Website Aanmelden bij Google: in 2 Minuten Geregeld

by Bart van der Meer oktober 16, 2018

Ontdek hoe je in 2 minuten jouw website of 1 pagina aanmeld bij Google, zodat deze direct geindexeert wordt.

Transcriptie: Website aanmelden bij Google: in 2 minuten geregeld

Hoi! Mijn naam is Bart van Klik Proces en in deze video ga ik je uitleggen hoe je in twee minuten jouw nieuwe website of pagina aanmeldt bij Google. En er zijn namelijk twee hele makkelijke manieren om te zorgen dat jouw nieuwe website of een nieuwe pagina binnen een paar uur in de index van Google staat. En als je gelukt hebt, dan kan het zelfs in 10 minuten al zijn.

Dus je hebt een nieuwe website ontwikkeld, die staat online, alleen nu wil je dat Google hem ook op gaat nemen in zijn index zodat je in de Google zoekresultaten kan verschijnen. En de eerste manier om dat voor elkaar te krijgen is door gebruik te maken van een zogenoemde URL of domein-ping systeem. En dat betekent eigenlijk dat je je via een andere website jouw website aanmeldt en die andere website, die software die dwingt Google om jouw website of jouw URL te indexeren. Op ons blog heb ik een link geplaatst naar drie hele goede ping software tools en als je daar jouw websitenaam invult of een URL invult en je klikt op Go, kost verder niks, het is gratis. Dan wordt jouw website geïndexeerd of je pagina wordt geïndexeerd en binnen een paar uur zal je in Google staan.

Maar de tweede optie is eigenlijk beter voor nu en in de toekomst en dat is dat je jouw website aanmeldt bij de Google Search Console. Google Search Console is een tool van Google, daar kan je heel veel nuttige dingen mee voor je website en één daarvan is het aanmelden van je website bij Google. Dus wat je moet doen is je moet even Googelen op Google Search Console of op de link klikken op ons blog en dan meld je vervolgens daar je website aan. Je ziet hier naast me ook de screenshots voorbij flitsen van de verschillende stappen die je moet nemen. En in principe log je in, vul je je website in, vraagt die om een verificatie, bijvoorbeeld via Google Analytics, dat is de makkelijkste en als dat voltooid is dan is het goed.

Nou je kan nog heel veel dingen doen met Google Search Console maar da’s voor een andere video. Wat je in dit geval wil, is dat je naar dit tabblad gaat fetchen. En fetchen betekent dat Google een URL gaat ophalen. Je kan hier zien, hier vul je je url in of als je je hele domein wil ophalen dan vul je niks in, klik je op ophalen. Dan zeg je tegen Google, ik wil alleen deze specifieke URL ophalen of ik wil deze URL ophalen en alle andere URL’s waar die heen verwijst.

Dus als je je website nu nieuw aanmeldt dan zou ik die tweede optie kiezen want dan loopt die al je pagina’s door. Klik je erop, wordt je website meteen geïndexeerd en binnen een paar uur maximaal staat je website en je verschillende pagina’s in de index van Google.

Wat je dan ook nog kan doen, is je kan een xml-sitemap toevoegen. Nou in een ander blog heb ik uitgelegd wat een xml-sitemap precies is en hoe je dit aanmaakt etcetera. Om het even simpel te houden , je kan controleren of jij een xml-sitemap hebt door te gaan naar www.jouwdomeinnaam.nl of .com en dan zet je daar achter ‘/sitemap.xml’. Als daar iets verschijnt, bijvoorbeeld dit, dan heb jij een xml-sitemap en die kan je toevoegen door naar je Google Search Console te gaan. Dan klik je op sitemaps, zoals je hierzo ziet. Dan voeg je hier de URL in van je xml-sitemap, klik je op verzenden en dan is jouw xml-sitemap aangemaakt.

Nou, als je bijvoorbeeld een WordPress site hebt en je gebruikt de Yoast SEO plugin, dan wordt die xml-sitemap automatisch ge-updatet en Google Search Console haalt hem meestal ook automatisch op. En dat betekent dat vanaf nu al jouw pagina’s automatisch geïndexeerd worden. Maar het kan geen kwaad om als je een nieuwe pagina maakt, die even apart te fetchen via de Search Console, dan weet je zeker dat het goed zit.

Mocht dit allemaal niet werken dan kan het zijn dat jouw robots.txt file in de weg zit. Dat is de meest voorkomende oorzaak en die vind je door naar jouw domeinnaam te gaan ‘/robots.txt’ en ook als je in Google Search Console zit geeft die waarschijnlijk een error aan dat de Google bot wordt geblokkeerd van jouw website. Nou in dit filmpje wil ik niet ingaan over wat een robots.txt bestand precies is, ook daarvoor vind je een link op ons blog naar een uitleg, die legt het je exact uit. Maar het kan zijn dat jouw robots.txt bestand Google blokkeert en dat die geen toegang heeft tot je website. Dus mocht ‘ie het niet doen, klik effe op de link in het blog, dan kan je dat controleren. Maar de kans dat het zo is is niet zo groot dus het moet goed komen.

En zo simpel is het. Je website aanmelden bij Google is zo eenvoudig. Er zijn twee manieren, één is heel makkelijk en snel, de andere ook maar daar heb je op de lange termijn nog wat aan. Lukt het niet of heb je nog vragen? Laat het dan weten, bart@klikproces.nl, daar kan je me persoonlijk bereiken of laat een vraag achter op het blog of op de YouTube beschrijving en zo niet dan zie ik je graag bij de volgende video. Dan gaan we het nog hebben over veel meer SEO, Voice, conversie optimalisatie en YouTube.

Social Shares

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *