf ook een bepaald SEO gedrag aan wat gewoon op een lange termijn niet gaat winnen. Hé black hat wordt alleen maar moeilijker, terwijl white hat en grey hat alleen maar makkelijker gaat.

Grey Hat SEO

Nou en grey hat is eigenlijk waar 99% van alle mensen zich bevindt.

Dus als jij een agency treft wat zegt dat ze alleen maar white hat doen, betekent het dus dat ze alleen maar content mogen maken. Want dat is natuurlijk officieel white hat. Wat de meeste mensen ermee bedoelen is eigenlijk, we doen ethisch verantwoorde linkbuilding technieken dus bijvoorbeeld gastbloggen of product reviews laten maken.

Let wel op dat bijna elk agency zal zeggen dat ze white hat zijn maar ik weet uit ervaring dat linkruilen en PBN’s heel veel voorkomen.

Dus waarom doen ze dat, nou eigenlijk heeft grey hat het beste van beiden. Dus je bent geen hufter die gebruik maakt van gehackte sites, maar je maakt wel gebruik van technieken waarvan Google zegt dat het niet mag maar die overduidelijk werken.

Hé PBN’s kan daar een voorbeeld van zijn. Linkruilen in mijn optiek niet maar gastbloggen zeker wel, product reviews of heel veel andere vormen van linkbuilding.

black hat

Dus je hebt wel de snelheid om te gaan scoren niet zoals black hat maar wel redelijk snel. Maar je bent toch redelijk veilig, de kans dat je echt een penalty krijgt is praktisch nul. Tenzij je helemaal losgaat op de verkeerde manier. Maar als je normaal grey hat doet is de kans praktisch nul dat je ene penalty krijgt.

White Hat SEO

Ja en waarom gebruik je dan alleen white hat SEO dus eigenlijk alleen een goeie site maken en goeie content maken.

Dat kan zijn één dat je misschien gewoon helemaal geen kennis hebt van linkbuilding en denkt, daar begin ik niet aan.

Of twee dat je absoluut het risico wil vermijden dat je een penalty krijgt, misschien dat je daar heel angstig voor bent of dat je site heel veel waard is.

En als je dan in white hat blijft dan weet je zeker dat je veilig bent. Maar hou er wel rekening mee dat het doorgaans ook het traagste is. In vergelijking met grey hat of black hat, echt nul aan linkbuilding doen is heel erg traag en de kans dat je scoort op competitieve zoektermen zonder linken, echt zonder enige vorm van linkbuilding te doen, zelfs zonder ooit een email verstuurd te hebben, die kans is wel erg klein. En als het lukt dan gaat het echt jaren en jaren duren.

Dat is alles wat je moet weten over black hat SEO, grey hat SEO en white hat SEO. Je hebt twee classificaties, die van Google, die eigenlijk dus heel zwart-wit is of via de manier hoe het in de praktijk wordt gebruikt, dus wel linkbuilding maar hou het netjes.

Heb je hier nog vragen over dan kan je me altijd een mailtje sturen op bart@klikproces.nl of een reactie achterlaten op de video of op het blog. En zo niet, dan zie ik je graag terug bij de volgende video waarin ik nog veel meer uitleg en veel meer tips geef en adviezen over SEO, over conversie optimalisatie, over Voice en over YouTube.

Social Shares

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *